Followers

Saturday, 31 December 2011

Neymar

Salah seorang pemain rebutan seluruh jurulatih kelab di dunia, Neymar sudah pasti bakal memeriahkan lagi dunia bola sepak di masa akan datang.. Neymar da Silva Santos Junior dilahirkan pada 5 February 1992 di Sao Paulo, Brazil.. Minat terhadap bola sepak bermula daripada futsal dan kemudian diserap ke dalam kelab Santos ketika berusia 11 tahun.. Neymar beraksi dalam kesebelasan pertama buat pertama kali ketika berusia 17 tahun yang menyaksikan Santos mencatat kemenangan ke atas Oeste 2-1.. Nama Neymar mula melonjak naik sehingga berjaya terpilih sebagai MVP selepas membantu Santos memenangi Brazilian Cup pada tahun 2010.. Aksi Neymar sepanjang musim 2010-2011 juga menyaksikan dia berjaya membawa Santos menjuarai Copa Libertadores buat pertama kali sejak 1963, iaitu ketika Pele sedang bermain bersama kelab tersebut.. 

Fearless and delight

Chelsea dan Real Madrid dilihat sebagai destinasi buat Neymar ketika musim panas yang lepas namun Santos pantas mengikat dia sehingga selepas World Cup 2014 di Brazil.. Kurang pengalaman beraksi di pentas dunia menyebabkan Neymar tidak terpilih dalam senarai skuad Brazil ketika World Cup 2010 namun dia pasti bakal menjadi tunggak utama Brazil dalam memburu piala dunia selepas ini.. Teknik pengawalan bola yang tinggi, kaki yang pantas, dan boleh menggunakan kedua-dua belah kaki untuk melakukan rembatan menyaksikan ramai jurulatih mengangkat Neymar lebih tinggi daripada Messi! Kini berusia 19 tahun, di masa hadapan, harga Neymar di pasaran pasti boleh mengatasi pemain termahal di dunia buat masa kini, CR7..  Video dibawah menunjukkan kehebatan Neymar memukau semua peminat bola sepak dunia..


p/s Kehebatan Neymar beraksi ketika Club World Cup 2011 tempoh hari membuatkan salah seorang jurucakap Jpon begitu mengharap kanak-kanak dapat belajar sesuatu daripada cara permainan dia.. 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC