Ak merupakan salah seorang penggemar warna hijau namun bila dikaitkan dengan 野菜 (Vegetables), ak terpaksa kata NG! Banyak makanan yang menggunakan 野菜 tidak ak gemari sejak kecil sehingga kini.. Malah kalo makan nasi goreng yang penuh dengan 野菜 seperti lobak dan kacang hijau, selagi boleh ak akan cuba tolak ke tepi semua tuh dan makan sebanyak yang mungkin.. Dah jadi tabiat sejak kecil dan sukar ntk diubati.. Bukan semua 野菜 ak x makan; ak suka jenis daun seperti sawi namun kurang gemar apabila kene makan dalam bilangan yang banyak.. Waktu dok kt hostel dulu, time masak2 member suka suruh ak yang masak 野菜 bagi melatih diri ntk makan 野菜 kerana hasil masakan sendiri.. Entah kenapa ak boleh jer makan cume bila orang lain masak, ak kurang gemar balik.. (笑) Ak memang banyak 好き嫌い (Likes and dislikes) dan 野菜 memang berada dalam kedudukan teratas namun bila sampai di Jpon, ak terpaksa dikategorikan sebagai ベジ (Vegetarian)!! Awalnye ak susah nk mengaku sebagai ベジ namun baru2 nih ak terpaksa akur status diri meskipun masih kurang gemar makan 野菜.. Ini adalah kerana jika x letak status tuh, kalo pergi mana2 行事 (Event), orang Jpon akan kasi ak makan makanan berdaging -_-"
p/s Boleh ke jadi vegetarian tapi makan daging ;)
Aku amat paham perasaan ko.
ReplyDeleteSbb tula aku sentiasa ada "Plan B" yakni mkn sblm/slps event.
Tp yg x brapa best nyer klu ada mknn yg boleh dimakan menjadikan perut terlalu penuh.
bawa bekal sendiri senang sikit...hehe..
ReplyDeletehaha.. kalo dari umah xpe lagi.. tp kalo ak g conference ke ape kene makan kt hotel.. nk buat bekal amende bro.. -_-"
ReplyDeleteargh, isu makanan memang satu2 nyer problem bila study luar negara ;)
orang jepun makan sayur ape selalu? kiambang ek?
ReplyDeletep/s: baca blog ni membuatkan saye terlalu maher mggunakan google translator.ありがとうございます。
kiambang tu sayur ape??
ReplyDeleteserius x pernah dengar..
orang Jpon suka makan timun kot?
ntah.. x pernah plak tanya..