Followers

Saturday, 28 August 2010

平成22年電気学会産業応用部門大会 (IEEJ Industry Applications Society Annual Conference 2010)

24~26 Ogos - TOKYO

学会 (Conference) kedua dalam Jpon pernah ak turut-serta nih bertempat di 芝浦工大 (Shibaura Institute of Technology) cawangan 豊洲 (Toyosu).. Bukan sahaja pelajar University yang menghantar 論文 (Paper) malah 研究者 (Researcher) dari pelbagai 会社 (Company) turut sama memberikan 発表 (Presentation) pada hari berkenaan; sebab tuh kot 参加費 (Participation cost) lagi mahal daripada biasa iaitu 7000円 (RM 260) bagi pelajar -_-"


準備 (Preparation)
論文 telah selamat dihantar pada penghujung bulan Mei yang lepas; ak memilih ntk mengadakan ポスター発表 (Poster Presentation) kerana waktu tuh masih cuak nk buat オーラル発表 (Oral presentation) (笑) Sekitar bulan Jun kot terima email yang mengatakan 論文 telah diterima, tp waktu tuh memang sibuk gila ngn 学会 lain, 勉強 (Study), 研究 (Research) membuatkan ak memilih ntk menghasilkan poster pada waktu 夏休み (Summer Vacation) nanti~ Sikap bertangguh membawa padah apabila diberitahu RITS akan bercuti daripada 13~22hb Ogos sempena cuti お盆 (Bon Festival).. Yang pelik nye waktu ak g 予約 (Book) tempat ntk 印刷 (Print) poster, staf yang bertugas x cakap ape2 pon pasal 13hb cuti = Yakin jer ak 予約 13hb; bila pergi ke 事務室 (Office) tuh, pintu siap terkunci membuatkan kitorang terpaksa tunggu sampai 23hb baru leh 印刷 -_-"


Waktu gi 予約 23hb tuh, staf yang bertugas bagitau ada masalah dengan 印刷機 (Printer) membuatkan kitorang terpaksa tunggu sampai jam 1730 namun terpaksa akur menggunakan 印刷機 yang boleh print kertas saiz A1 sahaja.. Poster sebenar bersaiz A0 jadi kitorang kene print 2 kertas saiz A1~ Dah la nk print out pon mengambil masa yang lama, hasil yang di keluarkan pon perlu 調整 (Modify) banyak kali sebab 設定 (Setting) asal adalah ntk kertas A0 ;) Memikirkan ak masih belum siapkan beg ntk berlepas malam tuh membuatkan ak nekad ntk melakukan ポスター発表 dengan menggunakan slide PowerPoint jer~ Selesai kemas beg dan berbuka puasa, tetiba lan_pali yang baru pulang dari US ntk 学会 call cakap dia ada kt pintu masuk o_0

出発 (Departure)
Borak2 ngan lan_pali sampai x sedar masa dah nak jam 2200; solat terawikh pon lom lagi waktu tuh.. Tetiba dapat panggilan daripada 先生 (Supervisor) yang menyuruh kitorang g jumpa dia kt 南草津駅 (Minami-Kusatsu Station) waktu tuh gak sebab konon nye ada 人身事故 (Traffic accident resulting in personal injury or death)~ x leh blah bila diberitahu bomba pon ada skali waktu tuh.. 先生 ak pon g naik bas gak cuma bas dia awal 1 jam daripada kitorang.. Memandangkan ak pon blom bersiap ape2 lagi waktu tuh, terpaksa mengambil risiko dan bergerak dari umah sekitar jam 2230~ Tiba di 南草津駅 sekitar jam 2245; ghupe2 nyer 人身事故 tuh berlaku pada landasan berlawanan dengan arah yang kitorang nk g -_-" Bas bergerak sekitar jam 2355 dan selamat tiba di 東京駅 (Tokyo Station) pada jam 0630; 1 jam lebih awal daripada 予定 (Schedule) o_0  Lawak nye bas kitorang sampai lebih awal daripada bas 先生 ak naik (笑)

First time naik bas yang menunjukkan waktu bila diorang nk blah.. Memudahkan sket daripada dok bagitau pakai mic tp suara x jelas -_-"

学会 (Conference)

24hb Ogos - TOKYO

Sampai jer di 東京駅, kitorang bergegas ke 越中島 yang hanya berpisah lebih kurang 5 minit daripada 東京駅.. Daripada situ, kitorang singgah jap コンビニ (Convenience Store) berdekatan sebab member nk sarapan pagi ;) Waktu nk sambung perjalanan, bertembung plak ngan 先生= Perjalanan daripada 越中島 menghala ke 芝浦工業大学 mengambil masa sekitar 15 minit perjalanan.. Selesai urusan pendaftaran sekitar jam 0800, kitorang bergegas ke tempat di mana 先生 ak akan 発表~ Kesukaran ntk tido di dalam bas membuatkan kitorang tiada pilihan lain kecuali 'ter'tido sewaktu 発表 sedang berjalan (笑) Tengahari tuh plak member ak nyer bahagian ntk 発表; Selesai jer 発表, kitorang lepak2 jap sebelum masing2 mengundur diri= Sorang nk g pusing2 秋葉原 (Akihabara) alang2 pertama kali jejakkan kaki di 東京, manakala sorang lagi nk terus balik 関西 (Kansai) malam tuh gak~


Plan asal nk tido umah 後輩 (Junior) yang menuntut di 大学 (University) tuh; tapi last2 minit plak diberitahu yang orang nye ada バイト (Part-time) membuatkan ak terpaksa tido di umah member kt 町田 (Machida); 1 jam perjalanan dengan menggunakan 電車 (Train), dah la x cukup tido, masuk 電車 waktu tuh memang tengah ラッシュアワー (Rush Hour) waktu orang baru balik kerja jadi 満員 (No vacancy) -_-" Nak berbuka pon x sempat membuatkan ak terpaksa berbuka ikut waktu 関西 =( Penat giler malam tuh tetiba member leh ajak makan malam di Sweets Paradise (笑) Geram gile makan nasi putih ngan kuah kari kt situ~ Selebihnya makan manisan yang hanya sesuai ntk alas perut buat seketika; mujur member masak berat sket waktu sahur \(^o^)/ -->ご苦労さん!

26hb Ogos - TOKYO

Hari nih giliran ak plak ntk 発表; setiap kali hari2 penting, pagi tuh memang susah gile nak tido.. Ak gerak dari 町田 sekitar jam 0930 dan tiba di destinasi sekitar jam 1030~ Uruskan hal poster buat seketika sebelum lepak2 kt 研究室 (lab) 後輩 sampai tengahari.. 発表 ak bermula pada jam 1220; boleh kata ak sorang jer wat poster dalam 英語 (English) membuatkan x banyak soalan2 menarik yang ditanya.. Ada yang lagi best terus tanya ak leh cakap 日本語 (Japanese) ke x pastu terus soal macam2 dalam 日本語.. Kalo 学生 (Student) yang tanya pon seolah2 hanya mahu berkomunikasi dalam 英語 bersama ak -_-" Tensen jer tengok poster budak 大学 yang lain yg boleh bertukar2 syif ngn member; sorang 発表 dan sorang lagi g usha poster budak lain.. Best nyer ポスター発表 ialah waktu 説明 (Explanation), korang leh tunjuk video atau sumber rujukan dengan menggunakan komputer @ iPad tanpa peduli faktor masa.. Sesi ak berakhir sekitar jam 1400~


帰宅 (Returning home)
Plan nk lepak tido umah 後輩 petang tuh sebelum berangkat menaiki bas pulang ke 関西; malang giler nasib bila sampai 行徳 iaitu kawasan perumahan diorang, call sorang2 langsung x dapat2.. Kecewa gile plus mengantuk yang teramat membuatkan ak membuat keputusan drastik ntk tido di masjid yang berdekatan dan akhirnya Masjid Otsuka yang dipilih~ Waktu tengah 乗り換え (Transit) di 丸の内線 (Marunouchi line), tetiba ak ditegur oleh 小林先生 yang kebetulan dalam perjalanan pulang daripada 会議 (Meeting) JUCTe sambil ditemani seorang professor daripada 近大 (Kinki University).. Dok borak2 dalam masa yang singkat, tetiba 小林先生 memberitahu suatu info yang menarik; sekitar bulan november nih pihak JUCTe akan membawa beberapa pelajar JAD yang bertuah ntk pulang ke Malaysia bagi membentangkan hasil 研究 terkini di dalam bentuk シンポジウム (Symposium) --> Segala urusan perbelanjaan akan ditanggung 100% oleh pihak JUCTe! \(^o^)/


Ak berhenti di 新大塚駅 (Shin-Otsuka Station) dan dari situ jalan kaki mengikut GPS iPhone.. Dalam perjalanan boleh terserempak dengan satu 祭り (Festival) khas ntk kanak2 di mana mereka mempersembahkan beberapa bentuk tarian buat pengunjung? Sempat ambil beberapa keping gambar jer sebab kene gegas g masjid memandangkan ak masih belum mengerjakan solat pada ketika tuh.. Masjid keempat yang pernah ak jejakkan kaki di Jpon; bangunan kecil yang mempunyai 3 tingkat..

Selesai mengerjakan solat, ak stay di situ ntk berbuka bersama para jemaah yang hadir kebanyakannye daripada belah Arab dan belah India.. Jamah sedikit ntk berbuka lalu bersiap ntk mengerjakan solat Maghrib secara berjemaah.. Ingatkan nk blah jer lepas tuh tetapi di ajak oleh sorang Indonesia ntk sama2 menjamah juadah berat di tingkat atas.. Alang2 dah lepak situ, ak stay terus sampai selesai solat witir sebelum berangkat ke 東京駅 ntk pulang~


p/s Gambar2 lain boleh didapati melalui sini

2 comments:

  1. wah, meriah dan seronok dapat berbuka puasa dengan berbilang bangsa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC