Followers

Tuesday, 21 April 2009

halal dan haram

21 April - KUSATSU

Sejak menjejakkan kaki di negara matahari terbit nih, ak diperkenalkan dengan perkataan 乳化剤 (emulsifier), sejenis bahan kimia yang terkandung dalam makanan; terkandung dalam makanan kategori 'syubhah' iaitu lebih baik ditinggalkan.. 乳化剤 @ emulsifier secara asasnya agen pewarna, penambah perisa dan memudahkan penyebatian serta menjadikan coklat berkilat (kosmo). 乳化剤 boleh dipecahkan kepada 2 kategori besar yakni 動物由来 (sumber haiwan) ngan 植物由来 (sumber tumbuhan). Selepas dicampak di Shiga yang agak jauh daripada 'pengaruh' badan2 dakwah usrah dsb, ak jujur mengaku kurang pendedahan dalam isu makanan nih.. awalnyer bila ak nampak roti yg tulis 乳化剤 nih, ak bajet x mungkin dia akan pakai 動物由来 so ak main belasah jer la makan.. roti yg ak paling minat waktu tuh ialah roti jenama Pasco チョコチップメロンパン (chocolate chip melon pan); waktu rehat kalo makan roti ni jer dah leh alas perut sampai petang.. dah la sedap, kalo kt Malaysia, ak x minat btol makan roti, tp bila datang jpon, ak jatuh cinta kt メロンパン!!


Bila dah seronok sangat makan, terdetik plak perasaan nk bertanya 乳化剤 kategori ape yg dia pakai.. ak hantar email kt syarikat Pasco, pastu dia reply email ngan tulis "一般的に、ほとんどの製パン原料、たとえば乳化剤やショートニングを含めたものには豚由来のものが含まれているようです。(senang citer industri roti nih banyak yg pakai sumber B@B1)".. sejak ak dapat email maklum balas tuh, memang ak dah x makan roti Pasco tuh.. perkataan 乳化剤 tu pon dah cam voodoo bagi ak; setiap kali ak nak beli barang, ak akan cek samada perkataan tu ade tertulis atau pon tidak.. tp sebenarnye ak buat2 x nampak satu lagi perkataan yg syubhah gak iaitu ショートニング (shortening).. kalo korang usha kt wikipedia jpon, ショートニング ni pakai 植物由来 secara umum.. so ak dah cam x amik kisah sangat la ngan perkataan nih..

Sejak dari kecil lagi ak memang gilakan biskut, sesiapa yg kenal ak memang tau ak suka nau makan biskut.. kalo kt teknik dlu, member siap beri ak gelaran 'raja biskut' sbb tin biskut ak cam x pernah kosong.. biskut cam makanan ruji kedua bagi ak selain beras.. kalo di Malaysia dlu, ak suka beli biskut Tiger pek besar lalu di masukkan dalam tin biskut.. tp malang giler kt Jpon, tin biskut pon x jual kt sini.. biskut2 di jual dalam bentuk kotak dan kebanyakannye bersaiz kecil.. biskut oreo pon cam xde saiz panjang= ak suka beli biskut kt kedai 100円 jer; setiap kali gi situ mesti ak borong kaw2 nyer biskut sampai penuh satu beg (笑) sbb jarak antara kedai 100円 ngan umah ak agak jauh.. bila stok dah nk abis baru ak turun kedai tuh..

Bulan lepas waktu Edi ziarah umah ak, ak pelawa dia makan biskut2 yg ak rajin beli .. dia tengok 原材料(ingrediants) biskut tu terkandung ショートニング pastu dia tolak.. ak terkejut gak sbb selama ni ak boleh belasah camtuh jer makanan2 nih tanpa pikir dua tiga kali.. lepas tuh ak amik keputusan ntk selidik secara keseluruhan makanan2 terutama biskut2 yang ak makan selama ni.. ak semak balik di internet mengenai senarai kandungan yg perlu berjaga2 di Jpon nih.. ak rujuk member ak yg pakar dalam bidang agama mengenai masalah umat islam dalam soal pemilihan makanan nih dan jawapan dia adalah seperti berikut..

"Walhasil sesuatu makanan yang kita masih tidak mendapat keyakinan bahawa ianya haram,maka masih halal bagi kita untuk memakannya.Setakat hanya syak bahawa makanan itu mengandungi bahan haram,itu tidak menjadikan makanan itu haram dimakan,ia hanya jadi shubhah sahaja,iaitu lebih baik ditinggalkan. Walau bagaimana pun wajib bagi kita untuk usaha sedaya kita untuk mengambil tahu tentang apa bahan makanan itu."

Ak cek laman web syarikat yang keluarkan biskut2 yg ak suka makan tuh.. syarikat Cisco ade tunjukkan senarai kandungan bahan2 yg digunakan tp syarikat Brisbon x tunjuk, so nak taknak ak kene call customer service dia sendiri ntk dapatkan kepastian.. hasilnye.. cume 1 jenis biskut yang diperakui mengandungi 動物由来.. yang lain insya'Allah halal kerana menggunakan bahan daripada 植物由来~ biskut2 keluaran syarikat Cisco di yakini halal kerana bahan2 dia x menggunakan 動物由来 dan ショートニング dia berasal dari Malaysia. (link1, link2)

biskut yg disyaki mengandungi 動物由来 (argh! dah la sedap giler.. adoii~)

beberapa biskut yg di yakini HALAL

Ak juga bertanya ngan orang tuh mengenai maksud makanan yg tertulis "原材料の一部に大豆を含む".. dan orang tu cakap "ええ、その食品に使っている乳化剤などは植物由来なんです。" Alhamdulillah, so lepas nih, boleh la kita makan tanpa ragu2 lagi makanan2 jpon~

p/s ak syorkan korang buat research korang sendiri ntk dapatkan lebih kepastian.. bersama 'membanteras' penggunaan 動物由来 dalam makanan harian :p

13 comments:

  1. waaa~
    banyak nye makanan haram ala2 halal kat sane ek...
    bahaye nye...

    ReplyDelete
  2. haram ala2 halal? huhu, ayat yg best.. kt Malaysia pon dah mula dibanjiri ngan makanan2 luar yg emulsifier nyer guna bahan2 haram.. so kene berhati2 sewaktu membeli.. sikap leka membawa padah..

    ReplyDelete
  3. Berpegang pada hadith ke-6.

    http://www.scribd.com/doc/491933/Hadis-40

    InshaAllah.

    ReplyDelete
  4. huhuhu..masa kte kat hachioji kan ade die bg risalah pasal snrai pktn yg x bule di mkn..hihi..ni mesti ko x bace ni..da bace tp wat2 x nmpk..hihi..btw..yg syubhah tu lebey baek tglkan je...

    ReplyDelete
  5. baiklah shera..
    ko menang! hahahaha :)

    ReplyDelete
  6. aku pn same cam ko.
    x minat roti mase kat msia.
    dtg sini suke gile2 mkn メロンパン。

    ReplyDelete
  7. erm...dok kt negeri org ni mmg kn alert la kn...

    ReplyDelete
  8. @yana : tulah.. apsal la melon pan ni x dijual kt Malaysia ek~ kalo wat bisnes musti laku..
    huhu=

    @y-ra : hmm, kt Malaysia pon sebenarnye kene alert gak.. skang ni kan dah banyak barang2 asing di bawa masuk tanpa cop halal pihak berwajib..

    ReplyDelete
  9. laa..ko taktau ke roti pasco x leh mkn?? oh kedai roti feymes vie de france pon x leh mkn gk... aku da temkn gk actually. geram ngn sume2 roti jpn x leh mkn,aku bli breadmaker,bakar roti sindri. lg best!!

    ReplyDelete
  10. ko buat roti sendiri? perghh.. rajin giler~

    ReplyDelete
  11. kebanyakan makanan yang ade shortening bole makan ke? seronok aku dengar ni...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC