Followers

Saturday, 7 March 2009

antivirus


7 Mac - KUSATSU

Dewasa ini kita semakin melangkah ke arah dunia tanpa sempadan di mana teknologi yg berkembang pesat memudahkan kita ntk mengetahui segala maklumat melalui jari sahaja. Teknologi kini membuatkan hidup kita lebih senang berbanding dengan masyarakat zaman dahulu yg harus mengerah tenaga semata2 ingin mengetahui perkembangan semasa. Dunia I.T (teknologi maklumat) membawa era baru dalam sejarah hidup manusia sekaligus mengajak seluruh umat manusia agar tidak melepaskan peluang utk menuntut ilmu. Dunia cyber yang cukup canggih bakal menyaksikan manusia dan hidupan lain ciptaan Tuhan akan berkongsi dunia ini dengan suatu 'hidupan' yg dihasilkan melalui kreativiti seorang insan. Kita telah menyaksikan bagaimana teknologi kini boleh mengubah nasib seseorang itu ke arah positif dan begitu juga sebaliknya.

Good vs Evil

Berfikiran positif tu bagus tapi jangan pula terlalu asyik dengan nya sehinggakan kita lupa kesan negatif. Dunia cyber juga memberikan peluang kepada penjenayah2 ntk melakukan jenayah cyber yang kadang kala lebih dahsyat kemusnahan nya daripada tembakan peluru. Penjenayah2 ini mereka cipta sejenis virus ntk menyerang perisian2 di dalam komputer dan membuatkan sistem menjadi lumpuh dsb.Kita bernasib baik kerana terdapat beberapa cendekiawan yang berfikir mengenai cara2 ntk melindungi kita daripada serangan cyber tersebut, sekaligus membuka peluang ekonomi juga buat mereka. Justeru itu, post kali ini diberi nama antivirus. Hehe, sorry sbb mukadimah panjang sangat..


Ak percaya setiap komputer mempunyai sekurang2 nya mempunyai satu perisian antivirus sebagai aspek keselamatan. Benar setiap windows memiliki system firewall tp seperti manusia, perisian2 ni juga 'incomplete' kerana dicipta oleh insan. Buktinya, kita dapat lihat di pasaran akan adanya perisian2 terbaru @ version update dsb.. Soalan ak kepada semua pembaca ialah.. antivirus ape yang korang pakai kat komputer korang?


Waktu ak beli laptop baru tahun lepas, dia dah siap install Norton Internet Security 2008 tapi malangnya dia cumer kasi trial 3 bulan kalo x silap.. bila check harga ntk update key kat internet, ntk 1 tahun perlu bayar dalam 5000++ 円!! Ini membuatkan ak mula ntk survey antivirus software lain.. sblm ni ak dah pernah pakai macam2 perisian antivirus tapi pada ak, yang paling best semestinya KASPERSKY~ tapi waktu kat Malaysia dlu kitorang pon cam penjenayah cyber gak sbb download secara haram pastu search kat internet nak cari activate key dia supaya leh update dengan percuma.. leceh gak la nak search key tu sbb asik2 kene black list jer= akhirnye ak 決めた ntk beli kaspersky kat amazon dengan harga lebih kurang sama kalo ak update gak Norton ak, tp advantage nyer ialah key yg dia kasi ntk 2 tahun.. huhu~ tp ak x terus pakai key nih, ak main trial ntk sebulan dlu.. jimat~

1 comment:

  1. Bijak.. time aku kat JAD beli antivirus ni RM60.. berapa ko beli kat amazon(Saja tanya walaupun boleh search sindri :P )

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC