Followers

Wednesday, 26 August 2009

東工大 (titech) part 4


東工大 (titech) merupakan sebuah universiti yg terkenal lebih2 lagi dalam bidang kejuruteraan di mana kalo ikut ranking tahun 2008, universiti ni jatuh tangga no 2 bawah 東大 (University of Tokyo).. Impian ntk masuk ke universiti ni telah ak tanam sejak awal tahun di JAD lagi bila dengar citer 先輩 (senior) 2 orang waktu diorang ziarah dorm ak kt Mais dlu.. malang sungguh bila dpt tahu 東工大 x termasuk dalam senarai 15 universiti yg boleh kitorang masuk so ak terpaksa tukar pilihan universiti.. Waktu belajar di 立命館大学 (Rits) pada tahun 3, hasrat ntk sambung pelajaran peringkat masters di universiti lain timbul semula kerana :

  1. Kerajaan hantar pelajar ke luar negara bukan sekadar nk kita dalami ilmu di universiti sahaja, bahkan corak sistem masyarakat, budaya dan adat resam dll patut di ambil kira.. hal2 ni sukar ntk kita pelajari di universiti tp hanya boleh dpt drpd pergaulan dgn penduduk sekitar dsb.. ak fikir setelah 2 tahun ak menetap di 関西 (kansai), sedikit sebanyak ak dpt pelajari loghat penduduk, budaya mereka dsb.. ak ingin membandingkan dgn masyarakat 関東 (kantou) pula dan dari situ timbullah minat nk study ke universiti sekitar Tokyo..
  2. Waktu 和田先生 (Wada) datang Rits ntk monitoring raya tahun lepas, dia ade bagitau kalo nk masuk 東工大, dia leh tolong sebab universiti tu pon pakai sistem 推薦 (recommendation) gak.. dgr dia cakap camtuh, ak bajet peluang nk dpt memang tinggi giler la.. x yah 入試 ke ape=)
  3. Ada ura2 yg mengatakan kalo nk jadi engineer, elok study belah 関東 sebab area situ banyak 工場 @ 現場 (kilang2) yg mana research yg bakal kita buat kebiasaannya 共同研究 (collaborative research) ngan company2 dsb.. berlainan ngan belah 関西 yg lebih pada 理論解析 (theory research) dsb..

Jadi atas sebab2 di atas dan juga sebab2 ringan, ak tekad ntk menyambung pelajaran di 東工大 seblom naik tahun 4.. tp semangat ak ntk masuk situ kian pudar setelah ak join 小松研究室(Komatsu Lab)= 小松先生 (supervisor) begitu mesra waktu menyambut kedatangan ak di lab~ dia sampai ajak buat 研究 (research) sama2 ape sumer.. layanan yg diberikan memang beza giler ngan pelajar2 lain.. waktu ak bagitau dia ak nk sambung masters kt 東工大, pada mulanya dia agak down skit, tp dia tetap tolong ak sedikit sebanyak waktu nk tulis 願書 (application form) dsb.. klaka gak bila ak dpt tau 研究室 yg ak nk masuk tuh merupakan rival dia dalam salah satu cabang bidang Power Electronics nih.. seblom p 東工大 buat pertama kali ntk 大学院説明会 (explanation meeting for graduate school), 和田先生 try 推薦 ak kt 研究室 yg ak nk masuk tuh tp malangnye dgn jelas supervisor tuh cakap "xde keistimewaan antara pelajar jpon dan pelajar asing~ kitorang layan sama rata="

ntk 大学院入学試験 (entrance examination for graduate school), 東工大 amalkan 2 corak pemilihan iaitu 口述試験 (oral examination) dan 筆答試験 (writing examination).. hanya pelajar2 yg result waktu tahun 3 dan 研究計画 (research plan) mantap jer layak ntk dipanggil hadapi 口述試験 yg dijadual berlangsung pd 29/7.. ntk 研究計画 ak ngan Salmi mintak tlg 和田先生 check dan betulkan ayat2 日本語 (japanese) kasi mantap~ submit borang akhir bulan 6 dan result samada layak ntk duduki 院試 (entrance examination) hanya bakal diketahui pd 22/7 以降.. waktu menunggu tuh, hampir semua yg kenal ak termasuk 和田先生 dan 先生 kt 研究室 yakin ak akan terpilih ntk 口述試験 berdasarkan result tahun 3 ak yg agak mantap (ranking top 10 ntk course ak..)= tp last2 bila borang sampai, kene gak amik 筆答試験!! ntah kenapa ak dah boleh budget kenapa; sebab waktu 説明会 bln 5 dlu, ade sorang 先輩 dr 研究室 yg ak nk masuk tuh bagitau yg jangan mengharap sangat ntk di panggil hadiri 口述試験 sebab setakat ni dia x pernah dgr 外部生 (pelajar dr universiti luar) dpt~


awal2 tu memang ak study hard gak la terutama 電気回路 (electric circuit).. tp bila nk stat 復習 (revision) ntk 電磁気学 (electromagnetic), memang 落ち込む (down) yg amat sebab cam x paham satu hapak pon.. kitorang sebenarnye xde masa ntk bukak nota, study guna 過去問 (past exam question) jer dan buat latihan2 berkaitan.. tp sbb dah banyak lupa rumus2 dan teori dlm 電磁気学 membuatkan ak terpaksa amik kelas kt Rits, stat dari awal bab 1 dalam buku teks dsb~ ak abiskan masa bulan 7 tuh ntk study 電磁気学 balik~ waktu tuh langsung x sentuh 電気回路 sebab cam yakin jer leh buat.. tp bila dpt tahu daripada 183 pemohon, cuma 55 orang jer yg bakal terpilih (bukan 2 tp 3x ganda -_-") ntk join 東工大 nih, ak bersyukur sebab mohon ntk sambung belajar di Rits gak sebagai pilihan ke2.. waktu awal2 memang yakin giler dapat masuk 東工大 tp nasihat2 先輩 termasuk kumin (阪大) banyak menyedarkan ak yg situasi 東工大 mungkin x memihak pada ak.. 一応 mind set ak ialah do the best as I can and leave the rest to the Almighty.. Kumin cadang ak try 阪大 (Osaka University) ngan 奈良先端科学技術大学院大学 (NAIST) skali alang2 kalo nak sambung kt top level university, tp ntah kenapa ak lebih minat ngan Rits berbanding U lain..

..to be continued

2 comments:

  1. hahaha...pjg gler cter tokodai ni.leh wat novel ak rse.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC