Followers

Wednesday, 30 June 2010

終了 (End)

29 Jun - KUSATSU

Memandangkan kebarangkalian ntk Jpon kalah kepada Paraguay agak tinggi dan ini merupakan kali terakhir, ak tekad ntk layan bola bersama member 研究室 (Lab)~ Ghupe2 nyer selama nih diorang dok layan di umah seorang 先輩 (Senior) yang kebetulan agak dekat giler ngan umah ak lantas ak di ajak skali~ Hujan yang turun pada malam tuh memaksa ak membatalkan hasrat ntk layan di umah 先輩 sebalik nyer layan sorang2 bagi 前半 (First Half)= Mujur kedua2 pasukan seri tanpa jaringan ketika 審判 (Referee) meniup wisel tamat 前半= Alang2 hujan pon dah  berhenti waktu tuh, ak terus bergerak ke umah 先輩 yg hanya dipisahkan daripada マンション (Mansion) ak sekitar 2 minit perjalanan.. Termasuk ak, seramai 5 orang yang dok layan bola di situ memandangkan 先輩 memiliki tv Sony 40 inci~ Lawak gak sbb yg nyokong negara sendiri cume 2 orang dan selebih nyer termasuk 先輩 awal2 lagi dah menerima realiti keadaan sebenar.. Konon nyer setakat nih xde negara Asia yang pernah menang lawan dengan negara benua Amerika Selatan.. Awal2 layan bola ngan diorang, ak jadi konpius ntk bezakan suara member2 dengan suara 解説者 (Commentator) tv -_-"



Persembahan pasukan Samurai Biru pada 後半 (Second Half) ternyata lebih menarik kerana berjaya mengikat pergerakan pasukan lawan namun kantoi di bahagian serangan.. Pertarungan di bahagian midfield antara kedua2 pasukan benar2 membuatkan pertarungan menjadi bosan.. Penjaga gol muda, Kawashima berjaya menyelamatkan cubaan2 bahaya pihak lawan begitu juga penjaga gol lawan.. Seperti yang dijangka, perlawanan disambung kepada 延長戦 (Extra time) dengan Jpon banyak memberi saingan di bahagian serangan.. Minit2 terakhir menyaksikan Jpon mensia2kan peluang ntk meletakkan pasukan di hadapan apabila bola yang diumpan oleh pemain gantian, Tamada tidak berjaya sampai kepada pemain penyerang, Okazaki.. Kali pertama dalam W杯 (World Cup) 2010, pemenang ditentukan melalui sepakan penalti.. Kawashima yang pernah menyelamatkan sepakan penalti Lampard ketika perlawanan persahabatan menentang England seblom nih benar2 di tagih ntk melakukan keajaiban sekali lagi.. Malang buat pasukan Jpon apabila sepakan pemain ke 3, Komano tersasar menyaksikan Jpon tewas kepada Paraguay dengan keputusan 5~3= Perjuangan Jpon ntk maju ke saingan best 8 buat pertama kali menemui jalan buntu~

 
Pencapai Jpon ntk maju ke saingan best 16 pon dah melampaui jangkaan ramai memandangkan kekalahan berturut2 sewaktu perlawanan persahabatan seblom W杯~ Jpon juga berjaya memecah rekod sendiri apabila berjaya maju ke peringkat best 16 pertama kali di luar Jpon.. Meskipun berjaya mengejutkan dunia dengan kemenangan ke atas pasukan Denmark dengan 2 sepakan percuma terbaek, "..masih banyak yang perlu dibaiki.." merupakan kata2 pengurus pasukan Jpon apabila di minta mengulas keputusan perlawanan.. Kekalahan Jpon di pada penentuan penalti bukan salah individu, tetapi lebih bergantung kepada nasib seperti yang dikatakan oleh kapten pasukan Jpon, Makoto Hasebe.. Harap2 xde pemain Jpon yang melakukan 腹切 (Harakiri) lepas pulang ke negara asal nanti.. Saham pemain2 Jpon lepas nih kompem naik dengan persembahan2 menarik yang dipamerkan oleh K. Honda, Daisuke Matsui, Endo, dan side back, Nagatomo~ Kenapa lah Jpon x amik penjaga gol seperti dalam video di bawah nih ek?? ;)


p/s Pakai Honda ja, nak gol lagu mana. Cuba tengok Belanda, semua pakat naik van. van persie, van der vaart, van bommel, van bronchkorst. tu yg laju jaa (copied from forum)

Tuesday, 29 June 2010

TA 研修会 (Teaching Assistant Workshop)

29 Jun - RITS

Waktu 学部生 (Undergraduate), ak banyak gunakan masa lapang wat バイト (part-time job) di luar 大学 (University); 平岡織染 (Hiraoka Dyeing), コンビニ (Convinience store), dll~ Bila dah sambung masters, masa ak banyak dihabiskan di 大学 dengan 研究 (Research) membuatkan ak terpaksa melepaskan バイト di luar= Hasilnye, tahun nih punca pendapatan hasil usaha ak sendiri datang daripada pekerjaan TA (Teaching Assistant) yang dibayar oleh pihak 大学.. Selain menjadi TA ntk CALL (Computer Aided Language Learning) dan pelajar JAD 8 (huhu, Rits bayar tuh~), ak juga di pilih ntk menjadi TA bagi subjek パワエレ (Power Electronics) yang diajar oleh SV ak~ Pekerjaan ak ntk TA パワエレ hanyalah 丸付け (Tanda kertas soalan) pelajar memandangkan masa mata pelajaran tersebut bertembung dengan jadual 科目 (subject) lain ;) Walaupon dah nk masuk 3 bulan menjadi TA, tetiba pihak Rits ingin mengadakan 研修会 (Workshop) yang terbuka kepada semua TA; sape yang hadir akan diberi 1500円~ Alang2 hari ni memang ak free xde 授業 (Lecture) plus kalo pergi dapat duit, memikirkan hanya perlu dengar ceramah membuatkan ak mendaftar ntk join 研修会 nih~ 


Waktu sesi pendaftaran, agak terkejut kerana seramai 50 pelajar dipecahkan kepada 13 kumpulan bagi membincangkan tugas/pengalaman sebagai seorang TA~ Waktu 研修会 hanyalah 90 minit namun banyak gak input yang kitorang dapat simpulkan berdasarkan pengalaman2 mereka yang hadir pada 研修会 kali nih~ Awalnye kitorang didedahkan dengan carta pie berdasarkan アンケート (Survey) pelajar tentang mata pelajaran yang diambil yg mana hampir 40% memberi jawapan, "x paham apa yg diajar"~ Dalam kumpulan, kitorang diminta membincangkan peranan seorang TA sambil memberikan pandangan masing2 tentang langkah2 yang boleh diambil bagi membaik-pulih suasana pembelajaran di dalam kelas.. Terbaik gak kerana setiap kumpulan telah disediakan minuman teh berserta お菓子 (junk foods) agar proses perbincangan menjadi lebih menarik.. Setiap kumpulan di minta melantik seorang 司会 (MC) dan 記録係 (Record keeper) dan setelah perbincangan selesai, setiap 記録係 akan bergerak ke beberapa kumpulan lain ntk membincangkan apa yg telah di catat~ Berikut disampaikan input yang ak terima sepanjang 研修会 hari nih~

Hubungan antara TA dan 先生 (Lecturer)
TA yang bagus ialah TA yang menjaga hubungan baik dengan 担当先生 (Lecturer in charge)~ Hubungan baik di sini x bermaksud dari segi fizikal sahaja, tapi lebih kepada sesi pembelajaran; yakni TA mengetahui 流れ (Flow) apa yang ingin 先生 ajar pada hari tersebut.. 

コミュニケーション (Communication)
TA hendaklah mahir berkomunikasi dengan pelajar; kalo boleh kerapkan bertegur sapa secara ringan2 meskipun x melibatkan urusan pembelajaran.. Kita sedia maklum bahawa ade sesetengah pelajar yang agak cuak nk tanya soalan kt 先生; selain memberi galakan yang sesuai, seorang TA seharusnye cube memikirkan jawapan kepada soalan yg diutarakan oleh pelajar terbabit.. jgn terus cakap x tau jer, nanti hilang 信頼性 (Reliability) pelajar terhadap TA tersebut.. TA juga diminta agar sentiasa peka dengan keadaan sekeliling; x yah tunggu pelajar angkat tangan ntk tanya soalan, tp kalo nampak ada pelajar yg tengah 'sangkut', boleh la terus tegur samada dia memerlukan pertolongan dsb~ 

Isu pelajar
Macam biasa, dalam banyak2 kumpulan pelajar akan ada jenis yg pemalas @ lemah semangat @ xde mood.. Seorang TA boleh membantu pelajar berkenaan dengan memberi nasihat tentang peranan seorang pelajar; borak mengenai kepentingan ilmu yang dipelajari ntk masa depan; kalo x reti nak wat nanti susah nk jawab exam dsb~ TA juga x digalakkan memberikan jawapan terus kepada pelajar sebalik nye lebih menggalakkan pelajar ntk memikirkan jawapan sendiri melalui hint2 dsb~ Nak atasi masalah bising dalam kelas agak sukar, salah satu cara yang sering dilakukan oleh TA ialah berjalan mendekati pelajar yang bising tersebut dan memerhatikan gelagat mereka sampai diorang sedar~ TA x digelakkan menegur kelakukan pelajar terbabit bagi mengelakkan mendapat "pahala" free2.. 


Kadang2 benda yang dibincangkan dalam 研修会 semua nyer 当たり前 (Obvious) tp 実際 (Reality) nyer agak sukar ntk diaplikasikan bergantung kepada situasi.. Pekerjaan TA ni juga boleh diibaratkan sebagai インターンシップ (Internship) kerana kita bekerja dengan menerima gaji=  Paling best, TA yang bagus ialah TA yg x makan gaji! Terkejut gak ade sorang tuh jadi TA ntk 10 subjek dalam setahun! o_0

p/s x sabar nak layan Japan vs Paraguay malam nih~

Monday, 28 June 2010

Nara Bus Tour

27 Jun - NARA

Alhamdulillah, ak terpilih antara 80 pelajar bertuah ntk turut-serta dalam 'International Student Bus Tour in the Ancient city of Nara' anjuran 国際センター (International center) Rits yang ditanggung sepenuh nye oleh PIBG Rits.. Ini merupakan kali ke 2 ak terpilih ntk join Bus Tour; kali pertama pergi pada tahun lepas ntk event di 信楽 (Shigaraki)= Kitorang dikehendaki berkumpul di JR南草津 (Minami Kusatsu) sekitar jam 0830; layan bola nyer pasal membuatkan ak hanya dapat melelapkan mata sekitar 2 jam jer ntk bangon pagi bagi bersiapkan diri.. Plan nak tido dalam bas turut tergendala bila dok borak sakan ngan member seblah yang berasal daripada 韓国 (Korea Selatan)~ Alang2 nk g bercuti di 韓国 waktu 夏休み (Summer Vacation) tahun nih, banyak gak ak tanye pasal negara dia sampai x sedar bas yg dinaiki telah tiba di destinasi pertama; 西大寺 (Saidaiji)~ Awalnye, kitorang diberi penerangan tentang sejarah 西大寺 oleh sami yang bertugas, pertama kali ak masuk tokong yg melarang penggunaan kamera di dalamnye~ Malah, ak juga dapat tau yang pengunjung dilarang membawa botol plastik masuk ke dalam tokong.. ;) 西大寺 termasuk dalam 南都七大寺 (The seven great temples of Nara) telah dibina sekitar 1400 tahun yang lalu oleh anak perempuan 天皇 (Emperor) pada ketika tuh~


Penerangan ringkas tapi x banyak dapat tangkap -_-" Dengar citer 西大寺 nih menerima sumbangan yang banyak daripada syarikat2 terbesar seluruh Jpon.. Keluasan 西大寺 nih juga dikatakan nk dekat sama ngan 御所 (Imperial Palace) di 京都 (Kyoto)~ Selepas diberi masa ntk pusing2 dalam 西大寺 tuh, kitorang dibawa pula ke bangunan yang lain ntk upacara お茶盛り (Ochamori); majlis minum teh yg diisi dalam satu mangkok besar ntk dikongsi beramai2.. Sejarah お茶盛り ni diceritakan cukup rapi oleh sami yang bertugas; sekitar 800 tahun yang lalu, Jpon ketika tuh berada dalam 戦国時代 (Warring States period).. Rakyat ketika tuh digambarkan begitu miskin dan hidup melara~ Banyak bangunan2 musnah akibat daripada gempa bumi dan kebakaran termasuklah 西大寺~ Kemunculan seorang sami bernama 叡尊 (Aeson) telah mengeluarkan dana sendiri ntk membina semula 西大寺 dan berdoa supaya keadaan kembali tenang dan rakyat dapat hidup dengna aman damai seperti sediakala.. Konon nyer lama gak dia berdoa tanpa makan, minum, dan tido sehinggalah 'doa' dia dimakbulkan.. Sebagai penghargaan kepada tuhan kerana memakbulkan doa tuh, 叡尊 menghadiahkan お茶 (Tea) yang waktu tuh merupakan minuman yang paling berharga dan hanya diminum oleh pembesar2 sahaja.. Hasil lebihan お茶 tuh diberikan kepada orang ramai; tp waktu tuh orang ramai sangat sampai x cukup cawan membuatkan rakyat tempatan memberi idea menggunakan mangkok besar yg diorang biasa guna ketika tuh.. 


お茶盛り diperkenalkan ketika 冬 (Winter) membuatkan latar belakang bilik yang kitorang duduk ketika tuh berkonsepkan 冬~ Satu mangkok besar diisi seramai 5~6 orang.. Minuman 抹茶 (Grean Tea) yang disediakan cukup tawar meskipun bagus ntk kesihatan.. Selesai お茶盛り, kitorang dibawa ke 東大寺 (Toudaiji); antara tokong terkenal di Jpon dengan 大仏殿 (Great Buddha Hall)~ Bila dah tgk dengan mata sendiri, memang cuak aa dengan saiz patung berhala tersebut tp masih kalah dgn patung kt Batu Caves ;) Kawasan persekitaran 東大寺 cukup luas, dan konon nyer setiap arca termasuk yg dilantai mempunyai makna disebalik nyer.. Istimewa di 東大寺 ialah sebatang tiang kayu yang ada lubang @ terowong yang membolehkan orang ramai merangkak menembusi terowong kecil tuh~ Lepas puas pusing2 東大寺, kitorang diberi masa yg panjang ntk makan tengahari dan lepak2 di 奈良公園 (Nara Park) yang terkenal dengan 鹿 (Deer) yang bertaburan di persekitaran.. 鹿 di anggap sebagai 'Nabi' oleh pengikut ajaran 神道 (Shinto) membuatkan rakyat Jpon gemar bermesra dengan 鹿~ Pengunjung boleh membeli 鹿せんべい (Wafer) pada harga 150円 ntk disuap kepada 鹿~ Ada yang 'bertuah' kerana diekori oleh segerombolan 鹿 membuatkan tiada pilihan lain ntk beli 鹿せんべい yg dijual hampir diseluruh gerai2 di situ.. Konon nyer 鹿 mudah tertarik dengan hand bag.. o_0 Kitorang singgah di restoran kecil ntk makan tengahari seblom pulang semula kedalam bas sekitar jam 1415~


Destinasi terakhir ialah 奈良商工会議所 (Nara Chamber of Commerce and Industry) ntk aktiviti 握り墨 (Nigiri-sumi)~ 奈良 (Nara) merupakan salah satu tempat yang terkenal dengan 墨 (ink stones) dan 書道 (Calligraphy)~ Awalnye, kitorang diperkenalkan dengan sejarah 墨 yang berasal daripada China dan hubung-kait dengan 奈良 dari segi bahan buatan 墨 tersebut~ Kagum giler dengan cara pembuatan 墨 yang berasal daripada 松 (Pine tree) yang dibakar~ Pengguna kene tunggu selama 2~3 tahun seblom nk guna 墨 tersebut~ 墨 yang dah sedia boleh dibuat penyegar bilik? sambil digunakan ntk 書道~ 握り墨 agak unik kerana setiap orang mempunyai 指紋 (Fingerprint) yang berbeza.. Kitorang dikehendaki ntk menghasilkan 握り墨 masing2; leceh gak nak buat sebab kalo terlebih tekan nanti 握り墨 tuh mengembang membuatkan terpaksa やり直し (Redoing) ;) 握り墨 yang telah dihasilkan akan dimasukkan kedalam kotak khas dan dinasihatkan ntk tunggu selama 3 bulan seblom membuka kotak tersebut.. Sebagai sagu-hati, kitorang dihadiahkan setiap seorang dengan 墨 yang berusia 30 tahun! Konon nyer lagi berusia 墨 tuh, lagi mahal harga nyer~ Konon nyer kotoran pada tangan hasil daripada pembuatan 墨 tuh x akan hilang kalo guna sabun jer, tp perlu ditambah dengan tahi 鶯 (Bush warbler) yang banyak terdapat di 名古屋 (Nagoya)~ Kitorang difahamkan tahi 鶯 turut digunakan di dalam pembasuh muka terkenal keluaran Shiseido; malah tahi 鶯 turut digunakan sejak dulu lagi di kalangan orang Jpon kerana dipercayai boleh melicinkan kulit! 


Bersurai sekitar jam 1600~ Ingatkan boleh tido dalam bas, skali sangkut plak dengan sorang mamat China yang ajak borak~ Sedar x sedar dah sampai JR南草津 membuatkan ak kene tido dengan selekas yang mungkin ntk bangon layan bola England vs Germany~ Seblom perlawanan berlangsung, berita menunjukkan kisah tilikan seekor sotong yang memilih Germany ntk memenangi perlawanan tersebut dan konon nyer hasil tilikan sotong nih menghampiri 80%~ Sekali btol daa~ Korang boleh layan video rakaman berita tersebut di bawah~  

 

Whenever a good thing came to them, they said, 'This is our due.' But if anything bad happened to them, they would blame their ill fortune on Musa and those with him. No indeed! Their ill fortune will be with Allah. But most of them did not know.  
(Surat al-A'raf, 131) 

p/s Gambar2 lain boleh dilayan melalui sini 

Saturday, 26 June 2010

自殺 (Suicide)

Kalo ade Guinness World Records ntk kes 自殺 terbanyak, Jpon mungkin antara bakal2 pemenang kategori nih kerana kes 自殺 yang tinggi saban tahun.. Budaya 自殺 sememangnye telah ada sejak zaman lampau Jpon melalui perkataan 切腹 (Seppuku), 腹切 (Harakiri), dan 神風 (Kamikaze); Jika 切腹 dan 腹切 terkenal waktu era samurai, nama 神風 pula terkenal waktu zaman perang dunia ke-2 oleh 特別攻撃隊 (Special Attack Unit) yang menyerang tanpa mempedulikan nyawa sendiri.. Nama 神風 berasal daripada mitos orang Jpon dulu2 yang mengatakan tuhan menurunkan angin kencang yang membuatkan tentera Mongol x jadi nk serang Jpon= Pukulan angin yang kencang tuh digunakan oleh para reformis ntk mengapi2kan tentera Jpon agar membuat perkara yang sama demi negara pada ketika tuh.. Kadang kala media juga menggunakan perkataan 神風 bagi kes 自爆 (Suicide bombing) -_-" Bagi pengguna 電車 (Train) di Jpon akan terbiasa dengan perkataan 人身事故 (Human body accidents) atau nama ganas dia bunuh diri dengan cara terjun ke landasan keretapi~ Hasilnye pergerakan 電車 akan diberhentikan buat seketika supaya kerja2 pembersihan boleh dijalankan (paling lama setengah jam kot=).. Dengar citer kt area 東京 (Tokyo) memang kerap sangat aa kes nih berlaku, lebih2 lagi kt 地下鉄 (Subway) yang mana 電車 datang setiap 2 minit.. -_-"

自殺者数の推移 (Transition of number people commits suicide)
Biru: Total    Kuning: Lelaki   Merah: Perempuan
Source : link

Bagi penggemar filem Jpon, korang pernah layan citer Suicide Club x?? Aksi 54 pelajar perempuan yang sama2 pakat ntk lompat ke landasan keretapi di 新宿駅 (Shinjuku station) pasti terpahat dalam memori sape2 yg dah layan citer tuh.. Laporan polis bagi kes 自殺 seluruh Jpon tahun lepas menunjukkan peningkatan dengan jumlah kesuluruhan 32,845 orang; 男 (Male): 23,472 dan 女 (Female): 9373~ Pemuda berusia 40~60 tahun mengungguli 40% daripada carta 自殺 tahun lepas~ 57% daripada kes 自殺 tersebuh adalah penganggur= Kalo nk kira 平均 (Average), seramai 90 orang bunuh diri setiap hari di Jpon pada tahun lepas! Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada 自殺 antaranye pengambilan alkohol yang terlalu banyak dan budaya orang Jpon yang suka 'simpan dalam' dalam pelbagai perkara tanpa mendedahkan kepada orang lain.. Krisis ekonomi pada tahun lepas juga boleh dijadikan alasan kerana ramai pekerja yg x bernasib baik dibuang daripada syarikat akibat krisis ekonomi global.. Paling best ada yang mengatakan kurang nyer taboo kalo 自殺 di kalangan masyarakat Jpon sebagai punca kes tersebut tidak berkurangan ;) Terdapat juga sebilangan kecil penduduk Jpon yang sanggup berpindah ke negara lain kerana x tahan dengan isu 自殺 di negara sendiri.. 


Waktu tengah buat2 bz 研究 (research) kt lab, salah sorang member g pasang lagu しねばいいのに (Baik mati jer); lagu yang benar2 menarik perhatian ak~ Bila di soal mengenai lirik lagu tersebut, terkejut gak bila dengar pandangan diorang yang "普通 (Biasa jer~)" o_0 Korang leh layan lagu sekali dengan lirik dia di bawah~ Lagu dia 'sedap' tp lirik serius xleh blah!



しねばいいのに しねばいいのに しんでしまえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに どこかとおいところで しねばいいのに

布団に入ってウトウトしたら 携帯着信迷惑メール
あくびをしたら狙ったかのように 口の中へと飛んでくる虫
欠かさず録ってた深夜番組 野球延長で録画失敗
コーンポタージュの缶に残った 全然取れない最後一粒

どこか遠くの 僕の知らない場所(ところ)で
いつのまにやら 僕の知らないあいだに

しねばいいのに しねばいいのに みんなしんじゃえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに どこかとおいところで
しねばいいのに しねばいいのに しんでしまえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに あの虹の向こうで しねばいいのに


振り向きざまに椅子にぶつけて 無駄に痺れる肘の内側
シャーペン貸したら付属消しゴム 使って返してくるアイツ
有休使って部屋で寝てたら 隣の部屋から工事の音
明日〆切だと思ってたら 今日が〆切だった時の自分

どこか遠くの 僕の知らない世界で
いつのまにやら 僕の知らない時代に

しねばいいのに しねばいいのに みんなしんじゃえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに どこかとおいところで
しねばいいのに しねばいいのに しんでしまえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに 青空の向こうで しねばいいのに

しねばいいのに しねばいいのに みんなしんじゃえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに どこかとおいところで
しねばいいのに しねばいいのに しんでしまえばいいのに
しねばいいのに しねばいいのに あの虹の向こうで しねばいいのに

Thursday, 24 June 2010

God Of War


God Of War (GOW) merupakan antara siri permainan yang paling laku dalam sejarah permainan konsol Play Station dan berjaya memenangi pelbagai anugerah2 prestige dalam arena permainan video= Setakat nih, terdapat 6 siri GOW yang telah dilancarkan, dengan yang paling terbaru ialah GOW III (Mac 2010)~ Ak mula diperkenalkan dengan siri GOW ketika bermain ntk pelantar PS2.. Agak sengal kerana ak bermain GOW II dulu baru main GOW I, tensen giler babeng sebab x berjaya abiskan GOW I bukan kerana susah sangat, tp kerana disc asik sangkut kt tempat yang sama; banyak kali g tukar disc tuh tp tetap menemui jalan buntu..

Seblom GOW III dilancarkan secara rasmi, pihak Sony Computer Entertainment (SCE) telah melancarkan GOW Collection terlebih dahulu yang merangkumi GOW I dan GOW II dengan resolusi tinggi (HD)~ GOW I dikeluarkan secara rasmi pada sekitar tahun 2005, dan GOW II pula pada sekitar tahun 2007.. Bagi mengingat kembali jalan citer permainan agak x kekok bila main GOW III membuatkan ak angkat gak GOW Collection.. Awal nyer teringin nk angkat GOW Collectors Edition yang memuatkan GOW Collection ngan GOW III pada harga sekitar 1万円 (RM 360) waktu awal2 dulu.. Tengah2 pikir nk angkat ke x, tetiba terperasan GOW Ultimate Edition yang datang dengan kotak khas yang agak menarik, pastu harga pon x boleh blah gak sekitar 2万円 -_-" Dok pening nak angkat mana satu, last2 beli asing2 gak ;p


GOW I mempunyai puzzle yang paling susah kot, plus halangan2 dia memang boleh pecah kepala.. Part yang paling susah ialah sewaktu nk melepasi halangan stage Hades yang penuh ngan jalan duri yg berputar2.. Ntah banyak kali ak mati bahagian tuh, tensen jer bila tgk walkthrough video yang pemain lain upload kt youtube; senang jer dia buat~ Part tuh memang xleh blah membuatkan ak pernah terfikir nk suruh orang lain tolong abiskan game tuh.. (笑) Ntah camne, bila dah lama tinggalkan sesuatu dan bila kita cuba balik, rasa cam senang plak~ Kalo dulu cuba banyak kali x lepas2, tp bila main balik, ak berjaya melepasi halangan tersebut selepas 2~3 kali cubaan..

Ending GOW I antara yang paling gempak dengan perlawanan antara Kratos ngan Ares yang agak rumit.. Ending GOW II plak bagi ak x best sangat sebab ramai pemain akan tersangkut waktu pertarungan Kratos ngan Zeus, dan bila sangkut asik2 nak ulang-tayang video semula yang memakan masa.. Memang beza gile main kt PS3 dengan PS2 terutama dari segi grafik yang lebih umph! Tapi semestinye grafik GOW III paling terbaek dan tangkap leleh nyer! Geram gak pada diri sendiri sebab gatal g amik versi Jpon nyer.. Ingatkan kalo update game tuh boleh tukar jadi english, tapi sangkaan ak ternyata meleset -_-" Agak kurang feeling sket bila layan sesuatu yang telah diubah suara.. lebih2 lagi bila dah layan siri seblom nih dalam english, tetiba nk kene layan dalam Jpon plak -_-"

Bagi yang blom layan GOW III, baik korang layan dulu video nih ntk flash back jalan citer GOW setakat nih~

x leh blah (笑)

Puzzle dalam GOW III mungkin paling mudah kot antara siri2 GOW= Kalo siri lain, banyak kali gak ak dok rujuk walkthrough dalam internet, tp GOW III nih ak cume rujuk sekali jer, tu pon sebab part tuh memang x boleh blah.. (笑) Grafik yang cukup mantap, ditambah lagi dengan bilangan senjata dan magic yang pelbagai membuatkan game GOW III nih meletop kaw2~ Mungkin sebab ak main easy mode yang membuatkan ak senang sangat membunuh para Gods dalam GOW III.. Pertarungan adik-beradik antara Kratos ngan Hercules pon smart gak~ Meskipun Kratos telah membunuh diri sendiri di akhir babak setelah berjaya membalas dendam ke atas Zeus, konon nyer siri GOW masih blom berakhir kerana masih banyak lagi misteri yang blom diselesaikan.. 

Suku terakhir tahun nih juga bakal menyaksikan siri terbaru GOW ntk pelantar PSP berjudul GOW: Ghost of Sparta.. Nk bangga dah layan semua siri GOW meskipun versi pelantar handset cam sengal sket kerana leceh nk save game.. Kalo baca wikipedia, konon nyer GOW juga bakal dibawa ke layar perak; 噂 (rumor) dah ada sejak tahun 2005 tapi sampai skang masih xde ape2 perkembangan lagi.. Imbas kembali 噂 movie dragon ball yang dah berterbangan di dunia internet sejak ak skola menengah, walaupon telah selamat ditayangkan pada tahun lepas, ternyata mengecewakan sungguh! (笑) Ape2 pon, jom layan dulu trailer GOW terbaru yang dilancarkan pada E3 baru2 nih~ Enjoy!

Wednesday, 23 June 2010

忘却曲線 (Forgetting Curve)

Kita biasa dengar orang cakap, "Don't study hard, study smart!"= Ape yang dikatakan dengan study smart tuh? Masing2 memiliki cara pembelajaran yg tersendiri, dan ak percaya x perlu nk sibok2 nk ikut cara belajar orang lain kerana x semua cara pembelajaran seseorang tuh boleh diikuti oleh orang lain.. Baru2 nih kecoh isu peperiksaan UPSR dan PMR yang kemungkinan besar akan dilupuskan kerana kerajaan x mahu melahirkan pelajar yg study kerana peperiksaan semata2.. Hmm, masing2 ada pro dan kontra dalam hal nih, tp pada pandangan ak, kalo btol nk lupuskan peperiksaan berikut, elok la diganti dengan peperiksaan kemasukan ke sekolah2 terbaik seperti yang dilakukan di Jpon nih.. Kalo nak masuk skola menengah pon ade peperiksaan kemasukan, lagikan peringkat 大学 (University).. Memandangkan bilangan 大学 di Jpon melebihi 725 (x termasuk bilangan kampus sesebuah universiti tersebut), kebanyakan 大学 meminta para pelajar ntk mengambil 2 kali peperiksaan kemasukan dengan peperiksaan pertama ialah センター試験 (ala2 SPM kerana setiap pelajar menjawab soalan peperiksaan yang sama) dan peperiksaan kedua bergantung kepada universiti yang ingin dimasuki oleh pelajar terbabit.. Mungkin cara nih lebih adil kerana kita sering dengar ramai menggunakan "kabel" ntk masuk ke sesebuah institusi pendidikan yang top2~ Kalo belajar btol2 lepas tuh xpe gak, tp kalo buat "nyemak" sampai menjatuhkan imej institusi pendidikan tuh yg x best dengar~ Cume kes Malaysia mungkin perlukan perhatian yg serius terutama isu kuota bumiputra dan sebagai nye.. ;) 


Berbalik pada isu study smart, mungkin ramai yg x percaya ak juga merupakan salah sorang yg suka study last minit.. Sejak kt JAD dulu, study week yakni seminggu seblom exam tu memang ak pulun abis2an ntk cover semua topik sambil cucuk 先生2 (lecturer) soalan apa yang bakal kluar.. Masih ingat lagi kata2 Anuar 先生 waktu tgk kitorang dok semangat tanya banyak soalan ketika study week sampai ulang-alik ke bilik guru; "最後のために、がんばりましょう~" (笑) Cukup ke nk cover semua topik dalam masa 1 minggu tuh? Biasa kalo budak tanya beberapa minit seblom nk masuk dewan peperiksaan pon ak akan cakap ayat yg sama, "kompem x akan abis study nyer~" Kalo paper stat jam 0900, petang hari sebelom nye ak tido puas2; malam tuh memang ak berjaga kaw2 ntk cover sebanyak yang mungkin.. Dah jadi kegemaran setiap kali musim exam ntk buat nota kecil khas dengan menyalin semua rumus2 dan sebagai nyer dalam beberapa helai kertas A4 yang dilipat dua.. Dah nak dekat subuh kot baru masuk tido sat, pastu bangon ntk bersiap nk gerak ke UniSEL= Dalam bas sehinggalah saat2 seblom masuk ke dewan peperiksaan, memang ak akan baca berulang2 kali nota yg ak buat tuh~ X cukup tido nyer pasal, ditambah lagi dengan "penyakit" yang ak hidapi membuatkan ak siap leh kluar awal dalam kebanyakan paper~ (笑)


Persoalan yang ingin diutarakan ialah isu study last minit~ Semestinye maksud study last minit disini ialah beberapa jam@hari sebelom mengambil peperiksaan dan bukan nyer beberapa minit seblom melangkah masuk dewan peperiksaan tanpa melakukan apa2 persediaan sebelum nyer (笑) Ade orang study last minit pastu boleh skor kaw2, tp ade jugak yang study last minit pastu fail kaw2.. dan kompem ade gak yang berada di tengah2.. (笑) Mungkin konsep "study smart" yang dijalankan oleh pelajar tersebut x menjadi seperti yang diharapkan dan juga sebab2 lain dari segi rohani yg masih blom cukup~ (Wallahua'lam) Kenapa study last minit nih bagus?? Perkara nih boleh dijelaskan mengikut konsep 心理学 (Psychology) digelar 忘却曲線 yang diterangkan oleh Dr. Hermann Ebbinghaus pada tahun 1885~ Teori nih menerangkan bahawa apabila kita cuba mengingati sesuatu benda, ingatan kita terhadap benda tuh akan semakin berkurangan mengikut kadar masa; awal2 memang laju penurunan dia, tp lepas 9 jam berikut nyer kadar lupa tuh akan berada pada paras sederhana perlahan.. Teori nih juga menjelaskan kalo nk sumbat segala maklumat dalam kepala, elok study pada malam seblom peperiksaan, malah memori 9 jam selepas tuh pon susah nk luput daripada ingatan~ Lepas dah sumbat segala2 nyer malam seblom exam, pagi esok nyer leh semak balik mane2 yg dah lupa tanpa perlu cover sumer balik~ Inilah yang ak panggil "study smart"~ 


Anda pula bagaimana?

Monday, 21 June 2010

Sense Our Souls

19~20 Jun - NARA

Alhamdulillah, ak sempat menghadiri program "Sense Our Souls (SOS)" anjuran AMIR (Aspiring Malaysian Rijal) cawangan 関西 (Kansai) selama 2 hari bertempat di 大和郡山市立 少年自然の家, 奈良 (Nara)= Ini merupakan kali pertama sepanjang ak dok di Jpon ntk pergi ke 奈良 yang terkenal dengan rusa~ Sambutan amat menggalakkan waktu AMIR dok promote program nih, tp malang nyer last2 minit ramai tarik diri akibat bertindih dengan program futsal MSAJ dan 補講日 (kelas ganti)~ 


19 Jun
Ak bertolak dari umah sekitar jam 1230 dan tiba di JR南草津 (Minami Kusatsu) sekitar jam 1245; tunggu2 member yang ingin bertolak sama mengambil masa yang agak lama meskipun diberitahu pendaftaran bermula jam 1300~ Kitorang bertolak sekitar jam 1330 dan tiba di JR京都 (Kyoto) sekitar jam 1350 ntk tukar kepada 近鉄線 (Kintetsu line) menuju ke 郡山 (Kohriyama)~ Perjalanan mengambil masa yang agak panjang kerana kitorang tersalah naik tren 普通 (biasa) yang berhenti setiap 駅 (station) -_-" Selamat tiba di 郡山 sekitar jam 1530; daripada situ kene naik bas menuju ke 矢田東山 (Yada Higashi-yama) dengan tambang 260円~ Turun daripada bas kene jalan kaki sekitar 1.2km ntk sampai ke destinasi.. Gelabah nyer pasal sampai tertinggal payung kecik kt dalam bas -_-" Kitorang tiba di destinasi sekitar jam 1615 dan berehat buat seketika sebelom diperdengarkan tentang mukadimah program yang telah lama bermula~ Penceramah ketika itu cube memfokuskan konsep 'khalifah' zaman skang mengikut pendapat Syed Qutb dalam acuan sendiri yang agak memeningkan~ Makan malam bermula jam 1700 dan slot seterusnya bermula sekitar jam 2000~ Kali nih penceramah membincangkan hadis riwayat Bukhari dan Muslim bertemakan logam~

عن أبي هريرة رضي الله عنه: قَالَ رَسُوْلَ الله صلى الله عليه وسلم:
(( الناس معادن، خيارهم في الجاهلية خيارهم في الإسلام، إذا فقهوا )). صحيح البخاري
“Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham” (link)

Agak 深い (deep) kalo bincangkan perkataan "..faqahu" dan "..faqihu" di hujung hadis tersebut.. Penceramah memberi tafsiran bahawa "..faqahu" tuh memahami ilmu fiqh manakala "..faqihu" bermaksud memahami Islam berserta contoh nyer sekali.. Antara contoh yang diberikan ialah perbezaan Sumayyah yang syahid ketika pra-Islam dan Imam Syafiee~ x semestinya ntk memahami Islam, perlu kepada pengetahuan fiqh yg mendalam dan x semestinya faham fiqh dapat membawa kepada kefahaman Islam.. Konon nyer nilai logam x akan berubah sepanjang zaman; emas hatta dijumpai dalam longkang kotor sekalipun, nilai nyer tetap tinggi tetapi bergantung kepada manusia yang memahami nilai emas tersebut.. Manusia yang "memahami" nilai nye merupakan insan yang istimewa~ Seterusnya penceramah memperkenalkan hadis riwayat Bukhari dan Muslim seperti yang tertera di bawah~ Penceramah menekankan cara memahami ajaran Islam melalui al-Quran dengan menggunakan HATI dengan menunjukkan perbandingan antara akal dan hati.. Penulis tetap berpegang dengan hujahnya "al-Quran perlu difahami dengan menggunakan akal dan hati" kerana kita hidup tanpa Nabi SAW di sisi kita~
 
عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم
مَنْ يُرِدِ اللّهُ بِهِ خَيْراً يُفَقّهْهُ فِي الدّينِ
(صحيح البخارى ومسلم)
“Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din” (link)

Slot 2 berakhir sekitar jam 10; memandangkan masih ada masa ntk layan Japan vs Netherland, penulis bergegas keluar menuju ke tingkat bawah dan meminta kebenaran kepada penyelia 自然の家 ntk layan perlawanan tersebut.. Agak terkejut kerana pakcik penyelia nih leh x layan WC meskipun negara sendiri tgh main waktu tuh ;) Meskipun hanya sempat layan 10 minit terakhir bersama pakcik tersebut, penulis berpuas hati dengan persembahan 'bertenaga' kedua2 pasukan meskipun 3 peluang keemasan hadir pada minit2 terakhir; 2 daripada Netherland bagi pemain gantian, Afellay dan peluang keemasan buat pasukan Jpon bagi menyamakan kedudukan disia2 kan oleh pemain penyerang?, Okazaki~ Kekalahan yang dijangka (笑) ini membuatkan Jpon perlu menang keatas Denmark khamis nih ntk layak ke pusingan seterusnya; (nk layan kt lab kot ngn member2 Jpon kali nih) Selesai layan bola, ingatkan member2 lain dah tido ghupe2 nyer diorang tengah seronok melantak lebihan makan malam siang tadi di dalam bilik.. Lepas makan boleh borak2 sampai x sedar dah nak pkl 1 pagi! 

20 Jun
Kitorang diminta ntk kemas beg dan katil siap2 seblom sarapan pagi dan x dibenarkan mandi -_-" Selesai sarapan sekitar jam 0745, slot seterusnya bermula dengan menggunakan beberapa potong ayat di dalam Al-Quran bagi mengetengahkan konsep memahami Islam dan Al-Quran.. "Kitaran bodoh" yang dipaparkan benar2 menggambarkan konsep khusus mereka2 yg x beragama seperti member2 lab ak (笑) Penceramah juga mula mengaitkan konsep memahami Islam melalui sejarah agama itu sendiri.. Bagaimana agama yang pada awal nye hanya mempunyai sekitar 300 orang Islam boleh berubah menjadi 124 ribu penganut dalam masa hanya 10 tahun sahaja yakni selepas pembukaan kota Mekah.. Penceramah turut menunjukkan peta dunia sewaktu Islam berada di kemuncaknya; 2/3 dunia merupakan milik Islam seblom satu-persatu runtuh mengikut peredaran zaman.. Slot berhenti seketika ntk makan tengahari dan solat; sambung semula sekitar jam 1330~ Zaman para khalifah daripada khalifah ar-Rasyidin sehingga tamat nye sistem khalifah oleh Mustafa Kamal Attartuk dibincangkan sepanjang slot nih~ Akhir kata, penceramah ingin para pendengar menyedari konsep khalifah di dalam diri masing2; Program berikut nye iA akan membincangkan tugas seorang khalifah zaman skang lebih terperinci~ 


Slot terakhir berakhir sekitar jam 1500; sebelum bersurai, kitorang diminta ntk menulis sedikit komen tentang perjalanan program~ Penulis agak kesal kerana lebih 40 peserta yang mendaftar tp hanya seramai 28 peserta jer yang dapat mengikuti program kali nih akibat tarikh yg x sesuai.. Ini merupakan kali ke 3 penulis merasai 自然の家; suatu tempat yang disediakan oleh kerajaan Jpon bermula 1970-an pada awalnyer ntk bdk2 mengenal alam semula-jadi... Orang dewasa turut dibolehkan menggunakan tempat tersebut ntk aktiviti bersesuaian~ Bilangan 自然の家 di seluruh Jpon adalah melebihi 100 buah (need citation)..Sepanjang program, penulis berasa seolah2 pertama kali diperkenalkan dengan nama Sultan Muhammad Al-Fateh, orang yang membuka Constantinople (Istanbul) sekitar tahun 1453= Sesiapa yang ingin memahami lebih lanjut mengenai beliau boleh layan animasi movie daripada laman web nih~   

p/s Gambar2 lain boleh diusha melalui sini~
 

Friday, 18 June 2010

fakta menarik

Sumber: Mastika Jun 2010

  • Kosa kata 'Dreamt' adalah satu2 nyer perkataan English yg berakhir dgn huruf 'mt' manakala terdapat 4 perkataan yg berakhir dgn 'dous' iaitu 'tremendous', 'horrendous', 'stupendous', dan 'hazardous'
  • Darabkan 37,037 dgn apa2 digit 1~9, kemudian darabkan nilai jawapan dengan 3 = Jawapan ntk digit tuh akan sama secara berturutan~
  • Sapaan Goodbye adalah daripada frasa God Bye yang bermaksud God Be With You 
  • Kandungan vitamin C dalam buah 苺 (Strawberry) adalah lebih banyak daripada buah oren
  • Raja paling muda di dunia ialah Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, raja Bhutan yg ditabalkan ketika usia 28 tahun
  • Bhutan dalam bahasa Sanskrit bermaksud 'dataran tinggi di sebelah Tibet'
  • Wanita lebih kuat daripada lelaki dan berpeluang hidup lebih lama melampaui usia 69 tahun (need citation)

Tambahan: Lain kali kalo minat nk buat tempahan, jgn tunggu lama2 nanti melepas~ Penulis baru jer terlepas nk langgan iPhone 4 kerana pihak Softbank hari nih bertindak ntk menghentikan pintu tempahan kerana jumlah tempahan setakat ni melebihi jangkaan mereka.. Mana x nyer, Jpon satu2 nyer wakil Asia yang di pilih ntk jual iPhone model baru, memang x mustahil orang2 China ngan Korea dan sewaktu dengan nye x akan melepaskan peluang ntk memiliki gadget terbaru nih~ huhu melepaasss~ -_-"

Thursday, 17 June 2010

K'naan


K'naan atau nama sebenarnya Keinan Abdi Warsame merupakan seorang artis serba-boleh yang berasal daripada Somalia~ Dilahirkan pada 1978, K'naan menghabiskan zaman kanak2 beliau di Mogadishu, dan tinggal di sana sekitar Perang Saudara Somali yang bermula pada tahun 1991= Beliau merupakan seorang muslim, dan datuknya, Haji Mohammad merupakan seorang penyajak di Somalia.. Beliau minat mendengar lagu2 hip hop Amerika yang dihantar oleh bapa nye yang berhijrah lebih awal ke US.. Sekitar usia 13 tahun, beliau dan keluarga berkesempatan ntk berhijrah ke US buat seketika seblom berpindah ke Canada~ Konon nye dia belajar 英語 (English) sendiri daripada lagu2 rap yg didengari.. K'naan mula berkecimpung dalam dunia hiburan hanya sebagai penyanyi jemputan pada tahun 2001 dan berjaya menghasilkan album sendiri berjudul "My Life Is A Movie" pada tahun 2004~ K'naan banyak muncul dalam kolaborasi lagu bersama artis terkenal seperti Keane, Amadou & Mariam, dan turut serta dalam "Tour" bersama Jason Mraz, dan Lenny Kravitz~ Studio album kedua yg berjudul "Troubadour" telah dilancarkan pada tahun 2009 dan beberapa lagu2 dalam album tersebut telah digunakan dalam permainan video seperti Fight Night Round 4, Madden 09, NBA 2K10, dan 2010 FIFA World Cup~ Nama K'naan melonjak naik apabila Coca Cola mengumumkan lagu "Wavin' Flag" akan dipilih sebagai lagu rasmi 2010 FIFA World Cup~ Punya la hit giler lagu nih sampai 12 kolaborasi telah berjaya dikeluarkan sehingga kini~


Malangnye versi Malaysia hanya ada pada video clip jer ;) Ntk entri kali nih, ak letak video clip kolaborasi "Wavin' Flag" versi Jpon yang dinyanyi bersama penyanyi Ai (cam x pernah dengar plak nama penyanyi nih, tp bila usha wiki, setakat nih dah 11 album yg telah dikeluarkan!) Enjoy!


p/s FYI lagu "Wavin' Flag" yang kitorang biasa dengar nih merupakan versi remix; lagu asal terlalu mendalam kerana menceritakan tentang perjuangan rakyat Somalia, bersusah-payah mendapatkan makanan, bunuh-membunuh yang sememangnye x kene langsung dengan kempem Coca Cola ;) Korang leh baca lebih lanjut melalui blog Faisal Tehrani =)

Tuesday, 15 June 2010

iPhone 4

15 Jun - KUSATSU



Gadget terbaru Apple yang bakal dilancarkan di 5 buah negara terpilih pada 24hb nih tentunya melegakan hati ramai pihak termasuk ak yang telah menunggu selama lebih setahun untuk memiliki paling koman pon handset baru bagi menggantikan Nokia N95~ (link) Ramai gak terkejut apabila Jpon terpilih antara 5 buah negara terawal tersebut; dengar citer dia pilih ikut hasil jualan terbanyak di sesebuah negara tersebut dan ternyata usaha pihak Softbank yang semangat giler promosi iPhone 3GS sepanjang 11 bulan nih membuahkan hasil yang bernilai ntk dikongsi bersama para penggemar jenama Apple di Jpon.. Alang2 dah buat entri mengisahkan iPhone 4, kene la tulis sedikit perbezaan besar dia dengan model LAMA 3GS sebagai ulangkaji~ Jadual di bawah di ambil daripada laman web nih=




iPhone 4 iPhone 3G S
Processor Apple A4 600MHz, Cortex-A8 architecture
Operating system iOS 4 iPhone OS 3
Capacity 16GB or 32GB 8GB, 16GB or 32GB
Display 3.5-inch Multi-Touch display with 960 X 640 resolutions 3.5-inch Multi-Touch display with 480 x 320 resolutions
Primary camera 5-megapixel with flash and auto-focus function 3-megapixel with auto-focus function
Secondary Camera VGA resolution Nil
Video recording 720p at 30fps with optional iMovie VGA at 30fps
Connectivity Quadband GSM, pentaband HSPA Quadband GSM, triband HSPA
Sensors Accelerometer, compass, gyroscope Accelerometer, compass
FaceTime video calling Yes Nil
Available colors White and Black White and Black
Battery life Up to 7 hours talk time on 3G, 14 hours on 2G Up to 10 hours data on WiFi
Up to 40 hours audio
Up to 10 hours video
Up to 5 hours talk time / data on 3G, 12 hours on 2G Up to 9 hours data on WiFi
Up to 30 hours audio
Up to 10 hours video
Dimensions 115.2 x 58.6 x 9.3mm 115.5 x 62.1 x 12.3mm
Weight 137 grams / 4.8 oz. 135 grams / 4.76 oz.


Tepat jam 1700 hari nih, seluruh kedai Softbank membuka kaunter tempahan bagi orang2 yang ingin menjadi yang terawal memiliki iPhone 4 nih~ 料金プラン (fee plan) telah mula dilancarkan sejak semalam; Steve Jobs (CEO Apple) hari tuh cakap harga iPhone 4 16GB ialah USD 199, jadi ramai dah budget harga kt Jpon sekitar 2万円 (RM 700) jer.. Ternyata sangkaan kitorang meleset apabila harga nye ikut harga 3GS iaitu 46080円 (RM 1640)~ Semestinye harga nih hanya ntk mereka yang berminat ntk 新規加入 (New subscriber); yakni mereka yang berminat nak buat no. handset baru= Oleh kerana ak berminat ntk 機種変更 (Change model) demi mengekalkan no. lama yang ak sedia guna skang, bayaran dia ternyata berlainan~ Semangat giler ak p kedai Softbank pagi tadi ntk bertanyakan perihal bayaran dan jawapannye ialah 53280円 (RM 1893)~ Memandangkan Nokia N95 ak akan genap 2 tahun bermula 4hb Julai membuatkan ak sanggup tunggu seketika sebab ingatkan ade diskaun= Mungkin sebab ak berminat ntk memiliki iPhone 4 secara 一括支払い (Summing up payment) dan bukannyer 月々分割 (monthly) membuatkan xde diskaun pon! -_-" Kire nyer x payah ler ak tunggu 4/7 baru nk g 予約 (book) iPhone 4 (笑) 


Sebut pasal diskaun, dengar citer corak diskaun tetap sama seperti yang Softbank letak ntk 3GS yang mana kalo kita amik Value Program, diskaun bulanan yang bakal diterima ialah sebanyak 1920円 (RM 68) manakala kalo kite amik 標準 (standard) price plan, diskaun nyer adalah sebanyak 1440 円 (RM 51) jer.. Hmm.. bergantung kepada penggunaan seseorang jugak sebab kalo memang kaki internet, elok amik Value Program sebab dah kompem gune sampai unlimited nyer! Staff Softbank tuh sempat mengingatkan ak yang x semestinye 予約 hari nih leh kompem dapat 24hb sebab ia bergantung kepada berapa banyak model iPhone 4 yang ditempatkan dalam setiap kedai tersebut.. Kemungkinan besar ada juga yang dapat pada bulan berikut nyer dsb~ Oleh kerana ak dah rancang nk bayar secara 一括, elok beli kt kedai elektronik seperti Bic Camera supaya leh dapat point= Hmm.. Bic Camera plak paling dekat di 京都 (Kyoto), malas nyer nk p sana semata2 nk 予約 jer.. kene la tunggu hari Sabtu atau Ahad ntk 予約 alang2 nk join program SOS (Sense Our Soul) hujung minggu nih  ;)

p/s Masih terkejut Jpon leh menang lawan Cameroon malam semalam.. bukan main happy lagi member2 lab sebab ada yang sampai layan match kt lab o_0~

Sunday, 13 June 2010

耳掻き (Ear pick)

Aktiviti 耳掻き atau dalam bahasa mudah nye "korek telinga" merupakan suatu aktiviti yang mudah dan menyelerakan bagi sesetengah pihak.. Sejak kecil kita diajar supaya membersihkan diri, dan istilah "tahi" yang diguna-pakai benar2 menjengkelkan~ "Tahi telinga", "Tahi hidung".. cara membersihkan? KOREK! (笑) Mungkin kerana harga pengorek telinga terlalu murah dan mudah didapati di pasaran membuatkan sesetengah keluarga mengamalkan aktiviti 耳掻き setiap hari.. Namun, aktiviti 耳掻き setiap hari nih ditegah oleh pakar telinga kerana "tahi telinga" tersebut akan keluar dengan sendiri tanpa perlu dikorek! Kita dibolehkan ntk korek telinga tp diberi amaran agar tidak melakukannya secara berterusan.. Jpon agak terkenal dengan 耳掻きカフェ (Ear pick Cafe) dengan rata2 pengunjung nye ialah lelaki.. Semestinya tukang korek telinga ialah wanita dan pengunjung tersebut akan baring mengiring di peha wanita tersebut bagi memudahkan aktiviti 耳掻き tuh dijalankan.. Alat 耳掻き ada pelbagai, namun alat tradisional yang diguna-pakai sekian lama di Jpon diperbuat daripada kayu buluh.. Bentuk dan saiz adalah seperti yang ditunjuk pada gambar di bawah:-


Nikmat yang dirasai apabila telinga dikorek adalah berbeza mengikut kedalaman pengorek telinga tersebut;

0~1 cm : 普通 (biasa)
1~2 cm : 気持ちいい (layan)
2~3 cm : 痛い 殺すつもりかい?!! (sakit)

Difahamkan apabila kita kerap korek telinga, kulit dalam 外耳道 (Saluran telinga) yang sensitif boleh menjadi merah dan mungkin berlaku pendarahan dalaman.. Kebanyakan doktor pakar menasihatkan orang ramai agar tidak pergi ke 耳掻きカフェ kerana risiko ditanggung sendiri sekiranaya berlaku sesuatu yang x diingini.. Memang wanita2 yang bekerja di cafe tersebut mempunyai kemahiran dalam apa yang diorang buat, (dgr citer pekerjaan tuh xde part-time, mesti full-time!) namun mereka bukan pakar telinga! Seorang doktor pakar telah ditanya antara kes yang pernah dia jumpa tentang aktiviti 耳掻き nih dan dia memberitahu, (link)


"Ada suatu hari ada sorang penyakit datang dengan gelabah memberitahu dia jadi pekak secara mengejut! Doktor2 pon dengan gegas melakukan pembedahan ke atas telinga pesakit tersebut dan selepas 3 minit, pembedahan tersebut selesai.. Punca masalah pendengaran datang daripada kapas yang tersumbat dalam lubang telinga.. (笑) Segan giler la pesakit tuh sebab kantoi suka korek telinga dalam2~"


 Nikmat double buat para lelaki kan?? (笑)

Eminem


Marshall Bruce Mathers III atau lebih dikenali dengan nama "Eminem" merupakan salah sorang penyanyi rap paling laris dalam dekad nih setelah berjaya memenangi pelbagai anugerah dalam industri muzik sepanjang karier beliau.. Kebanyakan lagu2 Eminem berkisar mengenai kisah hidup dia sejak kecil yang kerap berpindah-randah, konflik keluarga, dan perjalanan hidup dia sebagai artis rap~ Eminem gagal menamatkan pengajian di sekolah tinggi meskipun telah mengulang pengajian tahun akhir sebanyak 2 kali; dia nekad ntk meneruskan karier sebagai seorang penyanyi rap dan hasilnye dia berjaya.. Eminem mula bergiat aktif dalam industri muzik sekitar tahun 1992, dan album "The Slim Shady LP" yang dikeluarkan pada tahun 1999 berjaya membuatkan nama Eminem dikenali ramai~ Album "The Marshall Mathers LP" yang dikeluarkan pada tahun berikutnye turut berjaya memecah rekod sebagai fastest-selling album di US~ Klip2 video Eminem sering mengundang kontroversi kerana memuatkan babak2 yang mengutuk artis, orang2 yang terkenal, dsb= Eminem turut beraksi sebagai watak utama di dalam filem "8 Mile" yang mengisahkan kehidupan beliau sebelom menjadi terkenal.. Soundtrack filem tersebut, "Lose Yourself" merupakan antara lagu paling lama mengekalkan kedudukan no 1 dalam carta Billboard~ Eminem turut mengeluarkan dua buah album sebelum berehat buat seketika bagi menguruskan hal2 peribadi.. Eminem mengeluarkan album terbaru berjudul "Relapse" pada pertengahan tahun 2009, dan kini single terbaru yang berjaya mendapat no1 dalam carta Billboard Top 200 sewaktu ia dilancarkan berjudul, "Not Afraid"~ Enjoy!


(Chorus)
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone
Holla if you feel that you've been down the same road

(Intro)
Yeah, It's been a ride...
I guess I had to go to that place to get to this one
Now some of you might still be in that place
If you're trying to get out, just follow me
I'll get you there

You can try and read my lyrics off of this paper before I lay 'em
But you won't take this thing out these words before I say 'em
Cause ain't no way I'm let you stop me from causing mayhem
When I say 'em or do something I do it, I don't give a damn
What you think, I'm doing this for me, so fuck the world
Feed it beans, it's gassed up, if a thing's stopping me
I'mma be what I set out to be, without a doubt undoubtedly
And all those who look down on me I'm tearing down your balcony
No if and's or buts don't try to ask him why or how can he
From Infinite down to the last Relapse album he's still shit and
Whether he's on salary, paid hourly
Until he bows out or he shit's his bowels out of him
Whichever comes first, for better or worse
He's married to the game, like a fuck you for christmas
His gift is a curse, forget the earth he's got the urge
To pull his dick from the dirt and fuck the universe

(Chorus)

Ok quit playin' with the scissors and shit, and cut the crap
I shouldn't have to rhyme these words in the rhythm for you to know it's a rap
You said you was king, you lied through your teeth
For that fuck your feelings, instead of getting crowned you're getting capped
And to the fans, I'll never let you down again, I'm back
I promise to never go back on that promise, in fact
Let's be honest, that last Relapse CD was "ehhhh"
Perhaps I ran them accents into the ground
Relax, I ain't going back to that now
All I'm trying say is get back, click-clack BLAOW
Cause I ain't playin' around
There's a game called circle and I don't know how
I'm way too up to back down
But I think I'm still trying figure this crap out
Thought I had it mapped out but I guess I didn't
This fucking black cloud's still follow's me around
But it's time to exercise these demons
These motherfuckers are doing jumping jacks now!

(Chorus)

And I just can't keep living this way
So starting today, I'm breaking out of this cage
I'm standing up, Imma face my demons
I'm manning up, Imma hold my ground
I've had enough, now I'm so fed up
Time to put my life back together right now

 It was my decision to get clean, I did it for me
Admittedly I probably did it subliminally for you
So I could come back a brand new me, you helped see me through
And don't even realize what you did, believe me you
I been through the ringer, but they can do little to the middle finger
I think I got a tear in my eye, I feel like the king of
My world, haters can make like bees with no stingers, and drop dead
No more beef fingers, no more drama from now on, I promise
To focus solely on handling my responsibility's as a father
So I solemnly swear to always treat this roof like my daughters and raise it
You couldn't lift a single shingle lonely
Cause the way I feel, I'm strong enough to go to the club
Put a corner pub and lift the whole liquor counter up
Cause I'm raising the bar, I shoot for the moon
But I'm too busy gazing at stars, I feel amazing and

(Chorus)

Friday, 11 June 2010

Daniel Day-Lewis

Bagi penggemar filem, nama Daniel Day-Lewis mungkin bukan suatu nama yang asing kerana impak lakonan beliau yang begitu menakjubkan.. Mungkin ramai mengenali beliau menerusi filem yang memenangi 2 anugerah Oscar, "There Will Be Blood" yang ditayangkan pada tahun 2007.. Antara filem yang mengungguli carta 250 filem terbaeek sepanjang zaman IMDB ini benar2 gempak dengan jalan citer yang begitu mengagumkan! Sejak kebelakangan nih, antara filem Daniel Day-Lewis yang ak berkesempatan layan ialah seperti di bawah:-
  1. In The Name of the Father (1993)
  2. My Left Foot (1989)
  3. The last of the Mohicans (1992)

Filem "In The Name of the Father" diolah daripada kisah benar "Guildford Four", 4 orang yang dituduh bersalah dalam pembunuhan pub Guildford yang mengorbankan beberapa askar British dan orang awam.. Jalan citer semakin menarik apabila ayah kepada seorang yang tertuduh tuh cuba ntk menolong anaknye, tapi dia turut sama tertuduh skali membuatkan anak beranak terpelingkup dalam penjara.. Polis menyalah-gunakan kuasa dengan menyorok bukti bagi menjaga air muka kerajaan meskipun penjenayah sebenar telah mengaku bersalah~ 15 tahun hidup dalam penjara istimewa yang didiami penjenayah2 kelas atas membuatkan emosi si anak semakin gile.. Mujur ada peguam tampil ntk menegakkan kebenaran anak-beranak tersebut namun segalanya agak terlambat apabila si ayah menghembuskan nafas terakhir di penjara~ Waktu si anak berjaya mendapatkan kemerdekaan diri dan 3 lagi yang tertuduh, dia secara terang berjanji ntk membersihkan nama keluarga terutamanya nama ayah dia kerana x pasal2 terbabit sama dalam isu nih.. Layan citer nih membuatkan ak terpikir mengapa ada sesetengah orang x puas hati dengan ISA~


Filem "My Left Foot" pula mengisahkan seorang pemuda yang memiliki penyakit lumpuh otak sejak lahir.. Daripada kecik, dia hanya terbaring, x leh bercakap, dan hanya boleh menggunakan kaki kiri dia jer ntk merangkak dsb~ Awal nye ayah dia anggap dia sebagai orang asing, namun segala2 nyer berubah bila dia berjaya menulis dengan kapur di lantai umah menggunakan kaki kiri dia~ Mempunyai adik-beradik yang ramai, ada babak yang menunjukkan dia dijadikan penjaga gol waktu main bola, pastu siap dapat jaringkan gol melalui kaki kiri waktu penalti.. (笑) Dia dapat bertutur dengan baik apabila seorang doktor pakar hadir ke umah dia setiap hari ntk menolong.. Kisah hidup dia sungguh menarik sampai diabadikan dalam buku autobiografi~ Pengorbanan seorang ibu demi menjaga makan-minum anak yang lumpuh otak pasti membuat hati penonton tersentuh.. Dalam senyap2 dia kumpul duit sedikit demi sedikit dengan harapan ntk membelikan kerusi roda ntk anak dia.. Filem nih mengajar kita supaya bersyukur dengan apa yang dikurniakan-Nya~

p/s Ulasan filem "The last of the Mohicans" boleh dibaca melalui sini

Wednesday, 9 June 2010

W杯 (World Cup)


Majlis pembukaan W杯 bakal bermula beberapa jam sahaja lagi; W杯 2010 diadakan di Afrika Selatan bakal menyaksikan 32 negara beradu dalam masa sebulan bagi merebut piala dunia yang hanya berlangsung sekali setiap 4 tahun~ Apabila musim W杯 semakin dekat, saluran televisyen yang terpilih akan kerap menayangkan perlawanan2 lama bagi menghangatkan lagi suasana~ Teknologi tv 3D yang diperkenalkan pada tahun lepas mula mendapat sambutan; satelit tv siap buat harga pakej istimewa ntk W杯 bagi membolehkan penonton layan dalam bentuk 3D! Bagaimana pula persiapan korang menjelang W杯 tahun nih?? Ak cuba ntk imbas kembali W杯 2002; waktu tuh suwey giler bila tv umah rosak x kluar gambar, hanya kluar suara jer pada petang 31May, hari pembukaan W杯! Memandangkan cume ada 1 tv jer kat umah, setiap kali ada match best, ak terpaksa layan kt umah member, tp kalo match tuh ditayang pada waktu malam, 仕方なく (helplessly) hanya leh tau keputusan daripada surat khabar keesokan hari nyer jer.. -_-" Final waktu tuh antara Brazil vs Germany ak layan kt mamak; tp sengal waktu tuh mamak pon penuh membuatkan ak terpaksa layan bola sambil berdiri sepanjang perlawanan.. W杯 2006 yang berlangsung di Jerman membuatkan ak terlepas banyak perlawanan penting gara2 waktu perlawanan disiarkan pada awal pagi; kelas stat awal jadi terpaksa layan highlight jer keesokan hari nye~ (真面目 giler) Nasib baik final hujung minggu jadi memang x pernah miss aa~ 

 Jadual perlawanan W杯 2010

Ini merupakan kali pertama ak dapat menghayati suasana piala dunia di negara yang berjaya menyertai pertandingan tersebut~ Kalo x silap sekitar bulan 5 ada diadakan perarakan piala W杯 di Tokyo; (jauh sangat dari tempat ak jadi x g) Iklan2 di televisyen juga turut sama menghangatkan suasana W杯 dengan menampilkan pemain2 kebangsaan seperti K. Honda~ Outlet2 dsb turut sama menghias pelbagai poster dan kedai2 sukan mula memperagakan jersi jpon melebihi jersi pasukan lain.. Namun, malang nyer persembahan pasukan Jpon dalam 3 perlawanan persahabatan baru2 nih dikritik terok kerana mencatat rekod kekalahan dalam setiap perlawanan.. Majoriti member2 lab ak semua x sokong negara sendiri membuatkan ak mula mempersoalkan semangat patriotik rakyat Jpon yang digembur2 tinggi sejak berada di Malaysia lagi.. (笑) Meskipun FAM tidak pernah menyertai W杯 sejak ia diperkenalkan pada tahun 1930, rakyat Malaysia boleh berbangga apabila salah sorang pengadil bagi perlawanan pembukaan W杯 2010 adalah rakyat Malaysia! (link) Bagi mereka yang blom memiliki jadual setiap perlawanan, korang leh download melalui sini~ Goal.com hari nih menunjukkan 10 iklan W杯 2010 terbaek pernah ditayangkan sehingga kini.. Ak minat giler iklan daripada Hyundai, jadi izinkan ak berkongsi ngan korang di sini~ 深イイ!


p/s Lagu rasmi W杯 2010 ialah "Waka Waka" yang dinyanyikan oleh Shakira; ramai x setuju dan lebih meminati lagu K'naan, "Wavin' Flag"~ Ak plak masih minat lagu "Boom" yang dinyanyikan Anastacia waktu W杯 2002~ ;)  

Tuesday, 8 June 2010

inFAMOUS


MyRating : 4.5/5
Gamestop rating : 9/10
Metacritic rating : 85
Gametrailer.com rating : 9.0
Gamespot : 9.0 (Editor's choice)

Game yang dibeli seblom balik Malaysia hujung bulan Feb tahun nih telah selamat dihabiskan jalan citer dia meskipun ade short mission yg x main lagi.. inFAMOUS menceritakan tentang seorang lelaki bernama Cole yg bekerja sebagai mat despatch~ Satu hari, bandar Empire tetiba meletop sehingga memusnahkan banyak bangunan sekitar dan meragut beribu nyawa~ Waktu tersedar, Cole mendapati dia memiliki kuasa elektrik yang mengalir dalam diri dia.. Jalan citer inFAMOUS agak menarik kerana terdapat dua misi penting dalam game nih; misi membongkar rahsia Cole mendapat kuasa tersebut dan misi menyelamatkan bandar Empire daripada orang2 jahat yang diracuni oleh kuasa asing.. Disebabkan bandar Empire telah diletupkan, antara tugas2 Cole ialah menghidupkan semula penjana kuasa di beberapa pelosok bandar tersebut; memandangkan ak merupakan pelajar aliran kejuruteraan elektrik, siapa sangka dengan main game pon boleh boleh didedahkan dengan sistem penjana kuasa dan cara ia bekerja ;) Setiap kali Cole menyambung semula bekalan elektrik yang terputus pada 電動発電機 (motor generator) tuh, dia akan memperoleh teknik2 baru dalam permainan antara nye baling bom elektrik, perisai daripada tembakan senjata api, dan boleh terapung di udara~ Dalam game nih, pemain juga boleh mengawal Cole ntk jadi watak baik yang disukai penduduk, atau watak jahat yg dibenci penduduk~ Menurut wikipedia, jalan citer game nih terlalu menarik sehinggakan ia bakal dijadikan filem di masa akan datang! Layan dulu trailer game nih dan sila buat keputusan~  

Monday, 7 June 2010

BBQ MyKyoto

6 Jun - LAKE BIWA



Majlis BBQ anjuran MyKyoto telah selamat dijalankan pada hari nih bertempat di sekitar 琵琶湖 (Lake Biwa); tasik yang terbesar di Jpon.. MyKyoto secara umum nya dianggotai oleh rakyat Malaysia yang menetap di sekitar 京都 (Kyoto) dan majoriti nye adalah pelajar PhD dan tinggal bersama keluarga~ Majlis bermula sekitar jam 1000; yang 京都 datang naik keter manakala bdk2 Rits datang menaiki basikal jer sebab jarak yang agak dekat dan mengambil masa ± 30 minit perjalanan~ Kecewa dengan sikap 後輩 yang masih gagal peka dengan budaya Jpon yang terkenal dengan menepati waktu; suruh tunggu dekat 市役所 (City Hall) sekitar jam 0930 tp waktu tuh pon ada yang masih blom bangon lagi -_-" Konvoi berbasikal pelajar Rits seramai 10 orang bertolak sekitar jam 1045 dan tiba di destinasi sekitar jam 1130 kerana dalam perjalanan singgah beli makanan ringan dan minuman di ドンキホーテ~ Juadah yang disediakan memang beraneka pilihan; シーフード (seafood) seperti udang, tiram dan sotong =) Ayam BBQ paling laku sebab ak cume dapat makan empat 3 ketul jer~  Menu tambahan antaranya ialah sate ayam dan daging, dan juga kuey teow= Selesai mengisi perut, kitorang berehat dulu seblom menunaikan solat zuhur berjemaah~ Selain kitorang, ramai juga pengunjung yang mengadakan BBQ pada hari yang sama memandangkan cuaca begitu baik~

Paling best waktu kitorang tengah solat, ada sorang mat Jpon yang berusia dalam lingkungan 30-an berseluar pendek dan memiliki tatoo di lengan kiri nya sedang khusyuk melihat dari tepi sambil berdiri.. Bila kitorang abis solat, dia tampil sambil bertanya apa yang kitorang tengah buat dari tadi~ Ghupe2 nyer ini merupakan pertama kali dia melihat cara umat Islam menunaikan solat, dan sempat bertanya macam2 soalan tentang solat seblom disambung oleh rakan dia yang tampil dari belakang diikuti 2 budak kecil (anak dia kot~).. Mungkin inilah keistimewaan penduduk 関西 (Kansai) yang jenis senang mesra dengan orang lain walaupon berbeza budaya= Selesai mengerjakan solat, para penganjur telah menyediakan 4 aktiviti permainan iaitu kuiz ala ice-breaking, permainan bawa bola ping pong menggunakan 箸 (Chopstick), meletopkan bola belon pihak lawan di kaki, dan aktiviti terakhir iaitu pertandingan melukis muka rakan~ Setelah selesai semua permainan, aktiviti suai-kenal pula di adakan memandangkan ada muka2 yang baru sampai tahun nih; paling best ada family yang baru jer sampai 2 minggu lepas! Dijangkakan selepas ni akan ada lagi aktiviti2 menarik anjuran MyKyoto sehingga bulan puasa.. Majlis bersurai setelah aktiviti bergambar di jalankan; konon nyer gambar nih akan dihantar sebagai "Salam Perantauan 2010" 


p/s Gambar2 lain boleh diusha melalui sini

Sunday, 6 June 2010

Train


Train merupakan salah sebuah band yang berasal daripada California; dianggotai oleh 3 pemuzik iaitu Patrick Monahan (vocals, harmonica), Jimmy Stafford (guitar, vocals), dan Scott Underwood (drums, percussion)= Debut album pertama Train adalah pada tahun 1998 dan lagu hit diorang pada ketika tuh ialah "Meet Virginia"~ Lagu yang membuatkan diorang feymes gila babeng merupakan single dalam album kedua diorang pada tahun 2001 yang berjudul, "Drops of Jupiter"~ Serius layan giler lagu nih meskipun dah banyak kali dengar sehingga kini masih x jemu=  Album ke 3 diorang juga boleh tahan feymes dengan single "Calling All Angels" menjadi lead single~ Lagu "Ordinary" yang merupakan soundtrack filem Spiderman 2 pon boleh tahan layan gak= Album ke 4 yang dikeluarkan pada tahun 2005 gagal menarik perhatian ramai konon nyer salah pada pemasaran membuatkan diorang senyap selama 3 tahun.. Train kembali dengan album terbaru berjudul "Save Me San Fransisco" pada tahun lepas dan lagu hit diorang sampai skang masih mengungguli carta Billboard top 100~ Enjoy!


Hey, hey, hey

Your lipstick stains on the front lobe of my left side brains
I knew I wouldn't forget you, and so I went and let you blow my mind
Your sweet moving, the smell of you in every single dream I dream
I knew when we collided, you're the one I have decided who's one of my kind
 
(Chorus)
Hey soul sister, 
ain't that Mr. Mister on the radio, stereo, the way you move ain't fair, you know!
Hey soul sister, I don't want to miss a single thing you do... tonight

Hey, hey,hey

Just in time, I'm so glad you have a one-track mind like me
You gave my life direction, a game show love connection we can't deny
I'm so obsessed, my heart is bound to beat right out my untrimmed chest
I believe in you, like a virgin, you're Madonna, and I'm always gonna wanna blow your mind

(Chorus)

The way you can cut a rug, watching you's the only drug I need
You're so gangsta, I'm so thug, you're the only one I'm dreaming of
You see, I can be myself now finally, in fact there's nothing I can't be
I want the world to see you be with me

(Chorus)
Hey soul sister, I don't want to miss a single thing you do...tonight
Hey, hey,hey

Tonight
Hey, hey,hey
Tonight

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC