Followers

Wednesday, 13 April 2011

[二次選考] OMRON

11 April - KYOTO

Selepas menduduki 一次選考 (First selection) pada hari rabu, ak agak terkejut apabila mendapat panggilan pada keesokan harinya memberitahu bahawa 面接 (Interview) ak lepas dan layak ntk maju ke peringkat seterusnya iaitu 二次選考 (Second selection) pada 11hb.. Menariknya 二次選考 nih merupakan 最終面接 (Final interview) bagi menentukan samada ak berjaya atau tidak mendapat kerja bersama syarikat nih.. 面接 ak bermula pada jam 1845 bertempat di 本社 (HQ) tapi ak diminta melapur diri lebih awal kerana ak dikehendaki menulis catatan ringkas ntk dihantar sebelum 面接.. Catatan ringkas tersebut konon nye tiada kaitan dengan 選考 (Selection); hanya ntk memudahkan ak memberi 発表 (Presentation) selama 3 minit berkenaan 研究 (Research), 自己PR, dan 志望動機 (Motive of  application)

Gambaran ringkas tentang suasana 面接

Hanya 二次選考 jer pihak syarikat menyediakan duit tambang pergi dan balik.. Seperti biasa sewaktu 面接, ak dikehendaki 発表 dalam masa 3 minit pastu siap sedia menerima soalan2~ Agak kekok bila disuruh terangkan tentang 研究 sebab selama nih dok tulis 論文 (Thesis) dalam 英語 (English), jadi waktu 面接 sering terlupa beberapa perkataan dalam 日本語 (Japanese) -_-" Fail bila ditanya apa yang boleh ak sumbangkan ke atas produk syarikat melalui "Power Electronics" yang ak pelajari; bukannya ak tau sumer produk syarikat nih pon (泣) Salah satu kelemahan ak ialah kurangnya ilmu tentang [生産技術 (Industrial Science)] yakni pekerjaan yang ingin ak buat; ternyata banyak lagi yang perlu ak tahu sebelum melangkah ke bilik 面接 ;) Boleh bersedia ntk 二次選考 syarikat lain pula lepas nih kalo ada rezeki ;)

p/s Tragik giler bila sampai ke 南草津駅 (Minami Kusatsu), basikal sudah tiada!! Inilah akibat bila letak di tempat haram lagi -_-" 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC