Followers

Wednesday, 29 July 2009

出来上がり! (ready)

29 July - RITS

Pagi tadi sewaktu masih dibuai mimpi ak dikejutkan ngan bunyi nada dering handset ak~ dgn mamai ak jawab panggilan yg ntah dari sape.. ghupe2 nyer 先生 (lecturer) lab ak call bertanyakan samada ak akan turun lab ke x hari nih.. huhu, cuak gak apesal lak tetiba sampai nk call suruh ak g lab; takkan sebab sejak 2 hari lepas ak x pergi kot.. ak bagitau dia ak memang plan nk g lab dan dia cakap dia akan tunggu ak.. lepas letak handphone, ak sambung baring2 jap; sekali terlelap bangon2 dah nk pkl 2!! dgn gelabah ak mandi, solat dan makan tengahari seblom berlepas ke 大学 (university).. sampai jer kt 大学、ak jumpa 先生 bertanyakan sebab ak dipanggil~ ghupe2 nyer dia cuma nk ak tulis アンケート (survey) bg pelajar2 yg ingin menyambung pelajaran ke university lain.. aduih, buat cuak jer~

lepas letak barang kt lab, ak bergerak menuju ke 国際センター (international center) bagi melunaskan bayaran awal sebanyak 1000円 ntk Bus Tour ke Fukui tuh.. lagi satu ialah ntk amik 狸 (raccoon) yg sudah siap dibakar sewaktu lawatan 陶芸の森 lepas.. terkejut gak ak hasilnye bila dah dibakar.. korang nilai la sendiri~


hahaha~ memang ak berjaya menghasilkan makhluk angkasa lepas! skang ni tgh pening mane nk letak makhluk nih~ ade sesape yg berminat?? huhu..

Tuesday, 28 July 2009

決定!(confirmation)


Alhamdulillah I've been selected to join the event which is scheduled on 17th and 18th October; Two-day Bus Tour in Wakasa Town, Fukui which is organized by the Commerce and industry sightseeing section of Fukui with the association of Ritsumeikan Educational Supporters Association (父母教育後援会学生教育支援事業). Actually, the trip will be separated into two where the first trip will be held on 27~28th August; since at that time we are fasting so I decided to apply for the 2nd trip.. Both trip have their own advantages because there are tons of interesting sightseeing places to go but since there is lack of time, I will miss to see :-

1) Uriwari-fall
2) Wakasa Mikata Jomon Museum
3) Lake cruise
4) Fireworks in the beach
5) Fishery visit
6) Souvenir shop for plum products
7) Rainbow line

but on the other hand, these are the schedules for my trip :- (owh I do hope they could add more activities on that day~)

1) Kumagawa-juku
2) Spa Kirara-no-yu
3) Agricultural experience
4) Walking event
5) Rainbow line

Everything will be my first experience and I'm looking forward for the Spa activity :D For those who are interested to join the trip, you're lucky since the dateline to submit your application was delayed until the end of this month.. I seriously hope that my acquaintances would join the first trip, therefore we can share the experiences that we get on the end of the day~

Monday, 27 July 2009

花火 (fireworks)


Bila tiba jer musim panas, orang akan mengeluh dengan kepanasan hari ditambah pula ngan musim hujan di tengah2 nyer~ tapi bagi menghilangkan resah penduduk, komuniti2 di sini melaksanakan aktiviti2 a.k.a 祭り (festival) dsb.. "祭りは人々を元気にする" - festival2 membuatkan orang ramai bersemangat~ seperti juga waktu hari raya puasa di Malaysia dan juga perayaan2 lain, kita x dpt lari dengan mercun @ bunga api.. kalo di kampung mereka berbangga dengan pertandingan merium buluh ciptaan sendiri, masyarakat bandar x kurang hebat nyer dengan bunyi nada dering bom atom meletup (笑).. senang citer, event 花火 ni ibarat klimaks bagi setiap festival yg diadakan.. korang pernah terpikir x nape orang teruja sangat bila tgk 花火 nih? Dulu ak pernah tgk dokumentari berkaitan sejarah 花火 nih dan dalam dokumentari tuh ade tunjukkan bagaimana otak manusia bertindak balas apabila melihat percikan bunga api.. berbanding keadaan biasa, sel2 neuron di dalam otak bertindak balas setiap kali percikan bunga api berlaku; tu pasal orang seronok jer bila tgk 花火 nih~

kalo dulu2 orang dok guna bunga api sebagai senjata, tp skang bunga api @ nama saintifik nyer Pyrotechnics dah banyak digunakan dlm industri hiburan.. kalo ikut pakar, warna biru merupakan warna yg paling susah skali nak dihasilkan dalam 花火 .. hmm, ape2 pon bulan 8 menjanjikan banyak pesta2 berkaitan 花火 terutama sekitar 関西, berikut adalah jadual yg ak rancang ntk awal bln depan..

7hb - 琵琶湖大花火大会, Shiga (10,000 lancaran)
8hb - 第54回ベン天宗奉納花火大会, Osaka (3,000 lancaran)
10hb - 宇治川花火大会, Kyoto (7,000 lancaran)

huhu, 18hb ade 大学院入試 (masters entrance exam)~ 頑張らなきゃ!!

video bunga api paling best~ layan


kelebihan bulan Sya'ban


Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Sya'aban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Sya'aban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.

Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan Sya'aban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Sya'aban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada hira-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaipannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.

Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Sya'aban dan akhir khamis daripada Sya'aban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah).

Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Sya'aban.

Sabda Nabi s.a.w.: Sya'aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya'aban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmini rohani).

Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya'aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezki baginya, antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.

Sabda Rasulullah s.a.w.: Dinamakan Sya'aban kerana padanya terdapat dapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal sesudah Ramadhan ialah puasa bulan Syaaban. Pengertian Sya'aban: Kemuliaan, Ketinggian, Kebajikan, Jinak, Cahaya.

Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Qur'an atas segala kalam. Kelebihan Sya'aban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia' (Nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekelian makhlukNya.

Bulan Sya'aban, keagungan malamnya dengan Nisfu Sya'aban (15hb) seperti keagungan Ramadhan dengan Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya'aban telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah padanya tiga ratus rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang menyangutukan (syirik) denganNya sesuatu, kecuali: tukang nujum, kekal dalam zina, kekal minum arak, derhaka terhadap ibubapa.

Allah menilik kepada hambaNya pada malam Nisfu Sya'aban maka diampunkan dosa segala makhlukNya melainkan orang syirik dan orang yang tidak bertutur dengan saudaranya.

Apabila pada malam Nisfu Sya'aban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadat dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman yang bermaksud: Adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang ditimpa bala Aku afiatkannya. Adakah orang yang meminta rezki maka Aku rezkikannya, demikianlah pertanyaan lainNya sehingga keluar fajar subuh.

Tersebut dalam kitab Al-Barakah: Bahawa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan dilaut berpuasa mereka pada hari Nisfu Sya'aban

Tersebut di dalam Kitab Iqna' : Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Sya'aban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasulullah s.a.w. kali keduanya katanya: Ya Muhammad! gembirakanlah kamu bahawa Allah Ta'ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tidak mengsekutukanNya sesuatu, angkatkan kepalamu, lalu Rasulullah mengangkatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga.

Bahawa malam Nisfu Sya'aban adalah hariraya Malikat, begitu juga pada malam Lailatul Qadar mereka tidak tidur, dipenuhi dengan amal dan ibadat sepanjang malamnya. Dan bagi anak-anak Adam berhariraya pada siang hari dengan berpuasa dan ibadat, kerana mereka tidur pada malamnya.

Barang siapa membaca pada bualan Sya'aban, ayat dibawah ini. Allah hapuskan daripadanya dosa seribu tahun dan keluarkan dari kuburnya mukanya seperti bulan purnama yang bermaksud:

Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam Nisfu Sya'aban enam orang:
1. Orang yang kekal minum arak.
2. Orang yang durhaka dua ibubapanya.
3. Orang yang kekal dalam zina.
4. Orang yang banyak berkelahi.
5. Orang yang melakukan perjualan dengan sumpah yang dusta.
6. Orang yang memperlagakan orang supaya berkelahi.

Pada malam Nisfu Sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turunkan kelangit dunia lalu berfirman yang bermaksud: Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaanya, adakah orang yang meminta, maka Aku perkenankan permintaanya, adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang bertaubat maka aku Taubatkannya dan diampunkan bagi sekelian orang mukmin lelaki dan perempuan melainkin orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.

Sabda Nabi s.a.w.: Hai Aisyah! adakah engkau izinkan aku sembahyang pada malam ini? Jawab Aisyah: Ya, aku izinkan, lalu Nabi pun bersembahyanglah sepanjang malam Nisfu Sya'aban itu, beliau telah diambil ruhnya (mati), lalu aku tutupkannya dengan kain, Daku letakankan tanganku di atas dua tapak kakinya. Maka gembira aku kerana beliau masih bernafas lagi dan aku dengar beliau membaca di dalam sujutnya yang bermaksud::

AKU BERLINDUNG DENGAN KEMAAFAN ENGKAU DARI SIKSA ENGKAU DAN AKU BERLIDUNG DENGAN KEREDAAN ENGKAU DARIPADA KEHINAAN ENGKAU DAN AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARIPADA KEJAHATAN YANG DATANG DARIPADA ENGKAU, AKU TIDAK TERHINGGA MEMUJI ENGAKU SEPERTIMANA ENGAKU MEMUJI DARI ENGKAU.

Nabi menyuruh Aisyah mengamalkan doa ini dalam sujud.

Sesiapa sembahyang pada malam Nisfu Sya'aban daripada umat Muhammad s.a.w. terlebih afdal daripadanya ibadatnya 400 tahun. Demikian Allah memberi tahu kepada Nabi `Isa a.s, lalu Nabi `Isa a.s. pun berdoa kepada Tuhan: Mudah-mudahan aku daripada umat Muhammad s.a.w.

Telah disebut empat malam istimewa tentang beribadat (berbuat amal kebajikan) iaitu malam Nisfu Sya'aban, malam Raya Fitrah yang pertama dan malam Arafah. Disembunyikan malam Lailatul Qadar kerana bahawasanya malam rahmat dan mereka daripada api neraka, supaya sapanjang malam Ramadhan atau sepanjang sepuluh yang akhir daripada Ramadhan umat Muhammad berlumba-lumba dalam ibadat dengan berjaga malamnya. Demikian pula saat mustajab doa pada hari Jumaat

AMALAN PADA MALAM NISFU SYABAAN:

Selesai sembahyang Maghrib hendaklah dibaca YASIN. Dengan niat panjangkan umurnya dalam mentaati Allah. Kemudian berdoalah. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan diluaskan Allah rezkinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan minta mati dalam iman, kemudian lalu dibacakan doanya.

Pada malam Nisfu Sya'aban sangat baik dibanyakan beristighfar (memohon keampunan) dan taubat dari dosa-dosa besar dan kecil serta meminta diampunkan Allah ibubapa kita dan keluarga kita.

(Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada ada Tuhan melainkan Engkau, Engkau telah menjadikan aku dan aku adalah hambaMU, sentiasa berada dalam genggamanMu dan ketetapanMU, tiada ada kesanggupanku. Aku mengaku padaMU nikmatMu atasku dan aku mengaku kepadaMu dengan dosa-dosaku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tiada apa yang akan mengampun dosa melainkan Engkau jua. Aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan apa yang telah aku lakukan.

Memohon keampunan dua ibubapa,

Maksudnya: YA TUHANKU AMPUNILAH AKU DAN KEDUA IBUBAPAKU DAN RAHMATILAH DUANYA SEPERTIMANA MEREKA MENDIDIK AKU DI WAKTU KECIL.

Memohon keampunan dan taubat diri: (70/100 kali pagi petang)

Maksudnya: AKU MOHON KEAMPUNAN ALLAH DAN AKU BERTAUBAT KEPADANYA.

Membaca: (beberapa kali - pahala seperti ibadat seribu tahun).

Maksudnya: TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH DAN TIADA KAMI SEMBAH MELAINKAN DIANYA, DENGAN CARA IKHLAS KEPADANYA, LAGI TETAP TEGUH DI ATAS TAUHID, WALAU PUN MEMBENCI OLEH ORANG-ORANG KAFIR.

Membaca Al-Qur'an.
Membaca Tasbih: (Seratus kali tiap-tiap satu)
Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi.

Maksudnya: Maha Suci Allah dan dengan segala kepujianNya. Maha Suci Allah yang Maha Agung.

Maksudnya: Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar (Agong) tiada suatu daya dan tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Agong.

Membaca Solawat Atas Nabi: ( 10 atau 100 kali pagi dan petang.)
Membaca Zikrullah: (100 kali selepas sembahyang Subuh dan Asar.)

Sembahayang-sembahyang sunat: Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, sunat Dhuha, Sunat mengiringiFardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat di tengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu.
copied from link


Saturday, 25 July 2009

天神祭 (Tenjin Festival)

25 July - OSAKA


The "Tenjin Matsuri" festival is the representative summer festival of Osaka. This festival is held to drive out the evil sprits of summer and as a requiem for the soul of Sugawara-no-Michizane, a leading Court scholar of the Heian era (AD 794 - 1185). The "Hoko nagashi shinji", a ritual "hoko" floating ceremony starts at half past eight on the morning of May 24th. This ceremony used to be held to decide where the "otabisho (a resting place for the god)" of the year would be installed depending on the place to which the "hoko" drifted after being released on the river to float downstream. Nowadays the "otabisho" location is fixed, so the event has become simply a ritual ceremony. 


The highlight of the 天神祭 is the "moyooshi daiko", six men dressed in red, white and blue costumes and called "ganji" sit in two rows facing each other on a drum float and beat out ten different drum rhythms. The float is carried by more than a hundred men. In the evening of May 25th, a parade consisting of three thousand people wearing "samurai" costume starts out from the 天満宮. At the Tenjin Bridge they all get into 130 boats, the leading one of which carries a portable shrine. The 天神祭 is then celebrated as a thousand fireworks are launched into the Osaka night sky.
copied from link

######################################################


Minggu lepas waktu pergi 祇園祭 (Gion Festival) ade dpt handout dan dlm handout tu ada menerangkan pasal 3 祭り (festival) terbesar di Jpon; 神田祭 (Kanda Festival)、祇園祭、dan 天神祭.. kebetulan bila ak check balik mengenai 天神祭 nih, elok2 jer tarikh dia 24,25hb bulan yg sama ngan 祇園祭.. disebabkan kedudukan Shiga dan Osaka x berapa jauh, ak nekad ntk pergi ke festival nih setelah berjaya meminta 店長 (store manager) menggantikan ak ngan orang lain ntk hari nih.. memula agak risau gak sebab hari tgh hujan~ tp Alhamdulillah, bila sampai jer 南草津駅 (stesen umah) hujan dah reda.. 


Ak tiba di 大阪天満宮 (Osaka Tenman Shrine) sekitar pkl 4 dan waktu sedang mengambil gambar halaman tokong, ak ditegur oleh sorang pakcik yg mintak tlg ak ntk amik gambar dia.. setelah bertukar2 kamera, dia tanye ak datang dari mana~ ak cakap dari Malaysia; ak ingat dia ni orang Jpon sebab ade rupa~ tp bila dia tanye ak balik asal negeri mana.. ak dah yakin dia ni orang Malaysia.. sekali btol, ghupe2 nyer orang penang.. dia dah stay kt Jpon selama 5 tahun tp ni merupakan kali pertama dia hadir ntk menyaksikan 天神祭 nih.. kebetulan festival tahun ni jatuh pada hari hujung minggu, maka dapat kita jangka bilangan pengunjung seramai mana~



waktu awal2 ak bersama2 ngan pakcik tuh, tp bila ak dah makin syok mengambil gambar, tanpa disedari batang hidong pakcik tu pon dah lesap dari pandangan.. I go with the flow~ 祭り kali nih lagi dahsyat berbanding 祇園祭 sebab pompuan pon turut serta skali.. ade yg menari2, join perarakan dsb~ parade di 天神橋 (Tenjin Bridge) memang kaw2 lama (2 jam) yg menyaksikan wakil komuniti2 setiap daerah sekitar Osaka berarak sebelum masuk kapal.. bilangan pengunjung yg hadir memang menyesakkan jalan sampai proses perarakan nk masuk kapal pon tertangguh lama.. 


Sian polis2 dok abis air liur sound pelawat2 agar patuh arahan diorang~ selesai jer sumer dah masuk kapal, ak bergegas menuju ke kawasan pelancaran 花火 (fireworks) tp malangnye x sempat sampai lagi 花火 dah 'berlepas'.. dalam perjalanan dapat di lihat di sungai; pembakaran terbuka (lol) bagi menerangi jalan~ bukan main susah lagi nk tgk 花火~ jalan sesak giler, orang berhimpit2 semata2 nk tgk 花火; kalo kt tempat lain kompem muka ak dah naik ntk kes セクハラ~ malas plak nk tunggu sampai abis event yg dijangka pkl 10:30, ak pulang awal (dlm pkl 8 lebih gak~).. Overall, 天神祭 > 祇園祭 !!


p/s Gambar lain boleh dilihat melalui sini ~~ oh yer, kalo korang nak tau lebih pasal 祭り nih, ak syorkan korang usha laman web nih... ade siap skali ngan video lagi ntk memudahkan korang menghayati perjalanan festival nih.. enjoy~

Friday, 24 July 2009

meeting ngan YPM

24 July - RITS

waktu pagi khamis lepas, waktu tengah tido lagi tetiba dapat panggilan daripada Salmi yg memberitahu staff2 YPM nk ziarah 立命館大学 (Ritsumeikan University) esok pagi.. memula ingat minah ni gurau2 jer, skali bile tgk mailbox ternampak email daripada Sugimoto mengenai hal yg sama.. staff YPM akan hadir ke Rits dalam pkl 10 pagi.. ak hantar balik email kt Sugimoto kalo boleh mintak tukar tarikh sebab skang ni tgh minggu exam tp disebabkan diorang cume nk bertegur sapa jer so xde hal la.. dgn x cukup tido nyer ak bergegas ke Rits dalam pkl 9:30 pagi tanpa sarapan sebab takut dah terlewat.. sampai2 tgk Hisyam ngan Alip pon ade skali; ak suruh diorang miss call kalo staff2 tu dah dtgh sementara ak letak barang kt lab.. ingatkan nk study sat tp hati rasa cam x senang jer sbb waktu tuh dah pkl 10:05 tp bdk2 ni masih x call ak.. bila g balik ke 集合場所 (meeting place), bdk2 ni cakap staff2 YPM salah naik 電車 (train) dan akan lewat.. Sugimoto plak call ak ntk maklumkan kemungkinan diorang akan lewat dalam 1 jam~ huhu, last2 kitorang g lepak2 kt 食堂 (cafe) sambil tunggu staff2 sampai..

4 orang staff yg dimaksudkan ialah En. Ali (CEO YPM), En. Suhaimi, Dr. Suhaya ngan Mr. Konta; tujuan diorang datang sekadar nk berjumpa ngan kitorang sebab kebetulan waktu diorang datang tahun lepas, diorang x sempat nk turun 関西 (kansai)~ diorang datang ni pon sebab di ajak oleh pihak UniMAS yg hadir ke Jpon bagi menemu duga pelajar2 yg ingin sambung pelajaran ke peringkat sarjana.. antara input2 yg ak boleh kongsikan ngan korang sepanjang perbualan kitorang pagi tadi ialah:

  1. Bil. pelajar yg memohon ntk sambung masters under YPM ialah seramai 57 JAD + 5 AAJ
  2. Kuota yg disediakan buat masa ni ialah 11 orang!! (harap2 ak silap dgr~)
  3. Interview ngan YPM akan dijadualkan berlangsung pd akhir bulan OKTOBER
  4. Pihak YPM sedang cuba nak selaraskan pelajar2 yg nk jadi lecturer ngan engineer; yg nak jadi lecturer tu biar di taja under universiti2 manakala yg nak jadi engineer tu biarlah YPM yg tanggung..
  5. Universiti Malaysia Jepon yg digembar-gemburkan telah ditangguhkan pelaksanaan nyer.. kemungkinan besar akan digantikan ngan pembentukan 1 fakulti di UiTM..
  6. Para penemu-duga YPM adalah terdiri daripada En. Ali dan staff2 YPM.. xde muka lain kot~ (sblm ni ak bajet ade wakil2 prof. universiti lain ke skali sebab nk citer pasal research kan..)
  7. Pemilihan pelajar tidak akan dinilai berdasarkan keputusan peperiksaan semata2, tp akan dinilai secara keseluruhan.. cara korang survive kt Jpon, dsb (pandai2 la pikir sendiri~)
  8. HELP 4 yg masih dalam perancangan skang ni bakal menyaksikan pertambahan pilihan universiti terutama 国立大学 (national university)..
  9. Tahun depan bilangan pelajar 後輩 (junior) yg bakal melanjutkan pelajaran di universiti sekitar 関西 akan bertambah.. viva 関西!
Kalo ikut jadual ade sesi makan2 lepas abis meeting tp disebabkan kelewatan diorang, kitorang terpaksa belanja diri sendiri.. huhu~ paling best bila ak g バイト (part time) petang tadi.. 店長 (store manager) mula memaklumkan pada sumer customer mengenai berita 閉店 (closing shop) pada hujung bln nih; bagi 'memeriahkan' suasana, banyak barang2 yg jarang orang sentuh time g コンビニ (convenience store) di jual separuh harga~ sila la rebut peluang keemasan nih kawan2~ cuma jangan datang time ak バイト yer~ segan skit.. lol

Thursday, 23 July 2009

fakta menarik


sumber : Mastika July 2009

  • Amalan (kewajipan) meletakkan gambar organ2 badan manusia yg rosak akibat tabiat merokok pd kotak rokok, spt yg dilakukan di Malaysia skang sebenarnye dah diamalkan lama dah di Kanada sejak tahun 2001 lagi..
  • Apabila WW2 berakhir, orang Jerman terkejut beruk bila tgk jumlah kapal terbang tentera diorang melebihi daripada jumlah yg diorang miliki seblom peperangan tercetus.
  • Semua abjad utama di dunia ini telah dikembangkan daripada 1 abjad yg dicipta 3.600 tahun dahulu di Timur Tengah; ia dikenali sbg Abjad Semitik Utara.
  • Aligator boleh hidup lebih 100 tahun
  • Pada zaman kemuncak kegemilangan kota Greek di bawah pemerintahan Sparta sekitar tahun 400SM, kota tu mempunyai sejumlah 500 ribu hamba.. angka tu sangat 'menakutkan' sbb waktu tuh penduduk kota Greek hanye sejumlah 25 ribu orang jer..
  • Persamaan kematian 3 nama terkenal; Attila The Hun (Penakluk Eropah pd tahun 406-453), Felix Faure (Presiden Perancis yg memerintah sekitar tahun 1841-1899) dan Pope Leo VIII (Paderi Roman Katolik dari tahun 963-965) = ketiga2 mereka mati ketika mengadakan hubungan seks!
  • Purata telur yg dihasilkan oleh seekor tiram di USA dlm setahun ialah sebanyak 500 juta biji; tp selalunya daripada jumlah sebanyak tuh, hanye sekor jer yg mampu hidup sehingga mencecah usia matang.
  • Purata jumlah perahan yg dilakukan pd sekor lembu ntk dptkan segelen susu ialah sebanyak 345 kali.
  • Avocado merupakan buah yg mempunyai kalori paling tinggi berbanding buah2 lain..
  • The Mexican Hat Dance = tarian rasmi negara Mexico
  • Lapangan terbang yg dibina di tempat yg tinggi mesti mempunyai landasan berlepas yg lebih panjang bg mengatasi tekanan udara rendah di kawasan tersebut.
  • 10% daripada pendapatan negara Rusia adalah hasil drpd penjualan arak.
  • Orang pertama yg berjaya mengira lilitan bumi ialah Eratosthenes (276 SM-195 SM).
  • Ukur lilitan bumi ialah 39,842 km.
  • Tenaga elektrik dan haba yg dihasilkan oleh 1 panahan petir cukup ntk membakar 160 ribu keping roti. (untested)
  • Orang yg mengidap penyakit Hexadectylism akan menyebabkan mereka mempunyai 6 jari kaki dan tangan sama ada di kedua2 belah, atau salah satu daripadanya..
  • Kilat yg sering kita lihat waktu hujan @ awan mendung lebarnya lebih kurang 4~8 cm manakala panjang nyer pulak around 2km!
  • Sebuah gunung berapi boleh memancutkan debunya setinggi 50km ke udara.
  • Masyarakat di kepulauan Hawaii percaya pulau tersebut lahir daripada perkahwinan Tuhan Bumi yg bernama Papa dan Tuhan Langit yg bernama Wakea.
  • Menurut National Geographic, ketinggian Gunung Everest akan meningkat sebanyak 4mm setahun.
  • Sejarah penghasilan arak di Afrika bermula di Mesir sekitar 8 ribu tahun yg lalu.
  • Setelah hampir 896 tahun dikebumikan, mayat Pope Formosus, Ketua Paderi Porto, sebuah bandar di Lazio, selatan Itali telah dikorek semula ntk dibicarakan atas beberapa kesalahan jenayah. Kejadian ni berlaku pd tahun 864.

Tuesday, 21 July 2009

conspiracy theory?



Michael Jackson (MJ) was known as the most loving person in the world. He gave up most of his assets for charity and all his life, he fought for equality of the African Americans, AIDS victims, Against Drug Abuse, Against Abortion, Against Child Labor and secretly channeled his properties for the hungry children of the world. However, he wasn't peace at heart. He always think of himself as a child trapped inside a man's body. Being Peter Pan is all his dream, never to grow up, forever a child. That inspires him to build Neverland - a heaven for children. Children of all ages and races are welcomed to Neverland. MJ had so much love to give.

However, he made a mistake which he didn't know of the consequences. He saw the peaceful life his brother, Jermaine (Muhammad Abdul Aziz) had as a Muslim - true, Jermaine faced so much pressure that he moved to Bahrain. In 1989, MJ made a press conference which shocked the world, "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam...."

Since that, MJ's life was never the same again. He was accused of so many accusations against child molestation. MJ was not someone who can deal with much pressure as he is a 'delicate child'. All the extortion and black mail followed after that. Everything he did was being seen as wrong in the eyes of the Media. All these are to influence his fans to hate MJ. If he is hated, then he would not be influential anymore.For several years, he stayed in England. Getting motivation from a long time friend, Cat Stevens, who had converted into Islam - named Yusuf Islam. From him, MJ learnt how Yusuf had survived being Muslim. He made friends with a song writer, Zain Bhikha too, who wrote a song titled, "GIVE THANKS TO ALLAH", which he wanted MJ to sing whenever he is ready.

Following his trial, MJ withdrew to Bahrain, where he was the special guest of sheik Abdullah bin Hamad Al Khalifa, the son of Bahrain's king. It was then that Michael began to give conversion more 'serious thought'. MJ stayed in Bahrain for approximately 3 years. He studied Islam, the prayers and learn to read the Koran (al-Quran).
Finally, he came back to Los Angeles and in November 2008 MJ had formally converted to Islam in a ceremony at a close friend's house in Los Angeles. He perform Haj with the King of Bahrain and son on December 2008.

He had a hidden agenda when he wanted to make a final comeback. He annouced in a press conference on March 2009, "This will be my final concert. I'll see you all in July...."
He planned that during his concert, he would announce that this is the FINAL concert as he wouldn't be performing anymore. He will declare that he is a Muslim and will only sing with Yusuf Islam and Friends. At the end of the concert, he will be singing the song, "GIVE THANKS TO ALLAH" with Yusuf Islam. That is the reason why he chose London as his final concert venue instead of the USA. It was because he thought he could escape the USA's extortion, and that he could perform with Yusuf Islam who is in England.

At 12.30am, 25th June 2009, he hugged his production manager and said, "After reherasing for 2 months, I am finally ready for the concert..."
Before leaving to sleep, he waved his dancers, "It was a good night everyone. I'll see you all tomorrow..."
The next thing... He was pronounced dead at 2.26am....

When 911 was called, there are so much questions asked. It is as if they didn't know who MJ is and where he lived. The questions asked are more towards to delay time. The hospital said the autopsy result can only be obtained after 2 months - very illogical as even the worst African technology could obtain the result in less than 2 weeks. MJ's family members opt for second private autopsy as they started to feel something fishy is going on. The result came out in about 4 days - MJ was drugged with high dosage of anesthetic - drug that brings about a reversible loss of consciousness, if used to much could stop the heart from beating.

Another result which was not aired in the media was, MJ's stomach is empty of this drug, but his blood were filled with it - same case as the death of Marilyn Monroe. The private doctors also found many needle marks, afraid to be forced injections given to MJ on his bed. In CNN Live after a week, Barack Obama was interviewed. And he said, "I love MJ, I grew up listening to his songs. It is a great loss, but rest assured that there is NO conspiracy in his death..." Now, why must a President made such statement before the official autopsy result came out? How would he know that there is no conspiracy without the post-Morten result? Seems like someone is afraid of his shadows.

MJ was known to the world as a person who is against drug abuse. Why must he be addicted to drug, then? If he wanted to commit suicide, why rehearse for his concert? And why will he want to see his dancers the next day? Enough about his death. I am sure people around the world is not stupid anymore. These supreme power can fool us during the Marilyn Monroe conspiracy, Martin Luther King and Princess Diana. But in this MJ's case, they left too many loopholes for those who think...!!


MJ left us with this unfinished studio-recorded song, GIVE THANKS TO ALLAH.



MJ's family was about to give him a Muslim burial with the help of The Brotherhood of Islam. But, the CIA showed up at Neverland's door - blackmailed them that if they do so publicly, Katherine (MJ's mother) would be pull off from MJ's 3 children's custody as well as MJ's estates. Instead, they'll hire Debbie Rowe for the purpose, and the court will be in their favour. So much for democracy and fairness...

Finally, they agreed to let MJ have a Muslim Burial in Neverland. But in condition, must show to the public a Christian Memorial Service, as to prove to the world that MJ was never a Muslim. So, Staples Centre was just a normal show. That's why the coffin was closed and sealed. MJ was buried days earlier. The Gold Coffin was empty. They were about to bury the Coffin according to Christianity ways in Hollywood - as in their deal with the USA Government. These happened, because the USA is afraid of the rising numbers of Muslims in the world.

(Sheikh Ha**d)
The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain

#########################################

p/s I received this forwarded email from my cousins yesterday.. read it and kindly tell me about your opinions towards this matter by leaving some comments below.. peace~

Monday, 20 July 2009

Malaysia XI vs M.U


18 July - 1st leg

Perlawanan yg begitu dinantikan oleh majoriti peminat MU di Malaysia tatkala tarikh 18 July; juara liga EPL 08/09 telah bersetuju ntk mengunjungi Malaysia buat kali ke-2 setelah berjaya pesta gol 6-0 pada tahun 2001.. tiket2 yg dijual awal menyaksikan stadium penuh bagaikan MU bermain di stadium sendiri~ peminat2 yg hadir turut mengiakan dugaan ak bila masing2 menggayakan jersi skuad kegemaran mereka~ ak x sempat nk menyaksikan perlawanan ni sebab バイト (part time) dan hanya dapat lihat highlight match di youtube.. terkejut gak keputusan perlawanan 3-2 yang mana skuad negara nyaris2 berjaya mengikat juara liga EPL hasil kesilapan penjaga gol MU.. jaringan pertama Owen sejak menyarung jersi MU pada 5 minit terakhir perlawanan ternyata mengecewakan peminat bola sepak negara dan juga pemain2; namun begitu impian mereka ntk menebus balik maruah negara sewaktu dimalukan tahun 2001 dlu telah BERJAYA terlaksana.. TAHNIAH! MALAYSIA BOLEH!



20 July - 2nd leg

Tragedi bom di Indonesia menyebabkan pihak pengurusan MU membatalkan perlawanan yg sudah dijadualkan bersama Indonesia XI dan digantikan dengan perlawanan rematch antara skuad negara~ jualan tiket yg mula di jual malam ahad lepas berjaya menarik beberapa peminat bola sepak khususnye penyokong2 MU ntk turut hadir meriahkan perlawanan~ match kali ni memang jelas nampak keletihan kedua2 skuad namun aksi yg dipersembahkan x hambar.. 2 gol awal MU pada separuh masa pertama membuatkan para hadirin dan yg menonton perlawanan merasakan mereka bakal menyaksikan pesta gol daripada juara liga EPL tersebut.. namun skuad Malaysia berjaya memberikan tentangan dan percubaan2 bahaya bagi 'cukupkan syarat' :p ~ perlawanan berkesudahan 2-0 hasil jaringan Machida dan Owen dalam 15 minit pertama perlawanan..



Sound Bites
  1. ak paling x boleh blah tgk penyokong2 MU terlalu mengagung2kan pasukan kegemaran mereka~ orang kata jangan nk campur adukkan politik dan sukan tp come on la.. kalo MU lawan kelab Malaysia lain citer; ni lawan negara beb~ kalo Arsenal lawan Malaysia XI sekalipun, ak tetap akan sokong Malaysia dgn memakai baju yg menggambarkan Malaysia~ Malaysia main 'home' tp pakai jersi 'away'; peminat2 tok sah cakap aa.. sah2 nk buatkan stadium bukit jalil tu ibarat old trafford..
  2. Stadium kecoh giler bila pemain bintang, Rooney bersiap nak masuk padang.. tp bila pemain2 Malaysia pula dilayan cam pemain biasa.. sedih siot~ ak x layan pon liga Malaysia tp sekurang2 nyer beri la semangat ntk skuad negara~ diorang bermain bukan ntk diri sendiri jer, ntk NEGARA MALAYSIA jugak~ kalo bukan rakyat yg menyokong, xkan nk harap fan yg benci MU yg sokong??
  3. ak memang x setuju MU buat rematch ngan Malaysia.. diorang patutnye teruskan perlawanan ngan Indonesia XI sebab Indonesia dah promote kaw2 pasal match nih.. diorang siap buat CM lagi ngan pemain2 terkenal MU bagi mempromosikan jelajah Asia MU nih.. ak harap MU dapatkan kotakan janji diorang ntk match Indonesia XI seblom diorang pulang semula ke England..
  4. ak agak kecewa kerana x dpt lihat Farderin (satu batch ngan ak masa kt teknik dlu) main malam tadi.. waktu 1st leg dlu pon dia cume dpt main dalam 1o minit terakhir jer; ingatkan ntk 2nd leg boleh la tgk dia main lama skit tp hampass~
  5. tahniah buat skuad Malaysia.. pemain boleh bermotivasi seblom wisel di tiup sebab waktu tuh masih x tau lagi ape akan berlaku bila wisel penamat berbunyi.. tp camne nk motivasikan pemain bila dia dah tau yg dia tetap akan kalah?? sape nk main kalo dah tau keputusan perlawanan memang x akan memihak pada diorang.. tgk jer la penyokong yg dtg pon sokong pihak lawan sebab takut malu kot.. tp usaha dan semangat yg dipamerkan malam semalam benar2 menggembirakan para penonton yg hadir khususnya penyokong skuad negara..


Sunday, 19 July 2009

Weekly top 40


Skang ni ak dah mula rajin dengar radio setiap hujung minggu dan siaran yg ak ikuti ialah RickDees Weekly top 40~ kalo nk imbas kembali sejak bile ak kenal siaran ni; ak pon x ingat jelas sangat tp maybe dalam form 2,3 kot.. waktu tu kt bilik tidur ade radio lama yg ade fungsi rakam suara.. ak memang suka dengar lagu2 dan siaran yg paling ak suka ialah Hitz.fm~ kalo korang masih ingat, setiap malam ade Hitz.fm top 30 dan ak biasa ikuti rancangan tersebut semata2 nk rakam lagu2 yg ak minat dalam pita kaset.. tp istimewanya Hitz.fm ialah pada hari sabtu dalam pkl 6 petang (skang ni mungkin dah ubah kot..) camtu dia letak secara live dari Los Angeles rancangan RickDees Weekly top 40 nih (4 jam)~ kalo terlepas yg live nyer boleh ikuti siaran ulangan pada hari ahad bermula pkl 8 malam..


bila masuk teknik, hiburan pelajar asrama semestinya radio sampaikan bdk2 ni ade yg buat 'stesen' sendiri pada waktu tgh2 malam; curi frekuensi radio dan buat rancangan sendiri..huhu~ waktu tu boleh kata setiap malam ak dengar radio sampai ak tertidur (kadang2 terpasang sampai pagi sebab lupa nk tutup :p) dan Weekly top 40 memang aktiviti mingguan setiap ahad malam; x pernah miss kot..=) bila masuk JAD, waktu awal2 tuh masih teruskan lagi aktiviti semasa.. tp bila dah lama2 tuh, peluang ntk dengar radio dah semakin kurang, hiburan tgh malam digantikan dengan movie@drama@ceramah sblm masuk tido.. meskipun begitu, ak tetap ikuti perkembangan semasa dunia muzik antarabangsa melalui carta top 40 Rick setiap hujung minggu sampai skang.. kadang2 ak suka suasana yg senyap sepi waktu nk study tp ade juga masa ak sengaja biarkan terpasang movie/drama/ceramah/music sekadar menyerikan mood study.. huhu~

sayonara Adebayor


Berita perpindahan Adebayor ke Manchester City pagi tadi memang berjaya mengubat hati para peminat Arsenal terutama skali ak.. kalo dlu sewaktu nk tunggu Arshavin jadi ke x join Arsenal, boleh kata setiap jam ak dok usha goal.com ntk ikuti perkembangan semasa dia; last2 dia join gak meskipun pintu perpindahan ntk dah tertutup dlu (proses pembayaran dilakukan seblom pintu perpindahan tutup sebab tu dia berjaya join gak..).. dgr kate Adebayor sign kontrak selama 5 tahun dgn Man City dengan jumlah pembayaran sebanyak 25 juta Euro.. x sangka harga dia masih mahal lagi meskipun hanya dapat menjaringkan 10 gol kt EPL musim lepas.. musim 07/08 menyaksikan nama dia naik kaw2 setelah berjaya meledak 30 jaringan; CR9 lebih dia 1 gol kalo x silap yg membuatkan CR9 dapat kasut emas.. dia juga berjaya diundi sebagai pemain Afrika terbaik mengalahkan Samuel Etoo dan Didier Drogba~ summer window transfer tahun lepas juga menyaksikan perebutan antara kelab AC Milan dan Barcelona yg nakkan signature dia tp last2 ntah kenapa dia boleh plak stay kt Arsenal ntk 1 tahun lagi.. Ape2 pon dia dah berjaya blah dan time ni la boleh tunggu dan lihat sape yg bakal menggantikan tempat dia @ muka2 baru yg bakal join skuad Gunners..

Adebayor, We wish you good luck and see you again in Emirates next season!


Friday, 17 July 2009

Gion Festival

17 July - Gion, KYOTO

Asal-usul perayaan ni dikatakan bermula pada sekitar tahun 869 di mana berlaku nya malapetaka di seluruh Jpon sewaktu Kyoto merupakan ibu negara Jpon pada ketika tuh.. waktu tu maharaja Jpon menghantar penasihat istimewa nya ke Tokong Yasaka ntk berdoa agar malapetaka tersebut berakhir.. baginda juga menitahkan Tokong Yasaka supaya menghasilkan 66 buah 鉾 (pike) mewakili 66 wilayah seluruh Jpon.. 


Dipercayai juga bahawa mengikut mitos Jpon, semangat kepada abang dewi matahari menginap di Tokong Gion (nama lama bagi Tokong Yasaka) dan semangat tersebut dipindahkan kepada beberapa 神輿 (sacred carriers) kepunyaan Tokong Yasaka.. Semangat tersebut juga dikatakan mempunyai kuasa ajaib bagi melawan malapetaka~ oleh itu, 神輿2 tersebut diusung oleh jejaka bandar dan petani2 jiran di tengah2 Kyoto..




Kesannya, malapetaka teruk tersebut hilang, dan rakyat menyambut berita gembira tersebut dengan melaksanakan perayaan. Sebagai penghargaan, masyarakat di Kyoto telah mencipta satu undang2 agar perayaan ni dilaksanakan pada tahun 970. Oleh itu, masyarakat dapat bergembira meraikan perayaan tersebut setiap tahun.. tapi perang sekitar abad ke 15 menghalang masyarakat ntk menyambut perayaan nih.. 


Bagi menambah daya tarikan dan kilauan pada 山鉾 (floats) yg digunakan dalam perarakan itu, beberapa harta dan hiasan telah diimport daripada China purba, Korea purba, Belanda, Perancis dan beberapa negara yg lain yg terkenal dengan perbendaharaan mereka bagi mewujudkan perbedaan antara satu sama lain.. Amalan ni bermula pada Era Tokugawa (abad ke 17)~ masyarakat sentiasa berusaha ntk membaik-pulih dan meningkatkan daya tarikan 山鉾 dan memberikan kepuasan ntk pengunjung perarakan dan juga mereka2 yg terlibat.
dipetik daripada handout Gion Festival

######################################################

Huhu.. asalnye ak nk p usha 山鉾巡行 (the floats procession) tp x sangka plak dia abis dalam tengahari~ lepas solat Jumaat, ak gerak ke 京都駅 (Kyoto Station) dan tiba dalam pkl 2:30~ bila tanye tourist guide, perarakan itu dah lama abis, skang tgh rehat plak kate nyer :(~ memula ingat dah nk balik jer, skali pekerja tu bagitau yg akan ade perarakan lain yg bakal berlangsung jam 1800 di 八坂神社 (Yasaka Shrine).. perarakan tu pon lebih kurang cam 山鉾巡行 tp dipanggil 神幸祭 (procession of the Sacred Carriages).. 


Sementara masih ade masa lapang, pusing2 jap kt Bic Camera; layan kerusi urut percuma selama 5 minit pastu usha2 kamera, gadget2 dll~ ak gerak awal skit seblom pkl 4 sebab dengar kata tempat tu bakal sesak ngan orang so bas pon bakal x lalu situ.. bila sampai sekitar 八坂神社 tuh, kawasan dah memang sesak ngan ribuan orang dok tunggu kt luar tokong.. pelik gak apsal diorang d0k tunggu awal, nape x masuk tokong?? (ghupe2 nyer time klimaks nyer perarakan tu akan stop depan tokong)..


Ak masuk dalam tokong jap pastu usha2 gerai sampai ak berhenti kt tokong lain plak~ orang2 dok pakai baju putih dok berkumpul dengar taklimat ntk aktiviti yg bakal berlangsung manakala orang ramai yg hadir dok berkuruman satu kawasan lain.. ghuper2 nyer situ la tempat berlepas 3 神輿 (sacred carriages) yg bakal dipikul oleh orang2 baju putih tuh.. waktu pelepasan 神輿 pertama, diorang leh tawaf dlu tempat tuh 3x kalo x silap seblom berbaris kt tempat lain diikuti 2 神輿 yg lain.. 


Dalam perarakan tersebut juga ade 4 orang penunggang kuda yg mana salah sorang tuh hanyalah budak darjah 2~ hujan skejap2 hari tuh; nasib baik ak dah siap ngan baju hujan ngan payung supaya senang skit nk amik gambar~ perarakan berhenti kt dpn 八坂神社 ntk dengar 'khutbah' ketua sami dan kata2 ringkas daripada dato' bandar kot~ lepas tuh 3 神輿 tu berpecah menuju ke tempat persinggahan yg telah ditetapkan seblom dikembalikan semula kt 八坂神社 pada 24hb nih.. bila bersurai jer, ak dah malas nk ikut 神輿 tuh, terus cari 駅 (station) terdekat ntk pulang~



p/s Album gambar boleh dilihat di sini~

God Of War III


Salah satu siri game yg membuatkan pelantar PlayStation laku giler ialah game God Of War~ ak stat main GOF 2 (game terbaik ntk pelantar PS2) dulu seblom layan GOF 1 kt pelantar PS2.. huhu~ waktu ak beli PSP tahun lepas pon, game ni gak yg ak download dlu.. dgr citer ade versi handset gak tp malangnye ak x jumpa2 lg sampai skang~ ntk version PS3, dia dah stat kecoh sejak E3 2008 lagi.. bukan main semangat lagi ak beli PS3 ingatkan dapat main tahun nih.. sekali bila check balik kt laman web rasmi dia; ghupe2 nyer dia bakal dilancarkan pada March 2010.. time grad baru leh main~ maa, lagi feeling kot time tuh.. huhu, ape2 pon ntk entri kali nih jom layan video official GOF III sempena E3 2009 nih..


Wednesday, 15 July 2009

Can I Cry?

huhu.. sangkut giler ak ngan lagu nih.. baru release hari nih tp ak dah tau awal lagi sebab slalu sangat dengar waktu バイト (part time).. kebetulan 先輩 (senior) lab ak dari Mongolia akan grad september nih.. boleh la nyanyi lagu ni waktu 送別会 (farewell party) dia nanti..



Monday, 13 July 2009

Hari Ini Dalam Sejarah

13 July - RITS

Pagi ni seperti hari2 biasa, ak ade 輪講 (people taking turns reading and explaining a book) kt 大学 (university).. sengaja ak masuk lewat skit sbb singgah 生協 (coop) beli makanan tengahari dan air botol.. bila dah masuk 夏 (summer), tekak sentiasa kering so kemana2 sahaja anda berada, senantiasa kene ada air minuman di sisi~ bila masuk kelas, member ak suruh amik お土産 (ole2) yg diletak atas meja.. ole2 berupa makanan ringan yg kata nyer dibeli dari 富士山 (Gunung Fuji).. 

ghupe2nyer mamat ni baru balik dari 富士山 cuti hari minggu lepas.. pagi tadi baru sampai Kusatsu~ 前半 (first half) kelas dok usha2 gambar yg dia amik sewaktu mendaki 富士山 sampai menghasut ak ntk tgk skali.. mantap gak gambar2 yg dia amik, paling best saat matahari nk terbit, horizon habis la.. arrgh, ak berharap gile dapat g seblom @ selepas raya nih.. berdasarkan pengalaman member ak, dpt ak simpulkan yg;


  1. Pendakian mengambil masa selama 8 jam..
  2. Meskipun skang ni tgh 夏, sila bawak baju sejuk setebal yg mungkin sebab kt puncak ibarat musim sejuk~
  3. Kalo boleh, jangan pakai kasut jalan sewaktu mendaki sebab kebarangkalian kasut tersebut rosak adalah tinggi~ malah kaki pon akan sakit gak.. elok pakai but kot..
  4. Jangan lupa bawak bendera Malaysia skali waktu naik.. カッコウええじゃん! (sorry, pendapat peribadi~)




Habis kelas, ak solat dan makan tengahari kt lab sebab kelas CALL bermula dlm pkl 1 bermakna ak kene datang 10~15 minit awal ntk hidupkan komputer ape sumer.. dah la kelas ni ak pernah terlewat datang sebab 寝坊 (sleeping in late) satu hari tuh (lewat 30 minit, nasib x kene pecat :p).. kelas CALL ke-2 ak stat jam 1440 yg mana guru nyer merupakan warga Australia keturunan cina yg sudah menetap di Jepun lebih 10 tahun kalo x silap.. 

Lecturer Raymond (selesa dipanggil ngan Raymond jer.. kate nyer adat orang Australia memang camtuh..) ni memang ak respek giler sebab meskipun tahun ni merupakan tahun terakhir dia mengajar di Rits (kontrak 5 tahun mengajar), dia banyak membebankan diri dia ntk pelajar2.. bagi membuatkan pembelajaran lagi menyeronokkan, dia sediakan DVD ntk sorang satu berisi 6 sedutan dokumentari berlainan genre ntk dipilih ikut suka pelajar..

mula2 dia sediakan kertas soalan berdasarkan dokumentari yg pelajar pilih, pastu pelajar plak yg akan buat kertas soalan yg akan diedarkan kepada rakan2 yg lain~ おもろいやろう!(menarik kan??).. cume yg klaka nyer, hampir setiap kali kelas dia akan mengomel kt ak pasal kerja dia banyak tertangguh pasal nk buat video nih.. dah la sumer nyer guna duit poket sendiri.. 

pastu yg bikin dia panas bila pelajar cam x menghargai usaha dia; waktu suruh hantar assignment pada masa yg ditetapkan, pelajar hantar lewat dsb~ dah la ni tahun terakhir dia, "kalo lecturer lain mau nyer nk buat cam nih" kata dia.. dia pon nk kene fokus ntk job hunting dan 研究 (research) gak.. 大変 (sakit) gak kerjaya seorang guru nih; parent ak dua2 lecturer university malah ak sendiri pon ade niat nk jadi lecturer di masa hadapan=).. boleh jadi role model la Raymond nih~ ngee..


ohya, waktu kt kelas tadi, Raymond bercerita pasal istana memandangkan dia minat subjek sejarah.. sepanjang dia menetap di Jpon nih, kalo x silap dia dah pergi lebih 10 istana seluruh Jpon.. sekitar Kansai ni jer dia leh senaraikan nk dkt 10 istana yg pernah dia pergi.. kate nyer kt Seta pon ade istana gak tp dah yg ade cuma tapak jer.. kebanyakan istana telah dirobohkan @ musnah sewaktu WW2.. 

大阪城 (Osaka Castle) yg terkenal tu pon sebenarnye telah dibina semula kata Raymond= Habis jer kelas ak lepak kt lab ngan niat nk sambung preparation ntk ゼミ発表 (seminar presentation) hari rabu nih.. macam2 gak ak tanye ngan 小松先生 (Prof. Komatsu) mengenai topik yg akan ak bahaskan; sambil2 tuh ak tanye gak satu soalan yg pd ak 不思議 (strange) giler sejak ak jejakkan kaki di Jpon nih..

aku : nape boleh kata sumer コンセント (electrical outlet) kt sini xde suis? kalo kat Malaysia, jarang gila nk tgk コンセント yg xde suis..
小松先生 : hmm, tapi bukan skang ni dah mula ade banyak コンセント berserta suis ke?
aku : oh yer? tp kenapa yg biasa kt umah ke, kt lab punyer xde? x bahaya ke?
小松先生 : hmm, sebab Jpon pakai 100 V jer kot.. Malaysia pakai 240 V, kalo ape2 berlaku memang kebarangkalian ntk menemui ajal memang tinggi.. kalo kt sini, masih boleh diselamatkan lagi.. (笑)
aku : HAH?! biar betik 先生?
小松先生 : satu lagi sebab xde arahan @ undang2 yg mengusahakan setiap コンセント mempunyai suis.. tu pasal la kot~

p/s aduhh.. ak menanti jawapan berserta pengiraan matematik ke ape.. tp x sangka terlalu 'logic' jawapan nyer.. huhu~


SPAM!


pagi2 lagi dah dapat email spam macam ni ha.. bikin panas jer~ dah la asik2 orang yg sama jer~
korang penah dpt yg cam ni gak x? ke yg lagi dahsyat??


From: THE COCA COLA COMPANY
Sent: Monday, July 13, 2009 4:24:24
Subject:


We are pleased to inform you of the result of the just concluded annual
final draws held on the (5th July 2009) by Coca-Cola Promotion, your
email was among the 20 Lucky winners who won £500,000.00 each on the COCA
COLA COMPANY PROMOTION.

Your email was attached to ticket number (7PWYZ2008) and ballot number
(BT:12052008/20),The on-line draws was conducted by a random selection of
email addresses from an exclusive list of (2500,000).


Winner shall be paid within 12hours after contacting the Claims Agent Mr
Jerry Greg. to claim your £500,000.00 prize winning, you will have to fill
the form below and send it to the Claims Agent for claims via he's
personal email below

CLAIMS REQUIREMENT
Your Full Name:........................
Your Age:.............................
Your Sex:..............................
Your Address:.......................
Your Phone:........................
Your Country:.......................
Your Email:.........................
Your Ticket Number...................
Your Ballot Number...................

Fill the form and send to Mr Jerry Greg ==> cocacolauk@hotmail.com for
prize claim.

Your Sincerely,
Management
EDWARD PETER

Saturday, 11 July 2009

gloomy saturday

11 July - KUSATSU

hari ni memang berbeza abis berbanding hari biasa.. bangun pon agak lewat sebab sblom ni asik bangun awal jer sebab nk g 大学 (university) ntk siapkan proposal.. tgk lan kt bilik sebelah masih tido; adib toksah tanye aa :p.. hmm, ntah nape la hari ni cam penat jer.. plan nk g 大学 nk buat preparation ntk ゼミ発表 (presentation) rabu dpn.. tp waktu makan tengahari leh tersangkut plak layan program variety pasal 3 orang タレント (personality) yg merupakan bekas/pelajar 東大 (tokyo university)&京大 (kyoto university).. dahsyat gak mamat sorang tuh yg memang rancang nk masuk universiti gempak semata2 nk jadi famous.. terkejut gak bila diorang citer pengalaman2 diorang waktu kt 大学 dan knape diorang join 芸能界 (world of show business) yg kate orang 弱肉強食 (the survival of the fittest) nih~ huhu, tp memang betul ape yg kita blaja skang x semestinye tu yg akan kita praktik kan di masa depan~


pkl 5 ak バイト (part time) cam biasa.. bosan giler asik kene tanye pasal "nape barang2 dalam kedai ni makin kurang?" .. hujung bulan ni dah nk tutup kedai so 店長 (tuan kedai) dah xnk order barang2 lagi dah.. nk abiskan stok nyer pasal.. dah la customer pon kurang.. selain baca manga secara sembunyi2; mujur ak bawak skali 論文 (journal) yg perlu ak baca ntk ゼミ発表 minggu dpn.. kalo kt umah bukan main susah lagi nk baca; asik2 ngadap laptop/facebook jer (lol)~ balik umah usha peti surat ade beberapa keping~ terkejut gak dapat lagi surat daripada 市役所 (pejabat daerah) suruh bayar insurans sedangkan ak dah bayar ntk setahun nyer.. siot jer nk suruh ak g balik 市役所 ntk bagitau dia pasal hal nih.. surat kedua ak ialah daripada softbank~ bateri handset percuma sebab dah genap setahun ak pakai handset N95 nih~ hmm, tgh dalam dilemma nk beli handset baru ke x.. huhu~

Thursday, 9 July 2009

End of proposal?

9 July - KUSATSU

Hari ni ak buat keputusan ntk terus hantar research proposal berserta borang2 yg diperlukan ntk dapatkan scholar YPM (Yayasan Pelajaran Mara).. ak dah habiskan banyak masa ntk kutip bahan2 rujukan bagi menulis research proposal sebanyak 6 helai tersebut dan hari ni ak yakin ak dah buat yg terbaik~ minggu ni yg sepatutnya ak kene 発表 (present) perkembangan 研究 (research) pon ak x dpt buat sebab nk siapkan research proposal tuh.. 大学院入試勉強 (masters entrance examination) pon dah terbengkalai lama sebab ak dok abis masa baca 論文 (journal) jer setiap hari..

Hampir setiap malam ak stay up kt lab ntk bincang ngan 先輩 (senior) Master 2nd year warganegara Mongolia.. ak bersyukur kerana dia sudi membantu ak dan berkongsi pengalaman sewaktu dia interview ntk dapatkan scholar ke Jpon.. nasib baik dia rajin g 大学 (universiti) setiap hari, so kadang2 hujung minggu ak jumpa dia ntk bincang pasal 研究.. Memula ak nk buat 研究 pasal motor tp di sebabkan xde senior yg buat pasal motor, dan kebetulan 先輩 Mongol ni tgh buat research berkaitan power quality; ak amik keputusan ntk 引き継ぐ (take over) research dia.. cume agak malang skit sbb dia akan grad bulan 9 nih~

Ak berjaya dapatkan letter of recomendation daripada 2 lecturer, 1 lecturer lab dan satu lagi daripada 学科長 (head of course).. sampai jer lab hari nih, ak terus mintak signature dan cop supervisor setelah beberapa kali ak betulkan.. waktu nk submit, mati2 ak ingatkan dia akan minta tolong orang 事務 (staff RITS) ntk hantarkan; sampai bawak ak g 事務室 (office) lagi tuh.. in the end, ak gak yg kene g hantar kt post office; sampai kasi ak peta lagi.. huhu~ nasib baik waktu tuh around pkl 4.. hantar pakai EMS ak kene caj 900円; dijangka sampai di Malaysia pada hari isnin.. (member ak hantar pakai FedEX kene caj nk dkt 4000円)~ hari ni sepatutnya バイト (part time) ak stat pkl 1 tp atas urusan nih, ak masuk around 4:30 ptg.. (nasib baik 店長 x sound)



Setelah plan sejak 2 minggu lepas, malam tadi ak, Epul, Labu ngan Suhail sebagai wakil Malaysia lawan futsal ngan wakil Jpon ntk lab ak bertempat di BB~ yg x best nyer diorang ade 5 orang so bila penat boleh tukar2 terus.. asalnya ak ajak Adib skali tapi last2 minit macam biasa dia buat 'hal' lagi.. respek giler ak ngan senior lab sampai terus beli bola futsal skali ngan jersi lengkap Real Madrid ntk main malam tadi.. kitorang main futsal selama 2 jam pastu habiskan 1 jam dgn bermain permainan arcade dan sebagainye alang2 dah mintak ntk pek 3 jam.. penat giler bile balik umah.. 10hb plak merupakan hari terakhir ntk hantar borang nk sambung masters kt Rits.. x abis isi borang lagi nih~ huhu

Tuesday, 7 July 2009

なんでやねん!

6 July - RITS


Plan sejak seminggu yg lepas nk main tennis kt court dalam 大学 (university) jam 1630 ptg bersama member2 lab.. bukan main semangat lagi ak siap bawak kasut ape sumer meskipun ramalan cuaca petang tuh menunjukkan hujan bakal turun.. waktu tengahari tgk cuaca agak cerah; ak dah seronok dah.. terus siap pakai kasut sebab ak ade kelas CALL dari pkl 1300~1610; alang2 abis kelas jer leh terus g court.. malang gila bila habis jer kelas CALL, hujan mula turun dengan lebat nyer.. tambah malang bila ak tgk kasut yg ak pakai pon dah tertanggal kulit nye.. ingatkan semua member lab batalkan plan dan lepak kt lab, tp bila ak sampai lab, yg ade cume 先輩 (senior) Mongol yg sedang sibuk menyiapkan thesis master dia.. bila ditanya mane bdk2 lain, dia kate diorang tgh main tennis.. sekadar nk pastikan, ak kluar lab dan gerak ke court, dalam perjalanan hujan dah mula reda.. akhirnya dapat gak ak main tennis buat pertama kali~ meskipun ak hanya menyarung crock~ permainan tennis lebih kurang sama ngan ping pong di mana kita kene kawal daya pukulan.. ak 'berjaya' menghilangkan satu bola selepas memukul terlalu kuat sampai tercampak ke luar court masuk hutan kt belakang 大学 (nasib baik x payah ganti :p).. abis main ingatkan nk stay sat kt lab sambung tulis proposal, tp rase cam x selesa jer.. terus ak balik umah~

7 July - KUSATSU


Hari ni cuaca di ramal cerah; plan nk g bank untuk selesaikan pembayaran application ntk sambung pengajian di Rits sejumlah 35,000円.. selesai urusan bank, ak singgah jap kt kedai kasut ntk beli kasut baru terus alang2.. terlalu banyak pilihan, last2 ak pilih kasut kalis air Dunlop yg tengah jualan murah; 3990円.. ak beli gak gam kasut mane tau kasut yg tertanggal kulit tu boleh diperbaiki.. huhu~ proposal ak cume tinggal study plan ngan beberapa part yg perlu dibaiki lagi.. tadi buat pertama kali ak tunjuk kt 先生 (prof.) lab ntk dapatkan pandangan dia, cuma terkejut gak bila dia cakap.. "uih, nak kene baca ni sumer ke? adoii, leceh giler.. bila baca ak rase ngantuk plak... esok2 boleh x?"~ hoho.. 先生 ak memang gamble giler.. nasib baik dia cakap dia leh tolong hantarkan research proposal tuh~ huhu.. jimaatt! yosha.. tinggal beberapa hari jer lagi ntk siapkan proposal.. みんな頑張ろうぜ~

Sunday, 5 July 2009

陶芸の森 (Ceramic Cultural Park)

5 July - SHIGARAKI


Trip ke-2 yg ak join anjuran PIBG Rits (seblom ni ak g trip kt Kobe tgk pasukan american football Rits belasah Kansai Gakuin)~ lawatan sambil belajar kali nih ialah ke 陶芸の森; tempat yg popular dengan 狸 (raccoon).. kalo ikut plan asal, seramai 80+ pelajar Rits (BKC + Kinugasa) bakal join trip kali nih yg ditanggung sepenuhnya oleh PIBG.. bas bergerak dlm pkl 9:30 pagi so ak kene kluar awal skit pagi tadi.. tempat duduk plak dah ditetapkan dan ak 'bernasib baik' dipasangkan dgn Tanaka Eri; pelajar tahun 2 Kinugasa Campus dalam bidang 産業社会 (industrial society).. seronok giler berborak dalam bas sampai x sentuh pon buku yg ak bawak~ respek giler ak kt Tanaka nih sebab 春休み (spring break) baru2 nih dia g Spain ntk belajar bahasa~ siap tunjuk ak gambar2 lagi waktu dlm bas.. antara gambar yg bikin ak tensen ialah waktu dia lawat stadium Santiago Bernabeu (Real Madrid) kt Madrid.. pastu dia kate bulan 9 ni dia akan g Washington University ntk blaja bahasa dan subjek 'Gandhi and Peace'.. perjalanan ke Shigaraki hanya mengambil masa selama 30 minit dan waktu tiba jer kt Shigaraki nih, memang banyak kedai2 yg tunjuk patung 狸 kt tepi2 jalan.. dari saiz2 comel sehingga ke saiz gergasi (dgr cite paling tinggi ialah 8 meter!) ~ dalam perjalanan juga kitorang diperdengarkan citer mengenai sejarah silam Shigaraki dan 狸 oleh bus guide yg 超カワイイ (comel giler)..


kitorang tiba di destinasi dalam pkl 10 pagi.. Memula kitorang dengar taklimat daripada tuan punya tempat mengenai 陶芸の森 nih.. boleh tahan gak besar dan luas tempat nih; kalah padang golf~ abis jer taklimat kitorang dipecahkan kepada 2 kumpulan yg mana kumpulan ak kene buat patung 狸 terlebih dahulu~ memula ingatkan kitorang kene stat dari awal tp bila sampai di bilik yg disediakan, patung tu dah siap sedia, tinggal ntk kitorang hias ikut cita rasa sendiri jer~ cincai giler patung 狸 yg ak buat.. lepas dah abis mengecat, kitorang hantar kt staff ntk di bakar.. dengar citer patung tersebut akan siap pada hujung bulan nih.. huhu~ segan ler nk bawak balik nanti sebab kitorang kene amik kt 国際センター (international center) campus masing2.. Selesai ngan patung 狸, kitorang diberi rehat sampai pkl 1:30 ntk makan dan buat hal masing2.. waktu ni memang ak rancak berborak ngan bdk2 lain sebab bdk Malaysia yg g cume ak sorang jer.. banyak gak muka2 baru yg ak kenal.. yang paling x boleh blah bila group China ingat ak orang Eropah~ dalam group China tu plak ade 2 orang yg sama 学科 (course) ngan ak tp skang ni tahun 2.. diorang kate blaja susah ape sumer pastu siap terus mintak email ak ape sumer.. huhu~


pkl 1:30 giliran group ak ntk tour kawasan2 sekitar.. kebetulan tempat tu tgh wat pameran ceramic yg dikumpul sejak 中世 (middle ages) sehingga skang.. waktu tgk 陶芸 (ceramic arts) yg lama2 nampak cam biasa jer.. tp bila g kt bahagian yg tunjuk zaman skang nyer 陶芸; rase cam kene tipu jer~ memang cun abis la.. nampak kayu, tp diperbuat daripada tanah liat.. nampak rantai besi tp diperbuat dari batu-bata yg dipecahkan.. malang giler bila poskad yg ak nk beli xde, dah la x leh amik gambar barang2 pameran~ selesai usha pameran, kitorang dibawa pula ke tempat orang2 seluruh dunia dtg ntk hasilkan 陶芸 dan tempat benda tuh dibakar.. dia ade tunjuk peta dan senarai orang yg pernah dtg tempat tu ntk hasilkan 陶芸 tp malangnya xde wakil dari Malaysia dan Indonesia (Bangladesh ade wakil tuh :-O).. Mesin yg digunakan ntk proses pembakaran plak boleh dibahagi kepada 2 jenis; pakai gas dan pakai elektrik~ dgr citer haba pembakaran leh cecah 1200℃.. siap kasi tunjuk keadaan dlm mesin lagi tuh.. selesai tour mulalah sesi pengambaran antara ahli2 group dan sesi bertukar mail address.. sebelum balik ak sempat amik gambar ngan bus guide yg comel~ huhu LUCKY!!



kitorang tiba semula di 南草津 (minami kusatsu) dalam pkl 4:30.. seblom balik ak singgah jap beli barang kt 西友 (Seiyu) pastu p kedai Softbank ntk mintak battery pack percuma sbb handset yg ak guna dah cecah setahun.. borak jap ngan orang Softbank pasal iPhone bagi menguatkan lagi semangat ntk memiliki sebuah seblom ak balik Malaysia cuti raya nih.. member dari Vietnam sempat bagitau ak trick ntk x nk bayar mahal bile pakai iPhone.. cara nyer kene install satu software yg leh tutup 3G bila x nk guna internet (pakai WIFI xpe).. dgr kate dia cuma bayar around 3,000円 jer sebulan.. balik jer umah rasa penat giler~ ngantuk tp bile terpikir pasal report2 yg masih lom selesai, susah plak nk tido~ huhu..



gambar2 boleh di lihat di sini

~IT'S THE FINAL COUNTDOWN~

struggle

KENAPA AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA SUSAH SANGAT UJIAN INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST? TENSION? LEMAH SEMANGAT?
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segalakesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dankuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medanperjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamuberjaya (mencapai kemenangan). "-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah beratkecuali kepada orang-orang yang khusyuk"-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "-Surah At-Taubah ayat 129

ARGHHH AKU TAK TAHAN!!! AKU DAH BOSAN!!
"... .. dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."-Surah Yusuf ayat 12

copied from alawiyah

Saturday, 4 July 2009

my perfect footballer


korang pernah layan free video kt arsenal nyer official website x??
kalo korang pernah, ak rase korang mesti pernah layan segmen 'my perfect footballer' yg mane player2 arsenal memberi pandangan diorang ttg ciri2 seorang pemain bola sepak yg sempurna..
contoh~



1) brain (football intelligence, sense)
2) head (heading ability, power)
3) eyes (vision, seeing the pass)
4) mouth (leadership, communication)
5) heart (desire, fighting spirit)
6) lungs (fitness, running)
7) shooting (goal scoring, freekick)
8) tackling (ball-winning, combating the opposition)

so ntk entri nih.. ak nk berkongsi ngan korang ak nyer 'perfect footballer'~

1) pada ak, pemain yg paling 'bijak' ialah Zinedine Zidane sebab kalo tgk permainan2 dia seblom nih, bila dia ade, permainan rasa rancak jer.. passing pon mantap, vision dia dalam permainan pon luas..
2) bab2 tanduk bola ni, ak rase yg mantap skali Miroslov Klose~ kagum giler ak tgk waktu world cup lepas bila boleh kata sumer jaringan mamat ni ialah dengan kepala.. huhu~
3) yg ni, ak rase Xabi Alonso kot.. ak pernah tgk video kt youtube yg mana orang kira ketepatan passing mamat nih.. overall memang tepat giler~
4) kapten yg paling ak segani ialah Oliver Kahn.. kekebalan dia jaga gawang pastu pimpin pasukan sewaktu saat2 genting memang buat ak respek giler..
5) pemain berhati waja pada ak x lain x bukan Zinedine Zidane.. waktu France main hampeh giler WC'2002 ramai cakap Zidane dah tua.. tp dia berjaya kejutkan dunia pada 4 tahun kemudian bila berjaya bawa France ke final..
6) yg paling mantap ak rase Roberto Carlos.. dia main sbg Wing Back tp boleh turun naik macam biasa jer.. dah la main full plak tuh.. lari pon laju..
7) yg ni semestinye Thierry Henry.. gol2 dia memang superb~ cara dia shoot ngan amik freekick lebih kurang jer.. tu yang best tuh~
8) paling kebal setakat nih ak rasa Vidic kot.. tu pasal saham dia meningkat setiap tahun.. :-D

korang plak camne?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Arsenal FC