Followers

Thursday, 5 January 2012

iOS 5.0.1 Untethered Jailbreak

iPhone ak telah selamat di-jailbreak-kan pada hari pertama ak membelinya di Bic Camera iaitu August 2010.. Sejak dari hari itu, ak menggunakan iOS 4.0.1 tanpa update kerana tiada pengalaman jailbreak sendiri di samping risau bila mendengar kes-kes yang menimpa 後輩 (Junior) seperti hilang semua contact, iPhone terus jahanam sehingga terpaksa tukar baru dsb.. Untuk itu ak terasa seperti "ketinggalan" apabila ada beberapa fungsi baharu diperkenalkan di dalam iOS4~5 yang ak tidak dapat rasa termasuklah beberapa app dan tweak.. Pernah juga cuba untuk jailbreak kepada iOS 4.3 tapi malangnya sudah terlewat kerana iTunes sudah update (-_-") 

Sewaktu iOS 5 keluar, ramai juga yang update walaupun ketika itu timbul khabar angin kononnya cepat makan bateri dsb.. Dengan lajunya jailbreak tethered juga muncul yang membolehkan pengguna mengakses cydia cuma kekurangan dia ialah pengguna perlu cucuk iPhone ke PC untuk reboot sekiranya iPhone tersebut habis bateri atau jadi sengal sehingga terpaksa reboot ;) Penantian hampir 3 bulan berbaloi apabila diberikan khabar gembira bahawa pihak Dev team telah mengeluarkan iOS 5.0.1 untethered pada 27 December yang lepas! Ingatkan nak terus cuba tapi di sarankan oleh seorang otai supaya tunggu dahulu kerana ada user yang komen jailbreak tersebut masih belum stabil..

Setelah diberi lampu hijau, ak telah jailbreak iPhone sendiri buat pertama kali menggunakan Redsn0w pada pagi penghujung tahun 2011.. Terlebih dahulu ak telah pastikan beberapa kali untuk backup iPhone tersebut menggunakan iTunes.. Oleh kerana selama ini ak hanya guna perisian CopyTrans untuk penghantaran lagu dsb, ini juga merupakan kali pertama ak sync apps dan file lain tapi ak terlupa nak sync file lagu dan video menyebabkan habis hilang semuanya selepas jailbreak (-_-") Berikut merupakan langkah-langkah untuk jailbreak iPhone anda.. (link)

 1. Download Redsn0w 0.9.10b3 menerusi link ini untuk pengguna windows manakala link ini untuk pengguna mac
 2. Unzip file tersebut dan letakkan di desktop
 3. Buka file Redsn0w dan tekan butang Jailbreak 
 4. Pastikan iPhone anda sudah terpasang di PC dahulu baru matikan iPhone. Kemudian, tekan butang Next pada file Redsn0w tersebut
 5. Anda dikehendaki meletakkan iPhone anda dalam mode DFU. Redsn0w akan meminta anda melakukan perkara seperti dibawah:
  a) Tekan butang Power selama 3 saat
  b) Tekan butang Power dan Home secara serentak selama 10 saat
  c) Lepaskan butang Power tapi KEKALKAN menekan butang Home selama beberapa saat sehinggalah Redsn0w mengenalpasti iPhone anda..
 6. Pada ketika ini, iPhone anda seharusnya sedang reboot. Pastikan anda tidak menekan butang Home
 7. Redsn0w sedang menyediakan data untuk jailbreak
 8. Anda dikehendaki memilih jailbreak option yang terpapar di skrin PC. Pilih "cydia" dan tekan "Next"
 9. iPhone anda akan kembali reboot dan Redsn0w akan upload RAM disk yang baru berserta kernel
 10. Anda akan diberitahu apabila proses jailbreak telah selesai. Tekan butang "Finish" untuk keluar daripada aplikasi tersebut     
 11. iPhone anda akan reboot sekali lagi (Mungkin mengambil masa hampir 5 minit) dan apabila selesai, anda akan mendapati app cydia di dalam iPhone.

Alhamdulillah, proses jailbreak berjalan dengan lancar tanpa cacat cela meskipun ini merupakan kali pertama ak jailbreak iPhone sendiri.. Selesai jailbreak, ak restore iPhone melalui iTunes untuk mendapatkan semua app dan kandungan iPhone seperti notes, contacts dsb.. Agak sengal bila ak restore sekali lagi dan jailbreak buat kali ke-2 kerana menyangkakan segala app hack akan kembali semula~ Rupa-rupanya pengguna tiada cara lain selain terpaksa install segala app hack melalui installous~ Jangan risau tentang save data dalam app hack tersebut kerana selepas anda sudah install, segala save data akan turut di restore seperti sedia kala! Pengguna juga disarankan supaya menggunakan perisian AptBackup dalam cydia jika nak dapatkan kembali apa yang telah kita letak di dalam iPhone.. Jenuh nak cari semula satu-satu sebab tak buat (-_-") 


p/s iPhone sudah berwajah baru ;) 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC