Followers

Wednesday, 16 February 2011

SHARP

15 Febuari - OSAKA

Pada hari nih pula telah diadakan SHARP BUSINESS FORUM ntk pelajar aliran teknikal yang bertempat di シャープ本社 (Sharp HQ).. Ada 2 sesi pada hari tersebut dan semestinya ak pilih sesi belah petang yg bermula pada jam 1400.. Oleh kerana bertempat di 大阪 (Osaka), jadi kene naik 電車 (Train) dari jam 1200~ Tiba di 南田辺駅 (Minami Tanabe Station) yang konon nyer paling dekat dengan 本社 sekitar jam 1335 dan daripada situ jalan kaki dalam 5 minit ntk tiba di 本社.. Dalam email tulis kene datang 15 minit awal, tp alangkah terkejutnya bila mendapati ruangan depan sehingga ke ruangan tengah dalam dewan dah berisi! Konon nyer ramai yang semangat giler dah sampai 本社 sekitar jam 1300 lagi o_0 セミナー (Seminar) bermula dengan 10 minit penerangan ringkas tentang jadual pada hari tuh dan selepas tuh para pelajar bebas ntk memilih samada tinggal di dewan ntk mendengar penerangan ttg SHARP atau terus maju ke dewan sebelah ntk sesi Q&A bersama wakil anak syarikat SHARP yg hadir..


Memandangkan ada ブース (Booth) ntk 留学生 (Foreign students) dan sesi tersebut ada had masa iaitu dari jam 1415~1500 jer memaksa ak pergi ke ブース nih terlebih dahulu.. Termasuk ak ada 5 orang 留学生 yang hadir iaitu dari China, Korea dan Thailand.. Terkejut gak bila mendapati SHARP tergolong dalam 中小企業 (Small to medium enterprises) dan bukannye 大手企業 (Big enterprises)~ Bilangan 留学生 yang dapat 内定 (Unofficial offer) bekerja di SHARP juga x diberitahu kerana rahsia syarikat? Ada kemungkinan boleh meminta ditukarkan tempat kerja ke Malaysia tp ia bergantung kepada keperluan tenaga kerja di tempat yang kita minta; cuma dinasihati agar jangan terlalu mengharap -_-" Kilang SHARP kt Kedah konon nyer ada buat 研究開発 (R&D), tp malang nyer yg kt Selangor lebih pada 販売 (Sales) (泣) Satu lagi 弱み (Weakness) SHARP ialah tiada elaun ntk tempat tinggal~ Bagi 留学生, elaun tempat tinggal penting giler sebab kitorang xde family di sini.. セミナー hanya sampai jam 1700 dan ak hanya sempat g 4 ブース jer.. Sigh, dgr citer 内定者 SHARP hanya amik pelajar yang guna 学校推薦 (School's recommendation) jer.. -_-"

2 comments:

  1. ala,ok pe klu dpt kedah tu.gaji utk area utara tinggi dow.smpi ble ko nk stay je kt selangor.merantau la sekali sekala.hoho

    ReplyDelete
  2. hehe.. ye ke gaji tinggi? hmm, akan difikirkan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC