Followers

Sunday, 31 January 2010

iPhone 3GS : 結果発表

JUN 2009
Bulan ak menetapkan ak ingin memiliki iPhone 3GS setelah kagum ngan prestasi iPhone 3G milik 後輩 (junior) warga 近大 (Kinki University) sewaktu mengenap di umah diorang.. Sejak dari tuh, ak dah dok usha tarikh handset nih akan 発売 (release) di Jpon disamping membaca 噂 (rumors) mengenai potensi model 3GS berbanding model 3G.. Kelajuan internet ditambah lagi dgn kemampuan digital kompas membuatkan ak x sabar2 jer nk tunggu tarikh pelancaran model nih..Kalo x silap, waktu hujung2 bln nih la model 3GS 発売 di seluruh cawangan Softbank.. Sebagai langkah berjaga2, ak x rancang ntk terus angkat sebaliknye memerhati kalo2 ade masalah pada model tersebut di internet.. Kempen awal2 skali ntk model 3GS ini ialah daripada akhir Jun sehingga akhir September so ak pikir masa masih panjang ntk ak wat keputusan~

JULAI 2009

Waktu nih ak dah mula rancang tarikh nak angkat model terbaru iPhone tp dek kesibukan ngan 院試勉強 dan 研究 (research) membuatkan ak bersabar sehingga hujung bulan baru buat keputusan.. last2 x angkat jugak dan plan ntk angkat waktu dah sampai 関東 (kantou) nanti.. Sambil2 tuh ak sempat kutip maklumat daripada rakan2 yg dah memiliki 3GS dan salah sorang ak sering roger ialah piji.. ak dok tanye dia pasal harga dan kepuasan dia setelah menggunakannyer dan ternyata dia memang x menyesal membelinyer.. sorang 先輩 (senior) kt lab pon gune 3GS tp dia kate baik jangan angkat sebab bil telefon dia naik kaw2 lepas gune handset tuh.. kt sini memang nampak sangat pro n kontra kalo guna iPhone 3GS=

OGOS 2009

X ak sangka waktu berada di 関東, jadual perjalanan ak penuh membuatkan ak tunda juga hasrat ak ntk memiliki 3GS selepas tamat 入試 (entrance examination).. Sepanjang berada di 関東, banyak kali gak ak kluar masuk kedai Softbank ntk mengutip maklumat mengenai 3GS, proses pertukaran, dan jumlah wang yg perlu disediakan~ Selepas abis 入試, hasrat tuh bertukar lagi kepada awal bulan berikut nyer kerana ak pikir lagi senang kira kalo stat guna dari awal bulan.. Waktu berborak2 ngan 店員 (clerk) Softbank, ak risik ade kemungkinan x kempen tersebut dilanjutkan kerana memikirkan kebarangkalian ntk ak angkat iPhone 3GS setelah kembali ke Jpon semula iaitu Oktober.. 店員 tuh cakap mungkin ada sebab buat masa nih stok x banyak dan orang plak makin ramai nk tukar.. 店員 pon kate dia sendiri minat nk angkat iPhone 3GS lepas nih~ ;)


SEPTEMBER 2009
Selepas berfikir masak2, ak buat keputusan ntk angkat iPhone 3GS pada 4/9/2009 iaitu sehari seblom ak pulang ke Malaysia.. Seblom tuh ak ade tanye kedai Softbank tempat ak mengenai stok iPhone dan diorang kate kalo nk kene tempah, kalo tempah, lepas seminggu lebih baru dapat.. memandangkan ak dah xde masa, ak plan ntk pergi beli jer kt ピックカメラ kt 京都 (Kyoto) dengan beranggapan situ kompem xde masalah kehabisan stok dsb.. tp dugaan ak tersilap bila kt situh pon xde stok~ ak dah mula menyesal sbb x tempah awal2, ak try carik kt kedai2 Softbank area 京都, sampai ke 四条 (Shijo) ak pusing tp semua kedai yg ak pergi cakap xde stok.. ak pulang ke Malaysia ngan hampa kerana x dpt berbangga ngan family (笑).. Waktu balik kampong beraya pon tensen jer x dpt tunjuk handset baru kt cousin2 yg lain~ (大笑).. Dok bercerita pasal iPhone 3GS membuatkan abang ak pon berminat nk angkat satu memandangkan MAXIS turut buat kempen yg sama tp pakej dia berlainan ngan Softbank.. pelik gak pakej MAXIS yg menetapkan bayaran berdasarkan bilangan packet internet sbb setau ak, iPhone nih kita gune skit jer pon dia dah makan banyak packet.. nasib baik Softbank kasi unlimited use teruih meskipun ada letak harga terendah penggunaan internet.. ;)

OKTOBER 2009

Kembali semula ke Jpon, ak dikejutkan ngan sorang lagi member 研究室 (lab) yg dah angkat iPhone 3GS sewaktu cuti 夏 (summer) yg lepas.. Kempen iPhone 3GS turut dilanjutkan sehingga akhir Januari 2010 membuatkan semangat ntk memiliki iPhone 3GS kian membuak2.. Sibuk ngan 学会 (Student Conference) memaksa ak sabar lagi plus waktu tuh dah tengah2 bulan, so ak pikir nk angkat bulan berikutnyer.. Ak try tanye stok kt kedai Softbank terdekat ngan umah dan terkejut stok banyak lagi, so ak mintak dia save satu ntk ak sampai awal bulan depan tp dia cume kasi tempoh seminggu jer~ Bincang ngan 先輩, dia bagitau kalo nk 一括支払い (bayar full), baik angkat kt kedai elektrik sebab leh dapat point.. Nasib baik kedai Softbank tuh cakap kalo ak x datang amik lepas seminggu, dia akan anggap ak x buat tempahan langsung~ ;)

NOVEMBER 2009

Belajar daripada kesilapan lepas, ak call dulu cawangan Softbank di ピックカメラ 京都 bertanyakan stok dan selepas dpt 確認 (confirmation) stok masih banyak, ak bergerak terus ke 京都 dgn hajat ntk memiliki iPhone 3GS setelah sekian lama memburunye.. Waktu tgh isi borang 契約 (kontrak), 店員 tuh tanye ak samada ak memiliki kupon Softbank.. ak cakap xde, pastu dia tanye plak kalo2 ade member yg baru tukar pakai iPhone 3GS seblom nih.. kononnyer kalo ade kupon tuh, ak leh save 5000円; satu jumlah yg agak banyak dan peluang yg semestinye x mahu ak lepaskan.. ak roger sorang 先輩 yg baru jer stat pengajian masters di Rits bln 9 yg lalu kalo2 dia masih simpan kupon tuh.. 先輩 tuh cakap ade jer membuatkan ak minta 店員 save kan iPhone 3GS tuh dan berjanji akan datang pada minggu berikut nyer skali ngan kupon tersebut.. Minggu berikut nyer ak g balik ke 京都 dgn harapan akan memiliki iPhone 3GS siap dapat jimat 5000円 lagi= Malang giler bila ak tunjuk kupon yg ak terima daripada 先輩 tuh, 店員 tuh cakap kupon tuh dah di guna pakai, frust giler ak memaksa ak suruh 店員 tuh simpankan skali lagi model tersebut selama seminggu.. Ak tanye balik ngan 先輩 tuh mane tau ade kupon lain tp dia cakap dia cume ade 1 kupon jer.. -_-" Waktu tuh pon dah hampir hujung2 bulan membuatkan niat ak ntk memiliki iPhone kian pudar..


DISEMBER 2009
Softbank memberikan kejutan buat sumer apabila memberikan tawaran harga baru iPhone 3GS
16GB serendah 0円 dan hal nih ternyata menggugat nafsu ntk memiliki iPhone 3GS kian kembali.. Ak siap dah angkat cover iPhone iaitu jenama Otterbox yg berharga sekitar 5000円 kerana khuatir kalo2 jatuh pecah ke ape.. ak tanye pendapat member2 termasuk cousin2 samada perlu ke x ak angkat iPhone 3GS nih.. Sementara tuh di Malaysia, dah ramai kenalan2 termasuk abang ak sendiri dah pakai iPhone 3GS meninggalkan ak ;) Salah sorang penggemar jenama Apple memberitahu ak tentang 噂 iPhone 4G membuatkan ak nekad ntk menunggu jer sehingga model baru 4G plak ;)


JANUARI 2010
Waktu pertengahan bulan nih, tetiba Softbank buat promosi kaw2 termasuk datang ke Rits dan membuat tawaran menarik antaranye hadiah PS3 dan tiket ke Disneyland tp ia belom cukup ntk menukar keputusan ak ntk target 4G plak =)

***********************************************************

Antara faktor2 yg membuatkan ak fikir banyak kali ialah :-

1) 一括払い pon masih kene bayar ± 1万円 waktu 解約 (cancellation of contract) nanti..
2) warranty yg leceh... nk tukar battery pon banyak hal kate nyer..
3) samada nk 新規 (new) atau pon 機種変更 (model change)
4) kenaikan bil tepon selepas pakai iPhone 3GS.. buat masa nih bil tepon ak maintain bawah 2000円 ;)
5) Kalo nk dapat line kt umah, handset tuh perlu letak kt tingkap, kalo terdedah lama kepada cahaya matahari, ak risau iPhone tersebut akan rosak=
6) Ramai sangat dah tukar; hampir 90% kenalan ak dah pakai iPhone= x nak la tiru diorang~

p/s harap2 ak dapat angkat iPhone 4G lepas nih= ;)

Saturday, 30 January 2010

退学 (drop school) ?

Beberapa hari yg lepas, waktu ak sedang berjalan kaki menuju ke lab setelah selesai menguruskan hal umah baru di 生協 (coop), ak terserempak ngan 高山先生 (Lecturer yg ibarat wakil Rits dalam JUCTe).. Borak pasal ak x sampai seminit terus bukak citer pasal A (bukan nama sebenar) yang masih tidak hadir ke universiti meskipun pernah berikrar ntk berubah depan 先生 tersebut.. 高山先生 minta ak bagitau A yg dia ingin tolong A dapatkan 奨学金 (scholarship) daripada YPM supaya A leh 留年 (repeat year) bermula 春 (spring) depan.. Setau ak, YPM memang dah sound awal2 A seblom nih yang diorang x akan kasi 奨学金 kt A sebab mengikut pemantauan diorang, A x lepas syarat ntk dapat 奨学金 kerana x hadir ke kelas dalam suatu tempoh masa yg agak lama.. 高山先生 cakap dia akan tolong tulis surat dan hantar ke YPM, memaklumkan kt diorang yg A ada suatu penyakit ala2 'mental' yg membuatkan dia malas nk ke universiti.. kononnyer 2 先輩 (senior) seblom nih pon dapat 留年 setelah YPM terima surat daripada 高山先生 yg mengatakan diorang mempunyai penyakit cam A hidapi skang nih.. 高山先生 punya lah baik hati nk tolong, so ak bagitau perkara nih kt A, tp malang nyer, A masih degil enggan berjumpa dgn 高山先生 di Rits..

Gambaran penulis mengenai penyakit yg dicakapkan oleh 高山先生

Semalam, waktu sedang buat2 busy ber-研究 (research), buat pertama kali ade orang yg call lab mencari ak dan orang tersebut ialah 高山先生 yg meminta ak berjumpa dia di personal room dia.. Waktu ak sampai, dia tunjukkan yg dia dah tulis surat dan minta ak hantar kepada A~ Sekali lagi ak disoal-siasat mengenai A memandangkan kitorang tinggal serumah meskipun sejak kebelakangan nih dah jarang berjumpa.. 高山先生 memberikan pandangan yg mengatakan kemungkinan besar A akan 退学 memandangkan 奨学金 pon x dapat, memang harapan la keluarga nk support life dia kt Jpon nih.. Dlm surat tersebut, 高山先生 minta A jumpe dia minggu dpn untuk membincangkan ttg 進路 (course of future life) dia lepas nih sambil bercerita sedikit ttg 退学手続き (dropping out of school procedure).. Ghuper2 nyer nak 退学 pon sama 'leceh' ngan 入学~ Antara step ntk 退学 ialah memula korang akan di soal-siasat dulu oleh 学科長 (Dean of faculty) seblom di bincangkan ke peringkat atasan.. Jika A x melalui cara yg 'selamat' ntk 退学 tersebut, kemungkinan besar ia akan memberi 迷惑 (trouble) kepada semua 後輩 (junior) selepas nyer~ Salah sorang 先輩 HELP 2 JAD 5 telah memilih jalan yg 'salah' ntk 退学 tp nasib baik dia HELP 2, x effect sangat pada HELP 3 (pada firasat ak=)~


Update terbaru yg ak terima daripada sumber yg boleh dipercayai mengatakan A sedang cuba ntk mendapatkan belas ikhsan YPM ntk memberikan 奨学金 kepada nyer supaya dia leh 留年~ Ak sentiasa menyokong orang yg ingin berubah; walaupon kita berbeza 学科 (faculty), ak tetap 尊敬 (respect) A sampai skang.. kalo x, masakan ak sanggup tulis pasal A kt page ak dalam モメント JAD 6.. Kepada rakan2 sekalian, ayuh beri sokongan moral kepada A agar dia dapat berubah kepada manusia yg lebih berguna ntk keluarga, bangsa, agama dan negara~

Wednesday, 27 January 2010

Nickelback


Kumpulan hard rock yg dianggotai oleh 4 orang warga Canada nih merupakan salah sebuah band yg terkenal dan diminati ramai termasuk ak.. Nama kumpulan nih di ilhamkan oleh gitaris Mike Kroeger sewaktu dia bekerja di Starbucks; dia selalu cakap kt pelanggan dia, "Here's your nickel back" sewaktu memulangkan baki duit.. Ak mula kenal band nih sekitar tahun 2001, ketika lagu terkenal band nih, "How you remind me" terlalu kerap dimainkan di corong2 radio Malaysia~ Sejak daripada tuh, ak mula mengikuti lagu2 lama termasuk lagu2 baru group nih sampai skang.. Teringin sangat nk g konsert Nickelback skali kalo2 diorang buat World Tour lagi di Jpon.. Ntk entri nih ak ingin memperkenalkan kepada korang 10 lagu terbaik Nickelback hasil undian ramai oleh AOL Radio.. Check it out~

************************************************************

10) Nickelback : 'Figured You Out'

Did you know? In addition to being voted by VH1 as one of the "40 Most Awesomely Bad Dirty Songs...Ever," the song reached No. 1 on the Canadian Singles chart and charted on the U.S. Billboard Hot 100, the Billboard Hot Mainstream Rock Tracks, and the Billboard Hot Modern Rock Tracks.


9) Chad Kroeger
: 'Hero'

Did you know? Director Nigel Dick filmed the music video atop a building in New York City, with interspliced footage from 'Spider-Man.'



8) Nickelback : 'Gotta Be Somebody'

Did you know? 'American Idol' alum and country artist Bucky Covington released a cover of this Nickelback song as his fifth single in Oct. 2009 and included it in his second studio album, 'I'm Alright.'



7) Nickelback : 'Photograph'

Did you know? An a cappella group at Cornell University, called The Chordials, tackled our No. 7 Best Nickelback song in 2007.



6) Nickelback : 'Burn It to the Ground'

Did you know? At a UFC match, professional MMA fighter Ben Rothwell played the song during his entrance in his fight against Calin Velasquez.



5) Nickelback : 'Rockstar'

Did you know? Celebrities featured in the music video for the parody on stardom include, among others, Dale Earnhardt, Jr., Eliza Dushku, Gene Simmons, Wayne Gretzky, the cast of 'The Girls Next Door,' Kid Rock, Lupe Fiasco, Nelly Furtado, and Ted Nugent -- leaving the band to make a six-second appearance, right at the end.



4) Nickelback : 'If Today Was Your Last Day'


Did you know? Lead vocalist Chad Kroeger says this song is his favorite off 'Dark Horse,' calling it "very motivational, and very positive."



3) Nickelback :
'Far Away'

Did you know?
Chad Kroeger refers to this Nickelback song as the band's "only" love song in their entire repertoire.



2) Nickelback : 'Someday'

Did you know? The song -- like other Nickelback hits -- depicts a failing relationship as the man tells his love: "Someday, somehow / Gonna make it allright but not right now." The music video shows a woman crying over the loss of her love, but the woman's fate is played out differently on the iTunes video release (as opposed to the original) -- for she walks away from the accident alive and unharmed instead of a ghost of her.



1) Nickelback :
'How You Remind Me'

Did you know? According to Billboard, this Nickelback song was the most-played track of 2002 -- and went on to win a Juno Award for Best Single of the Year in 2002 and a Grammy nomination in 2003 for Record of the Year.



Source

1) wikipedia
2) AOL radio
3) youtube

Tuesday, 26 January 2010

Menyapu khuf (kasut)

Selama di Malaysia, ak x pernah praktikkan amalan menyapu khuf kerana lazimnye surau pon banyak tempat ambil wudhu' dan suhu di Malaysia yg panas dan lembap sepanjang tahun juga x menyusahkan ntk membasuh kaki.. di Jpon, terutama musim sejuk seperti skang nih, amalan menyapu khuf agak kerap dilakukan kerana suhu yg sejuk menyukarkan kita ntk membuka kasut dan stokin ketika mengambil wudhu'.. Kalo kt umah memang lain citer, tp bila berada di luar umah waktu kluar berjalan, bila masuk waktu solat, memang amalan menyapu khuf dipraktikkan hampir semua muslim x kire jantina.. Ramai yg praktikkan amalan nih lepas tgk member lain buat, tp x tau secara detail mengenai amalan nih.. Yakin ke cara kita menyapu khuf tuh?? Ape teknik yg betul ntk menyapu khuf nih ek?? Ntk entri nih, izinkan ak bercerita serba sedikit ttg amalan menyapu khuf nih berdasarkan kitab "Ringkasan Ilmu Fiqh (Mengikut Mazhab Imam Shafie)" karangan ustaz ak, Habib Syed Omar bin Abdullah Alshatrie~

****************************************************************************

Menyapu khuf ialah menyapu di bahagian atas sepatu sebagai ganti membasuh kaki ketika berwudhu'. Hukumnye adalah harus bagi lelaki n pompuan pada apa jua keadaan, dan pada apa musim jua, dan pada ape ketika jua dgn syarat2 tertentu.

Syarat2 menyapu khuf

  1. Khuf dipakai ketika seseorang itu suci dari hadas kecil dan besar
  2. Khuf itu hendaklah menutupi bahagian kaki yg wajib dibasuh
  3. Khuf itu hendaklah dpt menahan air dari menembusi ke kaki.
  4. Khuf itu hendaklah kuat yg boleh dibawa berjalan selama sehari semalam bg yg bukan musafir dan 3 hari 3 malam bg musafir (dalam perjalanan)
  5. Khuf itu hendaklah diperbuat dari benda yg suci

Masa yg dibolehkan menyapu khuf

Dibolehkan menyapu khuf selama :-
  1. Sehari semalam bagi yg bermukim (yg menetap dalam negeri iaitu bukan dlm pelayaran)
  2. 3 hari dan 3 malam bg yg musafir (yg dlm pelayaran)
Permulaan masa menyapu khuf
- Masa menyapu khuf bermula dari batalnye wudhu' sesudah memakainye. Sekiranya yg membatalkan wudhu' itu panjang masanye, maka dikira dari penghujung sebab yg membatalkan. Contohnye seperti tidur, maka masa menyapu khuf bermula dari bangun dari tidur tersebut.

Cara menyapu khuf


Dilakukan dengan menyapu atas khuf di sebelah kanan sekali dan sebelah kiri sekali dgn tangan @ sesuatu benda yg telah dibasahi. Tidak semestinye menyapu rata ttp memadai walaupon sedikit.

Cara yg afdhal ialah menyapunye dgn jari2 tangan kanan dimulakan di hadapan ke atas membawa ke belakang dan jari tangan kiri di belakang khuf sebelah bawah membawa ke hadapan.

Yang membatalkan menyapu khuf
  1. Tertanggal ataupon koyak khuf itu walaupon sebelah
  2. Telah tamat had masa menyapu
  3. Berhadas besar

Saturday, 23 January 2010

Gaming Experience

23 Januari - KUSATSU

Sambil buat2 busy ngan 卒論 (graduation thesis) yg masih x kemana.. ak tgh sibuk ngan benda2 yg akan ak bawak masuk ke umah baru nanti.. buat masa nih, ak dok merancang ntk beli tv baru memandangkan tv skang nih terlalu kecik ntk memuaskan 'gaming experience' ak.. tv 22 inci jenama panasonic ak beli 2 tahun lepas semata2 ntk bermain ps3 tp sampai skang ak nyesal sbb tv nih xde HDMI plug in dan xde DVI plug in ntk komputer.. paling bikin panas bile ak kene tipu ngan akak Bic Camera (ピックカメラ) yg mengatakan tv ak leh main game GTA4 kalo ak beli D2 plug in.. bukan main semangat lagi ak beli, skali bile pasang masih xleh main gak GTA4 yg memerlukan tv yg berkapasiti 'video mode' 720p.. hmm, salah ak gak sebab x study btol2 pasal tv nih memandangkan dah jelas, nyata dan terang tertulis kt manual tv nih yang video mode nyer cume mencecah 576p jer.. ntk mendapatkan kepuasan di tahap optimum, ak harus memiliki sebuah tv yg bersaiz antara 32~40 inci dan memiliki sekurang2 nyer 3 HDMI plug in.. sejak 2 minggu lepas lagi dah survey harga2 tv di auction dan ternyata harga tv 40 inci benar2 melebihi budget ak.. so skang nih ak tgh 迷う (to be puzzled) samada nk angkat 32 inci atau 37 inci.. biasanye kalo nk angkat 37 inci kene tambah lagi 2万円 dan ini yg benar2 merunsingkan ak..


Satu lagi benda yg ak sedang cari ialah desktop memandangkan laptop ak; HP pavilion tx 2000 ternyata x memuaskan hati ak meskipun dah tukar OS baru (windows 7), laptop nih masih slow dan x dapat mainkan video file HD dengan lancar.. ditambah lagi ngan wireless card yg tetiba ada masalah membuatkan ak begitu memerlukan sebuah desktop yg mantap! Ciri2 desktop yg ingin ak miliki semestinye memiliki kapasiti dan kemampuan yg diperlukan ntk membolehkan bermain game2 terbaru dengan lancar dan puas hati memandangkan game2 ps3 terlalu mahal.. budget ak adalah sekitar 10万 memandangkan hasil survey yg ak jalankan keatas member2 gamers yg lain menyatakan budget pc diorang skang pon sekitar harga tuh.. Sebelum nih ak dok kejar Gateway FX 6800-03 yg kononnyer antara CPU tercanggih buat masa nih.. ak x perlukan sebuah monitor memandangkan desktop nih akan ak pasang kt tv baru ak nanti menggunakan wayar HDMI.. cume yg buat ak 迷う ialah FX 6800-03 nih disertakan skali ngan keyboard, mouse dan sound speaker yg ternyata merugikan buat ak kerana ak nk beli wireless keyboard ngan mouse nanti.. sound speaker pon x perlu sebab ak nk pasang kt tv.. Argh~ susah btol nk shopping camni~ -_-"

Thursday, 21 January 2010

住宅保証人 (residence guarantor)

21 Januari - KUSATSU

Salah satu aspek penting bagi mendapatkan sebuah umah ialah tanda-tangan seorang penjamin atau dalam jpon nyer 保証人~ Sewaktu pertama kali datang ke Jpon, kitorang dimaklumkan bahawa Asia SEED (orang tengah antara YPM dan JUCTe) akan menjadi 保証人 bagi umah yg bakal kitorang duduki.. Waktu nk isi 申込書 (application form) kt Apaman Shop dulu pon xde masalah sangat= Stat 後輩 (jr) yg datang tahun lepas yg Asia SEED minta pihak universiti untuk jadi 保証人 bagi pelajar.. Skali dengar benda nih sepatutnyer x jadi masalah besar sebab dah nama pon universiti, mesti dah biasa 留学生 (foreign student) minta tolong ntk jadi 保証人 nih.. ternyata sangkaan ak meleset apabila di maklumkan pada staff 理工学部事務室 (Dept. Science & Engineering Office) tentang hal 保証人, diorang suruh tanye balik kt 国際課 (International Dept.) sebab selalunyer urusan 留学生 ditanggung oleh pihak 国際課.. tp bila tanye plak kt 国際課, ade masalah plak sampai diorang pon x pasti leh jadi 保証人 ke x.. 結局 (In the end) 住宅保証人 bagi umah dak 後輩 bukan 国際課 tp 理工学部事務~


Lan pali yg dah carik umah awal lagi daripada ak bagitau yg Asia SEED akan jadi 保証人 ntk kitorang.. tp bila ak 確認 (confirm) balik ngan pihak Asia SEED, diorang suruh pihak universiti yg jadi 保証人 memandangkan kitorang akan masuk sebagai 新規 (fresh) masters degree student; bukan 編入 (admission) lagi dah.. kononnyer kes lan pali spesel skit sebab waktu tuh diorang pon x pikir lagi pasal 保証人 bagi HELP 3 batch 1 yang berjaya sambung masters.. Bila ak maklumkan kt staff 理工学事務室, skali lagi diorang bagitau yang 保証人 akan menggunakan nama 課長 (section manager) 国際課.. Ingatkan dah selesai, tp bila ak g 国際課 ntk mintak tanda-tangan 課長 tuh, tetiba jer staff2 kt situ dok pening apsal 国際課 plak yg jadi 保証人 sebab seblom nih Asia SEED yg pegang.. Musykil giler ak sebab kepala (university) dah same, tp badan (department) lain jer dah teruih biol jadi nyer.. Kebelakangan nih dah banyak kali ak kluar masuk 国際課 selain tanye pasal VISA 延長 (extend), nasib baik 課長 tuh sporting jer tolong signkan.. Akhirnyer boleh la ak selesaikan hal umah~ eh nanti dulu, tetiba dapat plak 払込取扱票 daripada staff 国際課 yg meminta ak masuk 保険 (insurance) umah berharga 9000円 ntk 2 tahun~ kononnyer benda nih wajib ntk pelajar2 yg mintak 保証人 under 国際課 -_-" (siot, ingatkan free jer=)

Wednesday, 20 January 2010

家探し(House hunting)

19 Januari - KUSATSU


Setelah berjaya mendapatkan biasiswa, ak kene stat cari umah baru memandangkan lepas nih dah x duduk umah bertiga lagi= lan pali pon dah jumpe umah, so ak pon kene cari umah baru gak~ pada awalnye ak ingat nk stay skali ngan 後輩 yg kebetulan ade bilik kosong.. advantage duduk umah bertiga ialah SAVING! tp bila pikir2 balik, banyak gak pro n kontra dalam hal duduk bertiga aka room sharing nih.. berbeza duduk di TBP sewaktu menuntut di UniSEL dulu yg semuanye ditanggung oleh YPM, hidup di Jpon nih bertanggung pada diri sendiri sepenuhnyer.. kalo dulu x perlu sibok2 pasal sewa umah, bil elektrik, cuci tandas, buang sampah dsb sebab semuanyer diuruskan oleh YPM.. bila dah sampai Jpon baru tau kenapa x ramai pelajar berminat duduk ramai2 dalam satu umah.. Antara masalah2 yg sering muncul apabila 'home sharing' di Jpon ialah :-
  • Isu buang sampah : pada awalnye memang x jadi isu, tp bila dah asik muka yg sama jer dok buang sampah, lame2 rasa x puas hati plak.. member lain reti buat sampah tp x reti nk buang.. dah la sampah nk buang kene ikut hari, skali terlepas memang tensen jer nk tunggu hari jenis sampah tuh dikutip semula..
  • Cuci tandas : kalo dok berdua memang tau sangat la sape yg buat dajal, tp kalo dok bertiga atau lebih memang pening kepala gak sape yg x reti nk flush dsb.. tandas @ tempat mandi kalo x rajin cuci akan naik カビ (mold)~ kalo dibiarkan begitu sahaja dalam tempoh masa yg tertentu, waktu nk cuci nanti memang payah gile nk bersihkan..
  • Bil : Isu nih paling sensitif.. lebih2 lagi kalo dah terang2 sangat ade sorang member tuh memang banyak guna elektrik, gas dsb~ Benda2 lain nk pulak sama-rata tapi bila masuk bab penggunaan elektrik, senyap plak~ memang kacau..
  • Bising : Terus-terang isu nih memang kalo x sound member tuh awal2, diri sendiri gak yg akan dapat stress.. dah la duduk kt negara orang, buat malu negara sendiri jer kalo buat bising sampai jiran panggil polis ape sumer~ -_-"
  • Duit : Ingatkan kalo dah duduk umah ramai2 xde la masalah kewangan.. tp timbul jugak kes nih sampai member tuh pinjam duit umah setelah duit simpanan dihabiskan ikut nafsu..
  • Awek : Haa.. nih jawapan yg kluar dari mulut member Jpon bila di tanye nape diorang x minat 'Home sharing' nih.. diorang kejarkan 'privasi' ngan awek ghuper nyer= -_-"
  • Air-cond @ 暖房 (heater) : Kalo sorang x gune, jangan la ade yg senyap2 g bukak mesin tuh memandangkan setiap bilik memang dah siap pasang air-cond.. x adil la camtuh~
Dan banyak lagi isu2 lain yg boleh diperbincangkan kt meja kopi.. Memandangkan duit biasiswa ntk pelajar masters lebih banyak skit, ak fikir lebih elok ntk ak pon cari umah 一人暮らし (living alone)~ Senang skit family nak datang nanti, plus boleh blaja cara berjimat dan hidup tanpa sokongan sebagai persiapan bila dah keje nanti.. Alang2 ak pon nak cari umah baru, ak tolong skali 超後輩 (junior JAD 8) ntk cari umah diorang kt Apaman Shop.. Seramai 7 orang (4L 3P) yg bakal memulakan hidup baru di Kusatsu bermula 春 (Spring) tahun nih.. Semestinye diorang kejarkan 'home sharing' dan ak juga syorkan begitu sebab memang 大変 (sakit) giler nk 一人暮らし dengan biasiswa degree nih~ Setelah berbincang lama ngan pihak Apaman Shop, ak berjaya dapatkan 貸家 (Rent house) untuk dak laki; istimewa abis la, dah la sewa umah pon murah giler ntk stay 4 orang.. jumlah bilik ade 6, tandas pon ade washlet, dapur dah disediakan IH, yg paling x boleh blah, setiap bilik dah disediakan lampu!! Waktu kitorang dulu bukan main leceh lagi nk pasang lampu sendiri, beli yg mahal nyer siap ade リモコン (remote control) lagi~ Ntk yg pompuan ak berjaya dapatkan umah dekat ngan 先輩 (senior) pompuan so xde la diorang 寂しい (lonely) sangat nanti.. umah diorang pon setiap bilik dah ade lampu!!


Ak bincang gak ngan pihak Apaman Shop ntk umah 一人暮らし; pilihan banyak tp syarat ak ialah umah tersebut terletak tengah2 antara 駅 (Railway station) dan 大学 (Rits).. pihak Apaman Shop syorkan ak satu umah yg menepati syarat2 yg ak kasi.. Seblom ak terima bulat2, ak bincang plak ngan pihak 生協 (Coop) yg turut mengendalikan hal 家探し nih~ Rezeki ak kot bila 生協 pon ade kontrak ngan satu umah yg betul2 berdekatan ngan umah yg disyorkan oleh Apaman Shop.. Lepas berbincang ngan pihak 生協 ttg faedah yg bakal diterima kalo amik tawaran umah yg diorang syorkan, ak bersetuju ntk pindah ke umah tersebut.. Gambar kt atas tuh merupakan pelan reka bentuk umah baru ak nanti.. 7 minit naik basikal g Rits ternyata menggembirakan hati nih setelah penat hampir 2 tahun mengayuh turun naik bukit semata2 ingin sampai ke menara gading.. Umah baru nanti pon kene gak naik bukit, tp xlah securam bukit yg ak dok turun naik skang~ Barang2 umah seperti mesin basuh ape sumer pon ak leh amik yg sedia ada skang memandangkan lan pali dapat 先輩 dia nyer~ Harap2 xde masalah sangat lepas nih~ oh yer, 後輩2 nanti tolong ak angkat barang ntk pindah yer~ よろしく \(~o^)/

p/s Jangan tanye ak pasal 'sorang' lagi tuh.. ak pon berminat gak nk tau~

Monday, 18 January 2010

Medical Check UP!

18 Januari - KUSATSU

Waktu surat tawaran biasiswa YPM blom sampai, kak Nur tanye ak bila nk balik Malaysia ntk selesaikan isi borang ape sumer.. ak pelik sebab xkan x boleh settlekan kt sini jer? kenapa mesti perlu balik?? Bila surat tawaran tuh sampai pada sabtu lepas, baru ak tau kenapa.. berbeza ngan surat tawaran UIA yg lebih menjuru pada 研究 (research), surat tawaran YPM lebih kepada keluarga; nak kene saksi sana sini, pastu part penjamin memang nak tak nak kene orang di Malaysia gak ntk sign.. borang maklumat peribadi siap mintak salinan sijil SPM!! Surat beranak ape sumer dah la ak simpan sendiri, nak suruh family tolong buatkan salinan pon ak rase diorang x tau mane ak letak (ak sendiri pon ingat2 lupe~).. Borang perjanjian sebanyak 4 buku nk kene sign yang paling mengejutkan.. nostalgia waktu mula2 masuk JAD dulu, banyak btol borang nak kene isi, isu penjamin lagi ape sumer.. ingatkan waktu sambung masters nanti dah x perlu kot sebab xde perubahan pon dari segi maklumat peribadi ape sumer, tp kene gak tulis balik sumer; dah macam orang baru masuk JAD la plak.. ;)


Satu lagi bahagian yg membezakan tawaran UIA dgn YPM ialah maklumat kesihatan peribadi.. Kononnyer kalo buat kt hospital berdekatan kene bayar sekitar 9200円 (Rm 337); suatu jumlah harga yg sepatutnye leh dapat lagi murah kalo buat kt Malaysia.. duit medical check up plak xleh refund membuatkan ak perlu mencari jalan paling murah ntk di lalui~ tanye kt 保健室 (school infirmary) boleh x minta tlg isikan maklumat kesihatan diri berdasarkan rekod medical check up bulan april tahun lepas.. diorang siap bawak ak jumpe doktor yg bertugas ntk bincang pasal hal nih; memula doktor tuh tanye ade x 注意事項 (important points) aka maklumat tambahan yg disediakan oleh pihak YPM berkenaan medical check up nih.. ak cakap la xde, pastu dia pelik sbb sepatut nyer ade sebab doktor2 perlu tahu ape yg perlu diorang isi dalam ruangan 'nota'~ Dalam ruangan mata, doktor tu bagitau ade sesetengah negara yg lain cara diorang rekod kekuatan mata, so dia x pasti camne cara doktor Malaysia tulis.. (mane la ak tau~) Rekod air kencing pon YPM nk se-detail yg mungkin; kononnyer klinik2 biasa xde peralatan yg khas ntk semak kandungan dadah dalam air kencing dsb so x leh buat.. X-ray pon doktor tuh bagitau yg biasanye X-ray perlu diperbaharui selepas 3 bulan so rekod medical check up ntk April tahun lepas dah xleh gune..


Disebabkan xleh dijalankan di 保健室, doktor tuh cadangkan ak g ke 滋賀医大 (Shiga Medical University) yg terletak bersebelahan dgn Rits.. nk buat kt situ kene ad surat sokongan daripada doktor, kalo x memang x dibenarkan langsung~ Sekali kt 滋賀医大 pon ade masalah membuatkan medical check up x boleh dilaksanakan kt situ; last2 pekerja tuh cadangkan ak g hospital berdekatan ngn umah bdk pompuan tuh gak~ Ak bincang balik ngan pihak YPM berkenaan medical check up dan borang2 lain; kononnyer pihak university dah sediakan dateline ntk pihak YPM bayar duit yuran so pelajar perlu lengkapkan segala maklumat yg dikehendaki dan hantar kepada YPM secepat mungkin supaya pembayaran dapat dijalankan dengan lancar.. Medical check up ditambah lagi dgn buku perjanjian yg perlu ditanda-tangani oleh para penjamin ape sumer membuatkan ak nekad ntk melaksanakan segala nyer di Malaysia jer~ Rits minta supaya yuran dijelaskan dalam bulan febuari nih; nak tak nak ak kene bayar guna duit sendiri dulu bererti x dapat la berjoli sakan seblom balik Malaysia nanti~ -_-"

Friday, 15 January 2010

Ada Apa Dengan Pisang?


Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi; sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital; makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mud anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah , yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi aka garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu . Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda .

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek . Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil . Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari . Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh .

Stress:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh . Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku 'The New England Journal of Medicine'

mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah .

Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, "Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!"


Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering.
Menakjubkan!

copied from email

p/s padan la house mate ak sorang nih 'rilek' jer selalu.. gara2 pisang ghuper nyer~ -_-"

Wednesday, 13 January 2010

奨学金 (Scholarship)

JAD batch 6 memecahkan rekod apabila lebih separuh bilangan pelajar yg berjaya mendapatkan tempat di universiti dan juga biasiswa daripada universiti2 ternama di Malaysia dan juga daripada YPM.. Jumlah yg begitu besar tuh ternyata mengejutkan ramai pihak kerana kalo ikut statistik batch2 yg lepas yg rata2 nyer sambung pengajian ke peringkat Masters dan PhD x sampai 10 orang pon~ Kalo x silap ak, hanye 2 orang pelajar jer yg gagal mendapatkan biasiswa lebih 40 orang yg berjaya mendapatkan tajaan biasiswa; 26 daripada nyer adalah tajaan YPM~ 26?! Angka yg paling x logik di dengari sebab sblom nih dok kecoh2 yg YPM cume nk amik sekitar belasan orang jer.. mana datang peruntukan besar sampai boleh support pelajar melebihi 20 orang nih?! Teringat waktu ak balik jumpe ngan 先生 (lecturer2) kt UniSEL; 水野先生 (Prof. Mizuno) bagitau ak yg diorang push kaw2 YPM ntk sediakan peruntukan yg besar ntk student2 yg ingin sambung pengajian= 水野先生 siap hantar surat kt presiden JABEC supaya berikan bantuan dari segi kewangan dan turut sama bergabung tenaga ntk push YPM.. Yg pelik nyer hubungan YPM ngan para 先生 agak 悪い (bad) konon nyer isu gaji pon kadang2 masuk lambat (wallahua'lam) tp diorang sanggup ketepikan sumer ntk bantu para pelajar diorang..


Peruntukan yg pada awalnye hanye ntk belasan orang tetiba naik hasil daripada sokongan para 先生 dan juga sumber2 lain yg ak pon x ketahui.. tp peruntukan waktu tuh masih x cukup ntk membantu ramai lagi pelajar yg turut mengejar biasiswa pada waktu yg sama.. Hasil perbincangan ngan kak nur, ak dapat tau yang YPM berjaya ajak UniMAS dan UIAM ntk join venture sediakan scholarship ntk student2 JAD 6 nih.. Tahniah pada mereka2 yg berjaya dapat tawaran daripada universiti dan bersedia ntk jadi pensyarah apabila tamat pengajian kelak~ Ak sangat berterima kasih pada 先生2 di JAD yg sudi menolong kitorang bagi mendapatkan biasiswa.. 先生2 merupakan kabel paling mahal skali kalo korang nk tau.. jagalah hubungan baik dgn 先生 korang kerana kelak diorang boleh tolong banyak dalam hidup korang.. So, harap2 lepas nih kalo 先生 ade buat open house ke ape, jangan la dok berkira ttg duit ke ape yerk~ Ak sentiasa menjaga hubungan baik dengan semua 先生 tak kira bangsa dan agama.. Hubungan yg terjalin cukup erat sehingga orang dok mengata ak anak angkat 先生 dsb~ Bak kate starch up, "diorang dengki ko dow.." Wallahua'lam, tepuk dada tanye hati~ Ustaz ak pon pernah cakap, "guru tuh ibarat pengganti ibu bapa.."


Ape yg membuatkan pelajar2 batch 6 teringin ntk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi?? Kenapa x balik Malaysia @ stay di Jpon ntk bekerja jer?? Dibawah nih ak letakkan kemungkinan2 yg ak fikir antara penyebab ramai pelajar batch ak yg ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi :-
  • 不景気 (business recession) : Faktor utama yg bukan sahaja membuatkan pelajar Malaysia yg ingin sambung belajar, bdk2 Jpon juga ramai give up 就職活動 (job hunting) dan menyediakan diri ntk 進学 (melanjutkan pendidikan)~ Kebanyakan syarikat2 besar hanye menyediakan tempat ntk bilangan terhad berbanding tahun2 sebelom nyer gara2 krisis ekonomi yg kian meruncing.. Waktu jumpe OB yg dah jadi 社会人 (working adult) dulu pon dia ade bagitau yg lepas nih memang kene struggle skit ntk dapat kerja lepas grad nanti.. siap suruh stat 就職活動 awal skit sebagai persiapan kalo nk keje di Jpon nanti..
  • 推薦 (recommendation) : Boleh kata sumer pelajar JAD 6 layak ntk menerima 推薦 daripada supervisor masing2 yg membolehkan kitorang skip ujian bertulis ntk 入学試験 (entrance examination).. Bila dah dapat 推薦, kebarangkalian ntk gagal 入学試験 pon hampir 0.01% membuatkan rata2 pelajar happy jer ntk sambung study tanpa sebarang masalah.. sakit skit waktu nk bayar yuran exam iaitu sekitar 30,000円 (±Rm 1k)
  • 日本大好き (like Japan very much!) : Sewaktu Career Fair tahun lepas, majoriti yg hadir adalah pelajar tajaan JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam) yg telah menetap di Jpon melebihi tempoh kitorang (2 tahun).. Bila ak tanye nape x minat nak sambung pengajian, kebanyakan daripada diorang akan cakap, "Dah 4 tahun dok Jpon, dah muak dah~ nk balik.." Kitorang duduk kt Jpon baru nk masuk 2 tahun, so x rase lagi ape yg bdk2 lain rase kot~
  • 金持ち (rich) : Wang biasiswa yg melebihi daripada ape yg kitorang dapat skang ditambah lagi dengan duit elaun bagi mereka2 yg mendapat tajaan universiti membuatkan pelajar2 seronok ntk mula menabung supaya balik Malaysia nanti dah boleh berangan jadi OKB (Orang Kaya Baru) muahaha..
  • 海外学会 (foreign academic conference) : Bagi pelajar2 yg gilakan 学会 cam ak, peluang ntk menghadiri 学会 di luar negara adalah salah satu sebab utama ntk ak melanjutkan pelajaran kerana kononnyer benda nih adalah suatu perkara yg cukup mustahil ntk dicapai kalo sambung pelajaran di Universiti tempatan.. Matlamat ak seblom grad ialah sekurang2 nyer dapat join 学会 skali di eropah pon jadi la..
  • 研究 (research) : Bak kata ummi yg merupakan seorang pensyarah di UiTM sewaktu melawat 京都大学 (Kyoto University) beberapa tahun yg lepas, "Berbeza ngan Malaysia, kt Jpon nih ape research yg kita nk sumer boleh sbb barang dah ade.." Kelebihan tuh dah sedia, tinggal kita jer nk gunakan kelebihan tuh ntk manafaat sendiri..

Hmm.. banyak lagi alasan2 yg diberikan oleh bdk2 nih tp yg paling penting skali ntk kita muhasabah diri ialah, sumber 奨学金 nih merupakan hasil duit cukai rakyat Malaysia.. dulu orang kata duit YPM guna 70% datang daripada kerajaan Jpon.. 30% jer daripada kerajaan~ tp bila ak borak2 ngan Dr. Suhaya, baru dapat tau kebenaran sebenar yg YPM buat perjanjian dgn kerajaan Jpon selama 40 tahun? sewaktu wat pinjaman wang ntk support 70% tuh.. Makne nyer 100% sumber YPM tetap akan datang daripada duit rakyat gak~ Berhati2 lah ketika menggunakan duit rakyat yer rakan2 sekalian~ ;) Selamat maju jaya juga kepada rakan2 yg bakal pulang ntk bekerja di Malaysia nanti.. Make sure 2 tahun daripada skang, korang jadi CEO ke ape supaya senang skit nk tolong kitorang dpt kerja nanti~ hehe ;) Jom 頑張る (usaha) ntk habiskan pengajian degree terlebih dahulu supaya leh balik Malaysia dgn hati yg gumbira~ Yang penting lepas ntk grad nanti.. hehe~


p/s berapa kerat la yg g JICA party tu nanti ek??

Tuesday, 12 January 2010

last man standing

12 Januari - LIFE


Alhamdulillah, seperti mana yg sebahagian daripada korang ketahui, rayuan ak bagi mendapatkan biasiswa bawah Yayasan Pelajaran MARA (YPM) telah berjaya diterima dan kini secara rasminye ak mengisytiharkan bahawa ak bakal melanjutkan pelajaran di Ritsumeikan University (universiti yg sama) dalam bidang yg sama gak tp sijil yg berlainan (masters degree)~ kalo semuanyer berjalan dgn lancar, ak bakal mendapat ijazah tersebut pada Mac 2012 dan iA ak ingin menimba pengalaman bekerja di bawah syarikat Jpon selama beberapa tahun seblom berkhidmat ntk negara tercinta~ Hasrat ntk bekerja di Jpon nyaris2 musnah apabila UIAM menawarkan ak biasiswa sampai peringkat PhD (5 tahun) dan perlu bekerja dgn UIAM mengikut kontrak yg diberikan.. Keputusan yg paling ak x jangka dan agak terkejut kerana selama nih ak hanye target biasiswa YPM dan x pergi langsung interview daripada universiti2 lain~ Ummi pon x setuju ak jadi lecturer malah ak sendiri ingin menjadi seorang jurutera terlebih dahulu seblom memasuki dunia pendidikan (kalo ade rezeki).. Tarikh 11 Disember lepas waktu keputusan biasiswa ntk masters diumumkan, Dr Suhaya bagitau ak dalam YM yg nama ak termasuk dalam senarai pelajar yg dapat tawaran UIAM..


Kononnyer UIAM dah pilih dulu calon2 yg diorang nk offer scholarship, so YPM terpaksa asingkan ak daripada senarai diorang -_-".. Tensen giler sebab waktu interview, bila ditanye "Will you consider if UIAM offer you scholarship?", ak jawab "I will consider it, but as I said before, I would like to work here in Japan first before coming back to Malaysia..".. budak2 lain pon ade jer jawab jawapan yg sama pada soalan berkenaan tp dah takdir kot ak jugak yg terpilih.. Mungkin ada kaitan dgn kedua2 ibu bapa ak yg merupakan seorang pensyarah universiti kot yg UIAM teringin nk ak ikut jejak langkah mereka.. Nasib baik pada waktu yg sama juga Dr. Suhaya memberitahu yg ak layak ntk memohon rayuan ntk dapatkan biasiswa YPM kerana kebetulan pihak YPM ade menyediakan kekosongan terhad ntk pelajar2 yg ingin menolak tawaran UIAM~ Bagai yg mengantuk disorongkan bantal, hari yg sama gak ak buat surat rayuan dan hantar pakai email kt pihak YPM~ Semestinye pakai email jer x lepas, ak dikehendaki membuat surat rasmi dan dialamatkan kepada pejabat YPM di Goldhill, KL~ Selesai segala urusan, ak dikehendaki menunggu sehingga tarikh 7 Januari; tarikh akhir bagi pelajar2 yg mendapat tawaran YPM ntk memberikan surat jawapan samada terima @ x tawaran tersebut..


Hmm.. seronok jugak bila ak imbas kembali, ak sering menjadi orang2 yg terakhir dalam sesuatu.. sejak tadika kot; mungkin sebab tadika xde tarikh tetap stat kelas dsb~ Ak masuk darjah satu agak lewat skit; sekitar bulan april kalo x silap sebab seblom tuh ak dok teman ummi yg ketika tuh melanjutkan pengajian ntk PhD di UK.. Disebabkan stat persekolahan pon lambat, peperiksaan pertengahan tahun pd bulan berikutnyer ak dapat 2nd last kot (huhu, ade gak lagi bengap dari ak waktu tuh..) Masuk skola agama pon waktu darjah 2~ Mujur waktu form 1 xde lambat ke ape sbb dah ditetapkan akan masuk skola mane lepas tamat pengajian skola rendah.. Lepas PMR ak try mintak skola teknik, mintak pon lambat, so masuk pon lambat la.. Orang lain dapat masuk sekitar bulan Febuari kalo x silap ak, ak dapat masuk sekitar bulan Mac kot.. Abis SPM, nak masuk JAD pon lambat gak, orang lain masuk awal bulan Jun, ak masuk akhir bulan Jun.. lambat 2 minggu kalo x silap.. huhu~ x sangka gak ntk masters pon ak antara orang2 yg terlewat gak~ teringat kata2 wak mase kt TBP dulu, skali betul ape yg dia cakap waktu tuh ;) ape2 pon ak bersyukur dengan segala ketentuan-Nya.. haih, lepas nih ape la yg bakal buat ak lewat gak ek??


p/s Walaupon agak terlewat, ingin ak ucapkan tahniah buat rakan2 yg turut berjaya mendapatkan biasiswa bagi meneruskan pengajian di peringkat yg lebih tinggi= Selamat maju jaya~

# Sedikit nasihat ntk para 後輩 (junior) @ rakan2 lain yg ingin sambung pengajian ke peringkat masters kelak:-
  1. Waktu interview, jawab soalan dgn jujur dan tegas. Kalo x minat, terus direct jer cakap x minat~
  2. Fikir pro & cons dalam apa jua perkara termasuk waktu nk sambung masters, jgn sampai dah dapat scholar ape sumer, tetiba ubah fikiran..
  3. Sambung masters sebab keinginan diri, jangan sesekali ikut pilihan orang..
  4. Bincang ngan family terlebih dahulu ttg perancangan masa dpn masing2..
  5. Doa dan tawakkal atas ketentuan ilahi~

Monday, 11 January 2010

windows..


A young couple moves into a new neighbourhood.

The next morning while they are eating breakfast, the young woman sees her neighbour hanging the wash outside.

“That laundry is not very clean”, she said.

“She doesn’t know how to wash correctly. Perhaps she needs better laundry soap”

Her husband looked on, but remained silent.

Every time her neighbour would hang her wash to dry, the young woman would make the same comments.

About one month later, the woman was surprised to see a nice clean wash on the line and said to her husband:

“Look, she has learned how to wash correctly. I wonder who taught her this?”

The husband said, “I got up early this morning and cleaned our windows.”

And so it is with life. What we see when watching others..depends on the purity of the window through which we look.

copied from link

Sunday, 10 January 2010

New Year Party

10 Januari - KYOTO

Hari nih berlangsung majlis sambutan tahun baru anjuran Kyoto City International Foundation (KCIF) bersama2 ngan keluarga angkat~ Aktiviti yg dilangsungkan ialah お餅つき大会 (Japanese Rice Cake Event) dan かるた (Karuta)~ Sesi pendaftaran bermula dari jam 1030 dan majlis bermula sekitar jam 1100~ Majlis dimulakan dgn sedikit mukadimah daripada Ketua Program dan seterusnye penerangan tentang aktiviti pada hari nih.. Kitorang dibahagi kepada 2 kumpulan yg mane kumpulan A akan menjalankan aktiviti お餅つき manakala kumpulan B akan bermain かるた.. Seblom tuh, semua 留学生 (foreign students) dikehendaki mendengar sedikit pengenalan tentang お餅つき.. Cara penerangan memang かわいい (comel) giler siap ade translation dalam english lagi ntk 留学生 yg kantoi 日本語 (Japanese language).. Proses ntk membuat お餅 adalah seperti berikut :-


1) 洗 (wash) - Membasuh beras お餅
2) 水につける - Merendam beras お餅 dengan air bersih semalaman
3) 水切り - Mengeluarkan air bagi meninggalkan beras お餅 sahaja..
4) 蒸す (to steam) - Memasak beras お餅 menggunakan teknik stim dengan menggunakan api yg kuat selama ± 50 minit
5) 餅米をつぶす - Menekan beras お餅 sampai lembik
6) きねで突く - Mengetuk menggunakan tukul kayu? (笑) sehingga お餅 tuh dah lembik kaw2..
7) 丸める - Bila dah lembik, koyakkan skit pastu buat jadi bulat supaya senang nk makan..

Berbanding dgn 留学生 lain yg majoriti nyer 初心者 (beginner), masuk kali nih dah 3x join お餅つき大会 so basic ape sumer memang ak dah diperkenalkan oleh 和田先生 sejak 2 tahun lepas~ Cume satu cara makan yg telah diperkenalkan pada event kali nih ialah memakan お餅 bersama dengan sup~ Memula tuh risau2 gak tp bila try skali, rasa nk lagi la plak~ tgh2 layan sorang2, tetiba ade sorang mamat tegur ak cakap dia daripada 京都新聞 (Kyoto Newspaper) nk menemu-ramah ak ttg お餅つき大会 nih.. pergh, masuk nih dah kali ke-2 ak di temu ramah~ Aktiviti かるた dijalankan dalam sebuah bilik lain; dikendalikan oleh 3 orang professional dalam permainan nih.. memula kitorang diperkenalkan dgn かるた ntk kanak2 yg mana cara permainan dia pon senang giler.. Lepas di perkenalkan dgn 百人一首 (Playing cards of 100 famous poets) baru tau betapa mantap nyer pemain2 pro nih.. Kononnyer paling otai dalam game nih ialah pangkat 10, tp yg mengajar kitorang pada hari nih paling tinggi pon level 4.. Cara permainan diorang pon memang menggerunkan; penuh ngan adat dan tatatertib, bukan main belasah jer.. Lepas pro dah main, kitorang plak diberikan peluang ntk try main, ternyata memang sukar dan memerlukan daya konsentrasi dan pengamatan yg tinggi= Majlis berakhir sekitar jam 1400~

Saturday, 9 January 2010

Food Inc.


Satu lagi dokumentari yang wajar ditontoni oleh semua lapisan masyarakat; Food Inc. memberikan pendedahan kepada para pengguna khususnye daripada mana sumber makanan tu datang dan bagaimana teknologi mengubah segalanye.. Korang akan terkejut bagaimana syarikat2 besar x kasi orang luar tahu bagaimana haiwan2 nih menunggu ajal diorang dan bagaimana cara sembelihan bagi beberapa haiwan2~ Kadang2 ak bersyukur gak sebab berbeza ngan orang lain, ak mempunyai beberapa pantang @ makanan2 yg ak x suka contohnyer; hotdog, burger, pizza, sos dsb~ade beberapa makanan yg ak sendiri pon x pasti sebab ape ak x pernah @ x suka makan makanan2 nih tp hasil daripada pendedahan2 yg di buat memberikan kepuasan yg x terhingga~ Ustaz ak pon pernah bagitau supaya jangan makanan daripada daging2 yg diproses kerana bahagian daging2 yg diproses nih merupakan bahagian paling teruk dalam haiwan tuh.. Daging ayam terlalu sensitif, kalo korang pegang sikit jer, dia akan lebam~ banyak lagi aspek2 penting yg di ceritakan dalam dokumentari nih dan bagaimana teruknye sistem pemakanan di USA yg melibatkan politik wang~ Barat dok kutuk negara2 lain betapa korupsi nyer negara2 lain tp ternyata diorang x pandang cermin terlebih dahulu.. Di sini ak ingin berkongsi ngan korang ape yg boleh kita buat selaku pengguna seperti yg diberitahu di akhir dokumentari nih;

You can vote to change this system.
Three times a day.
Buy from companies that treat workers, animals, and the environment with RESPECT.
When you go to the supermarket,
choose foods that are in season.
Buy foods that are organic.
Know what's in your food.
Read labels
Know what you buy~
The average meal travels 1500 miles from the farm to the supermarket.
Buy foods that are grown locally
Shop at farmer's markets.
Plant a garden (Even a small one)
Cook a meal with your family and eat together.
Everyone has right to healthy food.
Make sure your farmer's market takes food stamps.
Ask your school board to provide healthy school lunches.

If you say grace, ask for food that will keep us, and the planet healthy.

You can change the world with every bite.


Friday, 8 January 2010

The Cove


Taiji, WAKAYAMA pref.

Setiap bangsa di dunia ini mempunyai rahsia2 hitam yg x ingin orang luar ketahui rahsia tersebut.. baru2 nih ak layan dokumentari 'The Cove' yg mengisarkan ttg perjuangan beberapa orang aktivis daripada barat yg datang ke Jpon ntk merakam cara beberapa nelayan Jpon membunuh ikan lumba2 dgn kejam tanpa belas kasihan.. Seblom nih bila di tanye media ttg cara pembunuhan ikan lumba2 tuh, pihak atasan akan memberikan pelbagai alasan kononnye cara diorang bunuh menggunakan teknologi terkini yg boleh membuatkan ikan tersebut langsung x rasa sakit.. tp hasil video yg dirakam oleh para aktivis barat tuh menceritakan disebaliknyer~ para nelayan x kasi orang luar lebih2 lagi para aktivis barat nih mendekati langsung tempat diorang jalankan pembunuhan tuh; cara diorang kasi 'pressure' kt aktivis2 tuh pon dah cukup mengerikan gak~ Dalam dokumentari nih juga mengetengahkan perjuangan seorang aktivis paling popular lebih2 lagi ttg isu ikan lumba2 nih, Ric O'Barry yg pada mula nyer merupakan salah seorang jurulatih ikan lumba2.. Dia stop jadi jurulatih dan terus jadi aktivis ntk membebaskan ikan lumba2 di seluruh dunia selepas ikan lumba2 yg dia latih tuh 'bunuh diri' dpn mata dia.. (sila tonton sendiri dokumentari nih ntk tahu lebih lanjut)


Nelayan2 Jpon nih siap cakap ini merupakan adat diorang, sbb tuh aktivis2 barat nih susah nk paham.. tp bila diorang kaji, mane boleh jadi adat kalo orang2 Jpon lain ade yg x tau pasal kes pembunuhan2 nih, malah ade yg menyoal semula "ade ke orang makan ikan lumba2 ??" Kalo sentuh pasal ikan, Jpon sememangnyer negara paling terkenal sebagai antara negara pengeluar ikan terbesar di dunia.. masyarakat Jpon sendiri memang minat giler makan ikan sehingga dijadikan makanan ruji diorang setiap hari~ Sorang pakcik bagitau ak, "orang dulu2 makan ikan jer, tu pasal tulang diorang kuat, dapat hidup lama.. tp orang skang terutama yg muda2 nih dah lebihkan makan daging, tu yg lembik pastu boncit jer~" Sebut jer ikan, orang2 Jpon nih minat ikan mentah daripada yg digoreng.. kalo ade yg baru ditangkap, kalo boleh memang on da spot gak diorang tibai ikan tuh sbb terlalu gilakan kesegaran ikan= Ak paling x minat benda2 x bergoreng a.k.a yg mentah2 nih~ sbb tuh ak cukup x minat makan sushi; makanan kegemaran masyarakat2 Jpon dan juga bdk2 Malaysia yg berada di Jpon~ ak minat makanan yg 'hot', kalo sushi tuh baru lepas kluar microwave ke ape orait la jugak, tp sejuk2 makan, memang bukan taste ak~ kan sunah makan makanan yg 'hot'~ ;)


Salah satu fakta yg menarik perhatian ak dalam dokumentari nih ialah keracunan merkuri~ Kejadian nih berlaku hasil daripada asap kotor yg dikeluarkan daripada cerobong2 asap kilang; daripada asap2 kotor tuh terkandung merkuri yg kemudiannye tersebati ngan awan, pastu turun sebagai air hujan dan jatuh ke laut yg merupakan habitat ikan2~ hidupan2 kecil dalam laut akan memakan merkuri tersebut mungkin sebab dia nampak cam sedap kot.. rantai makanan dalam laut semestinye yg kecik DIMAKAN yg besar, meaning lagi besar ikan tuh, lagi banyak kandungan merkuri dalam badan dia.. so memang x dinafikan yg ikan lumba2 juga akan terdedah kepada bahaya merkuri tersebut dan hasilnye orang2 yg makan daging ikan lumba2 nih juga akan mendapat keracunan merkuri~ teori nih memang best sebab ia boleh digunakan sebagai alasan kalo ade orang ajak ak g makan ikan tuna besar2 lagi lepas nih.. ape2 pon, dokumentari nih memang wajar di tengok oleh semua lapisan masyarakat x kire bangsa! Jangan tgk sbb nk condemn Jpon jer, tp belajar di sebalik fakta, teori dan ilham yg dibincangkan dalam dokumentari nih..

p/s forward email yg ak dapat suatu ketika dahulu ttg bahaye makan sushi banyak sangat..

This is a true case of a Japanese man from Gifu Prefecture who incessantly about a persistent headache. Mr. Shota Fujiwara loves his sashimi and sushi very much to the extent of trying to get them as "alive and fresh" as can be for his
insatiable appetite. He developed a severe headache, but
for the past three years had put it off as migraine and stress from work.

It was only when he started losing his psycho-motor skills that he sought medical help.

A brain scan and x-ray revealed little however. But upon closer inspection by a
specialist on his scalp, the Doctor noticed small movements beneath his skin. It was then that the Doctor did a local anesthetic to his scalp and discovered the cause! Tiny tapeworms crawled out! Major surgery was thus immediately called for and the extent of the infestation was horrific!

Remember : tapeworms, roundworms and their eggs which abound in all fish, fresh or saltwater, can only be killed by thorough cooking and/or freezing the fish to between -4 deg C - 0 degsC


HIS PICTURE DURING THE MAJOR OPERATION


Still wanna eat sushi? Don't say I didn't warn you..

Wednesday, 6 January 2010

fakta menarik


Sumber : Mastika September 2007

  • Negara terakhir di dalam dunia menerima kemudahan telefon ialah di Bhutan yg terletak di Banjaran Himalaya. Negara tersebut langsung x mempunyai hubungan dgn dunia luar sehinggalah pd tahun 1981.
  • Kuda belang mempunyai kombinasi warna yg sangat menarik iaitu hitam dan putih. Tp apakah warna asas bagi haiwan tuh? Jawapannye ialah PUTIH. Hitam adalah jalur @ belangnyer..
  • Planet Pluto perlu mengambil masa 248 tahun ntk mengelilingi matahari. Walaupon begitu, setiap tahun juga planet nih mengubah orbitnyer bg mengelak daripada berlanggar dgn planet Neptune.
  • Olympus Mons merupakan gunung berapi paling besar dalam sistem suria. Ia terletak di planet Marikh.
  • Walaupon terdapat 207 buah negara di dunia ini, hanye 4 buah negara jer yg bermula dgn abjad 'D' iaitu Denmark, Dominica, Djibouti, dan Republik Dominica.
  • Cacing gergasi Australia merupakan cacing terpanjang di dunia. Ia boleh membesar sehingga 2 meter.
  • Terdapat banyak spesis labah2 yg sanggup mengorbankan tangan dan kaki mereka ntk dijadikan makanan pd anak2 nyer yg baru menetas. Tujuannye ntk mengelakkan anak2 nyer daripada memakan sesama sendiri.
  • Lebih banyak gajah liar yg hidup di negara Sepanyol jika dibandingkan dgn di Kenya.
  • Perkataan nilon dieja sebagai nylon dalam english. Perkataan nylon berasal daripada singkatan nama 2 buah bandar iaitu New York dan London kerana nilon mula2 dijumpai di kedua2 bandar tersebut.
  • Terdapat 2 jenis ular di Pulau Hawaii. Pertamanye, ular laut yg jarang ditemui dan kedua, ular buta yg hidup seperti cacing tanah di pulau itu.
  • Setiap 23 minit, satu pembunuhan akan berlaku di USA. Ini bermakna 22,852 kes bunuh berlaku setiap tahun di negara tuh..
  • Darah akan memancut apabila kulit seseorang luka, sama ada ditikam @ ditembak. Keadaan ni berlaku kerana jantung menghasilkan tekanan yg cukup kuat, ia berupaya mengepam darah pd kadar 10 meter sesaat!
  • Menghidu bau buah2an seperti pisang @ epal hijau boleh membantu seseorang ntk mengurangkan berat badan.
  • Jarak antara bumi dgn matahari ialah 150 juta km. Jika anda memandu kereta dgn kelajuan purata 96km/j, ia akan mengambil masa 177 tahun ntk sampai.
  • Bagaimana unta dapat melindungi matanye di kawasan padang pasir? Ini kerana unta mempunyai 3 lapisan kelopak mata
  • 90% daripada pembaca info ni x tau tentang fakta yg telah diberikan. Keajaiban fakta2 sebegini dapat menarik minat pembaca ntk mengetahui kemusykilan minda mereka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC