Followers

Wednesday, 28 November 2012

STEP2: Kanamachi Water Purification Plant

11 October ~ 22 November - TOKYO

Alhamdulillah aku baru sahaja selesai menamatkan 現場研修 (Site training) kali ke-2 yang mengambil masa sebulan setengah berbanding tempoh 2 bulan ketika STEP1 yang lalu.. Kali ini ak ditempatkan di 金町浄水場 (Kanamachi Water Purification Plant) bagi mempelajari tentang tugas-tugas pekerja bidang 水処理 (Water treatment) di dalam syarikat.. Oleh kerana 現場 (Site) kali ini terletak di dalam kawasan 関東 (Kanto), aku terpaksa ulang-alik daripada 寮 (Dorm) kendatipun tempoh perjalanan mengambil masa hampir 2 jam (-_-") Perit juga terpaksa bangun seawal jam 5 pagi setiap hari tapi yang bagusnya tidak terlepas solat Subuh (笑)

Keluasan 金町浄水場 adalah 1/2 keluasan Tokyo Disneyland

Naik 電車 (Train) sekitar jam 0600, ingatkan 電車 masih kosong waktu itu tapi sangkaan aku meleset bila melihat orang sudah memenuhi 電車 malah banyak kali juga aku terpaksa berdiri sepanjang perjalanan sehinggalah 新橋駅 (Shinbashi Station) kerana ramai turun di sini~ Paling mengejutkan budak-budak sekolah rendah pun dah naik 電車 waktu-waktu macam ini! Daripada 金町駅 (Kanamachi Station) menuju ke 事務所 (Office) mengambil masa hampir 20 minit dengan kaki~ Hanya hari Khamis sahaja ak terpaksa tiba di 事務所 sekitar jam 0715 kerana ada gotong-royong manakala hari lain ak biasanya tiba sekitar jam 0730~ 

Proses pemulihan air

Agak beruntung kerana 現場代理人 (Site representative) kali ini merupakan seorang yang memahami status ak sebagai seorang Muslim memandangkan dia mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang Oil & Gas di Algeria dan Egypt selama 8 tahun.. Agak terkilan apabila dia luahkan dia tidak suka Muslim berdasarkan pengalaman dia bekerja di sana tapi jujurnya dia tidak mempunyai masalah dengan aku.. Tempat solat ak di dalam 事務所 juga lebih luas kali ini dan aku bebas untuk menunaikan solat pada bila-bila masa tanpa ada kekangan berbanding STEP1 yang lepas~ 

Tempat solat

世話役 (Person in charge) yang membimbing aku sepanjang kursus juga amat baik dan menariknya dia tidak minum arak tapi kuat hisap rokok.. Paling aku tidak puas hati sepanjang kursus ialah terpaksa memakai topeng muka di dalam 事務所 sebab kiri-kanan orang hisap rokok secara bebas (-_-") Tidak tahan dengan asap rokok membuatkan aku terpaksa membeli USB fan untuk membolehkan asap rokok beredar pantas.. Ternyata asap rokok merupakan suatu perkara yang paling aku kurang senang selepas arak dalam industri pembinaan ini.. (-_-") Selama ini aku ingatkan kulit senior yang rata-rata gelap disebabkan banyak kerja bawah matahari, tapi rupanya ada yang disebabkan oleh kuat minum arak o_0

Hari-hari pakai sarung tangan waktu masuk site, dengan cuaca yang agak kering memang senang jadi merah (-_-")

Sepanjang kursus, aku dikehendaki melakukan pelbagai tugas yang tidak pernah aku lakukan sewaktu STEP1 yang lepas.. Mujur tidak perlu 残業 (Overtime) dan 休日出勤 (Working during holidays) seperti rakan-rakan yang lain tapi tidak dinafikan ada masa teringin juga (笑) Tapi bila difikirkan waktu perjalanan balik yang panjang memaksa ak berubah fikiran.. Sedih juga terpaksa menolak pelawaan 世話役 untuk bermain futsal sekitar 現場 disebabkan masalah yang sama (-_-") Semoga pengalaman yang aku dapat sepanjang berada di sini sedikit-sebanyak dapat membantu di masa hadapan kelak, insyaAllah =)

p/s STEP3 akan bermula sebaik sahaja cuti tahun baru nanti (-_-") 

16 comments:

  1. wah!...jauhnye g keje sampai 2 jam...sama macam pejalanan ain dari rumah ke uitm segamat...huhu...tu tangan kyo eh? kulit kering...beli lotion la kyo tarok kat kulit kering nanti kulit jadi lembut macam bayi...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..
      tu la pasal..
      nasib baik la sekejap je..
      kalau lebih daripada 2 bulan mungkin dah tukar kerja kot :p
      yup, kulit cepat kering waktu2 camni..
      memang kena rajin sapu lotion..
      tapi laki ni susah sket.. sebab pemalas :p

      Delete
  2. jam0600 ..budak2 sekolah da naek train..wah!mne la jepun xmaju kan..xD

    btw, sbnrnye ade ape ni?kursus?ke mmg tggl n kerja kat jepun ?hee~byk sgt tulisan jepun..mcm da pro je?xD

    ReplyDelete
  3. wah banyak nye cmpuran tulisan

    tulisan pe ye tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang dinamakan tulisan kanji.. :)

      Delete
    2. wah... seronoknya abang tu pergi Jepun.
      Selalu makan dorayaki tak bang?
      Kanji tu apa bang? Macam jenis tepung je.
      Keh3....

      Delete
    3. abang dulu waktu kecik2 baca gak Doraemon
      tapi xde lah tergila2 ngan dorayaki..
      adik jangan salah sangka eh..
      kuih dorayaki pun dah jarang nampak skang..
      weiiiiiiii~~~~~

      Delete
  4. nak ikut pi jepunnnnn huhu bestnyaaaaa

    ReplyDelete
  5. kyo.. buat nametag No Smoking :) kulit kering, rajinkan diri sapu lotion or cream :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..
      tulah.. menyampah giler dengan bau rokok..

      Delete
  6. owh, boleh jadi gelap ei minum arak.. takpelah pengalaman sgt2 kan..

    erk.. mahu pengsan lemas dalam asap rokok tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal..
      tambah stress je..
      lepas ni kalau jadi lagi mmg cabut la..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC