Followers

Wednesday, 19 October 2011

Blink-182

Blink-182 merupakan sebuah kumpulan rock daripada US yang dianggotai 3 jejaka; Mark Hoppus (vocalist, bass), Tom DeLonge (vocalist, guitarist), dan Travis Barker (drummer)= Ditubuhkan pada tahun 1992 di California oleh Tom, Mark dan Scott Raynor (Drummer asal namun dipaksa meninggalkan band kerana masalah alkohol?) dengan nama Blink.. Mereka terpaksa menukar nama kumpulan kepada Blink-182 bagi mengelak isu hakcipta kerana pada ketika itu sudah ada band yang menggunakan nama yang sama.. 


Album "Enema of the State" merupakan album yang berjaya menaikkan nama Blink-182 ke peringkat global dengan single yang meletup seperti "What's My Age Again" dan "All the Small Things"~ Blink-182 juga menjadi terkenal pada era itu dengan genre Pop Punk~ Album "Take Off Your Pants and Jacket" yang dihasilkan pada tahun 2001 juga berjaya mengukuhkan nama Blink-182 dalam industri muzik apabila terjual melebihi 14 juta unit~ Antara lagu yang terkenal adalah seperti "The Rock Show" dan "Stay Together for the Kids"

Box Car Racer

Blink-182 berpecah buat seketika apabila Tom dan Travis bergabung dengan beberapa penyanyi dalam kumpulan Box Car Racer.. Namun, mereka bergabung kembali pada tahun 2003 dan menghasilkan album "Blink-182" dengan single hit seperti "Feeling This" dan "I Miss You"~ Meskipun single "Always" dan "Down" telah dilancarkan pada tahun berikutnya, Blink-182 mengalami krisis pada tahun 2005 apabila Tom minta direhatkan dari segala aktiviti bagi memberi fokus terhadap keluarga secara tiba-tiba.. Segala persiapan Tour dsb terpaksa dibatalkan dan ini menimbulkan perasaan kurang senang terhadap 2 ahli kumpulan yang lain..


Mereka berpecah sekali lagi akibat tragedi tersebut namun takdir menemukan mereka semula pada tahun 2008 apabila Travis dikejarkan ke hospital kerana kapal terbang yang dinaikinya terhempas dan dia merupakan salah seorang daripada 2 orang yang terselamat dalam nahas tersebut.. Blink-182 bergabung secara rasmi pada tahun 2009 dan mengambil masa selama 2 tahun untuk menghasilkan album mereka yang terbaru berjudul "Neighborhoods" dengan mempertaruhkan single "Up All Night"~ ENJOY!


p/s Mula minat Blink-182 sejak tingkatan 2; sangkut giler dengan lagu "The Rock Show" ;) 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC