Followers

Monday, 28 May 2012

Space Brothers

26 Mei - KAWASAKI

Hari ini pakat dengan member untuk tonton cerita "Space Brothers (宇宙兄弟)" setelah didesak oleh member yang kepingin nak tengok wayang.. Dok pening kepala nak pilih cerita apa, tengok ranking minggu lepas no1 filem "Thermae Romae" tapi review tunjuk biasa sahaja.. Filem 宇宙兄弟 ini pula review banyak cerita pasal lagu tema filem ini daripada Coldplay, "Every Teardrop is a Waterfall".. 2 pelakon utama juga ada muncul dalam rancangan kegemaran, しゃべくり007 untuk mempromosikan filem ini beberapa minggu yang lepas.. Kebetulan dapat tiket jam 2040 jadi kami makan malam siap-siap di Saizeriya berdekatan sebelum filem mula.. 


Pertama kali menonton dalam panggung "Premier" yang mana hanya ada 76 tempat duduk.. Malah tempat duduk dia juga jenis leh "reclining" ;) 宇宙兄弟 secara keseluruhan memang menarik; tak rugi bayar 1200円 dengan kualiti lakonan yang bermutu, ditambah dengan sound effect roket, kualiti grafik tinggi di angkasa, babak di permukaan bulan dsb.. Penonton juga dapat belajar lebih mendalam langkah-langkah pemilihan seorang angkasawan JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) yang begitu ketat~ Set pengambaran di NASA juga mantap siap ada cameo "Buzz Aldrin", angkasawan ke 2 yang menjejakkan kaki di bulan selepas Neil Armstrong pada tahun 1969.. 


Filem yang diolah daripada 漫画 (Manga) ini menceritakan kisah 2 adik beradik, Mutta (abang) dan Hibito (adik) yang sejak kecil berminat dengan angkasa lepas.. Mereka berdua telah berjanji sewaktu kecil yang mereka akan menjadi angkasawan tapi malangnya Mutta berputus asa sebaliknya memilih untuk menjadi seorang pereka kereta manakala Hibito terus berusaha dan akhirnya berjaya menjadi angkasawan Jpon pertama untuk menjejakkan kaki di bulan.. Mutta berusaha untuk mengejar Hibito dengan menghadapi interview JAXA sewaktu Hibito berada di bulan~ Babak suspens bila Hibito mengalami kecederaan dan berita kemalangan itu disampaikan sewaktu Mutta di saat-saat akhir interview.. Dapatkah Mutta menjadi angkasawan dan apakah nasib Hibito? Nantikan filem ini di panggung wayang Malaysia kalau ada (笑) 

p/s 漫画 dia belum habis lagi.. Baru judul ke 17~ Ak tak baca pun 漫画 dia tapi boleh je faham jalan cerita.. Pertama kali terasa nak baca 漫画 selepas tertarik dengan filem~ 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC