Followers

Monday, 13 July 2009

Hari Ini Dalam Sejarah

13 July - RITS

Pagi ni seperti hari2 biasa, ak ade 輪講 (people taking turns reading and explaining a book) kt 大学 (university).. sengaja ak masuk lewat skit sbb singgah 生協 (coop) beli makanan tengahari dan air botol.. bila dah masuk 夏 (summer), tekak sentiasa kering so kemana2 sahaja anda berada, senantiasa kene ada air minuman di sisi~ bila masuk kelas, member ak suruh amik お土産 (ole2) yg diletak atas meja.. ole2 berupa makanan ringan yg kata nyer dibeli dari 富士山 (Gunung Fuji).. 

ghupe2nyer mamat ni baru balik dari 富士山 cuti hari minggu lepas.. pagi tadi baru sampai Kusatsu~ 前半 (first half) kelas dok usha2 gambar yg dia amik sewaktu mendaki 富士山 sampai menghasut ak ntk tgk skali.. mantap gak gambar2 yg dia amik, paling best saat matahari nk terbit, horizon habis la.. arrgh, ak berharap gile dapat g seblom @ selepas raya nih.. berdasarkan pengalaman member ak, dpt ak simpulkan yg;


  1. Pendakian mengambil masa selama 8 jam..
  2. Meskipun skang ni tgh 夏, sila bawak baju sejuk setebal yg mungkin sebab kt puncak ibarat musim sejuk~
  3. Kalo boleh, jangan pakai kasut jalan sewaktu mendaki sebab kebarangkalian kasut tersebut rosak adalah tinggi~ malah kaki pon akan sakit gak.. elok pakai but kot..
  4. Jangan lupa bawak bendera Malaysia skali waktu naik.. カッコウええじゃん! (sorry, pendapat peribadi~)




Habis kelas, ak solat dan makan tengahari kt lab sebab kelas CALL bermula dlm pkl 1 bermakna ak kene datang 10~15 minit awal ntk hidupkan komputer ape sumer.. dah la kelas ni ak pernah terlewat datang sebab 寝坊 (sleeping in late) satu hari tuh (lewat 30 minit, nasib x kene pecat :p).. kelas CALL ke-2 ak stat jam 1440 yg mana guru nyer merupakan warga Australia keturunan cina yg sudah menetap di Jepun lebih 10 tahun kalo x silap.. 

Lecturer Raymond (selesa dipanggil ngan Raymond jer.. kate nyer adat orang Australia memang camtuh..) ni memang ak respek giler sebab meskipun tahun ni merupakan tahun terakhir dia mengajar di Rits (kontrak 5 tahun mengajar), dia banyak membebankan diri dia ntk pelajar2.. bagi membuatkan pembelajaran lagi menyeronokkan, dia sediakan DVD ntk sorang satu berisi 6 sedutan dokumentari berlainan genre ntk dipilih ikut suka pelajar..

mula2 dia sediakan kertas soalan berdasarkan dokumentari yg pelajar pilih, pastu pelajar plak yg akan buat kertas soalan yg akan diedarkan kepada rakan2 yg lain~ おもろいやろう!(menarik kan??).. cume yg klaka nyer, hampir setiap kali kelas dia akan mengomel kt ak pasal kerja dia banyak tertangguh pasal nk buat video nih.. dah la sumer nyer guna duit poket sendiri.. 

pastu yg bikin dia panas bila pelajar cam x menghargai usaha dia; waktu suruh hantar assignment pada masa yg ditetapkan, pelajar hantar lewat dsb~ dah la ni tahun terakhir dia, "kalo lecturer lain mau nyer nk buat cam nih" kata dia.. dia pon nk kene fokus ntk job hunting dan 研究 (research) gak.. 大変 (sakit) gak kerjaya seorang guru nih; parent ak dua2 lecturer university malah ak sendiri pon ade niat nk jadi lecturer di masa hadapan=).. boleh jadi role model la Raymond nih~ ngee..


ohya, waktu kt kelas tadi, Raymond bercerita pasal istana memandangkan dia minat subjek sejarah.. sepanjang dia menetap di Jpon nih, kalo x silap dia dah pergi lebih 10 istana seluruh Jpon.. sekitar Kansai ni jer dia leh senaraikan nk dkt 10 istana yg pernah dia pergi.. kate nyer kt Seta pon ade istana gak tp dah yg ade cuma tapak jer.. kebanyakan istana telah dirobohkan @ musnah sewaktu WW2.. 

大阪城 (Osaka Castle) yg terkenal tu pon sebenarnye telah dibina semula kata Raymond= Habis jer kelas ak lepak kt lab ngan niat nk sambung preparation ntk ゼミ発表 (seminar presentation) hari rabu nih.. macam2 gak ak tanye ngan 小松先生 (Prof. Komatsu) mengenai topik yg akan ak bahaskan; sambil2 tuh ak tanye gak satu soalan yg pd ak 不思議 (strange) giler sejak ak jejakkan kaki di Jpon nih..

aku : nape boleh kata sumer コンセント (electrical outlet) kt sini xde suis? kalo kat Malaysia, jarang gila nk tgk コンセント yg xde suis..
小松先生 : hmm, tapi bukan skang ni dah mula ade banyak コンセント berserta suis ke?
aku : oh yer? tp kenapa yg biasa kt umah ke, kt lab punyer xde? x bahaya ke?
小松先生 : hmm, sebab Jpon pakai 100 V jer kot.. Malaysia pakai 240 V, kalo ape2 berlaku memang kebarangkalian ntk menemui ajal memang tinggi.. kalo kt sini, masih boleh diselamatkan lagi.. (笑)
aku : HAH?! biar betik 先生?
小松先生 : satu lagi sebab xde arahan @ undang2 yg mengusahakan setiap コンセント mempunyai suis.. tu pasal la kot~

p/s aduhh.. ak menanti jawapan berserta pengiraan matematik ke ape.. tp x sangka terlalu 'logic' jawapan nyer.. huhu~


5 comments:

  1. kte ni tak nak daki gng fuji ke??hohohoh

    ReplyDelete
  2. gud luck tu our future lect...!~

    ReplyDelete
  3. gud luck tuk our future lect..!~

    ReplyDelete
  4. thanks..
    gud luck in ur future too~ :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC