Followers

Wednesday, 11 November 2009

言い訳 (Alasan)

Seperti yg korang sumer sedia maklum, di Rits skang nih tgh hangat gak ngan isu sorang pelajar yg ade 'masalah' serius yg mana dia nih ade hobi x 'suke' g 大学 (university)~ Dgr citer ntk sem akhir dia, dia cume g 研究室 (lab) dia skali jer.. padahal yg menentukan sorang tuh leh grad atau x ialah graduation thesis (卒研).. Ntk minggu nih jer ak dah terima banyak giler panggilan yg menanyakan pasal dia.. ni sumer disebabkan kitorang tinggal bersama 3 orang, tp yg hampeh nyer line Softbank bukan main sampah lagi; dalam umah langsung xde line.. 

Ak terpaksa letak handset kt tepi tingkap ntk dapat beberapa bar signal.. bilik dia plak xde tingkap so kirim salam la nk dapat panggilan @ sms dsb.. Selain panggilan dan email daripada Asia SEED, 高山先生 (Mr. Takayama), mak dia dan pihak 国際課 (International Section), ak turut jadi 'operator' ntk バイト (part time) memandangkan dia pon バイト kt Hiraoka cam ak.. Paling best skali semalam ak dapat panggilan daripada 高山先生 (Mr. Takayama) yg merupakan 'orang tengah' antara Rits dan YPM nk datang ke umah kitorang secara mengejut semata2 ntk berjumpa dgn dia.. もちろん (semestinye) ak ngan Joe x duduk skali dalam bilik semasa sesi 'temu ramah' dijalankan tp dgr la jugak topik yg dibincangkan sikit2..

Persoalan skang nih ialah nape die MALAS nau nk p 大学 nih?! FYI waktu kitorang sama2 study kt UniSEL dlu pon boleh kata dia antara kaki ponteng gak kot tp xde lah sampai seteruk cam kt Rits nih.. result dia kt UniSEL pon boleh tahan gak (top 10 kelas kalo x silap) so sepatutnye xde masalah masuk Rits.. Waktu dinner ngan Mem dan krew YPM pada Mei tahun lepas, Mem secara lantang melantik ak sebagai penghulu ntk tgk2 yg lain; cume ak ngan Joe jer yg keseorangan dalam 学科 kitorang, 3 yang lain satu 学科 so diorang sepatutnye leh tgk2 sesama sendiri.. 

Waktu 前期 (first sem) tahun lepas, kitorang sumer semangat jer datang setiap kelas~ (siap pernah ter-ponteng same2 sbb 朝寝坊) kitorang duduk 3 orang serumah yg mana masing2 berlainan 学科 (course) so waktu p 大学 dah x sama cam kt UniSEL dlu= Jadual waktu kelas pon berbeza, so camne ak nk jaga orang lain nyer?! Disini ak akan listkan antara alasan2 yg ak fikir membuatkan dia MALAS nk p 大学 :-

  1. SEJUK? Ak mule perasan dia stat x g 大学 waktu 後期 (2nd sem) tahun lepas; waktu tuh 冬 (winter) so ramai jer yg carik alasan x nak g 大学 sebab sejuk termasuk dia..
  2. JARAK antara umah ak ngan 大学 mengambil masa selama 15 minit menggunakan basikal.. tp nk sampai 大学 tuh, kitorang perlu turun naik bukit yg agak memenatkan..
  3. Sebab kerap ponteng kelas waktu 後期 tahun lepas, dia layak menang award sbb FAIL 6 SUBJEK 専門科目 (specialized subject) tp pelajar2 lain fail kurang dan ade juga yg xde fail langsung ;p Ini membuatkan bilangan subjek yg dia perlu amik ntk tahun 4 lagi banyak daripada perancangan asal kitorang bersama.. 自業自得!!
  4. MASALAH KEWANGAN - duit scholar dia memang sentiasa cukup2 makan jer.. duit dia habis melabur ntk Hello Project~ ada satu waktu tuh, asik2 kitorang jer yg kene tlg amikkan barang2 post ntk dia memandangkan dia 'terperangkap' dalam bilik dgn telinga tertutup dek headset gajah.. (dgn alasan camni, memang kem salam la ak nk kasi pinjam duit..) So bile g 大学, nk g jer dah makan tenaga yg banyak, perut sure lapar nyer, nk beli makanan duit xde.. baik duduk umah jer, stok makanan pon sentiasa cukup sbb pakai duit 'umah'~
  5. HOMESICK?! yg ni ak x pasti sbb kadang2 mak dia siap hantar sms lagi kt ak ntk suruh dia on skype dsb..
  6. PENGARUH RAKAN?? hmm.. FYI Rits ni terkenal di kalangan student JAD sbb setiap batch mesti ade yg 留年 nyer.. salah sorang 先輩 (senior) kitorang pon dah selamat 退学 (drop out of school) dan kini di Malaysia sbb gagal menghabiskan pelajaran meskipun dapat tambahan 1 tahun scholarship dr YPM.. Persamaan 先輩 ngan dia nih ialah dua2 layan Hello Project -_-"
  7. GAMERS HARDCORE? yg ni memang benar sbb mamat nih labur banyak gak duit dia ntk mantapkan PC supaya leh main game best2 yg didownload secara percuma~ dia main dari malam sampai pagi, pastu baru tidor.. bangun balik dah nk masuk asar tu perkara biasa kot waktu 冬 tahun lepas.. waktu tuh ade tergerak ke nk p 大学?!
  8. ADE PENYAKIT?! yang ni pon wallahua'lam.. sebab dia pernah jadi suspek influenza satu ketika dahulu sbb g konsert -_-"
  9. ADE AWEK?! yg ni paling x boleh blah dan ak harap bukan antara alasan dia.. tp ntah la sbb ade jer yg gunakan alasan nih x p kelas kan.. muahaha (笑)
  10. バイト LAIN? haa.. yg nih mungkin gak la tp bukan バイト kt luar, zaman skang nih pakai teknologi internet jer dah leh wat cam2 bisnes.. dia ni pon aktif gak buat bisnes kecil2an seperti menjual barang2 Hello Project (HP) yg di beli kt auction kepada rakan2 di Malaysia.. dia juga ade lelong kad2 ucapan bintang HP yg dibeli secara longgok kt amazon.. (adoi, x pasal2 ak leh promosi plak bisnes mamat nih dlm blog ak.. )
  11. 先生 DIA GARANG?! yg ni ak pon x tau sbb x kenal pon (学科 lain=) tp 先生 mane x marah kalo jarang turun lab?! Dah la datang pakai duit rakyat.. kalo duit sendiri lain citer..
  12. NAK 留年 (repeat year)?! hmm.. dia cakap nk sambung masters tp dgn keadaan skang memang 無理 (impossible) giler ntk dia dapat tempat dan scholarship.. so ape lagi options lain ntk stay lama skit di Jpon?? -_-"

Itulah serba sedikit yg ak leh kongsi ngan korang pandangan ak ttg masalah member kite sorang nih.. kitorang dah puas nasihat dia ntk g 大学 dan selebihnye terpulang pd 本人 (diri sendiri) samada nk berubah atau x.. korang jangan percaya 100% plak ape yg ak tulis kat atas nih.. ak pon merapu gak sebenarnye~ kalo korang ade idea lain, rajin2 lah komen kt entri nih yerk= Bantulah dia ntk rakyat Malaysia~

16 comments:

  1. uish. marah benor ni bang. sabo2. tp bile bc smpa abis, nk tergelak pun ad. alasan x bleh bla

    ReplyDelete
  2. 1 lg komen. apsal artikel ni dok dlm topik "drama"???

    ReplyDelete
  3. haha.. bagus gak ko tanye.. sbb ak rasa cam tgh tgk drama melayu lak dalam umah ak nih.. ;p

    ReplyDelete
  4. Hebat giler suspek tersebut. Leh tangkap gambar dgn Berryz Koubou lg (dgn menganggap gambar tersebut original).

    Alasan #1, #5~#12 adalah alasn biasa yg diguna pakai utk ponteng.

    Alasan #2~#4 adalah alasan yg amat tidak boleh diterima langsung.

    Alasan #7, #10 telah pun terbukti menjadi penyebab budak2 Msia kene hantar balik masa 1,2 年.

    Pengajaran: Jgn layan Hello Project, peminat2 Hello Project majoritynya hanyut. Sokonglah AKB48, mcm aku dan beberapa org lg. Tip-top suma (ish, riakla pulak). Hahaha

    ReplyDelete
  5. kalau btol la dia bersusah payah buat mcm tu sbb nak ryunen, agak2 ypm ada bajet lagi ke nk sponsor?

    ReplyDelete
  6. @ Elyas - adoi, ko leh plak promote AKB48= dia pon dah g konsert AKB 2 kali kalo x silap.. tp dia x minat~

    @ Hana - pasal budget ak rasa ade.. YPM mesti dah sedia ttg kes2 留年 nih.. tp kalo dia dapat 留年, memang ak x puas hati aa~

    @ Salmi - jangan gelak jer.. tolong la dia~ ;p

    ReplyDelete
  7. bek ak sokong snsd klu cmtu..minat tu mnat le tpi xyah smpai fanatik terlampau...ak berdoa le agar die jdu lbih open utk berbncng dan leh sotsugyou sma2 .....amin.

    ReplyDelete
  8. hmm.. rugi gak kalo dh pg jauh2 tp xleh grad sbb alasan2 tu. t kire ade org yg concern kire btuah la gak, walopon tpakse concern dsb. :(

    ReplyDelete
  9. @ zahir : haha.. sokong pon skong juger, tp matlamat utama kita datang ke sini ialah BELAJAR.. kalo matlamat utama pon dah lari.. baik balik jer~

    @ munsyi : masalah nyer mamat nih x sedar lagi dia dah banyak susahkan orang sekeliling dia..

    @ fifi : yeah, dia memang batch ak~

    ReplyDelete
  10. hahaha..ni kes dah bengang tahap mlampau ni..
    ak ngan salmi dah penat sound dr mule2 dtng smpai la zenki dis year..
    kami dah penat!!
    nak lepaskan dri sndri pon dah 背いっぱい..*sigh*
    msing2 dah besar pkir 責任 masing2!!

    ReplyDelete
  11. hello Project tu ape?? T__T

    malas nk gugel..

    muahahaa...

    ReplyDelete
  12. salam, harap dapat buang gambar yang last skali, aku tak rase gambar tu boleh bagi pengajaran kepada orang lain. semoga usaha ko diberkati Allah

    ReplyDelete
  13. huhu..
    entry lama ni..
    ko nk suruh ak buang pon ak x kisah kot..

    btw, dah buang gambar..

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah, ty saido. aku sbnanye tak berapa selesa dengan gambar tu je. dan aku baru tau gambar tu ade skali dalam entry ni. tyvm

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC