Followers

Tuesday, 22 September 2015

Oneplus Two

30 August - SUBANG JAYA

Hasrat ingin memiliki telefon bimbit baru yang high-end sudah aku simpan kesekian lama walaupun telefon Moto G yang aku beli pada May 2015 masih dalam keadaan elok dan tiada cacat cela.. Ciri yang paling buat aku tidak puas hati sepanjang memakai Moto G ialah kualiti gambar yang di ambil agak kabur dan tidak setanding dengan iPhone 4 kendatipun keduanya memiliki 5MP kamera.. Satu lagi ciri yang kurang memuaskan ialah kelajuan pemprosesan yang agak lambat setiap kali mahu membuka aplikasi.. Hal ini masuk akal kerana telefon ini cuma berkapasiti memory 1GB sahaja jadi harus sering menggunakan aplikasi Clean Doctor (笑) 


Mula tertarik dengan Oneplus sejak dari Oneplus One tapi sayang waktu dia dilancarkan, aku sudah pun terbeli Moto G jadi terpaksa menyimpan hasrat pada tahun berikutnya.. Tahun ini aku memang sudah menyimpan target untuk membeli dan kebetulan peluang itu tiba sewaktu aku pulang ke Malaysia pada akhir August sempena menghadiri majlis perkahwinan sepupu di KL.. Tak sangka juga Oneplus Two yang baru sahaja dijual sejak pertengahan August di beberapa negara sahaja malah dalam keadaan terhad boleh sampai di Malaysia menerusi DirectD; kedai yang sama aku beli Moto G pada tahun lepas.. 


Aku sudah jatuh cinta dengan dual SIM phone sejak pertama kali memakai Moto G memandangkan sejak dulu agak leceh nak keluar masuk SIM card Malaysia setiap kali nak transfer duit menggunakan Maybank2U sewaktu berada di luar negara.. Paling leceh bila jalan terpaksa bawa dua telefon; satu peribadi dan satu lagi telefon pejabat jadi dengan adanya dual SIM phone, segalanya menjadi satu.. Dual SIM memang membantu dalam macam-macam hal, tapi tak semestinya dia akan beroperasi dengan baik kerana ada beberapa ketika aku sering tak jumpa signal, malah ada beberepa ketika dia langsung tidak beroperasi (笑)


Sayangnya hal yang sama turut terjadi untuk Oneplus Two kerana sampai sekarang aku masih belum terima network apabila menggunakan SIM card ALTEL di Jepun (-_-") Mujur kualiti kamera dan ketahanan bateri agak baik jadi sedikit sebanyak melegakan juga hati walaupun terpaksa akur kabel USB type-C memang melecehkan.. Lucu apabila tanya orang kedai di Malaysia hatta Jepun sekalipun masih tak ramai yang tahu! Terpaksa beli USB type-C adapter di Amazon bagi membolehkan aku cucuk ke Micro USB supaya boleh guna pakai di Powerbank.. Semoga cepatlah model telefon lain guna pakai USB type-C ini (笑)

Hydrogen OS vs Oxygen OS

Waktu awal membeli Oneplus Two, satu hal yang merisaukan aku ialah apabila dapat tahu model yang aku beli ini ialah model China dan bukannya model international.. Sudahlah dia pakai Hydrogen OS yang agak berbeza dengan Android OS yang aku biasa guna di Moto G, ditambah lagi dengan ada beberapa perkataan Mandarin membuatkan aku rasa seperti kena tipu macam nak serbu DirectD tapi apa boleh buat, beli phone 2 hari sebelum fly pulang ke Jepun (笑) Hasil survey di internet, rupanya boleh tukar ke Oxygen OS tanpa perlu root Android, cara install juga sama seperti install software di PC iaitu memasukkan file yang sudah di download (sini) ke dalam phone..


Satu benda yang pernah aku rasa sewaktu beli Moto G dan kini terjadi lagi ialah kurangnya phone case untuk model jarang-jarang lebih-lebih lagi Oneplus Two yang baru beberapa hari mula dijual di Malaysia.. Sehari sebelum pulang, adik aku rajin pula bawa ke kedai Ustaz phone accessories di Damansara tapi sayang di sana juga tidak ada.. Tapi aku tidak pulang dengan tangan kosong kerana dapat pasang tampered glass pada skrin pada harga RM10 (笑) Hasil survey di Amazon aku beli phone case yang menerbangkan produk dari China dan mengambil masa lebih 10 hari! Hasilnya agak memuaskan walaupun aku tertipu diri sendiri sebab ingat dia ada magnet (-_-")  

2 comments:

 1. Sy pun tk pernah dgr lagi model ni. Huhu mesti nak cari case dia susah..
  Telefon skrg semua da dual sim.( pmahaman dulu HP dual sim ni adalah perbezaan HP antara HP ori Dan yg tiruan kan tp skrg cm budaya dual sim Dan menular pada hampir semua model ori phone.. )

  ReplyDelete
  Replies
  1. yup..
   tapi high end phone x banyak yg ada dual sim..
   tunggu Apple je yg belum commit to dual sim..
   kalau dah commit, confirm lebih ramai yg change side.. hehe

   Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC