Followers

Saturday, 8 August 2009

琵琶湖大花火大会 2009

7 August - BIWAKO


Bulan 8 memang penuh dengan aktiviti 花火大会 (fireworks display) diseluruh Jpon.. kalo ikut ranking 花火大会 yg feymes di sekitar 関西 (kansai), 琵琶湖大花火大会 (Biwako Big Fireworks Display) ni jatuh tangga ke-6 yg mana mengumpulkan kira2 350 ribu pengunjung setiap tahun.. tahun lepas ak x dpt join sebab terlalu tergesa2 ntk bercuti dan melawat rakan2 di sekitar 関東 (kantou).. disebabkan tahun ni (mungkin) tahun terakhir ak di Jpon, selagi boleh ak ingin menghadiri setiap event yg memberikan kepuasan dan bermakna sepanjang perjuangan ak di sini.. Perjalanan kitorang bermula daripada 南草津駅 (Stesen paling dkt ngan umah) menuju ke 大津駅 (Stesen Otsu) dan daripada situ kitorang jalan kaki ke 琵琶湖 (Lake Biwa) yg terkenal sebagai tasik terbesar di Jpon.. Sememangnye event yg besar sehinggakan jalan2 raya pon ditutup x nak kasi kereta lalu; basikal pon siap kene usung, kalo naik nanti kene sound ngan polis.. sampai jer kt sekitar 琵琶湖 dlm pkl 5, bilangan pengunjung dah agak penuh~ siap dah letak signboard yg membezakan tempat duduk; kalo nk tempat duduk best siap ade kerusi kene bayar 4000円!!

Paling x boleh blah bila tgk lantai yg penuh ngan tikar @ papan2 kadbod yg terbiar tp dah siap tulis nama.. dgr citer Abg Amir, kebanyakan mat2 Jpon ni dah cop tempat seminggu yg lepas! ntah camne diorang leh yakin x akan kene rampas pon ak tak tau.. kalo kt Malaysia benda ni memang jangan harap nk berlaku~ klaka gak bile sorang pon x bawak tikar, last2 suruh 後輩 (jr) tolong beli tikar kt kedai 100円.. memula port yg kitorang pilih tu x ramai orang, tp makin lama orang makin penuh~ nk jalan2 pon dah susah.. lawak gak bila ade sekumpulan mat2 Jpon yg mintak tumpang duduk seblah kitorang.. last2 siap boleh borak2 cam member plak (siap ajak jumpa lagi tahun dpn di tempat yg sama.. LOL).. memula ak bajet waktu 花火 start, nk berdiri pastu amik gambar banyak2.. tp bila orang pon dah ramai, sesak giler sampai nk berdiri pon susah takut orang blakang sound.. pertunjukan bunga api bermula pkl 7:30 mlm.. memula cam biasa jer test power~ skali BOOM! cerah giler langit malam tuh.. pertunjukan dia dibahagi kepada 2 tempat.. puas giler la sesape yg amik seat berbayar sebab 'main show' memang kt kawasan diorang..


Pertunjukan tamat dalam pkl 8:30 malam.. Abg Amir ajak kitorang makan malam kt umah dier sebab alang2 memang ade tetamu Malaysia yg ziarah dia malam tuh.. umah dia kt area 膳所駅 (Stesen Zeze) yg hanya 1 stesen jer daripada 大津駅.. tp sebab bilangan pengunjung yg memang sesak giler.. nk jalan kaki pon amik masa kaw2 lama.. kitorang sampai kt umah Abg Amir tu dlm pkl 10 malam.. layan giler makan nasi lemak~ pastu main sat PES 2008!! huhu lama x main kt PS2.. rase beza giler ngan PES 2009 main kt PS3.. borak2 jap kt umah Abg Amir seblom dia hantar balik.. esok aktiviti BBQ plak~ kluar sakan ak nih.. exam 18hb oiiiiiii=

video

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC