Followers

Saturday, 14 February 2009

Snowboard di Gifu


12 Feb - SHIRATORI, GIFU

Buat pertama kali dalam sejarah hidup ak, ak telah merasai kenikmatan bermain snowboard @ luncur salji dan tempat yang di pilih ialah winghills shiratori (link) di Gifu yang agak dekat dari tempat ak tinggal. Kitorang agak bernasib baik kerana Oiyour yg mempunyai pengalaman bermain snow board sebanyak 2x sudi ntk menjadi jurulatih kitorang sepanjang permainan kitorang ntk hari tersebut. Kitorang bertolak dari 京都駅 (Kyoto Station) pd jam 12 malam; tp berhenti di R&R Shiga pd pkl 1.10 pagi dan tempoh masa yg diberikan ntk makan dsb ialah 50 minit. 

Ak rase aneh pastu gi la tanye ngan AJK bas tuh.. dia cakap kalo sampai tempat tu awal2 pon x guna sbb tempat tu dibuka pkl 7 pagi, lagi pon driver bas nak 休憩 (rehat) sat.. yang lucunya, dia perasan ak pakai baju sejuk Arsenal pastu dia tanye ape pemain faveret aku.. ak belasah jer la cakap [Robin Van Persie], pastu dia angguk2 la cam kenal kot.. ak ngan Adib makan udon kat R&R sebelum perjalanan bersambung.. Ak cume dapat tido dalam 1 jam jer kot dlm bas sebab kitaran tidur ak yang sengal waktu cuti nih..


Dalam perjalanan nak g tempat luncur tu, sekitar jalan raya dah nampak salji tebal ape sumer.. keseronokan nak main dah jelas terpancar kat muka2 kitorang sampai x jadi plan nak sambung tido dalam bas.. sampai jer kat tempat luncur tu seperti masa yang dijanjikan, kitorang pon mula la stat sewa barang2 keperluan spt ウエア (pakaian) dsb.. di sebabkan ni merupakan pertama kali kitorang di tempat tuh, agak janggal la dengan prosedur dia ape sumer, yang bantu kitorang ialah AJK bas yang ak tegur waktu kat R&R tuh, dia panggil ak 「Van Persie」 sepanjang hari tuh.. 

Kos perjalanan semua skali memakan dalam 1万円 termasuk sewa pakaian, but, dan board.. ak ngan adib agak bernasib baik kerana ウエア di situ memang ikut fesyen giler x macam yg ak tgk member2 sblm ni nyer cam pakaian kilang jer (笑).. tanpa sarapan ape sumer kitorang terus naik ゴンドラ ntk sampai ke puncak .. (sila lihat course 7)



Pengalaman pertama ak ntk cuba berdiri di atas papan luncur tuh memang memeritkan.. nasib baik Oiyour ade ntk memberikan tips2 bernas, tp ape2 pon semuanye terpulang pada diri gak la.. berbeza ngan orang lain, hamstring pada kaki kanan ak tahun lepas masih belum pulih 100% membuatkan ak terlebih cuak kalo2 ade pape perkara yg x di ingini berlaku.. memang payah giler nak berdiri, asik2 jatuh jer; tensen gak bila tgk sekeliling orang lain sumer laju jer, boleh elak2 lagi bila ade orang jatuh kat depan cam ak.. Adib dapat berdiri lagi cepat dari ak, so dia dapat sampai ke bawah lagi awal meninggalkan aku yang masih lagi terkial2 cube nk berdiri.. 

Bila asik2 jatuh jer, ak terbaring sat, dalam hati rase cam sukan ni memang x sesuai ngan aku, xde bakat la ape la.. rase cam nak terus balik jer bila dah sampai ke bawah nanti.. huhu, mujur ak ade terserempak ngan 2 orang; sorang tgh mengajar member dia cara nak main snowboard, kawan dia ni dah boleh berdiri tapi masih jatuh2 gak.. yang cam pro ni cakap 「大丈夫だ..最初はそんなもんさぁ」.. kata2 ni memang 'tajam' bagai meniup harapan baru ntk ak cuba lagi.. sebelum sampai ke bawah, ak dah dapat berdiri dan belajar sendiri cara nak imbangkan badan.. ak mengambil masa selama 1 jam 30 minit kot ntk sampai ke bawah; waktu tu Oiyour dah turun naik 4 kali, Salmi dah kali ke 3, Adib dah kali ke 2..



Kitorang stop jap ntk isi perut yang kosong, akibat kekurangan tido hari tu membuatkan kepala ak rase cam nak meletup jer.. mata pon dah nampak hijau2 da ditambah lagi ngan matahari yang agak terik di luar.. Kitorang stat sambung balik waktu tengahari ketika orang ramai mula berhenti ntk makan tengahari.. Meskipun ini merupakan percubaan ke-2 ak, 意外と ak berjaya sampai ke bawah dalam masa 30 minit jer.. ak sendiri terperanjat ngan kemajuan diri, pastu ak ngan Adib try lagi skali dan rekod kitorang berjaya dipecahkan skali lagi.. Berasa agak yakin ngan 'kebolehan' diri, kitorang ajak Oiyour ngan Salmi try course yang lebih mencabar, course yang membuatkan tempat luncur ni popular dengan kepanjangan 3500 meter (sila lihat course 8)..



Berbeza ngan course sebelum ni yang hanya menurun jer, course yang ni plak ade selekoh2 tajam pastu ade part yg cam naik bukit skit.. kat atas puncak tu agak ramai gak la yang duduk borak2, kelakar giler waktu ak cube try nak berdiri, terjatuh 2,3 kali kat depan orang ramai yg duduk2.. course ni memang mencabar walaopon tertulis 初級 (beginner course).. Adib mengalami kehilangan besar ntk hari tersebut kerana spek mata dia berkecai apabila terjatuh terhempap muka dlu waktu tgh turun course mencabar nih..

Innalillah=(

Jatuh2, guling2, golek2.. sakit seluruh badan sampai skang x hilang2 lagi.. ak ngan Adib stop main selepas berjaya menamatkan course mencabar nih sementara Oiyour ngan Salmi main course 7 ntk kali terakhir sebelum pulang.. Overall, ak main 4x ntk hari tersebut; meskipun bilangan permainan ak paling rendah, ak yakin kepuasan ak melebihi diorang.. huhu, malangnyer hari tersebut di'cacat'kan berikutan ak tercicir dlm bas snowcap Arsenal yang dibeli terus dari London .. biasanyer ak memang peka setiap kali sebelum nak kluar dari tempat duduk, tp ntah kenapa boleh x perasan lak malam tuh.. Keseronokan, kepuasan yang kitorang dapat dari pengalaman bermain snowboard ni memang syok dan di harap dapat bermain lagi di masa akan datang.. (yang pasti bukan mase terdekat ni la.. ;p)


9 comments:

  1. woi ape ni pegi bocor rahsia...aku baru tulis bende lain kat blog aku hahahaha

    ReplyDelete
  2. Wah seronok nampak main snowboard.

    ReplyDelete
  3. to adib : nasi dah jadi bubur

    to sya2 : kuang3 ? コメントかよ?!

    to edi : memang seronok, tp lain kali ak nak gi ramai2 skit.. baru meriah..

    ReplyDelete
  4. hahaha..gi rmi2 br membara sket nk men.tgk mmber power sket,stat la panas.kesakitan bontot ketika snobod itu sgt2 la menguji kesabaran.nk men lg ke nk berenti.hohoho...

    ReplyDelete
  5. hahaha..br ko tau betape sakitnye bdn maen snobod ni..tp takpe..first day tu sape yg terus terer x sakit bdn mmg tpu la..bg aku first day tu adelah hari utk blaja jer..2nd n 3rd day tu da bule perform..kan?hihi..tak tahan spek adib leh patah..suh adib pki cntact lens time maen lenkali..hihihi

    ReplyDelete
  6. ak yang main 1 hari jer dah sakit2, suspek giler ak kat korang yang leh sambung main ntk keesokan hari nyer.. adib otai~ lol

    ReplyDelete
  7. aq hny reply kat komen adib..hikhikhik

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC