Followers

Sunday, 24 June 2012

Utsunomiya Mosque

16 June - UTSUNOMIYA

Pertama kali menziarah masjid @ surau Utsunomiya yang terletak berdekatan dengan 宇大 (Utsunomiya University) ini.. Alhamdulillah, ada hikmah juga ak tercampak di kawasan yang agak jauh daripada tempat kerja kerana kedudukan rumah kini agak dekat dengan surau~ Jalan kaki mengambil masa sekitar 13 minit; pertama kali pergi agak bingung kerana jalan berpandukan GPS iPhone ketika hari hujan.. Mujur sampai sekitar jam 2030 (Isya' masuk jam 2045)~ Selesai Isya', komuniti masjid di sini mengadakan "Beriyani Party" dan setiap yang hadir dikehendaki membayar 700円 untuk turut-serta.. 


Majoriti komuniti Islam di sini ialah warga Malaysia, selebihnya dari Bangladesh, Indonesia, Pakistan dll.. Agak terkejut bila diberitahu masjid ini masih baru, di buka sekitar tahun lepas tapi alamat sudah didaftarkan bersama Islamic Finder jadi senang untuk google.. Bayaran sewa kononnya sekitar 3万円 (RM1k) dan ruang solat boleh menampung sekitar 20 orang.. Biasanya orang ramai ketika Isya', malam jumaat mereka ada mengadakan majlis membaca Quran, Sabtu malam pula ada tafsir Quran, dan hampir setiap bulan ada diadakan majlis makan-makan bersama.. Selesai majlis, ak ikut pergi rumah 後輩 (Junior) sini untuk mengambil basikal yang diberi pinjam bagi memudahkan "kehidupan" ak di sini ;)   


p/s Alhamdulillah, hanya 5 minit untuk pergi ke masjid daripada rumah.. InsyaAllah, kalau larat, akan rajinkan diri untuk mengerjakan Isya' mulai hari ini :) 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC