Followers

Saturday, 26 February 2011

GOD?

 
Salah satu video siri yang dihasilkan oleh Bushwackk pada waktu yang sama The Arrivals hangat diperkatakan.. Siri GOD? mengetengahkan isu kewujudan tuhan yang seringkali menjadi buah mulut 無神論者 (Atheist) kerana melabel tuhan tuh hanya rekaan semata2 tanpa bukti~ Siri GOD? akan merungkai setiap satu isu mengenai bukti kewujudan tuhan daripada teori saintifik malah juga fakta menarik tentang teori evolusi yang x diketahui ramai! Salah satu video dalam siri nih memperkenalkan nama Maurice Bucaille, seorang ahli akademik dan juga pakar gastroentrologi.. Beliau juga merupakan penulis buku "The Bible, The Quran and Science" yang mana dalam buku nih, beliau menekankan bahawa "..Tiada penyataan di dalam Al Quran yang menyangkal fakta saintifik terkemuka.." Cara penyampaian Bushwackk dalam setiap video bagi siri nih benar2 menarik dan wajar diberi penghargaan! Video dibawah merupakan video yang paling ak minat dalam siri nih.. ENJOY!

Friday, 25 February 2011

Akebono

25 Febuari - KYOTO


Pertama kali dengar nama syarikat nih waktu 学内企業研究会 2 hari lepas, namun apabila diberitahu perlu menghadiri 会社説明会 (Company seminar) pada hari nih, ak terus memberi kata putus ntk hadir.. Kalo sebelum nih semua 会社セミナー yang ak hadiri dilaksanakan di 本社 (HQ) syarikat berkenaan, tp kali nih pelik gak bila nama tempat yang tertera dalam borang pengesahan kehadiran ialah Hotel Hearton yang bertempat di 京都 (Kyoto).. Ghupe2 nyer, syarikat nih langsung xde anak syarikat di belah 関西 (Kansai), semua nyer belah 関東 (Kanto) -_-" 説明会 bermula pada jam 1400; awalnye apa yang dimaklumkan sejibik dengan ape yang ak dengar 2 hari lepas.. Cuma bezanya diberi penerangan lebih terperinci ttg apa yang syarikat nih buat, bagaimana 取引 (Business) dijalankan, perancangan masa depan syarikat.. Tabik spring aa sampai citer syarikat nih pernah buang pekerja lagi sewaktu terdesak dgn 赤字 (Deficit).. Sehingga tahun lepas, peratusan bisnes di eropah terlalu rendah membuatkan kemungkinan besar, pekerja2 baru akan dihantar ke sana?! (驚) Satu lagi syarikat yang x menggunakan 学校推薦 (School recommendation) ;)  説明会 tamat sekitar jam 1530=

インターンシップ研修 (Internship training)

24 Febuari - OSAKA

Sudut berbeza mengikut situasi..

Memandangkan mulai minggu hadapan ak akan menjalani internship di syarikat MORY工業 selama 5 hari, ak dikehendaki hadir ntk 研修会 (Workshop) ntk 留学生 (Foreign Students) yang bertempat di 大阪外国人雇用サービスセンター (Osaka Employment Service Center for Foreigners) pada jam 1500~ Mujur bangunan dia terletak x jauh daripada 大阪駅 (Osaka Station), jalan kaki dalam 10 minit kot leh sampai.. 研修会 nih turut dihadiri 4 orang 留学生 lain tapi berlainan syarikat; sorang Thai akan bersama2 ngan ak ntk internship mula minggu depan.. 研修会 bermula dengan pemberian surat2 berkaitan dengan syarikat yang akan dimasuki, termasuk surat sumpah yang perlu dihantar pada syarikat waktu mendaftar di hari pertama.. Tensen gak bila dapat tahu kene sampai ke syarikat tuh pada jam 0730 o_0 Selain diberi taklimat tentang budaya dan suasana kerja di syarikat Jpon, kitorang juga diperingatkatkan berkali2 dengan 時間厳守 (Strict observance towards time) ngan perkataan ホウレンソウ yang berasal daripada 報告 (Report), 連絡 (Contact), ngna 相談 (Consult).. Paling xleh blah bila diajar tentang お辞儀 (Bowing) ngan cara menjawab telefon walaupon kebarangkalian mengangkat telefon ketika internship menghampiri 0% (笑) Sebelum balik, ak diminta menghantar borang peribadi bagi mendapatkan kad di bawah yg konon nyer memudahkan proses mencari kerja kelak?      


Thursday, 24 February 2011

学内企業研究会 (Job seminar)

23 Febuari - RITS

エポック21

学内企業研究会 khusus ntk 留学生 (Foreign students) aliran teknikal yang menuntut di RITS telah dilaksanakan di bangunan エポック21 pada jam 1000 hari nih.. Sedikit taklimat ringkas mengenai atur cara pengendalian yang mana 10 syarikat yang berminat ntk mengambil pekerja di kalangan 留学生 akan memberikan ucapan mukadimah selama 1 minit.. Memandangkan masa yang diperuntukkan hanya sehingga jam 1345, setiap pelajar diberi masa selama 40 minit ntk 1 syarikat jadi paling banyak leh g pon 5 syarikat jer.. Yang xleh blah, cam 10 orang jer 留学生 yang hadir pada seminar kali nih (笑) Mungkin masa seminar nih dijalankan agak "lawak" sebab pada ketika nih dah ramai yang sudah menghantar ES (Entry sheet) dan mula bersiap-sedia dengan 面接 (Interview) dsb.. Selain 京セラ (Kyocera), hampir semua syarikat yang hadir ak x pernah dengar.. Tapi boleh kata sumer syarikat tuh memiliki syarikat di luar negara termasuk Malaysia.. Menarik gak bila dgr ada syarikat yang x memerlukan pelajar menghantar ES pon, penilaian hanya akan dibuat 100% menerusi 面接! Ada juga syarikat yang direct tanya pelajar yang berminat ntk hadiri 会社セミナー (Company seminar) walaupon x daftar ape2.. Hmm, ghupe2 nyer banyak gak 会社 yang ak x kenal tp menarik.. Wah, makin kompius nak jadi ape lepas grad kan~ (迷) Konon nyer berikut merupakan sebab 留学生 diperlukan ntk bekerja di Jpon:

国際化 (Internalization)
Hampir semua syarikat di Jpon mula mengambil serius dalam mengembangkan syarikat di luar negara terutama di benua Asia memandangkan beberapa tahun akan datang, ekonomi dunia bakal dipegang oleh Asia.. Buat masa nih, rata2 売上高 (Sales) syarikat Jpon adalah 国内 (Domestic) kendatipun syarikat di luar negara melebihi bilangan syarikat dalam negara.. 

国際経営管理 (Internationally business management)
Syarikat Jpon memerlukan グローバル社員 (Global employee) yang boleh bergerak ke mana2 negara dan membantu mengembangkan syarikat berkenaan..

語学力不足 (Language ability insufficiency)
Majoriti warga Jpon lemah dalam bahasa terutama 英語 (English) jadi tumpuan kepada 留学生 agak tinggi dalam aspek nih..
 
少子化 (Declining birth rates)
Yang nih paham2 jer la..
 

Tuesday, 22 February 2011

Boonaa Mohammed

Boonaa Mohammed dilahirkan di Canada pada akhir tahun 80-an dan dibesarkan di situ.. Mula menulis puisi sejak kecil dan melihat diri sendiri sebagai seorang pencerita; yang menggunakan puisi ntk meluahkan isi hati, perbuatan, perasaan terhadap agama, politik, hubungan lain dan segala yang menarik minatnya.. Seperti belia lain, Boonaa juga pada awalnya minat kepada dunia hip-hop namun sedikit demi sedikit, dia terlalu asyik dengan dunia rap dan suka bercerita kepada orang lain.. Boonaa berminat dengan perkataan dan bagaimana ia boleh membawa anda dan minda anda.. Boonaa yang turut dikenali dengan karakter unik disamping pandai berjenaka telah menjelajah ke seluruh dunia terutamanya di US.. Boonaa juga terkenal sebagai seorang aktivis dan aktif terutamanya di kalangan belia.. Boonaa mengadakan bengkel menulis dan seminar bagi berkongsi pengalaman dengan kanak2 susah.. 


Sepanjang zaman 'jahiliah' Boonaa dalam dunia rap, dia menggambarkan yang dia mengikut ajaran Islam kerana ibu bapa dan bukannya kerana diri sendiri.. Boonaa kerap menghabiskan masa bersama rakan2 nyer di pub dsb ntk persembahan rap kumpulan.. Kesedaran Boonaa tiba sewaktu beliau sedang bersiap ntk mengadakan persembahan pada suatu hari dan ketika tuh masuknya waktu Isya dan dia mula berfikir di mana dia harus mengerjakan solat.. Tetiba dia tersedar bahawa di kelilingi dia ketika tuh semuanya "maksiat" dgn perempuan berpakaian ketat dan botol2 arak bergelimpangan.. Sejak dari tuh, Boonaa nekad bahawa tempat yang tidak sesuai ntk mengerjakan solat haruslah dijauhi dan dia juga mempersoalkan rakan2 dia sendiri yang x membawa dia ke arah kebaikan.. Kini Boonaa banyak menghabiskan masanya di masjid dan juga membalas email.. Boonaa mendapat gelaran "Voice of his generation" hasil penglibatannya dalam memperjuangkan Islam.. Video dibawah menunjukkan contoh puisi Boonaa yang pastinya memikat para pendengar..       



Let me take a moment to show some kindness,
To the folks that thought blindness was a disease that effected the eyes alone,
I promise I won't judge you, I barely know how to love you
And like fools we preach rules, but we don't even follow our own.

Everybody needs comfort,
Some people find it in this; some people find it in that
And some people just don't find it at all.

But this world is full of signs
From the moon to the stars in the sky
From the bees and the bugs, like a seed in your blood
Like a feen to a drug, makes you need to look up
And questions what's up, why you deal with this stuff?
When your spirits are crushed and you trek through the rough
But like thunder it struck, said "Be" and it was

All the signs that were sent, they finally make sense
You feel the torment, so you need to repent
When your heart is cement, it's hard as a brick
Cause your soul is worth more than the dollars and cents,
All the money in the world couldn't buy you happiness
Cause "verily, it is in the remembrance of Allah, that hearts do find rest"

And do not get it confused,
I'm not a scholar or a preacher
I'm just a regular dude, who makes mistakes too
But we are reflections true,
So I cant talk about me without talking about you


And who knew?
We would end up in a place so confused
Where little boys wanna be like little girls and little girls just wanna be abused
Where the terrorize the truth, mentally arrest the youth
Even though there is no law but Allahs' and momma didn't raise no fool.

And who knew?
That expecting the world to treat you fairly because you think you're a good person,
Would be a little like expecting a bull not to attack you because you're a vegetarian
,
You can't begin to learn what you think you already know
In mans own ignorance we forgot that women once watched us grow
And before that you were a tiny ball of flesh without any bones
And before that you were just unknown, and now look behold
You have the arrogance to assume that you just made it on your own?
But what were you but a chewed piece of clot, before you grew
And who knew you would trace you ancestry back to a zoo?
You must have really come from apes with your monkey point of views
Even the devil believes in God, so what does that make you?


And it's true
Sometimes I feel like Noah preaching to a packed empty room
Nobody wanna listen until we start rolling out two by two
I'm a big fan of Abraham; never break-up from Jacob
Joseph had the kind of beauty that you couldn't find in makeup
Moses was to Pharaoh what stones are to arrows
And David to Goliath was truth is to silence
Following, Solomon I'd get down too
Contrary to popular belief, Jesus is my homeboy too.
So peace be upon the whole crew who came to teach what we never knew
Even though few caught the groove, they never turned blue
Never confused what was true even if it was a taboo
Never came for fame or praise but to praise who they prayed too

And who knew?
That an unlettered man from the middle of the desert,
Would change the whole world from darkness into heaven
You may have every title, every big shot degree
But you still can't explain: Alif-Lam-Meem

And who knew?
There would be so many views and ways to explain
That He's closer to you than your jugular vein
So if you complain that God must be cruel
Can you give Allah, all that He gives to you?
From the breath that you breath, to the trees that you feed
From the eyes that you see, to the sea that you eat
If I cut you, you bleed, than you heal magically
Were the illest machines, manufactured for means.
The concepts extreme but this world is a dream,
It's not what it seems filled with lies and deceit
The truth is serene so wake up smell the deen
Praises be to He, His Oneness, Supreme
Totally unique, in no need of sleep
Not like you or me, his greatness complete
No partners, no mates, no fathers, no sons
No discount 3 in 1, just Allah Azwa Jalla
Even the birds sing His name,
The Lord of all the worlds
Glory be to He and to Allah is our return

Source : link

p/s Check out video Boonaa ketika memberi ucapan ntk TEDxToronto (link) dan juga puisi terkenal dia "Pumpkin Seeds"

Monday, 21 February 2011

SONY

21 Febuari - RITS


Setiap tahun, キャリアセンター (Career center) di RITS akan mengumpulkan berpuluh2 会社 (Company) ntk mengadakan 説明会 (Job fair) khusus ntk pelajar RITS.. Hari nih pula giliran Sony dan beberapa syarikat lain ntk memberikan 説明会 dan bertempat di C202.. Sebenarnye lagi elok gi 会社セミナー (Seminar) yang biasanya di jalankan di 本社 (HQ) tapi apakan daya, ak terlambat nk 予約 (Booking) (-_-") セミナー SONY dah bermula sejak hujung tahun lepas lagi jadi sape yang berminat lepas nih dah kene bersedia sejak dari awal.. 説明会 pada hari nih dimulakan dengan pengenalan ringkas ttg SONY dan betapa "global" nyer SONY nih yang mempunyai 販売拠点 (Marketing branch) hampir diseluruh negara kecuali Iceland ngan N. Korea! SONY juga antara 会社 yang x menggunakan 学校推薦 (School's recommendation) dalam pengambilan pekerja baru.. Dengar citer, bermula tahun 2013, SONY menyasarkan 30% pekerja baru mereka adalah dari kalangan 留学生 (Foreign Students).. Ak tertarik giler dengan ayat dibawah yang menerangkan tentang inovasi oleh pencipta SONY~

"常識と非常識がぶつかったときに、イノベーションが産まれる"

Sunday, 20 February 2011

Flashforward

Salah satu drama yang ak syorkan abis ntk para pembaca usha kerana bagi ak, Flashforward antara drama sains fiksyen terbaek pernah disiarkan; jalan citer yang menguji minda berserta dengan pelbagai teori sains berkaitan masa hadapan dan apa yang akan berlaku apabila kita mengetahui masa hadapan sendiri?? Flashforward mengisahkan tentang suatu kejadian di mana seluruh penduduk dunia yang sedang menjalankan aktiviti harian pada tarikh 6 Oktober 2009 tetiba pitam dalam masa 2 minit 17 saat.. Pada waktu tuh, mereka sumer melihat masa hadapan masing2 pada tarikh 29 April 2010= Menariknya, mereka yang x melihat apa2 diklasifikasikan sebagai sudah maut sebelum 29 April~ 


Jalan citer drama nih mengisahkan perjuangan ahli FBI yang cuba merungkai bagaimana kejadian nih berlaku dan mencari jalan agar mereka boleh mengubah masa depan tersebut daripada berlaku! Namun, persoalan paling besar di sini ialah apakah yang akan berlaku sekiranya anda boleh mengubah masa depan sendiri terutamanya mereka yang sepatutnya maut sebelum 29 April tuh?? Drama nih mempunyai 22 episod dan mula ditayangkan di US sejak 24 September 2009.. Meskipun para penonton dapat memahami bagaimana kejadian tuh berlaku pada episod terakhir, namun jalan citer dia tetap tergantung.. Malangnye buat masa nih, Flashforward x dijadualkan ntk musim ke-2 (-_-") Enjoy preview Flashforward melalui video dibawah~


p/s Drama nih laku giler kt Jpon sebab salah seorang pelakon sampingan dalam drama nih dilakonkan oleh Takeuchi Yuko ;)

Saturday, 19 February 2011

Root Canal Treatment

19 Febuari - KUSATSU


Alhamdulillah, setelah 8 kali ulang-alik ke klinik gigi sejak 17 Januari yang lepas, rawatan pergigian ntk gigi depan ak telah selesai dan jumlah yang telah dibayar sepanjang rawatan ialah sebanyak 13080円 (RM 476).. Rawatan yang ak terima ialah "Root Canal Treatment (RCT)"; asalnya ak was2 gak nk menjalani rawatan nih di Jpon kerana menjangkakan kos rawatan yang melampau2 namun setelah berbincang ngan abang sendiri yang bekerja sbg doktor gigi di Malaysia, konon nyer RCT + Crown boleh mencecah RM 1k jika dibuat di klinik swasta o_0 Doktor yang bertugas pon menasihatkan ak menerima rawatan RCT nih dengan cepat kerana jika dibiarkan, silap aribulan gigi depan nih leh tercabut dan gigi akan rongak sampai bebila (sadis giler bila dgr -_-") RCT boleh difahami dengan mudah melalui video dibawah; menyesal gak x layan video nih awal2 sebab bikin cuak jer bila ada hari doktor tuh cam pateri gigi ak sampai berasap (笑) Konon nyer gigi palsu nih leh tahan lebih kurang 5 tahun; lepas tuh kene ganti lagi la ek ;) Sigh, bila dah bayar guna duit sendiri baru rasa menyesal giler x jaga gigi waktu kecik2 dulu -_-" 

Friday, 18 February 2011

fakta menarik


source: Mastika Febuari 2011

  • Tayar dengan angin terlebih dahulu digunakan pada basikal sebelum digunakan pada kenderaan bermotor..
  • Semut menggeliat setiap kali bangun daripada tidur..
  • 1/4 tulang tubuh manusia terdapat pd kaki 
  • Kaki melakukan perjalanan secara purata 115,000 km sepanjang hidup
  • Ketika berdiri tegak, 50% dari berat anda berada pada tumit, 25% pd tapak kaki, dan 25% menyebar sekitar kaki anda..
  • Rekod paling lama x tido dlm Guinness World Records dipegang oleh Randy Gardner, dari USA ketika berusia 17 tahun pada tahun 1964. Dia terjaga selama 264 jam!
  • Dianggarkan terdapat berbilion basikal seluruh dunia iaitu 2x ganda jumlah kereta di atas muka bumi nih.. 
  • "Bicycle Motocross" adalah singkatan BMX
  • Dianggarkan 50 juta basikal dikeluarkan seluruh dunia pada setiap tahun..
  • Gajah memerlukan 250 kg sayuran dan 200 liter air sehari. Belalainya boleh menyimpan air sebanyak 9 liter pd satu2 masa..
  • Ikan terkecil di dunia adalah trimattum nanus yg terdapat di Kepulauan Cbagos. Ukurannya 0.0075 mm panjang..
  • Purata setiap manusia meludah sebanyak 25,000 kali sepanjang hidupnya; boleh penuh 2 buah kolam renang!
  • Olympus Mons, sebuah gunung berapi yg terdapat di planet Marikh adalah gunung berapi yg terbesar yg pernah dijumpai di cakerawala. Ia berukuran seluas 595 km dan setinggi 24 km..
  • Pokok terbesar di dunia ialah sejenis pokok yg diberi nama "The General Sberman Tree" di Sequola National Park. Tingginya 275 kaki dan 37 kaki lebar..
  • Misai terpanjang di dunia ialah 133 1/2 inci yg dimiliki oleh Kalyan Ramji Sain. 
  • Janggut manusia mengandungi 7000~15000 bulu

Thursday, 17 February 2011

Marvel vs Capcom 3

17 Febuari - JAPAN


Hari nih merupakan 発売日 (Date of issue) game yang ditunggu2, Marvel vs Capcom 3 (MVC3) yang membuat pelancaran sulung di Jpon manakala di US telah mula di jual sejak 2 hari yang lepas.. Ak mula mendapat tahu ttg game nih sewaktu usha TGS 2010 pada tahun lepas; cara permainan, visual, dan kepelbagaian karekter game nih berjaya menarik minat ak ntk membeli game nih di Amazon.. Seperti biasa barang yang diorder sebelum 発売日 akan dihantar pada tarikh yang sama ia dilancarkan.. Menariknya di Amazon, akan dapat potongan harga daripada 10~20% daripada harga asal berbanding jika beli di Bic Camera, Yodobashi dsb.. Berikut merupakan senarai karekter yang boleh dipilih:-


Last time ak main game lawan2 ialah Street Fighter 4, itu pon dah jarang sangat main sebab x semangat nau main online.. MVC3 memudahkan pemain ntk melakukan combo dengan hanya menekan 1 butang! Setakat nih ak masih cuba berjinak2 dengan corak permainan game nih dan x sabar nk bermain secara online di masa akan datang.. Try usha 2 video dibawah mengenai game nih.. ENJOY!


Wednesday, 16 February 2011

SHARP

15 Febuari - OSAKA

Pada hari nih pula telah diadakan SHARP BUSINESS FORUM ntk pelajar aliran teknikal yang bertempat di シャープ本社 (Sharp HQ).. Ada 2 sesi pada hari tersebut dan semestinya ak pilih sesi belah petang yg bermula pada jam 1400.. Oleh kerana bertempat di 大阪 (Osaka), jadi kene naik 電車 (Train) dari jam 1200~ Tiba di 南田辺駅 (Minami Tanabe Station) yang konon nyer paling dekat dengan 本社 sekitar jam 1335 dan daripada situ jalan kaki dalam 5 minit ntk tiba di 本社.. Dalam email tulis kene datang 15 minit awal, tp alangkah terkejutnya bila mendapati ruangan depan sehingga ke ruangan tengah dalam dewan dah berisi! Konon nyer ramai yang semangat giler dah sampai 本社 sekitar jam 1300 lagi o_0 セミナー (Seminar) bermula dengan 10 minit penerangan ringkas tentang jadual pada hari tuh dan selepas tuh para pelajar bebas ntk memilih samada tinggal di dewan ntk mendengar penerangan ttg SHARP atau terus maju ke dewan sebelah ntk sesi Q&A bersama wakil anak syarikat SHARP yg hadir..


Memandangkan ada ブース (Booth) ntk 留学生 (Foreign students) dan sesi tersebut ada had masa iaitu dari jam 1415~1500 jer memaksa ak pergi ke ブース nih terlebih dahulu.. Termasuk ak ada 5 orang 留学生 yang hadir iaitu dari China, Korea dan Thailand.. Terkejut gak bila mendapati SHARP tergolong dalam 中小企業 (Small to medium enterprises) dan bukannye 大手企業 (Big enterprises)~ Bilangan 留学生 yang dapat 内定 (Unofficial offer) bekerja di SHARP juga x diberitahu kerana rahsia syarikat? Ada kemungkinan boleh meminta ditukarkan tempat kerja ke Malaysia tp ia bergantung kepada keperluan tenaga kerja di tempat yang kita minta; cuma dinasihati agar jangan terlalu mengharap -_-" Kilang SHARP kt Kedah konon nyer ada buat 研究開発 (R&D), tp malang nyer yg kt Selangor lebih pada 販売 (Sales) (泣) Satu lagi 弱み (Weakness) SHARP ialah tiada elaun ntk tempat tinggal~ Bagi 留学生, elaun tempat tinggal penting giler sebab kitorang xde family di sini.. セミナー hanya sampai jam 1700 dan ak hanya sempat g 4 ブース jer.. Sigh, dgr citer 内定者 SHARP hanya amik pelajar yang guna 学校推薦 (School's recommendation) jer.. -_-"

Tuesday, 15 February 2011

Hiroshima Trip: Day 2

13 Febuari - HIROSHIMA

Destinasi hari nih ialah melawat 宮島 (Miyajima) yang juga merupakan salah satu daripada 日本三景 (Three views of Japan).. Lepas check out daripada hotel dalam jam 1000, kitorang bertolak menuju ke 路面電車 (Tram) berdekatan dan daripada situ menuju ke 宮島口 (Miyajima ko).. Kalo bertolak dengan menggunakan 電車 (Train) semestinya lagi laju, tp alang2 dah dpt tiket 1 day-pass (路面電車 + Ferry) dalam harga pakej percutian ke 広島 (Hiroshima) kali nih, terpaksalah bersabar menaiki 路面電車 yang tiada 快速 (Rapid) jadi mengambil masa hampir sejam! Turun kt 宮島口, jalan kaki sket menuju ke perhentian feri berdekatan dan daripada situ naik feri menuju ke 厳島 (Itsukushima Island) atau lebih popular dengan nama 宮島.. Masa perjalanan menaiki feri sekitar 5~10 minit dan waktu kitorang sampai, agak terkejut gak dengan bilangan pelancong asing yang hadir; kebetulan pada waktu yg sama juga diadakan かき祭り (Oyster Festival) yang bermula sejak 12hb.. 


Kelaparan pada pagi tuh diisi dengan もみじ天 (Maple tempura?) yang berharga 250円 sebatang.. Kaw2 orang beratur panjang giler semata2 nk membeli? かき (Oyster) telah membatalkan niat asal ntk lepak2 layan 祭り pagi tuh.. Sebaliknya kitorang meneruskan perjalanan menuju ke 厳島神社 (Itsukushima Shrine) yang tersenarai dalam UNESCO World Heritage.. Awalnya agak kecewa gak sebab waktu kitorang tiba, cuaca sedang mendung jadi x dpt amik gambar 大鳥居 (Big Torii) dengan lawa (-_-") Tensen dengan 大鳥居, kitorang masuk 厳島神社 setelah membayar 300円 ntk tiket masuk~ Dalam banyak2 tokong yang pernah ak lawati, memang 厳島神社 boleh dikatakan paling terbaek sebab luas giler dan kita leh masuk explore tokong tersebut secara bebas.. Malah boleh senyap2 amik gambar sebab orang ramai sangat yg buat (笑) Kebetulan ada diadakan upacara perkahwinan ala tradisional di dalam tokong tuh, jadi dapat 体験 (Experience) gaya perkahwinan tersebut buat pertama kali~ 

大鳥居

厳島神社

Alhamdulillah, selesai pusing 厳島神社, matahari memunculkan diri jadi misi mengambil gambar 大鳥居 diteruskan sehingga puas.. Makan tengahari kitorang pada hari nih ialah di sebuah kedai うどん (Udon) dan menu yg di pilih semestinya かきうどん (Oyster udon) yang istimewa di 宮島; dah sampai 広島 baru ak tau yang かき dan お好み焼き (Okonomiyaki) merupakan makanan terkenal di sini ;) Usai makan, kitorang meneruskan perjalanan ke 大聖院 (Daisho-in) yang turut tersenarai dalam 世界遺産 (World Heritage) di 宮島.. Tokong nih terletak di Gunung Misen yg konon nyer gunung suci bagi penganut agama Buddha mazhab Shingon? Antara tokong yang mempunyai bilangan berhala terbanyak kot daripada berhala kecik kepada yg besar.. 地蔵 (Bodhisattva who looks over children, travelers, and the underworld) dihias dengan topi dan pakaian agak jarang di lihat.. 大聖院 merupakan spot terkenal ketika 秋 (Autumn) memandangkan ia dikelilingi pokok berdaun もみじ (Maple)..

地蔵
Senduk nasi terbesar dunia?!

Jika naik atas lagi, ada disediakan perkhidmatan Miyajima Ropeway yang mana pengunjung boleh naik kereta kabel dan melihat pemandangan dari atas Momijidani Park.. Tapi harga tiket gi balik 1800円 membuatkan kitorang membatalkan hasrat ntk naik atas.. Sebaliknya, kitorang g usha pagoda 5 tingkat dan juga 千畳閣 (Hokoku Shrine).. Bayaran tiket masuk ialah 100円; dalam nya menghimpunkan pelbagai jenis hiasan 杓文字 (Senduk nasi) yang beraneka saiz.. Ak dok pelik apsal banyak giler 杓文字 lalu tanye kt sami yang bertugas, ghupe2 nyer senduk nasi nih berasal daripada 宮島 hasil ilham seorang sami di situ yang ingin berbakti kepada masyarakat sekitar.. Sape sangka ciptaan sami tersebut leh tersebar seluruh Jpon sehingga ke Malaysia dan juga seantero dunia! Sebelum pulang, kitorang singgah jap kawasan kedai2 cenderahati; banyak giler kedai yg jual senduk nasi ;) Siap ada senduk nasi terbesar di dunia dipamerkan di situ.. 

Senduk nasi yang dijadikan hiasan..
広島城

Kitorang naik feri sekitar jam 1630 lalu bertukar ke 路面電車 menuju ke hotel member memandangkan ak tumpang letak beg umah diorang.. Sebelum g hotel, kitorang lepaskan hajat ntk melawat 広島城 (Hiroshima Castle) tp malang nyer ak x dpt amik gambar dalam jumlah yang banyak memandangkan bateri kamera hampir kong.. Sengal gak sampai istana sekitar jam 1740, jadi x dapat masuk dalam istana tuh.. Usai puas mengambil gambar, kitorang pulang semula ke hotel ntk solat dan berehat.. Makan malam di sebuah restoran Itali; ak order シーフードピラフ (Seafood pilaf) tp makan x abis sebab banyak sangat bawang (笑) Usai makan malam, kitorang bertolak ke 広島駅 (Hiroshima Station) dan naik 新幹線 (Bullet train) pada jam 2010~ Selamat tiba di 新大阪 (Shin Osaka) sekitar jam 2145 lantas menukar keretapi menuju ke 南草津 (Minami Kusatsu).. 


Rumusan
Alhamdulillah, Hiroshima Trip kali nih berjalan dengan baik meskipun pada awal pagi tuh hujan turun sedikit namun cuaca berubah cerah pada sebelah petang.. Yang bestnye Hiroshima ialah x banyak tempat tourist spot, dan majoriti tempat tourist spot tuh berdekatan antara satu sama lain.. Agak kecewa gak x dpt singgah Mazda Museum sebab ia hanya dibuka pada hari minggu sahaja.. Biasanya jika singgah ke tempat baru, ak suka menziarah universiti terkenal di situ tp kali nih 広島大学 (Hiroshima University) terletak di bahagian timur; agak jauh daripada 広島駅.. Malah ak juga terkilan x dpt melawat Masjid Hiroshima yg juga terletak berdekatan dgn 広島大学.. Mungkin jika diizinkan-Nya ntk ziarah 広島 lagi di masa akan datang, akan ak cuba menziarah tempat2 nih.. Setakat nih, ak dah g 2 tempat daripada 日本三景; jadi yang terakhir ialah Matsushima Bay di Miyagi pref.. jauh la plak -_-"

p/s Gambar2 lain boleh didapati melalui sini=

Monday, 14 February 2011

Hiroshima Trip: Day 1

12 Febuari - HIROSHIMA

Tahun lepas, ak ada berborak dengan sorang pakcik yang pernah melawat negara Jpon beberapa kali dan dia menceritakan tentang 広島 (Hiroshima); terkejut dia bila dapat tau ak belum pernah melawat 広島 sedangkan dah duduk Jpon agak lama.. Ak memang teringin nk ziarah 広島 tp agak sukar ntk membuat perancangan kerana faktor masa dan sebagainya.. Sepatutnya bulan nih ak plan nk g 北海道 (Hokkaido) ntk usha 雪祭り (Snow Festival), punyalah semangat cari member yang berminat nk g ape sumer tp bila fikir2 semula, alang2 dah g 北海道 mestilah nk pusing2 banyak tempat, tp buat masa nih agak sibuk ngan 就職活動 (Job hunting) jadi nk dapat cuti seminggu memang agak susah membuatkan ak berazam ntk g 北海道 tahun dpn pula.. Kebetulan ada sorang member yang ingin menziarah 関西 (Kansai) pada bulan nih; alang2 dah ada member, ak buat keputusan ntk membuat Hiroshima Trip= Mujur ada pakej 2 hari 1 malam ke 広島 daripada yahoo travel; g balik naik 新幹線 (Bullet train) dan tido hotel 1 malam tanpa makanan dengan jumlah harga 12000円 seorang..


Kitorang bertolak dari umah menuju ke 新大阪駅 (Shin Osaka Station) dan daripada situ berlepas ke 広島駅 (Hiroshima Station) dengan 新幹線~ Perjalanan mengambil masa sekitar 1 jam setengah dan kitorang tiba di destinasi sekitar tengahari.. Waktu kt 駅, tetiba kitorang didatangi seorang pompuan yg agak berusia; dia datang ntk memaklumkan tentang aplikasi iPhone, "Travel Guide" yang khusus ntk digunakan di Jpon.. Konon nyer maklumat ttg 広島 baru jer update dan kini sedang dlm kempen~ Layan ブランチ (Brunch) dekat restoran kari sebelum bergerak ke destinasi pertama pada hari nih iaitu 原爆ドーム (A-bomb Dome) dengan menaiki 路面電車 (Tram).. Tambang yang dikenakan ialah 150円; sekitar 10~15 minit kot masa perjalanan.. 原爆ドーム nih dikenali ramai kerana tersenarai dalam UNESCO World Heritage Site! Menarik gile bandar 広島 nih sebab ada beberapa sukarelawan yang tampil ntk menceritakan sejarah 広島 sewaktu bom atom dilepaskan dalam 英語 (English) berserta grafik~ Daripada situ kitorang berjalan kaki menuju ke 広島平和記念資料館 (Hiroshima Peace Memorial Museum); tambang masuk yang dikenakan merupakan paling murah sepanjang ak berada di Jpon iaitu 50円!! 

A-bomb Dome
Memorial Cenotaph
 
Di dalam tuh memang penuh dengan maklumat, grafik, artifak yang menceritakan kisah sebelum, semasa dan pasca WWII dengan begitu teliti dan mudah difahami.. Kalo rajin, korang leh baca dalam gambar2 yang telah ak upload di fb.. Muzium nih luas giler sampai menyambungkan 2 bangunan.. Konon nyer bandar 広島 nih ada skang hasil daripada 台風 (Typhoon) yang melanda beberapa bulan selepas kejatuhan bom atom tersebut.. Jika tiada 台風, kemungkinan besar penyebaran wabak penyakit lagi melarat sehingga angka korban melebihi 100k~ Daripada muzium, kitorang jalan kaki menuju ke 広島城 (Hiroshima Castle) namun apabila sampai, kitorang hanya sempat mengambil gambar dari jarak jauh lantas bergegas ke hotel memandangkan masing2 blom mengerjakan solat dan hari sudah naik senja.. Nasib jalan kaki 5 minit jer dari 広島城 menuju ke Hiroshima Pacific Hotel iaitu tempat persinggahan kitorang.. Lepas solat ingatkan nk g balik ke 広島城, tp mungkin atas faktor kepenatan membuatkan kitorang bercadang ntk pergi esok hari sebelum pulang ke 関西~ 

Hiroshima in ruins
Apparently, the bomb exploded before it touches the land..
 

Malam tuh kitorang pergi pusing2 kt 広島本通 (Hiroshima Hondori St.) yang penuh dengan kedai2 beraneka jenis.. Tempat nih juga tersenarai dalam Top 5 tempat yang wajib g bila menziarahi 広島= Makan malam semestinya お好み焼き (Okonomiyaki) iaitu makanan yang paling terkenal di sini.. Konon nyer お好み焼き nih berasal di 広島; citer ringkas nya pasca pengeboman, rakyat agak menderita nk cari makanan.. Jadi ada sorang nih guna tepung beras dan air pastu buat bentuk sfera lalu digoreng di atas kuali, lalu masukkan sayur di atasnya.. Ntah camne leh laku giler sampai tersebar ke seluruh Jpon.. (笑) Bagi seorang yg kurang gemar makan sayur cam ak, お好み焼き semestinya tidak termasuk dalam senarai makanan Jpon yang ak sukai (笑) Ntk trip kali nih, ak turut bawak skali laptop semata2 nak tgk bola malam tuh Arsenal vs Wolverhampton.. Ghupe2 nyer kt tv pon pasang live -_-" Pengajaran ntk trip akan datang ialah memeriksa dahulu tv guide sebelum membawa laptop sbb lenguh giler bawa beg yg agak berat bila berjalan ;) 

広島城 (Hiroshima Castle)
お好み焼き
 
....to be continued

p/s Gambar2 lain boleh didapati melalui sini~   

Tomorrow's Joe

11 Febuari - OTSU


Hari nih merupakan tayangan perdana movie "あしたのジョー (Tomorrow's Joe)" yang di olah daripada 漫画 (Manga) nya yg dicipta oleh Asao Takamori dan Tetsuya Chiba pada tahun 1968.. Watak utama, Yabuki Joe yang dimainkan oleh Yamapi menggambarkan suasana Jpon era 60-an; Joe yang merupakan anak yatim piatu tiada pekerjaan tetap tp gemar menimbulkan masalah~ Joe mempunyai bakat semulajadi yang mana sukar dikalahkan dalam gaduh jalanan.. Segala2 nyer bertukar apabila Joe bertemu dengan seorang pro boxer ketika disumbat dalam penjara bersama.. Pertemuan tersebut membuatkan Joe berminat dengan sukan tinju sekaligus berazam ntk mengalahkan pro boxer tersebut di atas gelanggang.. Antara yang membuatkan movie nih menarik ntk ditonton ialah teknik CG yang digunakan; efek muka sewaktu kene tumbuk memang gempak di tambah lagi dengan efek slow-motion~ Lagu tema movie nih dinyanyikan oleh Utada Hikaru; "Show Me Love (Not A Dream)".. 


p/s Ak x pernah layan gak 漫画 dia tp oleh sebab minat ngan sukan tinju hasil 漫画 Hajime no Ippo membuatkan ak perlu tonton movie ni = Harap2 lepas nih ada movie live action Hajime no Ippo plak ;)

Saturday, 12 February 2011

KYOCERA

11 Febuari - KYOTO


Salah satu syarikat yang berjaya menarik perhatian ak sewaktu turut-serta 合同説明会 (Joint Job Fair) awal Januari yang lalu; 京セラ (Kyocera) yang berpusat di 京都 (Kyoto) merupakan sebuah syarikat global sehingga boleh didapati di 30++ buah negara! 合同セミナー (Joint seminar) bermula pada jam 1500 dan diadakan di 本社 (HQ), 伏見 (Fushimi)~ 駅 (Station) terdekat ialah 竹田駅 (Takeda Station), terkejut gak amik masa hampir 20 minit jalan kaki ke HQ.. Layanan yang diberikan sewaktu nk mendaftar nama sehingga dibawa ke 会場 (Venue) di tingkat 20 ibarat cam masuk hotel la plak; padahal semua tuh staff 京セラ! Awalnya semua yang hadir diminta duduk di bahagian tengah dewan bagi mendengar taklimat tentang pengenalan syarikat.. 京セラ mempunyai 7 anak syarikat, namun atas faktor masa yang x mencukupi, para pelajar hanya mempunyai masa ntk mendengar taklimat 3 anak syarikat sahaja.. Harap2 sempat menghantar エントリシート (Entry sheet) sebelum 締め切り (Dateline) 23/2 nih~

Thursday, 10 February 2011

エーシック (Asyck)

10 Febuari - KYOTO

Hari nih ak turut-serta dalam 見学ツアー (Field trip) ke syarikat エーシック (株) yang terletak di Uji, Kyoto dengan menaiki bas.. Trip kali nih ditanggung sepenuhnya oleh RITS; sejak bulan lepas lagi semua pelajar 電子コース (Electronic course) telah diberitahu tentang trip kali nih tp baru semalam ak buat keputusan ntk turut-serta setelah dijemput oleh 先生 (Supervisor).. 14 orang turut-serta terdiri daripada 4 orang pensyarah manakala yang lain sumer pelajar.. Perjalanan daripada RITS menuju ke Uji mengambil masa hampir 45 minit.. エーシック merupakan sebuah syarikat yang agak baru berstatus 中小企業 (Small to medium enterprises) dan pekerjaan utama syarikat nih ialah menghasilkan dan menjual peralatan LED.. Kitorang dibawa masuk ke dalam bangunan 省エネ館 (Shoenekan) yang baru dibuka pada Oktober tahun lepas; keistimewaan bangunan nih ialah hampir 100% lampu yg digunakan diperbuat daripada LED keluaran syarikat nih! 


Seperti yg diketahui umum, penggunaan lampu LED mendapat perhatian baru2 nih kerana 省エネ (Energy conservation), 長寿命 (Long life), dan クリーン (Clean) iaitu bebas daripada 有害物質 (toxic substance) dan mengurangkan 二酸化炭素 (CO2).. 省エネ館 juga dijana 100% menggunakan tenaga solar daripada 72 panel solar yang tersusun di atas bumbung bangunan.. Malah, tenaga yang dikumpul pada hujung minggu pula akan dijual kepada 関西電力 (Kansai Power Company) memandangkan hari cuti umum.. Tabik spring kt 会長 nih yang asalnya grad universiti bidang seni, pastu masuk 東洋電具 (ROHM) sekadar nk buat バイト (Part time) jer.. Last2 terus rasa seronok dengan apa yg dibuat, sedar2 dah 30 tahun dia keje kt situ sebelum minta berhenti pada usia mencecah 50 tahun.. Beberapa bulan selepas tuh, dia rasa bosan sangat bila xde benda nk buat, ada pelanggan yang minta dia buat barang terus menjadi penyebab utama datang keinginan ntk membuat syarikat.. Tepat jam 1400, taklimat daripada 会長 (Chairman) tentang bagaimana seorang pelajar hendak berjaya apabila menjadi 社会人 (Working adult)= Taklimat beliau menekankan 4 point utama..

  • 社会人として常識を身につける (Mengetahui pengetahuan am sebagai seorang pekerja dewasa)
  • 基礎能力を高め社会での対応力 (Meningkatkan asas kemampuan diri yg boleh menyumbang kepada masyarakat)
  • カタブツ、専門バカになるな! (Jangan terlalu berpegang teguh kepada sesuatu kepakaran sebaliknya berani mencuba bidang yg lain..)
  • 技術者からマネージメントへ (Jadilah seorang jurutera yang boleh mendidik pekerja bawahan)

Selesai taklimat 会長, giliran 社長 (Director) pula memberikan sedikit taklimat tentang syarikat dan juga latar belakang beliau.. Merupakan salah seorang graduan RITS dlm bidang MBA, beliau merupakan orang pertama yg dipertanggungjawabkan ntk tugasan 営業 (Sales) syarikat.. Walaupon penggunaan LED lagi bagus daripada lampu pendafluor, namun kos yang agak tinggi disamping kurangnya permintaan daripada 一般家庭 (General household) membantutkan pasaran LED.. Antara sebab kurangnya permintaan daripada 一般家庭 ialah LED beroperasi menggunakan DC; tp rata2 litar di umah mempunyai inverter yang x diperlukan sekiranya ingin memasang lampu LED.. Proses ntk membuang inverter daripada litar semata2 ntk memasang lampu LED juga melibatkan kos yang agak tinggi malah konon nyer ada juga kes proses tersebut gagal kerana sukar?! Terkejut giler bila tgk saiz LED skang yg ternyata berbeza daripada LED yang biasa digunakan ketika 実験 (Experiment).. Konon nyer 会長 merupakan orang pertama yang bertindak membuang リード線 (lead) pada LED?? 


Kini LED bukan sahaja mengeluarkan satu warna, tp 1 cip boleh mengeluarkan tiga warna asas RGB secara serentak membolehkan LED tersebut memancarkan semua warna.. LED warna kuning elok digunakan bagi menghalau 虫 (Bug) kerana konon nyer 虫 xleh kesan warna tersebut?! Di masa akan datang, penggunaan LED turut akan berubah daripada menyalakan seluruh bahagian kepada menyalakan bahagian2 yang penting sahaja ntk 省エネ.. Biasa nye LED boleh bertahan selama 40 000 jam (4~5 tahun jika digunakan tanpa henti)~ Teknologi masa kini mengadunkan penggunaan tenaga solar bagi menghidupkan LED menambahkan permintaan daripada pelanggan khususnya daripada syarikat2 besar, kilang2, dan nelayan! Dengan hanya meletakkan alat pengesan pada litar, LED tersebut boleh menyala pada waktu malam dan tutup pada waktu siang secara automatik tanpa menggunakan suis.. Sebelum pulang, ak beli cenderahati ntk diri sendiri iaitu keychain LED bertenaga solar pada harga 300円..     



Wednesday, 9 February 2011

World Prosperity Country Ranking


Bulan lepas, Legatum Institute (LI) yang berpusat di Dubai telah mengeluarkan carta "2010 Legatum Prosperity Index"~ Hanya 110 buah negara yang dipilih sedangkan negara2 anggota di dalam UN adalah sebanyak 192 buah negara.. Ini adalah kerana 82 buah negara nih tidak mempamerkan data secara rasmi, malah tidak membenarkan para penyiasat ntk menjejakkan kaki ke negara mereka.. Dalam pembikinan senarai tersebut, siasatan LI tidak memfokuskan kepada GDP (Gross Domestic Product) sesebuah negara tetapi mengambil kira aspek2 yang berikut iaitu ekonomi, pengusahaan dan peluang, pemerintahan, pendidikan, kesihatan, keselamatan dan sekuriti, kebebasan peribadi, dan modal sosial..

Berikut merupakan senarai negara top 20:-
  1. Norway
  2. Denmark
  3. Finland
  4. Australia
  5. New Zealand
  6. Sweden
  7. Canada
  8. Switzerland
  9. Holland
  10. America
  11. Ireland
  12. Iceland
  13. UK
  14. Austria
  15. Germany
  16. Belgium
  17. Singapore
  18. Japan
  19. France
  20. Hong Kong
Hanya 3 buah negara asia yang tergolong dalam kategori top 20 dan Jpon merupakan negara ke2.. Malaysia pula mendapat tempat ke 43 daripada 110 buah negara! Mengikut ranking Asia pasifik pula, Malaysia dalam kedudukan ke 8 selepas Korea Selatan~ Gambar di bawah menunjukkan kedudukan Malaysia secara keseluruhan mengikut aspek2 yang telah disenaraikan di atas..  Paksi-x menunjukkan kedudukan negara di dalam ranking manakala paksi-y menunjukkan senarai aspek yang diambil kira dalam penyiasatan..


Berikut merupakan catatan ringkas bagi menerangkan gambarajah di atas:
  • Education - Limited enrolment at high level means Malaysian workers are relatively poorly educated
  • Health - Low health expenditure per capita perhaps contributes to only moderately good indicators of public health
  • Safety & Security - Despite overall stability, Malaysia experiences some political pressures, and citizens feel unsafe
  • Personal Freedom - Although Malaysians enjoy a fairly high level of civic choice, they do not welcome outsiders
  • Social Capital - Malaysians feel unable to trust or rely on others, indicating a lack of social cohesion

Tuesday, 8 February 2011

Approval Permit (AP)

Kereta impian..
Isu penggunaan AP di kalangan pelajar Malaysia yang menyambung pengajian di luar negara sering kali di landa kontroversi.. Mana x nyer, asik2 member ke pakcik2 ke sibok tanye ada kenalan yang nk jual AP x?? -_-" Tabik spring pada member yang x menggunakan AP langsung tp x jual AP mereka kerana menganggap perbuatan itu salah di sisi undang2.. Ada juga yang bijak berkapel pastu buat bisnes AP menggunakan pasangan mereka nyer kerana biasa nya kaum hawa x bawak berminat nk bawak balik keter?? (need citation) Walau bagaimanapun, informasi tentang AP nih masih kurang didedahkan buat semua pihak, kebetulan ak jumpa dari satu laman web berkenaan hal nih jadi sebagai rujukan di masa akan datang, ak letak di blog nih~ ;)

UPDATED:

SYARAT-SYARAT KELULUSAN AP PERSENDIRIAN

Kelulusan kepada pemohon yang berkelayakan adalah tertakluk kepada pematuhan syarat-syarat berikut:

a) pemohon hendaklah berada di luar negara secara sah bagi tempoh tidak kurang 1 tahun ;

b) kenderaan hendaklah didaftarkan atas nama pemohon di negara pemohon belajar/bekerja bagi tempoh tidak kurang dari 9 bulan (dari tarikh pendaftaran kenderaan sehingga tarikh pemohon pulang ke Malaysia);

c) kenderaan hendaklah mempunyai perlindungan insurans atas nama pemohon di negara pemohon belajar/bekerja bagi tempoh tidak kurang dari 9 bulan (dari tarikh sah laku insurans kenderaan sehingga tarikh pemohon pulang ke Malaysia) ;

d) mempunyai lesen memandu yang sah dari segi undang-undang di negara pemohon belajar/bekerja sepanjang tempoh milikan kenderaan tersebut;

e) mempunyai lesen memandu Malaysia yang sah (lesen memandu percubaan tidak boleh digunapakai);

f) kembali ke Malaysia secara tetap setelah tamat tempoh bekerja atau belajar di luar negara; dan

g) permohonan dikemukakan dalam tempoh 3 bulan setelah kembali ke Malaysia secara tetap . 


************************************************

Seperti kita sedia maklum, kereta terpakai import di Jepun ni menjadi kegemaran bagi pemilik dan peminat kereta di Malaysia. Kereta-kereta yang akan di import ini, akan menggunakan AP (permit import) pelajar-pelajar Malaysia di sini (Jepun). Sebagai makluman, di Jepun sememang ramai pelajar-pelajar Malaysia yang sedang dalam pengajian bermula dari Undergrade Student (Ijazah) sehingga lah ke Postgrade Student (PhD). Apabila sebut tentang AP pelajar, pastinya kita tahu cukai yang dikenakan kerajaan Malaysia adalah murah.

HARGA KERETA


Sepertimana yang saya maklumkan sebentar tadi, harga kenderaan terpakai di Jepun ini sememang murah. Di tambah pula dengan keistimewaan menggunakan AP student, cukai yang dikenakan adalah sangat kecil mengikut jenis kenderaan , tahun, cc dan sebagainya.


CUKAI (TAX)


Cukai adalah bergantung kepada jenis AP atau Permit Akses.
Harus diingat, tanpa AP cukai akan dikenakan sebanyak 300%. Sebaik-baiknya dalam mengurangkan cukai yang dikenakan oleh kerajaan kita, lebih elok kiranya kita dapatkan kenderaan terpakai lebih dari 5 tahun, bermaksud sini, sekarang kita di tahun 2009, jadi sebaiknya kita perolehi kenderaan untuk tahun 2004 ke bawah. Pastikan cukai yang dikenakan adalah sangat rendah.

Access Permit (PERMIT AKSES)


*
AP Pelajar Malaysia di Luar Negara – AP jenis ini adalah keistimewaan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia.

* Setiap pelajar yang menuntut diluar negara layak mendapat 1 AP sahaja bagi setiap orang. Cukai yang dikenakan adalah sekitar 100-110% daripada harga kenderaan tersebut bagi kenderaan melebihi 5 tahun.


* Apa yang kita akan lakukan di sini adalah kita menggunakan AP student. Sepertimana yang saya maklumkan di awal tadi, disini memang banyak student yang tidak menggunakan keistimewaan pemberian kerajaan kita ini.


* Ini adalah kerana mereka tidak mempunyai cukup wang utk membawa pulang kenderaan terutamaanya pelajar-pelajar undergrade (ijazah). Kesempatan inilah kita gunakan di mana kita akan membeli AP mereka.


* Walaubagaimanapun, harus di ingat bahawa penggunaan AP pelajar ini akan menyebabkan kenderaan ini akan atas nama pemilik student tersebut. Anda usah risau kerana segala urusan dokumentasi berkenaan hal penjualan kenderaan daripada pelajar kepada customer dan sebagai akan saya uruskan.


* Perkara ini tidak salah dari segi undang-undang bagi kedua-dua buah negara Malaysia atau Jepun, kerana kenderaan tersebut masih atas nama pelajar dan pelajar itu akan menandatangani satu perjanjian bahawa dia bersetuju menjual kenderaan ini kepada pelanggan customer kita macam proses penjualan seperti biasa.


* Dalam masa 2 tahun barulah, kereta ini layak di pindah milik kepada nama pelanggan baru. Sebenarnya dalam masa 1 tahun juga kita boleh lakukan proses ini dengan rayuan kepada Pengarah JPJ Negeri atas alasan pelajar ingin menjual kenderaannya kepada orang lain.


PENGHANTARAN (SHIPPING)


* Proses penghantaran kereta/motor ke Malaysia ada menggunakan khidmat kontena dan perjalanan melalui kapal laut ini mengambil masa kira-kira 1 bulan dari Jepun ke Malaysia (Port Kelang).


* Menarik bukan?? Beginilah proses penghantaran di jalankan. Dalam proses penghantaran ini, kenderaan akan sampai di Port Kelang kira-kira 1 bulan. Ini tidak termasuk proses lain seperti custom clearance dan sebagainya. Pendek kata, keseluruhan proses bermula dari proses beli, shipping, clearance, permohonan AP, JPJ & Puspakom, Geran baru Malaysia, Road tax & Insuran boleh memakan masa sehingga 2 bulan.


CLEARANCE


Clearance melibatkan beberapa pihak dalam urusan penghantaraan kenderaan terus ke customer. Antaranya ialah :-


i.
JAF- ini kira macam JPJ Malaysia la. Ada beberapa urusan akan dilaksanakan di sini. Tetapi anda usah risau, semua ini menjadi tugas dan tanggungjawab saya di sini.

ii.
Kastam Diraja Malaysia – clearance di Port Kelang dan kontena . Juga terlibat proses pembayaran cukai kenderaan di Putrajaya. Ini juga anda tidak perlu risau kerana agensi sudah dilantik bagi menguruskan segala prosesnya.

iii.
Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan industri Malaysia (MITI) – Proses permohonan AP dan rayuan untuk keluarkan AP pelajar. Beberapa dokumen pelajar seperi Salinan IC, Lesen memandu, visa pelajar, passport, surat tawaran dan berhenti belajar di Jepun dan boarding pass pelajar pulang ke Malaysia setelah tamat belajar dengan sekurang-kurangnya menetap di Jepun selama 360 hari. Ini juga anda tidak perlu risau kerana agensi sudah dilantik bagi menguruskan segala prosesnya.

iv.
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) - . Proses ini melibatkan pemeriksaan Puspakom dan pendatftaran kenderaan serta pengeluaran geran baru di Malaysia. Ini juga anda tidak perlu risau kerana agensi sudah dilantik bagi menguruskan segala prosesnya. Pemilihan no plat, rayuan pengurangan cukai dan petukaran nama pemilik selepas setahun turut boleh dilakukan oleh agensi walaubagaimana ianya perlu ada tambahan bayaran. Biasa lerr…mana ada free skrg ni bang!! Semuanya bayorr…

v.
Agensi – mereka turut boleh uruskan kenderaan sehingga ke rumah customer.

(Dipetik dari dan diedit dari sumber http://www.gufx.info)


Di bawah ini adalah contoh-contoh di antara informasi yang di 'copy & paste' dari internet.


[Cukai masih kena bayar, sama je dengan cukai AP biasa. Cuma student boleh dapat diskaun rayuan. Cara nak kira dia, pergi cari harga docket kereta, ada senarai kat website kastam kot... Polisi Automotif Baru 2006.

Tolak harga susut nilai...senarai kat website kastam. Pas tu kali dengan peratusan cukai ikut cc kereta, ada kat website kastam rasanya lagi. Pas tu tolaklah sikit diskaun rayuan, antara 20-35%.

MENGIMPORT KENDERAAN PERSENDIRIAN
Disertakan oleh KDRM :
Rakyat Malaysia yang bekerja atau belajar di luar negara boleh mengimport kenderaan bagi maksud kegunaan persendirian dengan syarat mendapat kelulusan atau permit (AP) daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI). Bagi mendapatkan kelulusan tersebut pemohon hendaklah memperoleh dan mengisi Borang Kastam JK69. Borang tersebut terdiri daripada tiga salinan berkarbon dan oleh itu tidak boleh dimuat turun dari laman web. Borang berkenaan boleh dibeli daripada

Kedai Percetakan Nasional (M) Sdn Bhd,
Jalan Chan Sow Lin,
Kuala Lumpur (Tel : 03-92212022 / Fax : 03-92220690).

Kriteria yang diperlukan bagi mendapatkan pertimbangan lesen import (AP) untuk membawa masuk kenderaan persendirian untuk rakyat Malaysia yang bekerja atau belajar di luar negara adalah seperti berikut : 

1. Pemohon berada di luar negara secara sah bagi tempoh tidak kurang 1 tahun;
2. Kereta mesti didaftarkan atas nama pemohon sekurang-kurangnya 9 bulan di luar negara;
3. Perlindungan insuran atas nama pemohon sekurang-kurangnnya 9 bulan di luar negara;
4. Mempunyai lesen memandu yang sah (lesen percubaan tidak digunapakai);
5. Kembali ke Malaysia secara tetap setelah tamat tempoh belajar/bekerja di luar negara. Orang perseorangan yang tidak memenuhi syarat-syarat di perenggan 2, dinasihatkan supaya tidak membawa balik kenderaan tersebut.

Sekiranya peraturan ini tidak dipatuhi, MITI tidak bertanggungjawab untuk meluluskan lesen import berkemungkinan kenderaan yang diimport tanpa AP akan diambil tindakan undang-undang oleh pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia. Peraturan ini merangkumi :

1. Pegawai Kerajaan yang sedang melanjutkan pelajaran di luar negara;
2. Penuntut Malaysia di luar negara;
3. Warganegara Malaysia yang bekerja atau bermastautin di luar negara;
4. Suami, isteri dan anak kepada pegawai dan kakitangan Home based yang berkhidmat di pejabat-pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara.
 
Pemohon perlu memohon dengan mengisi Borang J.K. 69 yang boleh dibeli dari Percetakan Nasional Malaysia Bhd., Kuala Lumpur atau cawangannya.

Borang yang siap diisi dengan dokumen-dokumen sokongan hendaklah dihantar kepada:

i. Trade Services Division Ministry of International Trade and Industry 2nd Floor,
Block 10 Government Offices Complex 50622
Jalan Duta, Kuala Lumpur
Tel : 603-62034819 Fax: 603-62013012

ii. MITI Cawangan Sabah Tingkat 3,
blok D&E Bangunan KWSP 49,Jalan Karamunsing 88622
Kota Kinabalu, Sabah
Tel: 088-239061
Fax : 088-235645 

iii. MITI Cawangan Sarawak Kastam Diraja Malaysia :
Royal Malaysian Customs http://www.customs.gov.my
Dijanakan : 12 November, 2007, 00:35
Tingkat 3, Bangunan Bank Negara 93400
Kuching Sarawak
Tel : 082-257164 Fax : 082-417835 

Maklumat lanjut boleh diperoleh dari Laman Web : www.miti.gov.my Setelah mendapat permit, bolehlah mengimport kenderaan tersebut dengan membuat pengikraran kepada pihak Kastam Diraja Malaysia di stesen/ pejabat Kastam di tempat kenderaan itu diimport dengan menggunakan Borang Kastam No.1 yang boleh diperolehi atau dibeli di 

Kedai Percetakan Nasional (M) Sdn Bhd,
Jalan Chan Sow Lin,
Kuala Lumpur (Tel : 03-92212022 / Fax : 03-92220690)

atau pejabat agen-agen penghantaran (beberapa Pejabat Kastam ada juga menjual borang tersebut tetapi sebaik-baiknya hubungi pejabat Kastam terdekat untuk mendapatkan kepastian) dengan menyertakan dokumen-dokumen sokongan utama seperti permit (AP) dan kad pendaftaran asal kenderaan.

Cara pengisian borang pengikraran boleh didapatkan dari laman web ini di tajuk ”Borang Kastam” subtajuk ”Panduan Pengikraran Berkualiti”. Bagi maksud penilaian atas kenderaan yang diimport adalah seperti berikut (atau boleh didapatkan dari laman web ini di tajuk ”Perihal Perkastaman” sub-tajuk ”Perkastaman - Contoh Pengiraan Import Kenderaan ”. 

Langkah 1:
Nilai kastam kereta Rujuk nilai kastam kereta tersebut di senarai harga CIF Jabatan Kastam di halaman berikut: http://media.paultan.org/pricelist.pdf Contoh: 2003 Fiat Panda 1242cc RM31,647
Langkah 2: Harga FOB (free on board) Harga FOB = Harga CIF - 15% (keuntungan peralih) x % susut nilai mengikut umur % susutnilai menurut jadual berikut:

1 st year.. 90%
2nd year.. 81%
3rd year .. 72.9%
4th year .. 65.61%
5th year .. 59.049%
6th year .. 30%
7th year .. 27%
8th year .. 24.3%
9th year .. 21.87%
10th year .. 19.683%

Contoh: 2003 Fiat Panda = RM31,647 - 15% x 0.3 (iaitu 30%) = RM8069.99

Langkah 3: Harga CIF Dapatkan harga CIF (cost, insurance, freight) kereta tersebut Harga CIF= Harga FOB + Insurans + Tambang kapal Insurans= 1.5% dari FOB Tambang (tetap menurut kadar kastam, BUKAN yang anda bayar ke agen):

Japan/Korea: RM 1200
Europe/UK: RM 1700
S. Africa: RM 1400
NZ/Australia: RM 1200

Contoh: 2003 Fiat Panda Harga CIF = RM8069.99 + (1.5% x RM8069.99) + RM1700 = RM9891.04

Ini semua berdasarkan budi bicara pegawai kastam. Seharusnya buat rayuan bersungguh-sungguh untuk mendapat diskaun individu sehingga 30% dari jumlah cukai.

Utk lebih jelas sila ke: http://www.floristhut.com/taxkastam.htm
*** Seperti yang dimaklumkan harga AP student semakin mendapat perhatian, dan harganya turut naik saban hari, harga semasa sekarang dalam lingkungan RM20,000. Harga ini masih berbaloi kepada sesiapa yang mencarinya kerana, sekiranya kita mengguna AP terbuka yang ditawarkan oleh syarikat kereta di malaysia jauh lebih tinggi, lebih kurang RM50000, dan ini merupakan separuh berbanding AP pelajar yang kami tawarkan.
Disini pengiraan lengkap bagi membeli kereta terus dari kami,
Contoh 1: kereta Toyota wish 1.7 keluaran model 2004
Harga kereta RM 25901.76
Kos AP pelajar RM 20000
kos penghantaran RM 6000
Cukai Kastam RM 26208.43
Total kos RM 78110.19
Cukai kastam diatas adalah berdasarkan rekod kiraan yang sedia ada yang telah dibuat oleh pihak kastam malaysia. Sila rujuk di link ini untuk pengiraan tax.
Contoh kiraan 2: kereta Odyssey ABA-RB1 2004 model
Harga kereta RM 53,327.15
Kos AP pelajar RM 20,000
kos penghantaran RM 6,000
Cukai Kastam RM 45,585.94
Total kos RM 124,913.09
Pengiraan contoh diatas ini berdasarkan kereta yang masih baru usianya, sekiranya anda ingin mencari kereta yang lebih murah, adalah lebih baik, anda mencari kereta yang berusia 5 tahun keatas, kerana cukai yang akan dikenakan adalah lebih rendah. Sila rujuk di laman web kastam Malaysia untuk lebih jelas.


Ordinary people did not know that every Malaysian citizen is entitled to 
ONE AP in a lifetime.

copied from link

Monday, 7 February 2011

Gary Miller


About Dr. Gary Miller:

Dr. G.R. Miller (Abdul-Ahad Omar) is a mathematician and a theologian. He was active in Christian missionary work at a particular point of his life but he soon began to discover many inconsistencies in the Bible. In 1978, he happened to read the Qur'an expecting that it, too, would contain a mixture of truth and falsehood.


He discovered to his amazement that the message of the Qur'an was precisely the same as the essence of truth that he had distilled from the Bible. He became a Muslim and since then has been active in giving public presentations on Islam including radio and television appearances. He is also the author of several articles and publications about Islam.


****************************************************************************

Dilemma of Applying Reason

----------------------------------

Almost all of us have been faced with the questioning of a child by repeating one word over and over. He can be very frustrating to us as he asks, "WHY?" If you put a knife beyond his reach, he wants to know "WHY?" When you explain it is sharp, he asks "WHY?" And so you explain, "in order to cut fruit," and he asks, "WHY?" And so it goes.


It illustrates the dilemma of applying reason. What we have to do when we apply reason is first set standards of proof. We decide for ourselves, "What will I be satisfied with if I find such and such and so and so that constitutes for me a final proof?" We have to decide on that first.


What happens though, is that on the really important issues, the philosophical matters, thinkers set standards of proof and they take a look at their subjects and eventually they may arrive at their standards. They may arrive at the point which say would constitute a proof. But then they ask for a proof of the proof.




Setting Standards

----------------------

The key to avoiding this endless dissatisfaction is to satisfy ourselves about the standards first; to satisfy ourselves that such and such are a list of criteria that constitute proof, satisfying proof, and then we test the subjects that we examine. In particular I will apply this to the Qur'an.


Ask a thoughtful Christian why he is a Christian, and he will usually reply, "The miracle of the Resurrection." The basis for his belief being that about two thousand years ago a man died and he was raised from the dead. That is his miracle, his 'touchstone', because all else depends on that.


Ask a Muslim, "Well, what is your miracle? Why are you a Muslim? What is your miracle? Why are you a Muslim? Where is your miracle?" and the Muslim can go over and take his miracle off the shelf and hand it to you because his miracle is still with us today. It is the Qur'an; it is his 'touchstone'.




Sign of God

--------------

While all the Prophets have their signs, Moses had the competition with the magicians and the Pharaoh, Jesus healed the sick and raised the dead and so on, one Sign was given to the last of the prophets. According to the Muslims, this is the Qur'an. And this one Sign is still with us. Does not that after all seem fair, that if prophethood is to end that the last prophet should bring something that stays with us so that, in fact, a Muslim who takes his religion seriously suffers no disadvantage to Muslims who lived fourteen centuries ago?


Those people who kept company with the Prophet had access to no more of the necessary information than we have today. They had the Qur'an. That was the sign for them. It is still a sign to us today, the same miracle.


Well, let us test the Qur'an. Suppose that if I say to a man, "I know your father." Probably he is going to examine the situation and see if it seems likely that I have met his father. If he is not convinced, he will start asking me questions like: "You know my father, you say, is he a tall man? Does he have curly hair? Does he wear glasses?," and so on. If I keep giving him the right answers to all these questions, pretty soon he is going to be convinced. "Well, I guess this man did meet my father like he said." You see the method.




The Big Bang Theory

-------------------------

Verses in the Qur'an claim that the author of Qur'an was present when the universe first appeared, when life first began billions of years ago.


We have a right to question this claim. We ask the author, "Well tell us something to prove to us that YOU were there when they world began, life began."


In reply to our challenge, the Qur'an contains a dumbfounding statement. It reads, "Have not the disbelievers seen that the Heavens and the Earth were one piece and we parted them? And We made every living thing from water. Will they not then believe?" (21:30)


(in the Qur'an, 'We' is used not to show plurality, that several Gods exist but rather as a sign of respect)


There are 3 key points in (21:30). First of all, it is the disbelievers who are mentioned as being those who would discover that the heavens and the earth were one piece and then parted and it is the DISBELIEVERS (non-Muslims) who will DISCOVER that all life came to be made from water.


Coincidentally, the universally accepted theory of 'the origin of the universe' is now the BIG BANG THEORY. It maintains that at one time ALL OF HEAVENS AND THE EARTH were one piece, the 'monoblock' as it is called. At a particular point in time, this 'monoblock' burst and it continues to expand. This is the origin of the universe we have today.


This is a recent confirmation.


The Nobel Prize in Physics was awarded only a few years ago to those who confirmed the Big Bang Theory origin of the universe. It was only 200 years ago that Leeuwenhoek and others perfected the microscope and discovered for the first time that living cells are composed of 80% water.


The above information which was scientifically confirmed only in the last 2 centuries, can be found in the Qur'an which originated 14 centuries ago! Could it then have been written by an ordinary man or can it only be the work of God?


The verse above, (21:30) states that disbelievers will scientifically prove the Big Bang Theory and that living cells are made of water -- Those Nobel Prize winners and the Dutchman who invented the microscope were not muslims. And yet they confirmed the vital statement that at one time, the universe was one piece, that life was made from water, just as verse says,


"Have not the disbelievers seen that the Heavens and the Earth were one piece and we parted them? And We made every living thing from water. Will they not then believe?" (21:30)


Does this not prove that the author of the Qur'an, has indeed met the challenge, "Was He there when the universe began, when life began."




Taking a Stand

------------------

Everyone must be committed to something. You have to put your foot down some place. It is impossible to be neutral at all times. There has been a point of reference in the life of any thinking individual. You have to take a stand somewhere. The question, of course, is to put your foot down in the right place. Since there is no such thing as a proof of a proof and so on, in order to find the right place to put one's foot down, to take a stand, we have to search and find that place and it is by a method that I hope to illustrate here.


It is a question of finding a point of convergence. You see, we search for truth in many places and we begin to know that we are succeeding in finding the truth if all our different paths start to converge; they start to come together at the same point.


If we are examining a book, looking for evidence of divine origin, and we are led to Islam, this is one path. If at the same time, we examining the words of all those who were called prophets and we find ourselves led to Islam, we have a firmly grounded basis for belief. We started looking for truth in two different places and found ourselves going down the path headed for the same destination.


No one ever proves all things. We have to stop at some point being satisfied with our standards as I have mentioned earlier. The point is, in order to take a stand and to be sure it is in the right place, we want to examine all the evidence around us and see where does it lead us and anticipate this point of convergence; to say it looks like all things are pointing to this place. We go to that place and then look at the data around us to see if it fits into place. Does it now make sense? Are we standing in the right place?




The Expanding Heavens

-----------------------------

Let me first show more of our examination of the Qur'an, and then an examination of some words of prophets to find this point of convergence. In Chapter 51, verse 47, it is mentioned that the heavens are expanding. As I mentioned earlier, this is in connection with the 'Big Bang' origin of the universe, as it is usually called, and it was in 1973 that the Nobel prize was awarded to three men who were confirming that, after all, the universe is expanding.


The comments of Muslims over the centuries on this verse which speaks of the heavens doing exactly that is very interesting. The wisest among them stated that the words are very clear, that the heavens are expanding, but they could not imagine how that could be so. But they were content to leave the words as they were, to say: "Allah knows best."




The City of Iram

--------------------

The Qur'an mentions a city by the name of Iram (89:7). The city of Iram has been unknown to History, so unknown that even Muslim commentators, out of embarrassment or feeling apologetic for their religion, have commented on this mention of the city in the Qur'an as being perhaps figurative, that Iram was possibly a man and not a city.


In 1973, the excavation in Syria at the site of the ancient city of Eblus uncovered the largest collection of cuneiform writings on clay tablets ever assembled. In fact, the library discovered in Eblus contains more clay tablets that are more than four thousand years old than all the other tablets combined from all other sites.


Interestingly enough, you will find the details in the National Geographic of 1978 which confirms that in those tablets the city of Iram is mentioned. The people of Eblus used to do business with the people of Iram. So here in 1973, comes confirmation of the fact that, after all, there really was an ancient city by that name, wherever it was. How did it find its way into the Qur'an, we might ask?


Those Muslims who may have offered their comments, trying to explain away this reference that they were uncomfortable with, were outsmarted by the author of the Qur'an. They were those who would attempt to outsmart the author of the Qur'an. Primarily, their activity would involve trying to produce the evidence that the author of this book had a primitive understanding of the world around us.




The Smallest Matter

------------------------

For example, there is a word which is translated today usually in Arabic as Zarrah. This is usually translated as 'atom' and it is usually thought of in Arabic as being the smallest item available at one time. Perhaps, the Arabs thought it was an ant or a grain of dust. Today, the word is usually translated as 'atom'.


Those who would outsmart the author of the Qur'an have insisted that, well, the atom is not after all the smallest piece of matter because in this century it has been discovered that even the atom is made of still smaller pieces of matter. Is it them possible to outsmart the author who chose to use this word? Well, there is an interesting verse, in chapter 10, verse 61, which speaks of items the size of a zarrah, (atom) or smaller. There is no possibility that on this subject someone is going to say a new discovery has outdated the words of the Qur'an on the issue of the size of matter or the ultimate particles. The verse talks about items the size of a zarrah (atom) or smaller. [hence, it IS written in the Qur'an that an atom IS NOT the smallest particle!]




Forgiveness

---------------

Speaking of outsmarting the author of the Qur'an, the Islamic point of view is that when a man embraces Islam, his past is forgiven from the very beginning. This has been the invitation to Islam: come to Islam and all is forgiven from the past.


But consider this. There is only one enemy of Muhammad, peace be upon him, who is mentioned by name in the Qur'an: one Abu Lahab. In a short chapter of this book, he is condemned to punishment for his sins.


As it happens, the man himself was alive for many years after this revelation. He could therefore have finished Islam very easily. He needed only to go to the Muslims to announce his conversion. They had in their hands the revelation which said that this man is doomed to punishment. He could have gone to Muslims and say: "I accept Islam, am I forgiven or not?"


He could have confused them so much as to finish this small movement because he would have been pointing out to them that they were now in confusion. The policy was instant forgiveness of the past, but their own revealed scripture announced that he was not forgiven. As it was, Abu Lahab died without accepting Islam.




Predictions

-------------

In fact, the Qur'an confidently predicted a number of things only a few years before they came to pass. The fall of the Persian Empire, for example, was predicted in spite of the fact that it had just suffered a serious military reverse. The evidence was all to the contrary. But in the chapter entitled Rom, the fall of the Persian Empire who were recently victors over the Romans was predicted.


When all the Muslims in the world could meet in one room, the revelations were already discussing their future successes. In confidence, they were planning for the day when they would be in charge of the city where they were forced at that time to hide for their very lives.




Evidence of Divine Origin

------------------------------

Some people may like to find any number of things in the Qur'an. But an honest method in examining this book, looking for evidence of the Divine origin, is to take things at their value, to look for things that are clear and to look in those places where we are invited to look. Remember the passage that I quoted earlier: "Have not the disbelievers seen..." This a common phrase of the Qur'an: "O Man, Have you not seen." The invitation is to examine the evidence in these places. We are doing the sensible thing if we examine the words used to look for the doubted meaning and to find evidence of the Divine origin.


Each one of us is an expert on something. One does not have to have a degree in a particular subject to decide that now, "I can take my expertise to the Qur'an and see what I can find." We all now something for some from our own experience and life.


I heard a story, several years ago in Toronto, of man who was given the Qur'an to read. The man was a member of the merchant marines who spent his life on the sea. When he read a verse in the Qur'an describing the wave on the ocean, "waves within waves and the darkness between," he was surprised because the description was just what he knew the situation to be. When he returned the Qur'an to the man who gave it to him to read, he asked him (because he was completely ignorant of the origins of Islam): "This Muhammad, was he a sailor?" Well, of course, he was quite surprised to know that the man spent his life in the desert. So he had to ask himself: "From where did he get this knowledge of what looks like on a stormy sea?"


We all know something that we can be confident of and if we can turn to the Qur'an to read what it says about that subject, we are asking for confirmation of our belief in the Divine origin of the book.




The Two Phenomena

-------------------------

A friend of mine from the University of Toronto, had the experience of dealing with a man who was doing his doctorate in psychology. He chose as his subject: 'The Efficiency of Group Discussion'.


He suggested a number od criteria as to what constitutes an efficient discussion. He graphed the process; that is, he achieved a measure of efficiency of all groups in their discussions according to an index by his system. On his graph he indicated the progress made by the discussion groups of various sizes.


The interesting thing that happened which he did not expect to find when he began his project was that, while there were some differences between the size of any given group and how well they did in discussions, he was surprised to find that groups of two were completely off his scale! In other words, when people sit down to discuss something, they were so much more efficient than any other size of group that it went completely off his scale of measurement.


When my friend heard about this, something went on at the back of his mind. My friend, being a Muslim, thought there was something familiar here about this idea. The psychology researcher was not a Muslim. He was debating with himself on changing the topic of his thesis. Should he call it 'The Phenomenon of Two' or 'The Two Phenomena? He was SO surprised at his discovery.


Meanwhile, my friend found that there is a verse in the Qur'an, and he found it for himself on the same night, which speaks on discussions and the size of groups and how efficient they are. And maybe we should not be surprised to find that it is the groups that are two in numbers that do the best in achieving results. The main verse in the Qur'an reads, concerning discussion groups, that when discussing the Qur'an one should sit alone and reflect on its meaning or discuss it in groups of two.




Use and Mention of Words

--------------------------------

For myself, as I said everyone knows something for sure or has an interest and experience in life; my interest is in mathematics and logic. There is a verse in the Qur'an which says:


"This a scripture whose verses are perfected and then expounded." (11:1)


Which tells me that there are no wasted words in the Qur'an; that each verse is perfected and then it is explained. It could not be in a better form. One could not use fewer words to say the same thing or if one uses more words one would only be adding superfluous information.


This directed my attention to a particular mathematical subject, a logical subject, and I examined the Qur'an to see if I could find something of what I knew to be the case.


A revolution in logic has occurred in the last one hundred years, primarily over the difference between use and mention of words. A structure of logic seemed to be in danger of collapsing about a hundred years ago because it came to the attention of the people who studied these matters that the structure was not quite sound. The issue involved 'self-reference' and the use and the mention of words which I will explain briefly.


Aristotle's law of the 'excluded middle' was the statement that every statement is either true false. About a hundred years ago, somebody pointed out that the law of the excluded middle is a statement and is therefore not a law after all. It could just as well be false as well as true.


This was a tangled knot for the logicians to untie until they came to understand the difference between the use and the mention of a word.


When we use a word, we consider its meaning. When we mention a word we are discussing the word itself. If I said Toronto is a large city, I mean Toronto, that place, is a large cit. If I say Toronto has seven letters, I am talking about the word 'Toronto'. In the first case I used the word and in the second I mentioned the word. You see distinction.




Jesus and Adam

--------------------

Connecting these ideas and the idea that the Qur'an composed of verses that are perfected and then expounded for us, consider the verse which says:


"The likeness of Jesus before Allah is as the likeness of Adam." (3:59)


It is very clear that what we have in the statement is an equation. This verse goes on to explain how that is true because they both came under unusual circumstances rather than having a mother and a father in the usual human reproductive way. But more than that, I got to consider the use of the mention of words.


The words are used clearly enough. Jesus is like Adam and by Jesus and Adam, we mean those two men. But what about the mention of the words? Was the author aware of the fact that if we were considering the words as words themselves, this sentence also read that 'Jesus' is something like 'Adam'. Well, they are not spelt with the same letters, how can they be alike in this revelation? The only answer came to me fairly quickly and I took a look at the index of the Qur'an.


The index of the Qur'an has been made available only since 1945. This book was the result of years of work by a man and his students who assembled a book which lists every word in the Qur'an and where it can be found.


So, when we look up the word Isa (Jesus), we find it in the Qur'an twenty-five times. When we look up Adam, we find it in the Qur'an twenty-five times. The point is that they are very much alike in this book. They are equated. So, following up on this idea, I continued to examine the index looking for every case where something was set up as an equation, where the likeness of something was said to be the likeness of some other thing. And in every case, it works. You have to example a verse which reads:


"The likeness of this who reject our signs is as the likeness of the dog." (7:176)


Well, the phrase is Arabic for 'the people who reject our signs' could be found in the Qur'an exactly five times. And so is the Arabic word for 'the dog' (al-kalb). And there are several instances of exactly the same occurrence.


It was some months after I found this for myself that a friend of mine, who is continuing this investigation with me, made a suggestion that there are also some places in the Qur'an where one thing is said to be not like another thing.


As soon as he mentioned this up to me, we both went for the index and had a quick look at several places where on thing is said to be not like another thing and counted their occurrence in the Qur'an. We were surprise and maybe should not have been to find that, after all, they do not match up. But an interesting thing does happen. For example, the Qur'an makes it very clear in the verse that trade is not like interest. The two words will be found six times for on and seven for the other. And so it is in every other case.


When one thing is said to be not like another, they over for a difference of one time. It would be five of one and four of the other, or seven of one and eight of another.




Good and Evil

----------------

There is one interesting verse which, I felt, spoke directly to me from right off the page. It mentions two words in Arabic, al-khabeeth (the evil), and al-taib (the good). The verse reads:


"Say, the evil and the good are not comparable, even though the abundance of evil will surprise you. So be mindful of your duty to Allah, O Man of understanding, that you may succeed." (5:100)


When I had a look at those two words in Arabic, the evil and the good, and found it in the Qur'an that they both occur seven times. Yet the verse here is saying that they are not comparable. I should NOT expect to find that they occur the same number of times. BUT what does the rest of this verse say?


"The evil and the good are not comparable. The abundance of the evil will surprise you" - and it did for there were too many of them. But it continues...


"So be mindful of your duty to Allah, O Man of understanding, that you may succeed." - So press on. Use your understanding and you will succeed. This is what the verse said to me. Well, I found the answer on one verse further on...


"Allah separates the evil from the good. The evil He piles one on top of the other, heaping them all together." (8:37)


Here is the solution to the difficulty. While we have seven occurrences of al-khabeeth (the evil) which matches up with the occurrences of al-taib (the good), according to the principle of the verse, evil is separated from good and is piled one on top of the other and heaped altogether as one. Hence, we do not count them as 7 separate instances.




Occurrence of Words

-------------------------

A favourite difficulty, or supposed difficulty, which critics like to cite concerning the Qur'an is that - the author of this book was ignorant because he advised Muslims to follow the lunar new year instead of the solar year.


The critics say the author was unaware of the differences in the length of years, that if one follows the twelve lunar months, one loses eleven days every year. However, the author was well aware of the distinction between the length of the solar year and lunar year.


In Chapter 18, Verse 9:


It mentions 300 years and gives their equivalent as 309 years. As it happens, 300 SOLAR years is equal to 309 LUNAR years.


The arabic word for 'month', shahar will be found 12 times in the Qur'an. There are 12 months in a year. If we find twelve months, how many days should we expect to find? The word in arabic is yaum, and as it happens you will find that the word occurs 365 in the Qur'an.


The original issue which had me interested in looking up the occurrence of months and days was this distinction between solar year and the lunar year. Well, for 25 centuries, it has been known that the relative positions of the sun, moon and earth coincide every 19 years. This was discovered by a Greek by the name of Meton, and it is called the 'Metonic' cycle.


Knowing this, I looked again in the index of the word 'year', sanah and found, sure enough, that is occurs in the Qur'an 19 times.




Perfect balance of Words

------------------------------

Now, what is the point of this perfect balance of words? For myself, it shows the author was well aware of the distinction between using words and mentioning words, a fine logical point. But more than that, it indicates the preservation of this book.


After giving a lecture on the subject of the Qur'an , I touched on some of these subjects and a questionnaire from the audience afterwards said: "How do we know we still have the original Qur'an. Maybe pieces of it have been lost or extra parts been added?" I pointed out to him that we had pretty well covered that point because since these items, the perfect balance of words in the Qur'an, have come to light only in this generation, anybody who would have lost the portion of this book, hidden some of it, or added some of their own would have been unaware of this carefully hidden code in the book. They would have destroyed this perfect balance.


It is interesting to note too that, well, such a thing might be possible to organize today by the use of a computer to coordinate all words so that whatever thought you might have as to a meaning of a sentence or however you might construe an equation out of a sentence, you could check for yourself and the book will always have the balance of words.


If that were possible today, if it were possible fourteen centuries ago, why would it be done and then left hidden and never drawn to the attention of those who first saw this book? Why it would be left with the hope of the author who contrived this, that maybe in many centuries someone will discover it and have a nice surprise? It is a scheme that does not make sense.




Best Explanation

--------------------

We are told in the Qur'an that no questionnaire will come to the Muslims with the question for which a good answer has not been provided, and the best explanation for whatever his question. This verse says:


"For everything they say we are given something to go back to them and reply." (25:33)


We looked again to the index of the Qur'an and we found the word, qalu (they say), is found three hundred and thirty-two times. Now, what would be the natural counterpart? The Arabic word, qul, which is the command 'say' and you will find at the index it also occurs three hundred and thirty-two times.




Origin of the Qur'an

------------------------

An interesting feature of the Qur'an is that it replies to critics as to its origin. That is, no one has yet come up with suggestion as to where this book came from which is not commented on within the book itself.


In fact, the new Catholic Encyclopedia, under the heading Qur'an, mentions that over the centuries there has been many theories as to where this book came from. There conclusion: today, no sensible person believes any of these theories. This leaves the Christians in some difficulty. You see, all the theories suggested so far , according to this encyclopedia, are not really acceptable to anyone sensible today. They are too fantastic.


Where did the book come from? Those who have not really examined the Qur'an usually dismissed it as being, they say, a collection of proverbs or aphorisms, saying that one man used to announce from time to time. They imagined that there was a man who, from time to time during the day, will think of some witty little saying and spit it out and those around him will quickly write it down and eventually these were all collected and became the Qur'an.


Those who read the Qur'an will find that it is not anything like that at all. The collection of things said by the Prophet is the subject and the content of the Hadith. But the subjects and contents of the Qur'an are all in a form of a composition and explanation. I site as an example the chapter, Yusuf, which is an entire story in great detail about on e particular episode of one portion of the life of one man. It is a composition.


It is for this reason that virtually all those who have actually examined the Qur'an usually refer to it as being the product of the authorship as attributed to Muhammad and his 'co-adjudicators'. These were supposed to be people who would sit with him and composed the Qur'an. You see they imagined that the Qur'an was composed by a committee.


They acknowledged that there was too much information and it was too well composed for one man to have assembled. So, they imagined that a committee of men used to meet regularly, brought their various sources of information, composed something and then handed to this man and told him, "Go to the people tomorrow, this is your revelation." In other words, it was a fraud concocted by a group of people. But what do we know about fraud? The Qur'an reminds us as it says:


"Saw, now the truth has come, and falsehood neither invents anything nor restores anything." (34:49).


It is hard to translate it into English precisely, but what this verse is telling us is that falsehood is not the source of a new thing. A new and truthful thing cannot come from falsehood and falsehood does not restore, to our minds, the facts. Truth is in agreement with facts. Falsehood is something else. So falsehood is empty. If something is born fraud, it will never bring us new information. It will never endure; it will only collapse over a period of time.




Challenge

------------

Another interesting verse is a challenge which is addressed to those non-believers. It reads:


"Have they not considered the Qur'an, if it came, other than Allah, surely they will find in it many inconsistencies." (4:82)


Here is a challenge to the reader. If you think you have an explanation where this book came from, have another look at the book. Surely you will be able to uncover some inconsistencies to support your case.


Imagine a student submitting a term paper or a final exam and then writing at the bottom of the page a not to his teacher: "You will find no mistakes in this paper. There are no mistakes on this exam." Can you imagine the teacher letting that rest? The teacher would probably not sleep until uncovering some inconsistency after a challenge like that. It is not the way human beings speak. They do not offer challenges like that. But here we have it in the Qur'an, a direct challenge saying: "If you have a better idea as to where this book came from, here's all you need to do. Find some inconsistencies."


There are critics who make the attempt, critics who try to say the Qur'an contains inconsistencies. A publication that came to my attention recently suggested that the Qur'an was contradictory on the subject of marriage, because in one place, it says: "don't marry more than one wife unless you can provide for them all," and in another place it says: "Don't marry more than four." They see this as a contradiction. What they have is a counter-distinction. In one case, the qualification for marrying more than one has been given. In the other case a limitation on how many may be married is given. There is no contradiction.


Critics are too quick to grab hold of something, give it an interpretation, and then offer it as an excuse to escape the reality of this document.


For critics who would attack the Qur'an and insist it contains mistakes, we can use the same method as in our reply to Christians who claim that Jesus is on record as claiming to be equal to God. Remember the three categories of evidence offered. The evidence offered was insufficient, ambiguous or impossible.


You see, if someone cites a verse from the Qur'an, trying to show that it is a mistake, we only need to show that the verse cited is insufficient to establish that there is a mistake or we need to show that the verse cited cannot possible have the interpretation which the critic is giving it. It will always fall into one of these three categories.




Attributing it to the Devil

------------------------------

I had experience, on one occasion, describing some of the contents in the Qur'an to a man who did not know the book I was talking about. He sat next to me with the cover turned over. I just told him about the book, what it contained and told him it was not the Bible. His conclusion was, the book was miraculous. This man was a minister in a Christian Church. He said, "Yes, that book could not possible have originated with the man and therefore it must come from the devil, because it's not the Bible."


The Qur'an comments on this suggestion in chapter twenty-six, verse two-hundred and eleven, as to those who would suggest that the book came from the devil. It points out that it does not quite suit him, does it? Is this how the devil misleads people? He tells them, worship none but God, he insists that they fast, that they practice charity. Is this how the devil misleads people?


Compare the attitude of someone like this, to the attitude of the Jews who knew Jesus and opposed him until the very end. There is an episode reported in the Bible where Jesus raised a man from the dead, one Lazarus, who had been dead for four days. When Lazarus came out of the tomb, alive again those Jews who were watching, what did they do? Did they suddenly say that this man is a true prophet and become believers? No, the Bible says they immediately discussed among themselves that "since this man is working on his signs soon everyone will believe in him. We've got to find a way to kill him," and they attributed his miraculous powers to the devil. He raised that man by the power of the devil.


Now, the Christians who read that episode will feel very sorry for those Jews who had clear evidence right before their very eyes and attribute the miracles to the devil. Does it not appear that they may be doing the same thing when we illustrate what we have in the Qur'an and their final excuse is only: "It originated with the devil."




A Different Story

---------------------

There are those who insist that the Qur'an was copied, that it originated in Christian and Jewish sources. As a matter of fact, a book published in recent years called Worshipping the Wrong God has stated, as though it were a fact, that after the first revelation of the Qur'an came to Muhammad, peace be upon him, that his wife died and so he quickly married a Jew and a Christian, and this is where he drew the rest of his sources for his book.


Well, they have the facts partly right. It was ten years after the first revelation of the Qur'an that his wife died, and it was another ten years after that when the Qur'an was virtually completed that he married a Jew and a Christian.


Did he copy from Jewish and Christian sources? In the Qur'an, the ruler of Egypt who opposed Moses is known as Fir'aun, not Pharaoh. The Jews and Christians have always said 'Pharaoh'. It is easy for an Arab to say 'Pharaoh'. But in the Qur'an, it is Fir'aun, with an 'n'. Why? Surely the Jews must have teased them about that and said: "You've got the word wrong. It's 'Pharaoh' and not Fir'aun." But they insisted on it and it continues that way in the Qur'an, Fir'aun.


As it happens, this historical writings of Herodotus, the Greek historian, exist to this day, and Herodotus comments on the ruler of Egypt, being in his day and in the centuries before him, one man who went by the title of Fir'aun.


Did the book copy from the Christians sources? The Qur'an insists that Jesus was not crucified, that this was only an illusion, but that the Jews who thought they crucified Jesus were mistaken because it was not really so. Christians would have no part of that. As it happens, the idea that Jesus was not really crucified is really very ancient and can be traced back to the first century. But Christians who believed that were eliminated as heretics within the first two-hundred years after the time of Jesus and they were not teaching this doctrine anywhere around the Arabian Peninsula fourteen centuries ago.


Could the author of the Qur'an have been copying from Christian sources when he says that Jesus spoke to man as a babe (3:46) and in later life? The Arabic word used indicates that he was still speaking to man and teaching to them in the forties. The Christians have always maintained that Jesus was gone by the time he was thirty-three. It indicates that there could have been no copying. In fact, a man would have to be stubborn and insists on the points as explained in the Qur'an in the face of Christian opposition who would have said: "No! No! I wasn't like that. We tell the story differently."





House Cleaning

------------------

Now we go to the words of the prophets themselves, which represent another path that leads to Islam. In the Persian scriptures, which have been around for thousands of years, we read:


"When the Persians should sink so low in mortality, a man will be born in Arabia whose followers will upset their throne, religion and everything. The mighty stiff-necked ones will be overpowered. The house which was built and in which many idols have been placed will purged of idols and people will say their prayers facing towards it. His followers will capture the towns of the Farsi, Entaus and Balkh, and other big places round about. People will embroil with one another. The wise men of Persia and others will join his followers." (Desature no.14)


The Muslims recognize this very quickly because the Ka'bah, the building which all Muslims face in prayers everyday, was at one time filled with idols and it was part of the mission of Muhammad , peace be upon him, to purge the house of idols till today. It was in the next generation, after the time of the Prophet that the wise men of Persia and others did join his followers.




A Prophet Like Moses

--------------------------

In the Bible, in Deuteronomy chapter eighteen, we have the words of Moses who reports that God told him that H would raise up a prophet, from among the brothers of the Israelites, like Moses.


Christians wish to apply this to Jesus, to say he was the prophet like Moses. It is uncomfortable for them to recognize, however that Jesus was not very much like Moses and Jesus had no father, no wife, no children; he did not die of old age, and he did not lead a nation; all these things Moses had or did. But they say, well, Jesus will return; he will return as a victorious person, and so he will be more like Moses. Do they really expect he will return to also acquire a father and a wife and children and then die of old age? Not usually. Moreover, Jesus was an Israelite. The passage of scripture says that this prophet that was foretold would be raised up among the brothers of the Israelites, not from the Israelites.


In the third chapter of Acts, the disciple Peter speaks to a crowd of people and explains that Jesus has been take up and he is in heaven. He will remain in Heaven and he cannot return until all the things that were promised but God come to pass. So what are we still waiting for, does he tell the crowd? He quotes this very saying of Moses saying:


"For God will raise up a prophet from among the brothers of the Israelites like Moses..."


The point is very clear. Christians like to see this prophet as being Jesus. But read carefully Acts chapter three, what it says is that Jesus awaits a return. He cannot return until the fulfillment of this prophecy, that another prophet has to come. Jesus spoke of it himself and the words survived, just barely, but they survived in the bible. Jesus spoke of God sending another 'Paraclete'.




Paraclete

-----------

There is a lot of argument over the meaning of this word 'Paraclete'. For now we can leave that aside. What is a 'Paraclete'? It does not matter. The first letter of John shows that Jesus was a 'Paraclete'. He is called a 'Paraclete' and we have Jesus promising another 'Paraclete' is going to be sent. We lose a lot by this word 'another' in English because it is ambiguous. If someone's car breaks down, and it is a Toyota, and I say, '" I'll go get you another car," maybe I mean, "I'll go and get you another Toyota because this one you have is broken," or maybe I mean, "Forget Toyota, they're no good; I'll go and get you a Datsun." It is an ambiguous word. But the Greeks had a word for it. When they meant 'another' of the same kind, they said aloes. When they meant another of a different kind, they said heteroes. The important thing there is that when Jesus, who was himself a Paraclete, said "God will send you another Paraclete" he used the word aloes, not heteroes.


Christians want to say that this other 'Paraclete' that has been sent was different from Jesus. It was not a man, it was a spirit. What Jesus said was: God will send you another one like me, another man." Muslims believe that Muhammad is the fulfillment of this prophecy by Jesus. The Qur'an says that this man is mentioned in the scriptures of the Jews and the Christians (see7:157).


Christians came to expect that the return of Jesus because of a Jewish misunderstanding. 'Messiah' and 'Son of Man' have been given special significance by the Jews, even though may people were called by this same name as in the Bible. The Jews came to expect a victorious leader. When Jesus did not turn out to be quite what many expected, they hatched the idea that he would return some day and fulfill all these prophecies.




Follower of Jesus

---------------------

Suppose that someone observed Jesus two-thousand years ago, and he left this planet, or he went to sleep for two-thousand years an returned today to look for the followers of Jesus, who would he find? Who would he recognize? Christians? I conclude with just this food for thought: the Bible says very clearly that Jesus used to fast. Do Christians fast? Muslims fast; it is obligatory on month every year. The Bible says that Jesus prayed by touching his forehead to the ground. Do Christians pray in this manner? Muslims do. It is characteristic of their prayer and no one on earth is probably ignorant of that fact.


According to Jesus, he told his disciples to greet one another with the expression, "Peace be with you." Do the Christians do that? Muslims do, universally, whether they speak Arabic of not. The greeting for one to another is Assalamu' alaikum (peace be with you).


The brother of Jesus in the Book of James, stated that no man should suggest what he is about to do of highlight his plans for the next few days in anyway without adding the phrase "if God wills." Do not say "I will go here and there do this and that" without adding the phrase "if God wills." Do Christians do that? Muslims do, whether they speak Arabic or not. If they so much as suggest they are going downtown to pick up some groceries, they will add Insha-Allah, which in Arabic means, "If God wills."


These conclude my thoughts on this subject. May Allah guide us always closer to the truth.


credit to link 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC