Followers

Saturday, 31 July 2010

Open Campus

31 Julai - RITS

Seperti tahun2 sebelumnye, 立命館大学 (RITS) mengadakan オープンキャンパス (Open Campus) selama 2 hari iaitu 31/7~1/8.. Sejak menuntut di RITS pada 2008 sehingga kini, ini merupakan kali pertama ak turut-serta memandangkan ak disuruh mengadakan 展示 (Exhibition) mengenai 研究室 (Lab) dan jenis 研究 (Research) yang sedang dijalankan.. 時給 (Hourly pay) 800円 (RM 29) dan kitorang dikehendaki bekerja lebih kurang 6 jam sehari.. Setiap 研究室 dikehendaki menyediakan ±5 orang wakil; 2 orang ibarat "runner di asrama sekolah" iaitu membawa pengunjung melawat 展示 manakala 3 lagi menguruskan 展示 tersebut.. 3 panel telah disediakan ntk diisi dengan maklumat mengenai 研究 dsb... Seperti 展示 yang sebelumnye, tempat yang sama turut dipilih dan cukup menarik perhatian pengunjung dengan bunyi motor berputar.. 準備 (Preparation) yang kurang mencukupi membuatkan satu kumpulan gagal ntk melihat motor berputar.. (笑) 


Dahsyat gak pengunjung2 yang datang; ada yang datang dari 福井 (Fukui) dan 群馬 (Gunma).. Kebanyakan daripada pelajar2 tersebut menetapkan 国立大学 (National University) sebagai pilihan pertama dan kalo gagal, ada yang siap menetapkan RITS sebagai pilihan kedua terus.. Selain bertanya pasal 研究, beberapa pelajar skolah sempat bertanyakan tentang kehidupan sebagai pelajar universiti dan sebagai 留学生 (Foreign Student)..  Kagum dengan salah seorang pelajar skolah yang begitu minat dengan 理論 (Theory) daripada 実験 (Experiment); mamat tuh semangat tanya pasal rumus2 m3 sampai x terjawab kitorang.. Mujur 先生 (Supervisor) ada kt situ.. -_-" Proses menguruskan 展示 bermula sekitar jam 1000 dan berakhir sekitar jam 1600.. Nak memindahkan barang2 memang perlukan perhatian yg serius memandangkan salah sorang member ak terkena 感電 (Electric Shock) gara2 terlupa nk 放電 (Discharge Electric) pada コンデンサ (Condenser) litar.. o_0


Friday, 30 July 2010

国際送金 (International Remittance)

23 July - KUSATSU

Teringin nk melabur duit dalam perniagaan SKN2U membuatkan ak terpaksa menghantar duit buat pertama kali ke luar negara (Malaysia).. Pengalaman member memberitahu diorang 送金 (Transfer money) menggunakan ゆうちょ銀行 (Japan Post Bank) kerana mudah~ Malah ゆうちょ銀行 juga mengenakan 手数料 (Commission) antara yg terendah iaitu sebanyak 2500円.. (link) Dalam proses ntk 送金 ke luar negara, perkara penting yang perlu diingat seblom pergi ke bank ialah seperti di bawah:-
  • Account with bank/branch
  • Account with bank 's address
  • Payee's A/C no.
  • Payee's ID. no.
  • Payee's name
  • Payee's address
  • Payee's telephone no.
  • Bank code
  • Purpose


Malang nyer duit dalam yen akan di tukar ke dalam mata wang USD kerana ゆうちょ銀行 x menyediakan perkhidmatan mata wang RM.. Pelik gak mata wang SD (Singaporean Dollar) boleh di tukar menggunakan bank nih o_0 Kesilapan ak sewaktu 送金 adalah membayar dalam jumlah yang tepat tanpa mengetahui jumlah wang tersebut akan di tolak sekali lagi oleh pihak bank di Malaysia dan juga x tekan pen btol2 waktu menulis -_-" Sekuriti kaw2 bila penjaga kaunter ingin 確認 (Confirmation) mengenai 目的 (Purpose) yang ditulis dalam borang~ Ak tulis nk "beli barangan perubatan" membuatkan diorang tanya semula ntk pastikan ak x beli dadah dsb.. Nasib x suruh tunjuk bukti.. (笑) Proses 送金 konon nyer mengambil masa selama 4,5 hari bergantung kepada situasi..

Thursday, 29 July 2010

fakta menarik


Source: Mastika Julai 2008

  • Penulis terkenal Jerman, Johann Wolfgang von Goethe (1749~1832) x suka bunyi anjing menyalak dan dia hanya dapat berkarya kalo ade sebiji epal di sisi nye..
  • Great Britain adalah negara pertama yg mengeluarkan setem. Bagaimanapun, setem2 tuh x mencatatkan nama negara berkenaan, sebalik nyer meletakkan gambar muka keluarga diraja..
  • Guiness Book Of Records memegang rekod dunia sebagai buku yg paling kerap hilang di perpustakaan awam..
  • Semasa diadakan satu pesta di Maine, Jerman, sorang budak lelaki telah mengejutkan orang ramai apabila meludah biji tembikai sejauh 13m..
  • Ahli falsafah terkenal China, Confucius bekerja sebagai penyelia ladang jagung ketika berusia 16 tahun..
  • Bakteria adalah sel bebas paling kecil. Dianggarkan terdapat 50 juta bakteria dalam setitik air..
  • Pemain gitar bass The Rolling Stone, Bill Wyman (47) memulakan hubungan dengan Mandy Smith (13) dan hubungan tersebut di restui oleh ibu Mandy.. 6 tahun kemudian, mereka berkahwin tp malang nyer, perkahwinan mereka hanya bertahan selama setahun.. x lama lepas tuh, anak Bill dengan isteri pertama nya, Stephen Wyman telah mengahwini ibu Mandy (46).. Ini menjadikan Stephen sebagai bapa tiri kepada bekas ibu tiri beliau!
  • Musang terbang gergasi yg hidup di hutan belantara Indonesia mempunyai 'sayap' sepanjang 2m~
  • Gambar2 letupan bom atom di US dirakam oleh seorang sahaja jurukamera, Harold Edgerton~
  • Kalo nk kira bintang2 yg bertaburan di galaksi pada kadar sebutir bintang setiap saat, korang akan mengambil masa selama 3,000 tahun ntk habis kira..
  • Peter Mustafic (90) dari Botovo, Yugoslavia telah mengejutkan orang ramai apabila beliau tetiba mula bercakap selepas membisu selama 40 tahun.. Agensi berita Yugoslavia melaporkan, Peter bukan nyer bisu sebalik nye telah berhenti bercakap sejak 1920-an kerana x nk sertai perkhidmatan tentera negara..
  • Gunung Waialeale di Pulau Hawaii adalah tempat paling lembap di dunia. Ia menerima 480 inci hujan (atau 328 hari) setahun!
  • Leonardo da Vinci berbangga dengan kebolehan beliau membengkokkan besi menggunakan tangan..
  • Setiap tahun, seramai 4.5 juta orang terganggu kesihatannye akibat masalah pencemaran udara.. 
  • 4 juta kanak2 mati lemas terhidu asap dapur kayu di negara2 miskin dan 4 juta manusia lagi mati setiap tahun akibat jangkitan penyakit taun yg berpunca daripada sistem perparitan yg buruk..
  • Seramai 1,175 orang animator bekerja di studio Disney di Burbank, California, Orlando, dan Florida, USA serta Paris, Perancis, ntk membikin filem animasi Tarzan.. Disebabkan perbezaan masa antara kedua2 benua, filem animasi tuh hanya dapat disiapkan dalam tempoh 3 tahun..
  • Dianggarkan sejumlah 7000~15,000 helai bulu terdapat pada jambang seorang laki.. Setiap sehelai bulu tuh tumbuh 140mm setahun dan lebih mudah dicukur selepas dibasuh dengan air suam selama 2 minit.. 
  • Sepanjang hayatnya, seorang laki menghabiskan masa selama 3,350 jam ntk mencukur 8.4m tunggul janggutnye..
  • Bulu di tubuh wanita lebih halus berbanding lelaki..
  • Jumlah kereta planet bumi nih bertambah 3x ganda lagi cepat berbanding populasi manusia..
  • Badak air lebih kerap berbunyi semasa ia berada di dalam air..
  • Adolf Hitler dan Maharaja Perancis, Napoleon Bonaparte mempunyai sebiji kerandut zakar jer.. (笑)

Wednesday, 28 July 2010

Sadia

Muslim di Jpon boleh berbangga kerana sistem jual-beli di internet dan kemudahan pos membolehkan aktiviti jual-beli keperluan bahan mentah halal menjadi mudah.. Laman web baticrom menjadi pilihan ramai kerana menyediakan pelbagai jenis bahan mentah daripada negara2 Islam termasuk Malaysia.. Berbeza dengan rakan2 yang menetap di kawasan 関東 (Kantou), kedai yang menjual bahan mentah halal di kawasan lain adalah kurang dan sukar didapati.. Masjid2 di sini turut menyediakan perkhidmatan jual-beli bahan mentah halal namun faktor jarak dari tempat tinggal ke masjid yang agak jauh membuatkan penduduk muslim di 滋賀 (Shiga) lebih gemar menggunakan perkhidmatan baticrom.. 


Waktu duduk 3 orang serumah sebelum nih, setiap bulan mesti akan order barangan dari baticrom tp bila dah 一人暮らし (Living alone), 2,3 bulan sekali kot baru order kerana sekali order kene beli banyak barang ntk mendapatkan kos penghantaran percuma.. Jarang2 gak kirim barang kt 後輩 (Junior) yang ingin beli barang di baticrom sebab malas nk g amik barang2 tuh dari umah diorang ;p Stok bahan mentah seperti ayam dan beras merupakan barangan lazim setiap kali membeli barang di baticrom.. Mujur baticrom ada jual kicap tamim import dari Malaysia memandangkan kicap di pasaraya Jpon x menepati cita rasa ak~   


Ayam halal yang terkenal di Jpon ialah keluaran Sadia; syarikat yang ditubuhkan di Brazil pada tahun 1944.. Nama "Sadia" berasal daripada perkataan Portugis yang bermaksud "Healthy" (link).. Mendengar nama Sadia yang mirip perkataan Arab membuatkan ramai menyangkakan semua produk keluaran Sadia adalah halal.. Awalnye ak juga merupakan salah sorang daripada nye namun segala2 nyer berubah apabila insiden terjumpa ayam Sadia yang dijual di pasaraya berdekatan dengan umah tempoh hari.. Bangga gile sebab terjumpa ayam Sadia kt pasaraya tuh dan harga plak lagi murah daripada yang dijual di baticrom..


Kaget bila x jumpa cop "halal" kt pembungkus ayam tersebut membuatkan ak mula rasa sangsi dengan produk Sadia.. Usya kt internet pasal Sadia dan selidik produk2 dia akhirnye menemukan ak kepada jawapan bagi segala persoalan dalam diri..

The line of products comprises over 2,500 different products to choose, taste and enjoy: varied cuts of poultry and pork meat, cooked meats, cold cuts in general, sausages, hamburgers, lasagna, ravioli and other types of pasta, pre-cooked meat based meals, creamy margarines, pizzas, soups, desserts and much more (link)

Ternyata Sadia bukan sahaja menjual produk halal, bahkan turut menjual produk haram termasuk daging babi.. Namun, jangan khuatir tentang status "halal" daging ayam Sadia kerana ak percaya dengan ayat penyataan di bawah nih..


Kesimpulan nyer, berhati2 ketika membeli barangan mentah di pasaraya dan jangan main belasah juadah yg dijual di gerai2 lepas ternampak pembungkus tertulis Sadia kerana dikhuatiri tiada cop "halal" pada pembungkus tuh~ ;) 

Tuesday, 27 July 2010

2 Legends

26 July - SPAIN

Real Madrid telah kehilangan 2 pemain legenda apabila Raul dan Guti mengucapkan selamat tinggal kepada kelab dan peminat ntk memulakan buku baru dalam karier mereka di kelab lain.. Guti memilih ntk bermain dengan pasukan Besiktas (Turki) setelah berjaya mengikat kontrak selama 2 tahun dengan kelab tersebut.. Raul pula masih belum menetapkan keputusan secara rasmi meskipun desas-desus yang mengaitkan pasukan FC Schalke 04 (Jerman) dengan beliau semakin kerap kedengaran.. Meskipun telah mengucapkan selamat tinggal kepada peminat, mereka masih menyimpan hasrat ntk kembali semula ke Real Madrid selepas menggantung but kelak.. Entri kali nih akan cuba menyingkap sejarah kegemilangan 2 pemain tersebut ntk kelab Real Madrid sepanjang 15, 16 tahun bersama~


Raul
Dilahirkan pada 27/6/1977 di Madrid dan memulakan karier bola sepak remaja ntk pasukan Atletico Madrid pada tahun 1990 sebelum berpindah ke kelab Real Madrid (RM) pada tahun 1992..Karier sebagai pemain bola sepak professional bermula pada tahun 1994 dan menjadi pemain paling muda dalam sejarah RM (17 tahun 4 bulan) ntk bermain dalam pasukan senior~ Sepanjang 8 musim bersama RM, Raul telah berjaya memenangi pelbagai anugerah termasuk juara liga musim 1994/1995; musim pertama beliau bersama RM.. Raul diberikan penghormatan sebagai kapten pasukan pada tahun 2003 setelah Fernando Hieiro berpindah ke kelab lain.. Sepanjang karier bersama RM, Raul tidak pernah berpeluang memenangi piala Raja Sepanyol meskipun pernah beraksi di peringkat akhir pada tahun 2002 dan 2004.. Raul juga merupakan salah seorang pemain yang sehingga kini belum pernah menerima kad merah sepanjang karier professional beliau.. Beberapa fakta menarik mengenai Raul adalah seperti di bawah.. (link)

16 years - and 15 full seasons - with Real Madrid's senior side

17 years and four months... the youngest ever player to debut for Real Madrid's first team

228 league goals... third highest all-time goalscorer in La Liga

323 competitive goals... Real Madrid's all-time top scorer

66 Champions League goals... all-time top scorer in the competition. He's also the first player to hit the 50-goal mark

68 goals in all UEFA club competition... joint all-time top scorer

550 appearances in La Liga... a Real Madrid record and the second highest in the league's history

132 Champions League appearances... second highest in the competition's history

16 major titles

Setiap pemain bola sepak yang terkenal memiliki gaya yang tersendiri apabila berjaya menjaringkan gol.. Raul dikenali dengan gaya mencium cincin perkahwinan sebagai tanda penghargaan buat isteri beliau.. Video di bawah menunjukkan detik2 kegemilangan Raul di RM~ Enjoy!


Guti 
Dilahirkan pada 31/10/1976 di Madrid dan memulakan karier bola sepak remaja di RM pada tahun 1986.. Karier sebagai pemain bola sepak professional Guti bermula pada tahun 1994 dan mula beraksi dalam skuad senior pada tahun 1995~ Posisi awal Guti ialah sebagai penyerang, namun di pindahkan ke posisi tengah dan kerap bermain di posisi tersebut sepanjang karier beliau~ Pada awalnye Guti berjaya membantu pasukan RM memenangi beberapa piala, namun mimpi ngeri dalam karier bola sepak beliau ialah pada musim 1999/2000 apabila pernah dibuang padang sebanyak 8 kali dalam perlawanan liga sahaja.. Musim berikutnye menyaksikan Guti berjaya menjaringkan bilangan gol terbanyak dalam karier bola sepanyak dengan jumlah 14 gol dan kebanyakannye bermain dalam posisi penyerang bagi menggantikan Morientes yang cedera.. Musim 2004/2005 merupakan musim paling suey dalam karier Guti kerana gagal menjaringkan sebarang gol sepanjang bermain selama 7 musim bersama RM .. Musim2 berikut nyer menyaksikan Guti banyak menghabiskan masa di bangku simpanan~ 


Sepanjang 15 tahun karier professional bersama RM, beliau telah bermain sebanyak 542 perlawanan dalam pelbagai posisi, menjaringkan 77 gol dan memenangi 15 piala termasuk 5 piala liga dan 3 piala eropah.. Guti dikenali dengan penghantaran kemas dan mengawal permainan dengan baik.. Antara magik Guti yang sehingga kini x luput dalam ingatan penggemar bola sepak ialah hantaran ke belakang kepada Zidane sewaktu menentang Sevilla.. Guti meninggalkan RM pada 25/7/2010 setelah berjuang sepanjang 25 tahun bersama..

Monday, 26 July 2010

指導力 (Leadership)


Kita sering kali dengar tentang ayat penyata di atas tapi pernah kita fikir apa hubungan seorang pemimpin dan seorang pengikut? Sikap kepimpinan hendaklah dipupuk sejak dari awal kerana asal-usul penciptaan manusia adalah sebagai khalifah di muka bumi nih.. Seorang khalifah mestilah mempunyai daya kepimpinan yang tinggi; boleh memimpin diri ke arah yang betul dan juga mendorong masyarakat sekeliling ke arah yang di redhai-Nya.. 

[2:30] Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya".  (link)

Dalam dunia blogging, kebanyakan pembaca mudah terpengaruh dengan bilangan pengikut dalam sesuatu blog.. Kalo blog tuh mempunyai bilangan pengikut yang ramai, mesti ada sesuatu yang istimewa yang membuatkan ramai tertarik dengan blog tuh.. Ak cukup x gemar jenis "i follow u, u follow me back" kerana fungsi blog dalam minda ak lebih pada penyebaran ilmu dan pengalaman dan bukan nyer mengejar keuntungan atau populariti.. Ak lebih suka mengikut blog yang mempunyai pengisian yang menarik dan memberi manfaat dan bukan nyer jenis tulisan yang mengundang kontroversi xleh blah dsb.. (笑) Baca secara suka2 ok, tp rasa "berat" nk jadi pengikut~ 


Apa yang dimaksudkan dengan menjadi seorang pengikut? Perkara nih boleh dijelaskan dengan lebih dalam oleh Derek Sivers; dikenali ramai setelah berjaya mengaut keuntungan besar menerusi laman web penjualan CD secara online milik dia, CD Baby.. "..If you really care about starting a movement, have the courage to follow and show others how to follow.."


p/s Senyap2 bilangan pengikut blog nih dah mencecah 100!! o_0

Sunday, 25 July 2010

夏バテ (Suffering from summer heat)

Musim panas telah bermula hampir sebulan yang lalu membuatkan setiap hari kene pakai kipas di dalam bilik.. x mampu nak pasang air-cond dan malas nk guna 扇子 (Folding fan) membuatkan bil letrik ketika musim panas akan berada di tahap maksimum jika ak terkerap sahaja di umah.. Perkara nih boleh dijadikan batu loncatan ntk merajinkan diri ntk hadir ke 研究室 (lab) hampir setiap hari kerana di sana air-cond adalah 無料 (free of charge) (笑).. 


Sadis giler setiap kali bangun pagi mesti baju basah bermandikan peluh -_-"  Bila balik daripada 研究室, masuk jer bilik mesti bau cam "terbakar" kerana suhu di luar yang terlalu tinggi.. Member2 Jpon suka membandingkan suhu 夏 di Jpon dengan Malaysia tapi ak kerap menekankan bahawa 夏 di Jpon lagi 大変 (Dreadful) meskipun hanya 3 bulan berbanding Malaysia yang sepanjang tahun.. Minggu lepas menyaksikan suhu mencapai paras 39℃, suhu paling tinggi pada tahun nih setakat nih.. Paling menyedihkan apabila berita memaklumkan kematian 9 orang majoriti warga emas akibat 夏バテ nih.. (link)

降水量 (Precipitation)
最高気温 (Highest temperature)
最低気温 (Lowest temperature) 

Melalui internet, ak mendapati suhu tertinggi pernah dicatat Jpon ialah 40.9℃ pada tahun 2007 di 埼玉県 (Saitama) manakala suhu terendah pernah dicatat ialah -41.0℃ pada tahun 1902 di 北海道 (Hokkaido).. (link) Graf menunjukkan perbandingan secara purata antara Jpon dan Malaysia.. Warna merah mewakili Kuala Lumpur (KL) dan warna biru mewakili 東京 (Tokyo).. Purata suhu tertinggi di KL ialah 33℃ (link) manakala Tokyo mencatat suhu tertinggi 30℃.. (link)
 
p/s Waktu 夏 sumer dok mimpikan 冬 (Winter) dan begitu juga sebalik nyer.. ;)

Saturday, 24 July 2010

Walking With Dinosaurs

24 July - OSAKA


"Waking With Dinosaurs (WWD)" berasal daripada sebuah siri dokumentari BBC yang ditayangkan sekitar tahun 1999.. Kagum dengan jalan cerita dokumentari tersebut membuatkan pihak penerbit sanggup melaburkan sebanyak 10 juta pound bagi menghasilkan sebuah teater dipenuhi dengan 15 恐竜 (Dinosaur) dalam saiz sebenar (Bilangan 恐竜 konon nyer berbeza mengkut negara).. Tour bermula di Amerika Utara pada sekitar tahun 2007 dan kini buat pertama kali nyer WWD bertapak di Jpon bermula di 横浜 (Yokohama) sehinggalah di 福岡 (Fukuoka).. Event di Osaka bermula pada 22/7 ~ 25/7 (link)..

出発 (Departure)
Kitorang bertolak daripada 南草津 (Minami-Kusatsu) sekitar jam 1230; awal nyer nk 予約 (Book) tiket tp waktu tuh masih x tau brape ramai yg nk ikut membuatkan terpaksa ambil risiko beli di kaunter bila sampai nanti.. Singgah sebentar di 京都駅 (Kyoto Station) ntk 合流 (Merge) dengan keluarga angkat ntk bertolak sama2.. 会場 (Venue) bertempat di 大阪城ホール (Osaka-jo Hall); 駅 (Station) paling dekat ialah 大阪城公園 (Osaka-jo Park).. Selamat sampai di 大阪城公園 sekitar jam 1415 membuatkan kitorang bergegas ke kaunter tiket; mujur masih ada tempat kosong tp tempat duduk agak hampeh aa pastu mahal (4200円 = RM 155) kaw2 -_-"

Keadaan pentas daripada tempat duduk -_-"

前半 (First Half) - ±40 minit
Awalnye kitorang didedahkan dengan latar-belakang jalan citer dan penemuan telur 恐竜 di celah2 batu.. Tetiba ada 恐竜 bersaiz kecil yang tetiba muncul dok mula pusing2.. Pastu muncul plak 恐竜 lain yang beraksi sebagai ibu kepada telo2 tersebut.. Aksi menarik waktu 恐竜 1 cuba nk makan telo tetapi di halang oleh 恐竜 2.. Telo2 mula menetas dan beberapa ekor 恐竜 kecil mula pusing2 mengelilingi pentas.. Tetiba tanah yang awal nyer bersatu mula berpecah menjadi 3 bahagian~ Beberapa tahun lepas tuh tumbuhan mula tumbuh dan muncul plak 恐竜 herbivore yang memakan tumbuhan2 tuh.. Kitorang ditunjukkan bagaimana 恐竜 melindungi diri sendiri daripada diserang musuh dengan melibaskan ekor..


****** 20分休憩 (Rest for 20 minutes) ******

後半 (Second Half)


Pentas waktu 後半 memang cantik giler dengan tumbuhan2 pelik dan pengenalan fungsi 昆虫 (Bugs) dalam menambahkan bilangan tumbuhan pada zaman tersebut.. 2 pertarungan terbaik berlaku waktu nih iaitu 恐竜 sejenis dan kemunculan T-rex.. Punyalah ganas dan realistik T-rex nih sampai kerap dengar suara budak2 menangis ketakutan.. Ending memang gempak bila efek cahaya lampu dan asap2 kt pentas cuba menggambarkan kepupusan 恐竜.. Akhir kata MC pon 深イイ (Deep) apabila menyuruh para pengunjung berfikir bila melihat burung di langit.. Burung2 tersebut adalah hasil evolusi 恐竜 yang leh terbang dan seterusnye menjadi bukti bahawa 恐竜 berada di kalangan kita selama nih.. Lets Walking With Dinosaurs~ (笑)

T-Rex

帰宅 (Returning Home)
Seblom balik, kitorang sempat ntk makan malam di Saizeriya di sekitar 大阪駅 (Osaka station).. Ramai giler orang sekitar kawasan 駅 konon nyer minggu nih minggu 祭り (Festival) terkenal di Jpon, 天神祭 (Tenjin Festival) yang akan bermula sok.. Sadis giler menunggu nk dapat tempat duduk kt Saizeriya dengan orang ramai dan bilangan kitorang plak 7 orang.. ;) Selamat sampai di umah sekitar jam 2015~ 


p/s Jalan citer WWD boleh dibaca melalui sini.. Gambar2 lain boleh didapati melalui sini.. Korang leh rasakan sedikit pengalaman menyaksikan WWD melalui video di bawah.. Enjoy!

Friday, 23 July 2010

3 Idiots


Hidup sebagai seorang pelajar tidak akan lari daripada stress.. Sejak dari kecil, kita kerap diingatkan bahawa hidup ini ibarat suatu perlumbaan.. Sesiapa yang terlewat akan kecundang, dan dunia tidak akan ingat mereka yg berada di tangga kedua.. Oleh itu, setiap orang hendaklah berusaha bagi memperoleh tangga pertama! Ideologi sistem pendidikan masa kini hampir semuanya menekankan konsep sedemikian dan ia merupakan salah satu punca utama pelajar masa kini dilanda penyakit stress.. 

Never study to be successful, study for self-efficiency

Movie "3 Idiots" mengisahkan 3 orang sahabat yang kenal sewaktu tahun pertama di kolej.. Watak utama mempunyai 性格 (Characteristic) yang begitu unik dimana dia melihat sistem pendidikan zaman skang mempunyai masalah dan dia ingin mengetengahkan isu tersebut.. Malang nyer tindakan dia mendapat tentangan daripada pihak pentadbiran kolej tersebut.. Jalan citer movie nih memang menarik dan sesuai ditonton oleh semua "lapisan" pelajar.. Korang leh layan preview movie nih dulu seblom buat keputusan.. enjoy!


p/s korang leh layan movie nih melalui youtube gak.. klik sini

Thursday, 22 July 2010

Eduardo

Eduardo da Silva telah dilahirkan pada 25 Febuari 1983 di Brazil tp memilih ntk mewakili Crotia dalam dunia bola sepak.. Memulakan karier sebagai pemain bola sepak professional pada tahun 2001 ntk kelab Dinamo Zagreb, Crotia, Eduardo berjaya menjaringkan gol pertama UEFA dalam karier dia menentang Arsenal di stadium Emirates pd Ogod 2006.. Kagum dengan prestasi Eduardo sepanjang musim tersebut membuatkan Arsene Wenger membawa masuk Eduardo ke dalam keluarga Arsenal pada 3 Julai 2007 dengan bayaran sekitar 7.5 juta pound.. Penampilan pertama Eduardo ntk Arsenal adalah menentang Blackburn Rovers dan gol pertama yang dijaringkan nya ialah ketika menentang Sparta Prague (pusingan kelayakan UEFA CL).. Eduardo mula mendapat tempat dalam kesebelasan utama apabila kecederaan Van Persie kian berulang.. Persembahan Eduardo sejak tuh semakin menarik sehingga pernah dilabel penyerang yang memiliki penyudah terbaik dalam skuad EPL musim tersebut..  


Mimpi ngeri Eduardo dan Arsenal bermula pada 23 Febuari 2008 (2 hari sebelum hari jadi dia!) sewaktu Arsenal bermain menentang Birmingham City (BC).. Terjahan keras pemain pertahanan BC, Martin Taylor pada buku lali kaki kiri di awal minit permainan menyaksikan Eduardo jatuh tersungkur x bergerak.. Punyalah teruk giler insiden tuh sehingga tayang semula langsung x ditunjukkan.. Awal musim semua peminat Arsenal menyangkakan musim 2007/2008 akan berakhir dengan piala liga namun tragedi yang menimpa Eduardo turut menyaksikan prestasi dan persembahan Arsenal semakin huru-hara.. Arsenal menamatkan saingan EPL musim tersebut di tangga ke-3 dan gagal memenangi sebarang piala.. Kecederaan Eduardo yang begitu serius membuatkan ramai berfikir karier sebagai pemain bola sepak telah berakhir.. 


Namun, kemajuan dalam bidang perubatan dan hasil latihan tanpa henti menyaksikan Eduardo kembali bersama skuad Arsenal pada 16 Febuari 2009; lebih kurang setahun selepas insiden tersebut berlaku.. Kemunculan pertama Eduardo menentang Cardiff City menyaksikan dia berjaya menjaringkan 2 gol; gaya selepas menjaringkan gol memang "深イイ (Mendalam)" dan turut menyentuh hati peminat2 Arsenal..  Malang nyer setelah perlawanan tersebut, Eduardo mengalami masalah hamstring dan terpaksa direhatkan selama 3 minggu.. Musim 2009/2010 tidak banyak menyaksikan kelibat Eduardo.. Sepanjang berada bersama Arsenal, Eduardo membuat 67 kemunculan dan berjaya menjaringkan sebanyak 20 gol ntk seluruh perlawanan.. 


Kini, Eduardo telah selamat melengkapkan perpindahan ke kelab Ukraine, Shakhtar Donetsk dengan kontrak selama 4 tahun pada harga sekitar 7.5 juta pound (harga yang sama dibeli oleh Arsene Wenger sewaktu membawa masuk Eduardo 3 tahun dulu)~ Sebagai salah sorang peminat Arsenal, penulis ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas sumbangan Eduardo dalam pasukan Arsenal dan juga berharap agar karier bola sepak dia akan berterusan dengan jaya nye.. Akhir kata, layan dlu video kompilasi Eduardo yang agak mantap!

Wednesday, 21 July 2010

Mahmoud Ahmadinejad

Dunia Islam beruntung kerana memiliki seorang pemimpin seperti Ahmadinejad kerana teguh mempertahankan kedaulatan agama dan tidak tunduk kepada kuasa barat.. Beliau dilahirkan pada 28/10/1956 di Garmasr, daerah Semnan.. Anak ke-4 daripada 7 adik-beradik nih menamatkan pengajian pada peringkat PhD di Iran University of Science and Technology dalam bidang kejuruteraan pengangkutan.. Dalam kesibukan sebagai seorang pemimpin, beliau juga sempat meneruskan pekerjaan asal beliau sebagai seorang pensyarah di sebuah universiti.. Dikhabarkan bahawa gaji beliau hanyalah sekitar USD 250 dan beliau juga tidak gemar hidup dalam kemewahan.. Waktu dunia dok bising2 kata beliau nk bunuh orang Israel, beliau dengan tegas mengaku sepanjang hidup nya, beliau x pernah membunuh walau seekor semut sekali pon! (link)


Kini Iran sedang dilanda krisis baru berhubung isu teknologi nuklear.. Israel berjaya mengapi2kan orang ramai dengan mengatakan teknologi nuklear Iran akan digunakan ntk meletupkan negara tersebut kerana Iran merupakan salah sebuh negara yg x mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara rasmi.. Hasilnya, apabila dunia dengar sahaja perkataan "Iran", ramai akan menggambarkan suasana kurang selamat, ramai pengganas, dan pelbagai lagi stereotype bagi menjatuhkan imej Iran.. Ak minat layan rancangan daripada US antaranya The Daily Show with Jon Stewart.. Sebelum kempen pilihanraya umum di jalankan di Iran sekitar September 2009, sebuah krew program tersebut telah menjalankan liputan bagi mengetahui corak hidup masyarakat Iran dan penemuan mereka sedikit-sebanyak telah berjaya membuka mata dunia tentang Iran..


Ahmadinejad pernah menghantar surat kepada bekas presiden US, GW Bush pada 8/5/2006 dalam usaha menghentikan perbalahan tentang isu nuklear.. Kandungan surat tersebut begitu mendalam membuatkan ak teringin ntk berkongsi bersama para pembaca dalam entri kali nih~ (link)

*********************************************************

In the Name of God, the Compassionate, the Merciful,

Mr George Bush,
President of the United States of America, 

For sometime now I have been thinking, how one can justify the undeniable contradictions that exist in the international arena -- which are being constantly debated, especially in political forums and amongst university students. Many questions remain unanswered. These have prompted me to discuss some of the contradictions and questions, in the hope that it might bring about an opportunity to redress them.

Can one be a follower of Jesus Christ (PBUH), the great Messenger of God, feel obliged to respect human rights, present liberalism as a civilization model, announce one’s opposition to the proliferation of nuclear weapons and WMDs, make “War on Terror” his slogan, and finally, work towards the establishment of a unified international community – a community which Christ and the virtuous of the Earth will one day govern, but at the same time, have countries attacked. The lives, reputations and possessions of people destroyed and on the slight chance of the presence of a few criminals in a village, city, or convoy for example, the entire village, city or convoy (are) set ablaze.

Or because of the possibility of the existence of WMDs in one country, it is occupied, around one hundred thousand people killed, its water sources, agriculture and industry destroyed, close to 180,000 foreign troops put on the ground, sanctity of private homes of citizens broken, and the country pushed back perhaps fifty years. At what price? Hundreds of billions of dollars spent from the treasury of one country and certain other countries and tens of thousands of young men and women – as occupation troops – put in harms way, taken away from family and loved ones, their hands stained with the blood of others, subjected to so much psychological pressure that everyday some commit suicide and those returning home suffer depression, become sickly and grapple with all sorts of ailments; while some are killed and their bodies handed to their families.

On the pretext of the existence of WMDs, this great tragedy came to engulf both the peoples of the occupied and the occupying country. Later it was revealed that no WMDs existed to begin with.

Of course Saddam was a murderous dictator. But the war was not waged to topple him, the announced goal of the war was to find and destroy weapons of mass destruction. He was toppled along the way towards another goal; nevertheless the people of the region are happy about it. I point out that throughout the many years of the imposed war on Iran Saddam was supported by the West.

Mr. President,
You might know that I am a teacher. My students ask me how can these actions be reconciled with the values outlined at the beginning of this letter and duty to the tradition of Jesus Christ (PBUH), the Messenger of peace and forgiveness?

There are prisoners in Guantanamo Bay that have not been tried, have no legal representation, their families cannot see them and are obviously kept in a strange land outside their own country. There is no international monitoring of their conditions and fate. No one knows whether they are prisoners, POWs, accused or criminals.

European investigators have confirmed the existence of secret prisons in Europe too. I could not correlate the abduction of a person, and him or her being kept in secret prisons, with the provisions of any judicial system. For that matter, I fail to understand how such actions correspond to the values outlined in the beginning of this letter, i.e. the teachings of Jesus Christ (PBUH), human rights and liberal values.

Young people, university students, and ordinary people have many questions about the phenomenon of Israel. I am sure you are familiar with some of them.

Throughout history many countries have been occupied, but I think the establishment of a new country with a new people, is a new phenomenon that is exclusive to our times.

Students are saying that sixty years ago such a country did not exist. They show old documents and globes and say try as we have, we have not been able to find a country named Israel.

I tell them to study the history of WWI and II. One of my students told me that during WWII, which more than tens of millions of people perished in, news about the war, was quickly disseminated by the warring parties. Each touted their victories and the most recent battlefront defeat of the other party. After the war they claimed that six million Jews had been killed. Six million people that were surely related to at least two million families.

Again let us assume that these events are true. Does that logically translate into the establishment of the state of Israel in the Middle East or support for such a state? How can this phenomenon be rationalized or explained?

Mr. President,
I am sure you know how – and at what cost – Israel was established:

-Many thousands were killed in the process.
-Millions of indigenous people were made refugees.
-Hundreds of thousands of hectares of farmland, olive plantations, towns and villages were destroyed.

This tragedy is not exclusive to the time of establishment; unfortunately it has been ongoing for sixty years now.

A regime has been established which does not show mercy even to kids, destroys houses while the occupants are still in them, announces beforehand its list and plans to assassinate Palestinian figures, and keeps thousands of Palestinians in prison. Such a phenomenon is unique – or at the very least extremely rare – in recent memory.

Another big question asked by the people is “why is this regime being supported?”
Is support for this regime in line with the teachings of Jesus Christ (PBUH) or Moses (PBUH) or liberal values?

Or are we to understand that allowing the original inhabitants of these lands – inside and outside Palestine -- whether they are Christian, Moslem or Jew, to determine their fate, runs contrary to principles of democracy, human rights and the teachings of prophets? If not, why is there so much opposition to a referendum?

The newly elected Palestinian administration recently took office. All independent observers have confirmed that this government represents the electorate. Unbelievingly, they have put the elected government under pressure and have advised it to recognize the Israeli regime, abandon the struggle and follow the programs of the previous government.

If the current Palestinian government had run on the above platform, would the Palestinian people have voted for it? Again, can such position taken in opposition to the Palestinian government be reconciled with the values outlined earlier? The people are also asking “Why are all UNSC resolutions in condemnation of Israel vetoed?”

Mr. President, As you are well aware, I live amongst the people and am in constant contact with them -- many people from around the Middle East manage to contact me as well. They do not have faith in these dubious policies either. There is evidence that the people of the region are becoming increasingly angry with such policies.

It is not my intention to pose too many questions, but I need to refer to other points as well.

Why is it that any technological and scientific achievement reached in the Middle East region is translated into and portrayed as a threat to the Zionist regime? Is not scientific R&D [Research & Development] one of the basic rights of nations?

You are familiar with history. Aside from the Middle Ages, in what other point in history has scientific and technical progress been a crime? Can the possibility of scientific achievements being utilized for military purposes be reason enough to oppose science and technology altogether? If such a supposition is true, then all scientific disciplines, including physics, chemistry, mathematics, medicine, engineering, etc. must be opposed.

Lies were told in the Iraqi matter. What was the result? I have no doubt that telling lies is reprehensible in any culture, and you do not like to be lied to.

Mr. President,
Don’t Latin Americans have the right to ask why their elected governments are being opposed and coup leaders supported? Or, Why must they constantly be threatened and live in fear?

The people of Africa are hardworking, creative and talented. They can play an important and valuable role in providing for the needs of humanity and contribute to its material and spiritual progress. Poverty and hardship in large parts of Africa are preventing this from happening. Don’t they have the right to ask why their enormous wealth – including minerals – is being looted, despite the fact that they need it more than others?

Again, do such actions correspond to the teachings of Christ and the tenets of human rights?

The brave and faithful people of Iran too have many questions and grievances, including: the coup d’etat of 1953 and the subsequent toppling of the legal government of the day, opposition to the Islamic revolution, transformation of an Embassy into a headquarters supporting the activities of those opposing the Islamic Republic (many thousands of pages of documents corroborate this claim), support for Saddam in the war waged against Iran, the shooting down of the Iranian passenger plane, freezing the assets of the Iranian nation, increasing threats, anger and displeasure vis-à-vis the scientific and nuclear progress of the Iranian nation (just when all Iranians are jubilant and celebrating their country’s progress), and many other grievances that I will not refer to in this letter.

Mr. President,
September Eleven was a horrendous incident. The killing of innocents is deplorable and appalling in any part of the world. Our government immediately declared its disgust with the perpetrators and offered its condolences to the bereaved and expressed its sympathies.

All governments have a duty to protect the lives, property and good standing of their citizens. Reportedly your government employs extensive security, protection and intelligence systems – and even hunts its opponents abroad. September eleven was not a simple operation. Could it be planned and executed without coordination with intelligence and security services – or their extensive infiltration? Of course this is just an educated guess. Why have the various aspects of the attacks been kept secret? Why are we not told who botched their responsibilities? And, why aren’t those responsible and the guilty parties identified and put on trial?

All governments have a duty to provide security and peace of mind for their citizens. For some years now, the people of your country and neighbors of world trouble spots do not have peace of mind. After 9.11, instead of healing and tending to the emotional wounds of the survivors and the American people -- who had been immensely traumatized by the attacks -- some Western media only intensified the climate of fear and insecurity – some constantly talked about the possibility of new terror attacks and kept the people in fear. Is that service to the American people? Is it possible to calculate the damages incurred from fear and panic?

American citizens lived in constant fear of fresh attacks that could come at any moment and in any place. They felt insecure in the streets, in their place of work and at home. Who would be happy with this situation? Why was the media, instead of conveying a feeling of security and providing peace of mind, giving rise to a feeling of insecurity?

Some believe that the hype paved the way -- and was the justification --for an attack on Afghanistan. Again I need to refer to the role of media.

In media charters, correct dissemination of information and honest reporting of a story are established tenets. I express my deep regret about the disregard shown by certain Western media for these principles. The main pretext for an attack on Iraq was the existence of WMDs. This was repeated incessantly -- for the public to finally believe -- and the ground set for an attack on Iraq.

Will the truth not be lost in a contrived and deceptive climate?

Again, if the truth is allowed to be lost, how can that be reconciled with the earlier mentioned values? Is the truth known to the Almighty lost as well?

Mr. President,
In countries around the world, citizens provide for the expenses of governments so that their governments in turn are able to serve them.

The question here is “what has the hundreds of billions of dollars, spent every year to pay for the Iraqi campaign, produced for the citizens?”

As Your Excellency is aware, in some states of your country, people are living in poverty. Many thousands are homeless and unemployment is a huge problem. Of course these problems exist – to a larger or lesser extent -- in other countries as well. With these conditions in mind, can the gargantuan expenses of the campaign – paid from the public treasury – be explained and be consistent with the aforementioned principles?

What has been said, are some of the grievances of the people around the world, in our region and in your country. But my main contention – which I am hoping you will agree to some of it – is:

Those in power have a specific time in office and do not rule indefinitely, but their names will be recorded in history and will be constantly judged in the immediate and distant futures.

The people will scrutinize our presidencies.

Did we mange to bring peace, security and prosperity for the people or insecurity and unemployment?

Did we intend to establish justice or just supported especial interest groups, and by forcing many people to live in poverty and hardship, made a few people rich and powerful -- thus trading the approval of the people and the Almighty with theirs’?

Did we defend the rights of the underprivileged or ignore them?

Did we defend the rights of all people around the world or imposed wars on them, interfered illegally in their affairs, established hellish prisons and incarcerated some of them?

Did we bring the world peace and security or raised the specter of intimidation and threats?

Did we tell the truth to our nation and others around the world or presented an inverted version of it?

Were we on the side of people or the occupiers and oppressors?

Did our administrations set out to promote rational behavior, logic, ethics, peace, fulfilling obligations, justice, service to the people, prosperity, progress and respect for human dignity or the force of guns, intimidation, insecurity, disregard for the people, delaying the progress and excellence of other nations, and trample on people’s rights?

And finally, they will judge us on whether we remained true to our oath of office – to serve the people, which is our main task, and the traditions of the prophets -- or not?

Mr. President, How much longer can the world tolerate this situation?

Where will this trend lead the world to?

How long must the people of the world pay for the incorrect decisions of some rulers?

How much longer will the specter of insecurity – raised from the stockpiles of weapons of mass destruction -- hunt the people of the world?

How much longer will the blood of the innocent men, women and children be spilled on the streets, and people’s houses destroyed over their heads?

Are you pleased with the current condition of the world?

Do you think present policies can continue?

If billions of dollars spent on security, military campaigns and troop movement were instead spent on investment and assistance for poor countries, promotion of health, combating different diseases, education and improvement of mental and physical fitness, assistance to the victims of natural disasters, creation of employment opportunities and production, development projects and poverty alleviation, establishment of peace, mediation between disputing states, and extinguishing the flames of racial, ethnic and other conflicts, were would the world be today? Would not your government and people be justifiably proud?

Would not your administration’s political and economic standing have been stronger?

And I am most sorry to say, would there have been an ever increasing global hatred of the American government?

Mr. President, it is not my intention to distress anyone.

If Prophet Abraham, Isaac, Jacob, Ishmael, Joseph, or Jesus Christ (PBUH) were with us today, how would they have judged such behavior? Will we be given a role to play in the promised world, where justice will become universal and Jesus Christ (PBUH) will be present? Will they even accept us?

My basic question is this: Is there no better way to interact with the rest of the world? Today there are hundreds of millions of Christians, hundreds of millions of Muslims and millions of people who follow the teachings of Moses (PBUH). All divine religions share and respect one word and that is “monotheism” or belief in a single God and no other in the world.

The Holy Koran stresses this common word and calls on all followers of divine religions and says: [3.64] Say: O followers of the Book! Come to an equitable proposition between us and you that we shall not serve any but Allah and (that) we shall not associate aught with Him, and (that) some of us shall not take others for lords besides Allah; but if they turn back, then say: Bear witness that we are Muslims. (The Family of Imran)

Mr. President,
According to divine verses, we have all been called upon to worship one God and follow the teachings of divine Prophets.

“To worship a God which is above all powers in the world and can do all He pleases.” “The Lord which knows that which is hidden and visible, the past and the future, knows what goes on in the Hearts of His servants and records their deeds.”

“The Lord who is the possessor of the heavens and the earth and all universe is His court” 
“planning for the universe is done by His hands, and gives His servants the glad tidings of mercy and forgiveness of sins” “He is the companion of the oppressed and the enemy of oppressors” 
“He is the Compassionate, the Merciful” “He is the recourse of the faithful and guides them towards the light from darkness” “He is witness to the actions of His servants” “He calls on servants to be faithful and do good deeds, and asks them to stay on the path of righteousness and remain steadfast” “Calls on servants to heed His prophets and He is a witness to their deeds” “A bad ending belongs only to those who have chosen the life of this world and disobey Him and oppress His servants” and “A good end and eternal paradise belong to those servants who fear His majesty and do not follow their lascivious selves.”

We believe a return to the teachings of the divine prophets is the only road leading to salvation. I have been told that Your Excellency follows the teachings of Jesus (PBUH) and believes in the divine promise of the rule of the righteous on Earth.

We also believe that Jesus Christ (PBUH) was one of the great prophets of the Almighty. He has been repeatedly praised in the Koran. Jesus (PBUH) has been quoted in Koran as well: [19.36] And surely Allah is my Lord and your Lord, therefore serve Him; this is the right path. Marium
Service to and obedience of the Almighty is the credo of all divine messengers.

The God of all people in Europe, Asia, Africa, America, the Pacific and the rest of the world is one. He is the Almighty who wants to guide and give dignity to all His servants. He has given greatness to Humans.

We again read in the Holy Book: “The Almighty God sent His prophets with miracles and clear signs to guide the people and show them divine signs and purify them from sins and pollutions. And He sent the Book and the balance so that the people display justice and avoid the rebellious”.

All of the above verses can be seen, one way or the other, in the Good Book as well.

Divine prophets have promised:
The day will come when all humans will congregate before the court of the Almighty, so that their deeds are examined. The good will be directed towards Haven and evildoers will meet divine retribution. I trust both of us believe in such a day, but it will not be easy to calculate the actions of rulers, because we must be answerable to our nations and all others whose lives have been directly or indirectly affected by our actions.

All prophets, speak of peace and tranquility for man -- based on monotheism, justice and respect for human dignity.

Do you not think that if all of us come to believe in and abide by these principles, that is, monotheism, worship of God, justice, respect for the dignity of man, belief in the Last Day, we can overcome the present problems of the world -- that are the result of disobedience to the Almighty and the teachings of prophets – and improve our performance?
 
Do you not think that belief in these principles promotes and guarantees peace, friendship and justice?

Do you not think that the aforementioned written or unwritten principles are universally respected?

Will you not accept this invitation? That is, a genuine return to the teachings of prophets, to monotheism and justice, to preserve human dignity and obedience to the Almighty and His prophets?

Mr. President,
History tells us that repressive and cruel governments do not survive. God has entrusted the fate of men to them. The Almighty has not left the universe and humanity to their own devices.

Many things have happened contrary to the wishes and plans of governments. These tell us that there is a higher power at work and all events are determined by Him.

Can one deny the signs of change in the world today?

Is the situation of the world today comparable to that of ten years ago? Changes happen fast and come at a furious pace.

The people of the world are not happy with the status quo and pay little heed to the promises and comments made by a number of influential world leaders. Many people around the world feel insecure and oppose the spreading of insecurity and war and do not approve of and accept dubious policies.

The people are protesting the increasing gap between the haves and the have-nots and the rich and poor countries.

The people are disgusted with increasing corruption.

The people of many countries are angry about the attacks on their cultural foundations and the disintegration of families. They are equally dismayed with the fading of care and compassion. The people of the world have no faith in international organizations, because their rights are not advocated by these organizations.

Liberalism and Western style democracy have not been able to help realize the ideals of humanity. Today these two concepts have failed. Those with insight can already hear the sounds of the shattering and fall of the ideology and thoughts of the Liberal democratic systems.

We increasingly see that people around the world are flocking towards a main focal point -- that is the Almighty God. Undoubtedly through faith in God and the teachings of the prophets, the people will conquer their problems. My question for you is: “Do you not want to join them?”

Mr. President,
Whether we like it or not, the world is gravitating towards faith in the
Almighty and justice and the will of God will prevail over all things.

Vasalam Ala Man Ataba’al hoda
Mahmood Ahmadi-Nejad
President of the Islamic Republic of Iran

Monday, 19 July 2010

Goo Goo Dolls


Goo Goo Dolls (GGD) merupakan sebuah kumpulan rock yang ditubuhkan pada tahun 1986 di Buffalo, New York oleh vokalis dan gitaris, John Rzeznik dan pemain bass, Robby Takac.. Di awal penubuhan GGD, George Tutuska ditugaskan sebagai pemain dram namun dipaksa keluar kerana isu x persefahaman dengan vokalis kumpulan pada tahun 1994.. Beliau telah digantikan dengan Mike Malinin dan masih kekal sehingga skang.. Nama GGD konon nyer diambil daripada anak patung dalam iklan True Detective yg agak terkenal zaman diorang.. Nama GGD mula menarik perhatian ramai menerusi single "Name" dalam album "A Boy Named Goo (1995)".. Soundtrack filem "City of Angels", "Iris" telah berjaya menaikkan nama GGD di persada dunia sehingga dicalonkan ntk anugerah Grammy pada tahun 1998~ Album yang paling ak minat ialah "Gutterflower (2002)" dan lagu yang paling ak minat ialah "Big Machine"~ Lagu "Before it's too late" turut di muatkan dalam filem "Transformers (2007)" Kini GGD kembali menerusi album "Something for the Rest of Us" yang bakal dilancarkan pada hujung bulan 8 tahun nih dengan menampilkan single terbaru berjudul "Home"~ Enjoy! 


Crowded rooms full of empty faces
Our deepest conversation full of lies
Another night with all my friends
The kind you'll never see again
I wonder if they'll see through my disguise

And I want to say
That I can't hold back
And it might be wrong
But it's all I have

Come take me home tonight
Come take me home
Oh I need you now
I'm lost without you
A million miles but I will find you
So take me home

It's 3 A.M. and I can't sleep without you
I think I've found the perfect words to say
The shattered light transmits my voice
Sometimes we don't have a choice
I'd wake you up from half a world away

And I tried so hard
Tried to be so strong
But you see the crash
My defense is gone

Come take me home tonight
Come take me home
Oh I need you now
I'm lost without you
A million miles but I will find you

Come take me home tonight
Come take me home
Oh, come take me home tonight
Come take me home

Come take me home
The shattered light transmits my voice
Sometimes we don't have a choice
Come take me home
Wake you up from half a world away
Oh I need you now
I'm lost without you
I'm holding on till I can find you
So take me home

p/s Konon nyer GGD mempunyai bilangan peminat yg ramai di Jpon.. ;)

Sunday, 18 July 2010

Ayam vs Telur


Misteri mengenai kewujudan ayam dan telur telah lama disebut2 sejak dahulu lagi.. Ramai memberi teori2 menarik tentang sapa yang muncul terlebih dahulu namun segala nye telah terungkai apabila kajian mendapati ayam terhasil dahulu barulah telur.. (link)

SAINS

....Understanding how they build eggs would begin to tell us how we can do it ourselves. And so we turned to the UK Science Research Council's super-computer based in Edinburgh called HECToR (High End Computing Terascale Resource). We wanted it to figure out how eggs are built, by looking at the process in microscopic detail.

First we programmed in the "ingredients" that chickens use to make egg shells. We then said: "Right, this is what chickens use - off you go and see what you can do." This computer tinkered away on the problem for weeks and weeks. A chicken, on the other hand, can do this pretty much overnight. The funny thing is we weren't even originally going to use chicken eggs. We only chose them because the protein was simple to study. It was only when we got our results back that we realised we had solved this timeless riddle. We were pretty amazed.
The results showed that a particular protein in chickens acts as a tireless builder, placing one microscopic section of shell on top of the other. It initiates this building process before going off to start on another part of the egg. Without this builder protein, the eggs would not exist. And yet it is only found in a chicken's ovaries. This means the bird must have come first.. (link)



QURAN (link)



  هَلْ يَنْظُرُوْنَ اِلَّا تَاْوِيْلَهٗ‌ؕ يَوْمَ يَاْتِىْ تَاْوِيْلُهٗ يَقُوْلُ الَّذِيْنَ نَسُوْهُ مِنْ قَبْلُ قَدْ جَآءَتْ رُسُلُ رَبِّنَا بِالْحَـقِّ‌ۚ فَهَل لَّـنَا مِنْ شُفَعَآءَ فَيَشْفَعُوْا لَـنَاۤ اَوْ نُرَدُّ فَنَعْمَلَ غَيْرَ الَّذِىْ كُنَّا نَـعْمَلُ‌ؕ قَدْ خَسِرُوْۤا اَنْفُسَهُمْ وَضَلَّ عَنْهُمْ مَّا كَانُوْا يَفْتَرُوْن‏
[7:54] Do they wait only for the fulfillment of warnings thereof? On the day when the fulfillment thereof shall come, those who had forgotten it before shall say, ‘The Messengers of our Lord did indeed bring the truth. Have we then any intercessors to intercede for us? Or could we be sent back so that we might do deeds other than that which we used to do?’ They have indeed ruined their souls and that which they used to fabricate has failed them.
 وَاللّٰهُ خَلَقَ كُلَّ دَآبَّةٍ مِّنْ مَّآءٍ ‌ۚفَمِنْهُمْ مَّنْ يَّمْشِىْ عَلٰى بَطْنِهٖ‌ۚ وَمِنْهُمْ مَّنْ يَّمْشِىْ عَلٰى رِجْلَيْنِ وَمِنْهُمْ مَّنْ يَّمْشِىْ عَلٰٓى اَرْبَعٍ‌ؕ يَخْلُقُ اللّٰهُ مَا يَشَآءُ‌ؕ اِنَّ اللّٰهَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ‏
[24:46] And Allah has created every animal from water. Of them are some that go upon their bellies, and of them are some that go upon two feet, and among them are some that go upon four. Allah creates what He pleases. Surely, Allah has the power to do all that He pleases.
Source: (link)
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC