Followers

Friday, 15 October 2010

スロトレ (Slow Training)


Waktu skola dulu, memang rajin giler push up setiap kali lepas mandi.. Bila masuk universiti, awal2 tuh memang semangat gak wat, last2 macam2 alasan kluar yang membuatkan sikap malas nk wat tuh datang secara semulajadi.. Biasa nye kalo wat ape2 senaman, selagi boleh nk habiskan secepat yang mungkin sebab nak maju ke aktiviti seterusnya.. Segala benda nk cepat, tapi sebenarnye lagi bagus buat sket tp dalam tempo yang rendah menurut seorang prof. daripada 東大 (Tokyo University).. Ini adalah kerana setiap pergerakan kita menggunakan tenaga, lagi lembab pergerakan, tenaga akan tetap mengalir sekaligus membantu kepada pembakaran lemak.. Selain tuh, video dibawah turut menunjukkan bahawa pembakaran lemak berlaku dengan lebih baik ketika berjogging sambil berehat seketika daripada berjogging tanpa henti! 


Bila sentuh tentang senaman, tanpa kita sedari, kita akan berhenti membuat senaman bila kita rasa sakit pada otot.. Tapi tahukah anda bahawa kita sepatut nyer meneruskan aktiviti senaman sewaktu rasa sakit otot bagi membina kekuatan pada otot.. Fakta dibawah diambil dalam buku "7 Habits of Highly Effective People"  (m/s 291) ketika penulis bertemu dengan rakan nyer yang mempunyai PhD dalam bidang latihan fisiologi.. Berikut merupakan apa yang diperkatakan tentang senaman..

"Almost all the benefit of the exercise comes at the very end. I'm trying to build strength. And that doesn't happen until the muscle fiber ruptures and the nerve fiber registers the pain. Then nature overcompensates and within 48 hours, the fiber is made stronger.."

p/s No Pain, No Gain =)

4 comments:

 1. thanks for the info about jogging. :)

  ReplyDelete
 2. no probs.. enjoy the video..

  ReplyDelete
 3. masalahnya aku ni dah lama tak bersenam, kalau bersenam pun masa naik tangga ke kelas..kira senaman jugak tu ek hehehe

  ReplyDelete
 4. xpe bro..
  solat pon salah satu bentuk senaman gak.. make sure lepas nih ibadah solat pon kita try wat slow2.. ;)

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC