Followers

Saturday, 20 November 2010

iPhone Tones

Salah satu aspek menarik bagi telefon bimbit ialah bunyi deringan ketika panggilan masuk @ bunyi mesej yang mana kita leh letak bunyi yang kita minat.. Sejak pakai Nokia, ak suka edit lagu yang ak minat pastu save dalam memory.. Situasi itu berubah bila pakai iPhone yang agak leceh dan buat masa nih hanya leh dikendalikan sekiranye kita dah JB iPhone tuh... Pening kepala gak awal nyer ntk cari format; kalo Nokia nyer, MP3 pon leh jadi ringtone.. tp iPhone nyer setiap satu berlainan format.. Format ntk ringtone ialah .m4r manakala format ntk sms tone ialah .caf~ Kalo sesiapa yang suka pakai iTunes, boleh jer tukar format melalaui situ, tp ntk kes ak yg x suka bukak iTunes, ak kene carik kaedah lain ntk tukar file extension dia.. Setelah puas survey internet, akhir nyer ak berjaya gak jumpa apa yg ak ingini.. 


Ringtone
1) Pilih lagu yang korang minat pastu upload secara percuma melalui laman web nih=

2) Masukkan ke dalam iPhone menggunakan software yg korang guna ntk masukkan lagu ke dalam iPhone (ak guna CopyTrans)


SMStone
1) Disebabkan tone ntk sms biasa nyer lebih singkat, ak cadang korang edit gune software nih yg boleh didapati secara percuma.. (link)

2) Waktu nk save lagu yg dah diedit tuh, make sure korang pilih type "Apple .aif"

3) Name lagu yg dah disave pon xleh sebarangan, sebab korang akan ganti dengan fail yang dah sememang nyer ada kt dalam iPhone tuh..

4) Berikut merupakan apa yg korang kene rename; (korang kene korbankan fail lagu yg dah sememang nyer ada dalam iPhone~)
Tri-Tone: sms-received1
Chime: sms-received2
Glass: sms-received3
Horn: sms-received4
Bell: sms-received5
Electronic: sms-received6

5) Lepas dah save, korang kene ubah file extension tersebut daripada ".aif" kepada ".caf"~ Cara nk ubah korang leh rujuk laman web nih (link) 

6) Last skali ialah cara nk masukkan file tersebut ke dalam iPhone.. Benda nih cume boleh dilaksanakan oleh iPhone yg sudah JB jer.. Ak pakai iPhone Explorer dan ada juga yg pakar pakai SHH.. Walau ape yg korang pakai, berikut merupakan ape yg korang perlu buka..
/Root Directory/System/Library/Audio/UISounds

7) Korang akan jumpa nama file yg sama dengan file yg korang rename.. Nak selamat, elok korang rename file extension asal dalam iPhone tuh kepada ".bak" sebagai backup~

8) Pastu ape yg korang perlu buat hanyalah memasukkan sahaja file yg dah diedit tuh ke dalam iPhone..

9) Respring dahulu dan semak semula kt "General"

ENJOY!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC